by Tegi » 18 Sep 2022, 10:20
Treba reći jednu stvar koja je daleko od beznačajne.
FIBA je promenom sistema i na OI i na WC i na EB (makar za sada) iskorenila štelovanja koja su se dešavala na svakom turniru.
2009. Grčka i Francuska kako bi izbegli prvo mesto i Španiju. De Kolo košem posla Grke na treće mesto, a nas na tada baš prosečne i oslabljene Ruse. Epilog, mi srebrni, Grci broznani, Francuzi peti.
2010. Grci puštaju Ruse kako bi umesto drugog mesta zauzeli treće i izbegli Španiju već u osmini finala. Epilog, Francuzi u susednoj grupi par sati kasnije gube od Novog Zelanda (regularno, bez puštanja), formira se krug od tri ekipe gde je Španija druga (umesto treća), Novi Zeland (treći umesto četvrtog), a Francuzi četvrti (umesto drugi). Epilog- Grčka ipak ide na Španiju i ispada, Rusi ni krivi ni dužni na Novi Zeland i odlaze u 8, a Francuzi na domaćine Turke i gube ubedljivo.
2011. Španci časte Turke kako bi smrdljivci preneli 2 boda umesto 0 u narednu fazu i tako zadržali šansu za 1/4 finale. Ekipa koja je svima davala po 90 poena, Turcima je dala 50 i nešto. Epilog- Turci gube sve 3 u narednoj fazi.
2012. Španija gubi od super-jake Rusije u grupi, što znači da bi u slučaju drugog mesta išli na SAD u polufinalu. Puštaju lagano Brazil, pa Španija kao treća ide na nesrećnu Francusku u četvrtfinalu i uzima srebro na kraju osvetivši se Rusima, a Brazil ispada u četvrtfinalu od Argentine.
2013. Španija pušta Italiju kako bi izbegla Litvaniju i kako bi se dodatno osvetili nama za 2010.
2014. Australija pušta Angolu kako bi na drugo mesto poslali Sloveniju, što je značilo Ameriku u četvrtfinalu. Epilog- Australija kao treća ide na Tursku u 1/8 finala i ispada sa dve trojke Preldžića u poslednjem minutu. Slovenija ispada od SAD u 1/4 finala.
2015. Sadašnji format EP. Nema štelovanja.
2016. Poslednje OI sa dve grupe. Mi puštamo Francusku kako bismo izbegli Španiju u 1/4 finala i SAD u polufinalu i išli na Litvaniju ili Hrvatsku u 1/4 finala. Epilog- Francuzi ispadaju od Španije, Španija od Amerike, mi osvajamo srebro.
EP 2017., koliko mi je poznato nema štelovanja.
SP 2019. Hazarderski sistem, ni slučajno.
OI 2021. 3 grupe, pa žrebanje, nema puštanja
EP 2022. Namerno promašeno Bogdanovića protiv Ukrajine, koje je smešna štela spram ovih prethodnih. Ali kao krajnju posledicu imali smo Poljsku u polufinalu. Ali to je baš sticaj okolnosti, izjednačenog turnira i hazarderskog sistema takmičenja. Daleko od bilo kakvog programiranja kostura.
Dakle, imali smo situaciju da svaki kiks bilo kog favorita dovodi do pomeranja u kosturu i da svako želi da se prilagodi tome, što je grupnu fazu sem prva 2-3 kola svodilo na najobičniji cirkus.
A biće ipak da je tegla u pravu, jer je General sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno.