Board index Košarka Američka košarka

NBA Season 2024/25

Re: NBA Season 2024/25

Postby Radonjaa » 28 Apr 2025, 00:19

Čitao sam neki dan tekst u kom se zastupa teza da košarka ide u smjeru da postane igra najslabije umjesto igra najjače karike, u smislu da je igra toliko napredovala da kad ekipa ima na terenu samo jednog lošeg napadača ili defanzivca, protivnik to maksimalno koristi i ostaloj četvorici toliko otežava posao da je maltene postalo bitnije da nemaš najlošijeg igrača na terenu, nego da imaš najboljeg.

Ne mislim da to (još uvijek) važi u 100% slučajeva, ali je u tom kontekstu je jako nezgodno ekipama kao što su Denver i Lejkersi da igraju protiv ekipa kao što su Minesota i Klipersi.

Kad su sa jedne strane Gudvin, Vinsent, Vanderbilt i Hejs, a sa druge Rid, Konli, Divinćenco i Aleksandar Voker, ili kad Denver ubacuje Votsona, Čančara, Džordana i Piketa, a Klipersi Batuma, Džonsa, Simonsa i Bogdana, logično je da starteri i nosioci Denvera i Lejkersa imaju mnogo teži posao nego protivnici.
Oni za sad tome kontriraju tako što cijede svih 5 startera u nenormalnoj mjeri, što je najočiglednije rešenje, ali je Lejkerse koštalo možda i prolaska u drugu rundu, a Denver je sinoć jedva pobjegao sa lopate.
Lično sam prije zastupnik toga da je trenerov posao da u toj situaciji osjeti momenat u kom ekipa može da istrpi odmor najboljih igrača, ili da bude dovoljno kreativan da nekome sa klupe nađe ulogu u kojoj neće zakopati ekipu ni na jednoj strani terena, ali je sigurno i jedno i drugo lakše reći nego učiniti.

U tome vjerovatno leži i ključ uspjeha prošlogodišnjeg Bostona kao ekipe koja nit smrdi nit miriše, nema igrača MVP kalibra, a rutinski je osvojila titulu, ali u rotaciji od 8 ljudi nisu imali nikoga kog možeš da ignorišeš kad se braniš, niti da ga neprestano maltretiraš kad napadaš. To pogotovo to važi za startnu petorku, gdje je najslabiji napadač i peta opcija Džru Holidej koji je kao treća napadačka opcija osvojio prsten, a najslabiji defanzivac (ili makar onaj kog najčešće uspješno napadaju) Porzingis koji je vrsni zaštitnik obruča, iako slabiji na preuzimanjima.

Vjerovatno se sličan argument može napraviti i za ovogodišnju Oklahomu, kod njih je i među 10 igrača teško naći nekoga ko je očigledan minus na bilo kojoj strani terena, ako nekog ne zaboravljam.

Lično navijam protiv tog trenda ,,korporativne'' košarke, ali nije isključeno da postane standard, kao što su se u fudbalu u poslednjih 15 ili 20 godina etablirale mnoge nepopularne pojave jer jednostavno daju rezultat.
bwa wrote:Micko Talijan

СрбинПодгорица wrote: Кунем вас се ову сезону преживјети нећу
Radonjaa

Postby Bojdo » 28 Apr 2025, 00:38

Mozes li pronaci taj članak?
Република Српска је Пијемонт српства!
Bojdo

Postby Radonjaa » 28 Apr 2025, 01:18

https://thef5.substack.com/p/the-nba-ha ... -weak-link

Konkretno ovaj, ali naći ćeš još stvari na sličnu temu ako ukucaš slične ključne riječi, više me podstaklo na razmišljanje nego što je sami tekst revolucionaran, a i za sad je potpuno promašio za Mekdenijelsa :biggrin:

Noodles wrote:Kakvi koraci Jokica, koliko je to ponekad negledljivo...Da mu je trebalo dopustili bi mu jos pet :lollol:

Nisu bili koraci, legalan potez, tzv gather step, lijeva, desna i šut, makar prema zvaničnom izvještaju (https://official.nba.com/l2m/L2MReport. ... 0042400174).
Jedina greška u poslednja dva minuta je nesviran faul Jokića nad Hardenom na oko 90 sekundi do kraja, ali svakako ne bi bio faul za bacanja, a i Klipersi su dali koš iz tog posjeda, minimalno su uticale sudije, makar u završnici.

Ali su zato Pistonsima večeras doslovno uzeli pobjedu, sudija je odmah u izvještaju posle meča priznao da je trebalo da budu 3 bacanja za Hardaveja. Inače nevjerovatna rola Taunsa u završnici, da onako ležerno izmisli 8 poena u 2 minuta u seriji u kojoj se krvari za svaki koš, Rendl igra plej-of dosta iznad mojih očekivanja, ali se Minesota baš olako odrekla KAT-a.

Radonjaa

Postby fontaneros » 28 Apr 2025, 19:40

Do kurca

MI SMO ZABRANJENI, SVI TO DOBRO ZNATE...
fontaneros

Postby Radonjaa » 29 Apr 2025, 00:01

Sasvim je realno da je sinoć bila poslednja utakmica koju je Janis odigrao u dresu Milvokija na domaćem terenu, i istovremeno poslednja koju je Lilard odigrao kao relevantan košarkaš Ol-star kalibra.

Radonjaa

Postby Nikola » 29 Apr 2025, 01:07

I poslednja Riversova utakmica na domacem terenu na klupi Bucksa...
4,250+ consecutive matches in which the club has included at least one homegrown player in the matchday squad. MUFC - The Religion

"Takva bitka nije mogla da se dobije [...]. Već je morala da se vodi." Dule Vujošević
Nikola

Postby Bojdo » 29 Apr 2025, 03:38

Miami se opet sramoti, vjerovatno opet nekim negativnim rekordom.
Bojdo

Postby Darth Vader » 29 Apr 2025, 03:49

Hoće li sudije početi da sude očigledne faulove nad Stefom u ovoj seriji?
"Drugi igrač ne treba to da kritikuje, nego da se vrati sprintom i baci za tu loptu kao da je on napravio grešku - e tada se pali mašina."
Darth Vader

Postby Bojdo » 29 Apr 2025, 03:52

Promijenio se uopsteno kriterijum, ne samo u odnosu na regularnu sezonu, nego i u odnosu na PO unazad monogo godina. Dopusta se tuča kao 90-ih.

Nikad unazad deset godina nije bila ovolika razlika izmedju regularne sezone i PO. Naravno da je i proslih sezona PO bio druga dimenzija u odnosu na regularac, ali ovaj PO je dvije dimenzije drugaciji, kao drugi sport da gledas.
Bojdo

Postby Darth Vader » 29 Apr 2025, 04:00

Moje mišljenje je da od svih zvezda Stef ima najmanji respekt kod sudija. Gledao sam snimke kakvu odbranu igra Hjuston od lopte na njemu tokom čitave serije i ono je kriminal. Još je sad i dobio tehničku za ovo majmunisanje Bruksa. Baš očekujem da ih odvali sada.
"Drugi igrač ne treba to da kritikuje, nego da se vrati sprintom i baci za tu loptu kao da je on napravio grešku - e tada se pali mašina."
Darth Vader

Postby Bojdo » 29 Apr 2025, 04:04

Ne znam, ali znam da sam vidio na desetina faulova koji bi se u regularcu bez razmisljanaj svirali. Bogdan je Murraya rukama cuvao. Isto tako u par situacija je i Zubac dobio obatine pod kosem Denvera....
Bojdo

Postby Bojdo » 29 Apr 2025, 04:16

Raduje me da vidim kako igrači koji su izbjegli teže povrede, igraju sa 35+ i dalje na allstar nivou poput Curray, Lebrona, Butlera i dr. Dobrano se produzio prime igrača.

Posebno je to teško ostvariti bekovima, koji se oslanjaju na brzinu, eksplozivnost i slične stvari. Opste je poznata stvar da prvo gubis brzinu, eksplozivnost, dok je snaga posljednja koju gubis starenjem, ona krene padati od 35+. Zato su teskaki u MMA u svom prajmu do 36-37 godine.

Teškasi poput Zubca, Jokica i sl. će igrati na slicnom nivou najmanje do 35 godine, osim ako ih povrede ne zeznu.
Bojdo

Postby Darth Vader » 29 Apr 2025, 05:56

Draymond Green DPOY. Ide GS.
Darth Vader

Postby Hasselbaink » 29 Apr 2025, 06:04

Realno je morao biti iskljucen za sve sto je radio, nesportska, tehnicka, 5 licnih.. ubio ih sengun dok je bio na klupi, na kraju on resio.
Ko ne skace, taj je plenum.
Hasselbaink

Postby Nikola » 29 Apr 2025, 11:21

Kakav je to lik :blue:
Da ga je neko nocas prvi put gledao, tacno bi mogao da stegne pravi utisak o kakvom je igracu rec.
I prezive na kraju 7-8 minuta sa 5 licnih i odbrani Senguna
4,250+ consecutive matches in which the club has included at least one homegrown player in the matchday squad. MUFC - The Religion

"Takva bitka nije mogla da se dobije [...]. Već je morala da se vodi." Dule Vujošević
Nikola

PreviousNext

Return to Američka košarka