2012. Košarkaške crticeIzvor: Sportski Žurnal | Uredio i dopunio: UnexpectedMali košarkaški podsetnik srpske košarkaške scene u 2012. godiniJANUAR2. januar – Američki košarkaš Ejsi Lo raskinuo ugovor sa Partizanom.
"Ejsi Lo je dobio dozvolu kluba da otputuje u Ameriku za novogodišnje praznike i po tom dogovoru trebalo je 2. januara da se vrati u Beograd i pojavi na večernjem treningu. O svojoj odluci da više ne želi da igra za Partizan mt:s obavestio je trenera Vladimira Jovanovića. S obzirom na to da nije došao u Beograd i jasno istakao svoju želju da ne nastavi sezonu u crno-belom dresu, želimo da obavestimo javnost da Partizan mt:s više ne računa na Loa", stoji u saopštenju crno-belih.
"Klub će u ovom slučaju preduzeti neophodne korake da zaštiti svoje interese, s obzirom da Ejsi Lo ima važeći ugovor do kraja sezone sa srpskim šampionom. Partizan mt:s će pronaći novog igrača na poziciji jedan", dodaje se u saopštenju.
FEBRUAR7. februar – Plejmejker Dominik Džejms potpisao ugovor sa Partizanom mts do kraja sezone.
"Srećan sam da je konačno završena cela priča, da mogu da obučem 'crno-beli' dres. Velika šansa za mene u karijeri da napredujem i siguran sam da sam napravio pravi potez dolaskom u Partizan. Nadam se da ću doprineti dobrim rezultatima kluba, jer su me odlično prihvatili svih ovih dana, uverio sam se da se radi o vrhunskim ljudima i klubu", rekao je Dominik Džejms.
19. februar – Košarkaši Partizana u finalu Kupa Radivoja Koraća savladali večitog rivala Crvenu zvezdu 64:51 i odbranili titulu.
PARTIZAN - CRVENA ZVEZDA 64:51Dvorana: Čair.
Gledalaca: 4.000.
Sudije: Belošević, Vojinović, Nešković.
PARTIZAN: Kecman 6 (4 sk, 2 as), Raduljica 4 (5 sk, 2 bl), Lučić 11 (4 sk), Milosavljević 2, Katić 6, Bešović, Božić 3, Čakarević 4 (8 sk, Džejms 10 (2-2 za dva, 5-1 za tri, 1 as, 8 izg. lopti), Mačvan 9 (7 sk), Anđušić 9 (2-2 za dva, 2-1 za tri, 2 as, 2 ukr. lopte), Bertans.
CRVENA ZVEZDA: Čović 2 (2 as), Cvetković, Ilić 12 (10-4 za dva, 1-1 za tri, 5 sk), Lazić 2, Nedović, Lešić 1, Subotić 2 (4 sk), Nikolić, Tomas 12 (6-4 za dva, 6 sk), Milutinović, B. Popović 12 (6-4 za dva, 3 sk, 3 as, 3 ukr. lopte, 6 izg. lopti), P. Popović 8 (4 sk).
Po četvrtinama: 17:14, 15:13, 15:15, 17:9
“
Normalno je to za svako finale, za svaki meč koji ima poseban značaj. A nije mala stvar osvojiti Kup, videlo se to u svakom minutu ovog meča. Normalno je da se zalade ruke i noge, preveliki je ulog da bi igra bila lepršava”, rekao je Jovanović.
“
Mi ne razmišljamo može li neko da nas smeni sa tog trona, mi gledamo sebe, od treninga do treninga. Nama je svaki trofej kao prvi. A i, neki novi momci dolaze, njima ovo nije peti trofej, otuda i konstantna glad za peharima”, rekao je Jovanović.
“
Za razliku od nas, Partizan je te izgubljene lopte pretvorio u deset čistih poena, a mi od 20 lopti koje smo isprovocirali - dali smo samo tri poena iz kontranapada. To što smo u četvrtoj četvrtini ušli brzo u bonus unelo je veliku psihološku nesigurnost kod igrača, pa su imali lošiju rekaciju u odnosu na dotadašnji tok meča. Sve u svemu, bila je to utakmica sa dve jake odbrane. Moji igrači su dali maksimum u defanzivi, ali je iskustvo ipak bilo na strani Partizana. Mi još uvek nemamo dovoljno mirnoće i nismo spremni da igramo na rezultat, kao što je to bio slučaj ovoga puta”, rekao je Pešić.
22. februar – Trofejni košarkaški trener Svetislav Pešić vratio se na kormilo reprezentacije Nemačke, koju je 1993. doveo do titule prvaka Evrope.
- Дуго сам размишљао, пре свега због мојих обавеза у овом започетом пројекту са Црвеном звездом, али сам након разговора са руководством клуба одлучио да прихватим позив мојих пријатеља из немачког савеза. Значи, годишњег одмора ни ове године неће бити – у свом стилу је рекао Пешић.
Први човек црвено-белих Небојша Човић изразио је своје задовољство чинејницом да ће тренер клуба којим председава бити селектор тако амбициозне репрезентације каква је Немачка:
- Дуго сам разматрао опцију да нашем тренеру Пешићу дамо сагласност да преузме селекцију Немачке. У консултацијама са људима из управе клуба заједнички смо донели позитивну одлуку на то нас је навело три разлога. Први разлог је да је за Звезду част да њен тренер буде селектор репрезентације Немачке. Други је да је Пешић сам пристао да се одрекне годишњег одмора па се његов ангажман у селекцији Немачке неће одразити на рад у Црвеној звезди. Трећи разлог је да смо на овај начин покушали да одобровољимо госпођу Меркел да Србији да зелено светло за кандидатуру за улазак у Европску унију – рекао је Човић.
MARTMesec mart je protekao bez bitnijih košarkaških događaja
21. mart- Unexpected napunio 38 godina
APRIL6. april- Još jedan skandal, Zvezdin koraškaš Omar Tomas napadnut u klubu „Plastik” i to flašom, zbog čega je završio na VMA.
"Košarkaški klub Crvena zvezda DIVA sa ogorčenjem i velikim žaljenjem obaveštava javnost o fizičkom napadu na njenog prvotimca Omara Tomasa. On je bio u društvu prijatelja iz Amerike".
"Tomasa je nepoznati napadač udario laktom prilikom ulaska u klub Plastik, potom od istog mladića je još jednom udaren s leđa dok je sedeo u klubu, a tada je došlo i do kraćeg verbalnog sukoba. Posle nekoliko minuta grupa od šest, sedam mladića napala je Tomasa, koji je pretučen, a prilikom napada korišćena je flaša i takozvani bokseri. Tomas je odmah posle napada odvežen na VMA gde mu je ukazana lekarska pomoć. Konstatovane su mu lakše telesne povrede, a tada je i dao izjavu pripadnicima MUP-a. U cilju istrage klub je zamoljen da se u četvrtak ne oglašava povodom ovog slučaja.
KK Crvena zvezda DIVA najoštrije osuđuje fizički napad na Omara Tomasa i poziva nadležne organe da sprovedu sve neophodne mere kako bi počinioci ovog gnusnog napada bili otkriveni i procesuirani. Omar Tomas o celom slučaju neće davati bilo kakve izjave medijima, a sve informacije o istrazi koje budu dostupne javnosti KK Crvena zvezda DIVA saopštavaće novinarima", piše u saopštenju KK Crvena zvezda.
8. april- Košarkaši Partizana i četvrti put u sezoni slavili protiv Crvene zvezde, ovoga puta sa 76:69.

Hala "Pionir". Gledalaca: oko 4.500
sudije: Milija Vojinović, Branislav Mrdak i Branko Vorkapić.
PARTIZAN MTS: Kecman, Raduljica 10, Lučić 9, Milosavljević 15, Bogdanović, Katić 5, Bešović, Čakarević, Džejms 4, Mačvan 14, Anđušić 11, Bertans 8.
CRVENA ZVEZDA DIVA: Čović 2, Marković 6, Ilić 3, Lazić 3, Nedović 13, Lešić, Subotić, Nikolić, Tomas 2, Milutinović 14, Bojan Popović 8, Petar Popović 18.
"Oni su jako dobro odigrali prvo poluvreme, šuterski su bili raspoloženi, završili su taj deo sa odličnim procentom. Mi smo igrali mekano u dobrani i dozvolili im mnogo lakih poena", ocenio je posle meča trener Partizana mt:s Vlada Jovanović i nastavio:
"Košarkaški gledano, drugo poluvreme je bilo slabije. Važnost utakmice je uticala na to. Uspeli smo tada da svedemo Zvezdu na podnošljiv broj poena".
Jovanović je apostrofirao značaj podrške sa tribina: "Podrška navijača nam uvek znači naročito protiv Zvezde. Oni emotivno prate utakmicu i znači im pobeda".
"Ne bih se složio da je Partizan bio dominantniji. Bila je ovo jedna od čvršćih naših utakmica. Treba ovako da nastavimo", počeo je Pešić.
Iskusni stručnjak je posebno apostrofirao jedan statistički podatak - broj slobodnih bacanja.
"Partizan ih je imao 31, a iskoristio 24, a mi smo na liniji penala bili 13 puta, od čega deset puta precizni. Bilo je 'tesno' do pred kraj, a ponekad odlučuju penali".
Ima dosta elemenata kojima je Pešić zadovoljan.
"Pokazali smo da možemo da igramo sa svakim protivnikom. Partizan je još uvek bolji. Moramo da učimo iz ovakvih utakmica. Mi smo ekipa koja raste i doći će vreme da dobijemo i ovakve mečeve".
I na kraju, Pešić se osvrnuo na nedavni napad na Amerikanca Omara Tomasa, pretučenog u klubu "Plastik".
"Imamo sreću da je dečko odlučio da odustane. Mi ga nismo ubeđivali. Zahvalni smo mu što je doneo takvu odluku".
- Košarkašice Partizana odbranile titulu, u trećem meču finala plej-ofa crno-bele su slavile protiv Hemofarma sa 78:72. Milica Dabović ponela titulu MVP-ja i najboljeg strelca finalne serije.
Hala: Palata sportova, gledalaca: 500
PARTIZAN GALENIKA: Radočaj 6, Beronja 3, Vučković, Radunović 17, Bučevac, Antić 6, Prćić 5, Roglić 9, Šesnić 2, Gladen 16, Đurić, Dabović 14. Trener: Marina Maljković.
HEMOFARM ŠTADA: Čorda, Mandić 13, Mršić, Jakšić, Kerkez, Stanković 16, Krnjetin 21, Minić, Radić 2, Marjanović, Ajduković 8, Čađo 12. Trener: Miroslav Popov.
16. april- Košarkaši Partizana obeležili Svečanom akademijom u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 20 godina od osvajanja titule prvaka Evrope.
„SAMO osam sekundi... Dva poena prednosti za Špance... Đorđević... Tri poena, tri poena! Vreme je isteklo...“
PARTIZAN 71
HUVENTUD 70DVORANA: „Abdi Ipekči“ u Istanbulu.
Gledalaca: 9.500.
Sudije: Ruven Virovnik (Izrael), Filip Leman (Švajcarska).
PARTIZAN: Đorđević 24 (7-2 za dva, 7-5 za tri, 4-4 bacanja, 2 sk, 3 as), Danilović 25 (12-7 za dva, 4-2 za tri, 7-6 bacanja, 5 sk, 3 bl, 2 uk), Nakić 5 (5-1 za dva, 4-1 za tri, 1 sk), Stevanović 6 (4 sk), Koprivica 4 (4 sk), Rebrača (3 sk ), Šilobad 4 (3 sk), Lončar 2, Dragutinović 2. U timu su te sezone još bili: Šarić, Perović, Lončar, Mihajlovski, Sinđelić. Trener: Željko Obradović.
HUVENTUD: R. Đofreza 8, Viljakampa 13 (4 sk, 4 uk), Presli 20 (9 sk), Tompson 5 (8 sk), Morales 6 (9 sk), T. Đofreza 18 (6 sk, 3 uk), Pardo, Ruf. Trener: Manuel Lolo Sajnc.
ŠESNAESTINA FINALASolnok - Partizan 65:92 (drugi meč 72:89)
OSMINA FINALA (grupna faza)
Komodor Helder - Partizan 75:81 (77:111)
Partizan - RMP Mehelen 87:67 (72:86)
Partizan - FO Milano 86:70 (94:89)
Huventud B. - Partizan 79:76 (75:76)
Bajern 04 - Partizan 80:73 (69:93)
Partizan - Estudijantes 75:79 (72:75)
Aris - Partizan 75:83 (65:99)
ČETVRTFINALEPartizan - Knor Virtus Bolonja 78:65
Knor Virtus Bolonja - Partizan 61:60
Knor Virtus Bolonja - Partizan 65:69
POLUFINALEPartizan - FO Milano 82:75
FINALEPartizan - Huventud 71:70 (40:34)
17. april- Košarkaši Radničkog u Kragujevcu slavili protiv Crvene zvezde sa 80:68 u derbi meču sedmog kola Super lige. Junak pobede Stiven Marković ubacio sedam trojki iz osam pokušaja.
DVORANA “Jezero”. Gledalaca: 2.500. Sudije: Juras, Pecelj, Mažić.
RADNIČKI: Pavković 7 (8 as), Sinovec 6, Sajmon 13 (10-5 za dva), Marković 21 (8-7 za tri), Birčević 7, Nešović, Bratić, Vuksanović, Marjanović, Skot 20 (7-6 za dva, 3-1 za tri), Mijatović, Bakić 6.
C. ZVEZDA: Čović, Cvetković 10 (2-2 za tri), Ilić 2, Lazić, Nedović 14 (4-3 za tri), Lešić 9, Subotić 2, Nikolić 4, Tomas 9 (8-3 za dva, 2-0 za tri), Milutinović, B. Popović 13 (7-1 za tri), P. Popović 5.
Po četvrtinama: 22:18, 16:20, 20:20, 22:10.
28. april- Košarkaši Partizana izgubili od Cedevite sa 68:56 u polufinalu ABA lige u Tel Avivu.
PARTIZAN MTS: Kecman 7, Raduljica 15 (7sk), Lučić 8, Milosavljević 8 (5sk), Bogdanović, Katić 2 (5sk), Bešović, Božić 3, Čakarević, Džejms 4 (4izg), Mačvan 6, Anđušić 3.
CEDEVITA: Drejper 8 (5sk), Opačak 5, Mustapić, Petrović, Vukušić 5, Bagarić, Bilan 15, Princ, Ovens 18 (5sk), Voren 4 (5sk, 3as), Car 10, Baždarić 3.
"Što se tiče odbrane, možemo da budemo zadovoljni, ali kada smo je dobro igrali, nismo uspeli da uspostavimo našu igru po dubini."
"I to je glavni razlog. Promašili smo dosta slobodnih bacanja, što je u ovako važnoj utakmici bitno. Nedopustivo je da smo imali tako loš procenat izvodjenja penala", rekao je Jovanović novinarima u Tel Avivu.
"Večeras se igralo na mali broj poena i vodjstvo se smenjivalo iz minuta u minut. U tim trenucima oni su imali puno skokova u napadu, i to ih je držalo u igri, a mi nismo uspeli da se odlepimo. Ono što smo znali, kvalitet Cedevite je šut za tri poena i kada oni vežu taj šut, ako nemate dovoljeno veliku razliku u poenima, veoma brzo stižu rezultat", dodao je Jovanović.
MAJ29. maj- Košarkaši Partizana savladali Vojvodinu sa 87:81 i plasirali se u finale plej-ofa, dok je Crvena zvezda dobila Radnički (76:62) i izborila majstoricu.
Vojvodina Srbijagas: Petković, Kužeta 10, Marković 14, Milošević 12 (5il), Stojačić 3, Ivelja 5, Đumić, Bunić 5, Marojević 7, Dunđerski 14 (5as, 5ol), Zeković 9, Vujošević 2.
Partizan MTS: Kecman 9, Raduljica 12, Lučić 8, Milosavljević 11 (7sk, 3ol), Bogdanović, Katić, Bešović 11, Božić, Čakarević, Džejms 7, Mačvan 17 (4sk, 4as, 4il), Anđušić 9 (3/4 za tri, 3ol).

Crvena zvezda: Čović, Ilić 6, Lazić 2, Nedović 8, Lešić 4, Subotić, Radivojević 5, Nikolić, Tomas 23, Milutinović 14, B. Popović 12, P. Popović 2.
Radnički: Pavković 8, Sinovec 8, Sajmon 6, Marković 2, Birčević 7, Nešović, Bratić 2, Vuksanović, Marjanović 6, Skot 5, Mijatović 9, Bakić 9.
JUN1. jun- Košarkaši Crvene zvezde slavili u majstorici polufinala u Kragujevcu protiv Radničkog (76:71) i plasirali se u finale, gde ih je čekao Partizan.
RADNIČKI KG: Pavković 9 (3sk, 3as), Sinovec, Sajmon 4, Marković 13, Birčević 10 (5sk, 2blk), Nešović, Bratić 2, Vuksanović 5, Marjanović 3, Skot 7, Mijatović 3 (4sk), Bakić 15 (6sk).
CRVENA ZVEZDA: Čović, Ilić 4, Lazić 14, Nedović, Lešić 10 (6sk), Subotić 3 (3ukr), Radivojević 3, Nikolić, Tomas 19 (14sk, 3as), Milutinović 5 (4sk, 2blk), B. Popović 4 (4as), P. Popović 14 (7sk).
5. jun- Košarkaši Partizana savladali Crvenu zvezdu (92:83) u prvom meču finala plej-ofa domaćeg šampionata.
Beograd - Hala: Pionir; Gledalaca: 6.000; Sudije: Vojinović, Nešković, Jevtović
Partizan: Kecman, Raduljica 13, Lučić 8, Milosavljević 18 (trojke 4/6), Bešović, Božić 3, Čakarević 8, Džejms 15, Mačvan 5, Đekić, Anđušić 16 (trojke 3/5), Bertans 6 (trojke 2/2)
Crvena zvezda: Čović 5, Ilić 6p, 10sk, Lazić, Nedović 10, Lešić 4, Subotić 13, Radivojević 2, Nikolić, Tomas 21, Milutinović 4, B. Popović 10, P. Popović 8
8. jun - Košarkaši Crvene zvezde izjednačili u finalnoj seriji protiv Partizana, posle pobede u drugom meču (68:56).
DVORANA: Pionir. GLEDALACA: 6.000. SUDIJE: Jovčić, Obrknežević, Mrdak (sva trojica iz Beograda).
CRVENA ZVEZDA: Čović 1, Ilić 7 (8sk, 2bl), Lazić 3, Nedović 7, Lešić 8 (4sk), Subotić 2, Radivojević 5, Nikolić, Tomas 18 (7sk), Milutinović 7, B. Popović 4, P. Popović 6.
PARTIZAN: Kecman 2, Raduljica 17 (11-8 za dva, 7sk), Lučić 10, Milosavljević 10, Bešović, Božić 1, Čakarević 4, Džejms 5, Mačvan 5 (4-1 za dva, 4-1 za tri, 4sk), Đekić, Anđušić 2, Bertans.
12. jun- Trofejni košarkaški trener Željko Obradović posle 13 godina napustio Panatinaikos.
“Dragi prijatelji, kada sam došao ovde u Atinu juna 1999. godine, nisam mogao ni da zamislim da će Panatinaikos biti moj tim, moja porodica i moja kuća u narednih 13 godina. Imali smo u ovih 13 godina mnogo lepih trenutaka, mnogo slavlja, ali takođe i poteškoća. Sve smo proživeli zajedno kao velika i prava porodica. Jedan od principa koje sam naučio u porodici jeste da je najvažnija stvar poštovati ljude ako želite da i sami budete poštovani. To je nešto što sam želeo da kažem u ovom trenutku. Želeo bih da se zahvalim i pozdravim ljude koji rade u Panatinaikosu, sve članove stručnog štaba sa kojima sam igradio odličan odnos tokom godina. Takođe, veliku zahvalnost dugujem i svim prijateljima Panatinaikosa koji su uvek, uvek bili sa nama jer bez vaše pomoći ne bismo uspeli. Naravno, hvala i svim igračima sa kojima sam sarađivao tokom 13 godina”, piše između ostalog u Obradovićevom saopštenju.
13. jun- Partizan poveo u finalnoj seriji plej-ofa protiv Crvene zvezde sa 2:1, slavivši u Pioniru 78:72
Dvorana: „Pionir”. Gledalaca: 7.000. Sudije: Belošević, Juras, Maričić.
Partizan MTS: Kecman 10 (dve „trojke”), Raduljica 10, Lučić 19 (1), Milosavljević 9 (1), Bogdanović, Bešović 4, Božić 3 (1), Čakarević, Džejms 11, Mačvan 12, Anđušić, Bertans.
Crvena zvezda Diva: Čović 1, Ilić 12, Lazić 5 (1), Nedović 6 (1), Lešić 4, Subotić 6, Radivojević 9, Nikolić, Tomas 5 (1), Milutinović 5, B. Popović 14 (1), P. Popović 5.
15. jun- Košarkaši Partizana 11. put uzastopno postali prvaci Srbije. U finalu plej-ofa crno-beli slavili u četvrtom susretu u Železniku protiv Crvene zvezde sa 86:82.
Budimo objektivni: meč u Železniku odigran je u neregularnim uslovima i da je bio međunarodnog karaktera, sigurno bi bio prekinut... ako bi uopšte počeo.
Pre svega, tribine su bile prepune (oko 3.000 ljudi), vrućina nesnosna, a parket prikladniji igranju hokeja na ledu, nego košarke, pošto se kondenzovani vreo vazduh na plafonu pretvarao u vodu i odatle padao pravo na teren.
Deo navijača Crvene zvezde ponašao se nedopustivo, čak i primitivno, jer nikakvo rivalstvo ili želja za pobedom ne mogu da opravdaju onoliko pljuvanje i ljudsko ponižavanje protivnika.
Prvi je na taj način "stradao" sportski direktor crno-belih Dragan Todorić (pa je morao da se pokrije peškirom preko glave), dok je sako mladog šefa struke Vlade Jovanovića bio bukvalno natopljen pljuvačkom.
Delije su uz to i drmale konstrukciju koša, zbog čega je utakmica dva puta prekidana, a morali su da sa Zvezdine klupe intervenišu Nebojša Ilić, pa i Svetislav Pešić uz pomoć mikrofona sa zapisničkog stola.
Posle prve četvrtine, koja je trajala neverovatnih 35 minuta, razum je ipak prevladao i do kraja su navijači "dozvolili" ekipama da igraju - onoliko koliko im je dozvoljavao klizavi parket!
Crvena zvezda Diva - Partizan 82:86 (21:28, 21:20, 18:17, 22:21)Beograd - Dvorana: FMP;
Gledalaca: 3.000;
Sudije: Vojinović, Nešković, Jevtović
Crvena zvezda Diva: Čović 5, Ilić 5, Lazić 6, Nedović, Lešić 7, Subotić, Radivojević 1, Nikolić, Tomas 23 (šut za dva 7/9), Milutinović 3, B. Popović 10, P. Popović 22 (šut 11/16)
Partizan: Kecman 7, Raduljica 8, Lučić 14, Milosavljević 5, Bogdanović, Bešović 4, Božić 1, Čakarević 5, Džejms 8, Mačvan 19 (šut za dva 7/8), 8 sk, Anđušić 4, Bertans 11 (trojke 3/4)
20. jun- Partizan raskinuo ugovor sa Vladom Jovanovićem, na mesto trenera se vratio Duško Vujošević.
"Vraćam se u Partizan četvrti put, ali sa tremom kao da mi je prvi. U Partizanu i Beogradu najbolje funkcionišem. Bilo je nekoliko ponuda, ne mnogo, ali ih je bilo. Ja sam endemska vrsta koja teško funkcioniše van Partizana", rekao je Vujošević.
"Vlada je odlično radio. Osvojio je pet trofeja i pokazao da mu je jednog dana mesto ponovo u Partizanu. Nije mu bilo lako da me nasledi, ali posle 11. titule zaredom ni meni nije sada lako. Trudiću se da taj rekord učinim još težim za bilo čiju pomisao da bi mogao da ga obori. Obećavam maksimalan rad i angažovanje, pa neka bude borba neprestana. Mnogi misle da je naše vreme prošlo, ali ja mislim da njihovo nije došlo".
22. jun- Vlada Jovanović postao trener košarkaša Donjecka, a doskorašnji bek Crvene zvezde Nemanja Nedović pojačao Lijetuvos Ritas.
Ukrajinski tim je u tek završenoj takmičarskoj godini osvojio prvu titulu prvaka Ukrajine pod vođstvom Saše Obradovića, dok je u Evrokupu eliminisan u četvrtfinalu. Donjeck će u narednoj sezoni učestvovati u kvalifikacijama za Evroligu.
Jovanović je u prethodne dve sezone doneo pet trofeja u Humsku, po dve titule i Kupa u domaćim takmičenjima, kao i jedan u ABA ligi. Čačanin je sa Donjeckom potpisao ugovor na godinu dana, uz opciju da saradnja bude produžena i za sezonu 2013/2014.
28. jun- Sportski žurnal objavio ekskluzivnu informaciju: Svetislav Pešić podneo arbitražnoj komisiji FIBA zahtev sa raskid ugovora sa Crvenom zvezdom.
"Pešić je trener Crvene zvezde sa legalno potpisanim ugovorom. Tačno je da je u klub stiglo pismo njegovog advokata i da prema Pešiću postoje neizmirene obaveze. Te obaveze će biti regulisane i ja se nadam da će on ostati na klupi Zvezde", rekao je Čović.
JUL2. jul:- KK Partizan doveo je francuskog reprezentativca Lea Vestermana.
Ime i prezime: Leo Vesterman
Rođen: 24. jula 1992.
Visina: 196 cm
Težina: 86 kg
Pozicija: plejmejker
Klubovi: Asvel 2010-12, Partizan MTS 2012-?.
Medalje: srebro sa Francuskom na EP za juniore 2009, bronza sa EP za mlade 2011.
Pre pet godina sam gledao jednu evroligašku utakmicu crno-belih, video sam tu neverovatnu atmosferu... Ma, nisam mogao da verujem kako to sve izgleda u Beogradu. Tada sam poželeo dres Partizana i sada sam neizmerno srećan što sam potpisao trogodišnji ugovor sa tako velikim i trofejnim klubom!
4. jul:- Košarkaš Dragan Milosavljević produžio je ugovor sa Partizanom na još dve godine.
Milosavljević je prošle sezone u dresu Partizana odigrao 27 utakmica u Jadranskoj ligi uz prosek od 8.3 poena, 3.7 skoka i 1.6 asistencija po utakmici, a sličan učinak imao je i u Evroligi.
6. jul:- Košarkaši Partizana dobili su rivale u Evroligi. Crno–beli su smešteni u D grupu zajedno sa Barselonom, CSKA, Lijetuvos ritasom, Bešiktašem i Bambergom.
- Sad bar znamo koji su nam protivnici i sa još većom energijom ljudi u klubu, nadam se i sponzora i zainteresovane države, radićemo na selekciji koja je u stanju da se bori u takvoj grupi. Osim što kažem da u grupi nema nijedne slabe ekipe, izlišno je govoriti o kvalitetu CSKA i Barselone. Takođe, znate da Nemci ulažu jako mnogo u košarku, dok je Lijetuvos naš stari poznanik. Dobro znamo sve timove osim Bešiktaša sa kojim se nije igralo u poslednje vreme. Ono što pravi grupu teškom je upravo to što je šampion Turske došao iz šestog šešira. To bi rukovodstvo Evrolige trebalo da ispravi, da ima bolje kriterijume odabira koja ekipa ide u koji šešir. Ne radi se o tendenciji, već o grešci u bodovanju koja može da dovede baš do ovako teške grupe.
- U svakom slučaju, borićemo se. Velika je promena i u sistemu takmičenja. Plasman u Top 16, u kojem će biti dve grupe po osam timova, donosi i veliki broj utakmica sa najboljim klubovima Evrope. Nije samo što je povećan broj utakmica, već svaka ima još veću važnost. Ne postoji nijedna utakmica koja za ekipu poput Barselone može da bude nevažna. Svaka je, praktično, kvalifikaciona, čak i drugo mesto u grupi predstavlja veliku prednost. Promene su velike i njih bi trebalo razumeti. Ono što će Partizan krasiti, kao i do sada, jeste velika borbenost i ogromna podrška publike. Nadam da ćemo svoj deo obaviti a da će publika to prepoznati i pomoći. Sad je momenat da i grad i država, ukoliko žele da imaju predstavnika u ovako elitnom takmičenju, pomognu i kroz sponzorstvo i na druge načine - istakao je Vujošević.
- Srpski košarkaški stručnjak Dušan Ivković dobio je priznanje „Aleksandar Gomeljski“ za najboljeg trenera u Evroligi.
Selektor reprezentacije Srbije i doskorašnji strateg Olimpijakosa Dušan Ivković primio je u Barseloni nagradu za najboljeg trenera Evrolige. On je dobio trofej "Aleksandar Gomeljski" namenjenu najboljem treneru elitnog takmičenja, pošto je prošle sezone sa Olimpijakosom postao šampion Evrope.
Trofej "Aleksandar Gomeljski" osvajali su još: Pini Geršon (2005, Makabi), Etore Mesina (2006, 2008, CSKA Moskva), Željko Obradović (2007. i 2011, PAO), Duško Vujošević (2009, Partizan) i Ćavi Paskval (2010, Barselona).
Pored Ivkovića, nagradu za najbolje operativce Evrolige proglašeni su vlasnici Olimpijakosa, braća Panajotis i Džordž Angelopulos.
9. jul:- KK Partizan se rastao sa dugogodišnjim kapitenom, Petrom Božićem.
- Božić je ostavio dubok trag u crno-belom dresu. Osvojio je mnogo trofeja, postao miljenik navijača i zahvalni smo mu za sve što je učinio za klub. Odlučili smo da se okrenemo mlađim snagama, a Pera želi da igra košarku još bar dve sezone. Kada završi karijeru širom su mu otvorena naša vrata - izjavio je sportski direktor crno-belih Dragan Todorić.
14. jul:- Ženska košarkaška reprezentacija Srbije, pobedom u Talinu nad Estonijom (97:58) overila je plasman na EP u Francuskoj 2013.
ESTONIJA - SRBIJA 58:97
Estonija: Metsalu, Tepo 7, Nikolai 17, Kuster, Jalai, Anderson 3, Bratka 4, Kast 3, Pok 14, Rauzberg 8, Msila 2, Ranaveski.
Srbija: Radočaj 2, Mandić 7, Jovanović 14, Krnjić 18, Ivanović 3, Milovanović, Matić 2, M. Dabović 21, Maksimović 21, Baltić 1, A. Dabović, Škorić 8
16. jul:- KK Partizan je iz Hemofarma doveo centra Đorđa Gagića koji se crno–belima obavezao na četvorogodišnju vernost.
- Posle interesovanja Partizana i Duška Vujoševića, Đorđe se ni sekunde nije dvoumio. Dobiće priliku u jednom od najboljih evropskih klubova da pokuša da ostvari bar delić onog što su u crno-belom dresu ostvarili prethodnici na njegovoj poziciji - izjavio je Bojan Tanjević iz agencije "Interperformansis" koja zastupa mladog centra.
18. jul:- Centar Dejan Musli raskinuo je ugovor sa Kahom Laboral i potpisao na tri godine sa KK Partizanom.
- Finansije nisu igrale ulogu, već želja da odem u klub klub koji će mi dati prostor, što Partizan sigurno jeste - kaže Musli, još jedno u nizu letošnjih mladih pojačanja Partizana.
- U ekipi su mahom u momci koji su moja generacija, ili godinu-dve stariji, odnosno mlađi. Ne sumnjam da će trener Vujošević sve složiti kako treba. Čast mi je da radim sa njim, poznato je koliko je dobar trener. Na meni je da se dokažem. Naravno, i igranje za Partizan je velika privilegija.
- Ko god iole prati basket, zna za crno-bele navijače. Igrao sam u Španiji, bio u mnogo dvorana širom Evrope, ali nema nigde navijača kao što su “grobari”, u šta sam se i lično uverio kada sam pre dve godine dolazio sa Kahom laboral u “Pionir” - završava Musli.
20. jul:- Mladi košarkaši Srbije plasirali su se u polufinale EP u Sloveniji, savladavši u četvrtfinalu Letoniju sa 74:65.
SRBIJA: Cvetković 10 (3as), Lambić, Miljenović 14, Dangubić, Bogdanović 11, Mitrović 16 (10 sk), Gujaničić 6, Luković, Bešović 6, Drenovac, Marinković 2, Nastić 9 (9 sk).
LETONIJA: Vitins, Silins, Tima 16, Bricis 15, Vitols 12, Šaulitis, Berzins, Misters 2, Koders, Strazdins 10, Helmanis, Bremers 10.
21. jul:- Mlada košarkaška reprezentacija Srbije poražena je u polufinalu EP u Sloveniji sa 73:68.
Mlada košarkaška reprezentacija Srbije nije uspela da se plasira u finale EP u Sloveniji jer je poražena u polufinalu od Litvanije 73:68 (21:17, 16:13, 16:22, 20:16), pa će u nedelju igrati za bronzu.
SRBIJA: Cvetković 15, Lambić 4, Miljenović 4, Dangubić, Bogdanović 16 (7 sk), Mitrović 2, Gujaničić 8, Luković, Bešović 4, Drenovac, Marinković 4, Nastić 11.
22. jul- Ni bronza, mladi poraženi od Španije 67:66
"Plus četiri" na 43 sekunde pre kraja nije bilo dovoljno selekciji Srbije do 20 godina da dobije meč za bronzanu medalju!
SRBIJA: Cvetković 8 (3as), Lambić 4, Miljenović 7, Dangubić 7, Bogdanović 6 (5sk), Mitrović 15 (10sk), Gujaničić, Luković, Bešović 2, Drenovac 10 (4izg), Marinković, Nastić 7.
ŠPANIJA: Servera, Posas 5 (4sk, 5izg), Sanz 3, Fernandez 16 (4sk, 4izg), Suarez 4, Barera, Abrines 11, Diez 9 (6sk), Oriola 4, Tomas, Olaizola 2, Guera 13 (6sk).
26. jul:- Boris Savović i Luka Mitrović potpisali su za KK Crvenu zvezdu Beograd.
Crvena zvezda Beograd dovela je još dva pojačanja. U pitanju su krilni centar Boris Savović (206,1987), koji je sa crveno–belima potpisao dvogodišnji ugovor i Luka Mitrović (204, 1993), koji će u naredne četiri godine nositi crveno-beli dres.
AVGUST18. avgust:- Poenom u poslednjoj sekundi sa preko pola terena, košarkaši Srbije poraženi su u beogradskoj „Areni“ od Crne Gore (73:71).
Srbija - Crna Gora 71:73 (15:23, 20:12, 17:20, 19:16) Beograd; Hala: Beogradska arena;
Gledalaca: 18.159;
Sudije: Huan Arteaga (Španija), Robert Lotermoser (Nemačka), Olegs Latisevs (Letonija).
Srbija: Teodosić 21, Tepić 2, Rašić 8, Paunić, Bjelica 5, Savanović 5, Kešelj 2, Erceg 5, Mačvan 19, Musli, Nedović 2, Štimac 4.
Crna Gora: Mihailović, Suad Šehović 17, A. Popović 11, Sead Šehović 4, Sekulić 2, Ročesti 6, Dragičević 6, Bjelica 6, M. Popović, Dubljević 11, Dašić, Ivanović 10.
19. avgust:- Mlada reprezentacija Srbije okitila se bronzom na EP u Sloveniji pobedivši Rusiju sa 66:56.
SRBIJA - RUSIJA 66:56
SRBIJA: Radičević, Pot 21 (4 skoka, 2 asist.), Đukanović, Rebić 7 (4 sk, 4 as), Čvorović 6 (8 sk), Kutlešić, Anđušić 6, M. Janković 3, N. Janković 2, Andrić 6, Ristić, Šalić 15 (6 sk).
RUSIJA: Kašin 2, Krečetov 10, Gankevič 1, Kulagin 11 (11 sk), Anajev 5 (4 as), Alferov, Jegorov 1, Ilnistkij 7, Bogdanov, Desjatnikov, Karenjin 7, Kanjigin 12 (5 sk).
Po četvrtinama: 20:20, 15:13, 17:12, 14:11
23. avgust:- Trener košarkaša Partizana Duško Vujošević i predsednik KK Crvena zvezda Nebojša Čović počeli verbalni rat. Vujošević optužio Čovića da uz pomoć države želi da kupi titulu, a Čović stratega Partizana da je hvatao pojedince za vrat radi trofeja.
"Postoje indicije dela države da bi neki naši protivnici mogli da kupe titulu, ili da ih nova vlast koja je došla časti titulom. Misle da su došli na vlast da bi i Zvezda došla na prvo mesto. Bez obzira na to, gledaćemo da rešimo našu finansijsku situaciju koja nije laka i da sa ovim mladim timom, dopunjenim igračima koji su povređeni, Lučić, Anđušić i Musli, pri reprezentaciji, idemo na prva mesta u svim takmičenjima na kojima učestvujemo", rekao je Vujošević u izjavi za SOS kanal.

"Što se tiče poklanjanja ili kupovine titule, to Crvena zvezda nikada nije radila, niti će raditi, ali je dobro da smo čuli čije su to ideje, a čim su ideje, znači da su već bile primenjivane u praksi", rekao je Čović.
"Sve je ovo priča i pokušaj manipulacije javnosti od strane pojedinaca iz Partizana po sistemu da je država navodno pomogla Crvenoj zvezdi, a da njima nije. Sve u cilju da se ljudi u Crvenoj zvezdi prikažu kao loši momci, a u Partizanu kao jadni sportski radnici", ocenio je Čović.
26. avgust:- Reprezentacija Srbije u basketu tri na tri postala svetski prvak! U finalu pobeđena Francuska sa 16:13. Zlato su osvojili: Savić, Domović–Bulut, Bošković i Ždero.
Na SP održanom u Atini zlatom su se okitili Marko Savić, Marko Ždero, Milan Bošković i Dušan Domović-Bulut.
Oni su u grupnoj fazi ostvarili četiri pobede uz jedan poraz, a zatim su do finala redom padale Argentina sa 21:17, zatim SAD u četvrtfinalu sa 20:16 i onda Ukrajina sa 13:11.
U borbi za tron, srpski basketaši savladali su i Francuze, iako su dva minuta pre kraja gubili sa 12:8, kada je stvari u svoje ruke preuzeo Marko Savić i sa osam uzastopnih poena, popeo Srbiju na najviše postolje.
27. avgust:- Košarkaš Raško Katić prešao je iz Partizana u Zvezdu.
Raško Katić će posle dve sezone provedene u Partizanu, naredne dve igrati za "večitog rivala" Crvenu zvezdu.
Ekipa sa Malog Kalemegdana nastavila je tako sa kompletiranjem ekipe za predstojeću sezonu. Posle odlaska Petra Popovića ostalo je upražnjeno mesto centra, a snažni Katić pokazao se kao idealno rešenje da popuni poziciju.
Zanimljivo je da će Katiću ovo biti drugi boravak u crveno-belom dresu pošto je u sezoni 2004/05 takođe bio igrač Zvezde.
Raško Katić karijeru je počeo u kragujevačkoj Zastavi, a punu afirmaciju stekao je u redovima nemačkog Tibingena za koji je igrao od 2005. do 2009. godine, a pre Partizana igrao je za vršački Hemofarm.
Katić će obaviti u toku dana neophodne lekarske preglede i medicinske testove, a od sutra će biti na raspolaganju treneru Milivoju Laziću.
SEPTEMBAR8. septembar:- Košarkaška reprezentacija Srbije se izblamirala izgubivši i četvrti meč u kvalifikacijama za EP u Sloveniji, ovaj put u jednoj od dve odlučujuće utakmice za plasman. Nakon Crne Gore (dva puta) i Izraela, meru Orlovima uzela je i Estonija u Talinu (88:81).
ESTONIJA: T. Sok, G. Dorbek 7, Sage, Talts 8 (9sk, 3as, 2blk), Arbet 17, S. Sok 8 (8as), Vene 15 (10sk, 4as), Eihfus, Kangur 19 (5as), Halik 14, M. Dorbek, Radik.
SRBIJA: Teodosić 16 (1/7 za trojku), Tepić 16 (6sk), Rašić, Bjelica 11 (5sk), Savanović 6 (7sk), Krstić 20 (9sk), Anđušić, Erceg 7, Mačvan, Musli, Nedović 3, Štimac 2.
11. septembar:- Košarkaši Srbije su u poslednjem kolu savladali Izrael u „Pioniru“ sa 83:67 i plasirali se u „minut do 12“ na Eurobasket.
Srbija - Izrael 83:67 (28:14, 23:17, 12:16, 20:20)
Srbija: Teodosić 9, Tepić 16, Rašić 8, Bjelica 12, Savanović 9, Krstić 14, Anđušić 10, Erceg, Mačvan, Musli, Nedović 2, Štimac 3.
Izrael: Ohajon 5, Kadir 3, Naimi 1, Tus 5, Mekel 2, Kaspi 20, Pnini 13, Elijahu 8, Halperin 2, Koziharo 8, Limonad, Hanoči
23. septembar:- Pred punim tribinama na Malom Kalemegdanu, KK Crvena zvezda Beograd predstavila je tim za narednu sezonu.
“Uspeli smo da uz pomoć republičke i gradske vlasti stabilizujemo klub. Pred nama je nova sezona, biće iskušenja, ali i velikih očekivanja. Ako uspemo da ih ostvarimo i Zvezda postane šampion, u Srbiji će se lakše živeti”, rekao je Čović na promociji tima za novu sezonu.
25. septembar.- Na terenima KK Partizan na Kalemegdanu, crno–beli pred preko hiljadu navijača promovisali ekipu za sledeću sezonu.
"Bavim se trenerskim poslom od 18. godine, a do sada možda nisam vodio talentovaniju generaciju od ove. Nije to fatamorgana, jer momci imaju veliku ljubav prema košarci i jaku volju. Ne smemo da pogrešimo kada je ovaj tim u pitanju. Kada bi ostali zajedno tri, četiri godine, bili bi kandidati za osvajanje Evrolige", rekao je povratnik na klupu Partizana, Vujošević.
"Partizan godinama proizvodi igrače za reprezentaciju, osvaja titule u Srbiji i ABA ligi, a nema takav tretman. Mnogo bolji tretman ima Radnički iz Kragujevca zahvaljujući Mlađanu Dinkiću. Zvezda takođe, ona i treba da se zahvaljuje na pomoći gradu, a mi ne", poručio je Vujošević.
"Ne bavimo se time da usrećimo zemlju, nego da igramo dobru košarku. Neće zemlja biti srećna kada ne znam ko bude prvak, već kada ljudi budu siti", dodao je trofejni stručnjak.
"Imajući vas, imamo veliku snagu. Ne plašimo se nikoga", zaključio je on.
OKTOBAR1. oktobar– Komesar Jadranske lige kaznio Duška Vujoševića sa tri meča suspenzije, A Partizan sa 6,600 evra
"U redu, shvatio sam poruku. Ništa neću da komentarišem", navodi se na Partizanovom sajtu kao izjava trenera "crno-belih".
Partizan je u petak u Beogradu pobedio Zadar sa 81:74, a Vujošević je isključen krajem treće četvrtine zbog prigovora sudiji.
On će pored suspenzije morati da plati kaznu od 2.600 evra, a Partizan će zbog nesportskog ponašanja navijača i prekida utakmice morati da plati 4.000 evra.
Crno-beli će bez Vujoševića na klupi igrati protiv Krke, u sredu u Beoradu, protiv Cibone, 6. oktobra u Zagrebu i protiv Širokog, 14. oktobra u Beogradu.
2. oktobar– Posle Splita i Zadar pobedio Crvenu zvezdu sa 98:81
DVORANA: "Krešimir Ćosić“. Gledalaca: 5.000. Sudije: Pukl, Boltauzer, Vučković.
ZADAR: Mikulić, Alen 5, Olivari 3, Trevis 19 (10-6 za dva, 5 sk), Sango, Delaš, Ramljak 6, Brkić 6, Krasić 15 (3-3 za tri), Batur 14, Vrbanc 22 (7-5 za dva, 5-1 za tri), Prostran 8.
C. ZVEZDA: Čović 2, Cvetković 2, Braun 7, Subotić 4, Rakočević 23 (6-4 za dva, 4-3 za tri), Mitrović, Simonović 5, Savović 15 (8-6 za dva), Katić, Radivojević, Almond 15 (5-3 za dva, 5-3 za tri), Nelson 8 (5-3 za dva).
4. oktobar- Vlada Vukoičić novi trener KK Crvene zvezde
"Svestan sam gde dolazim i na koje mesto. Vrlo dobro znam šta se od trenera koji je u Crvenoj zvezdi očekuje. To predstavlja kombinaciju izazova u takmičenju sa protivnicima, ali i sa samim sobom. Želja svih trenera je da budu na nivou na kome je Zvezda, zato je velika čast i privilegija biti njen trener", rekao je Vukoičić i potom dodao:
"U ovom trenutku najvažnije je da u što kraćem mogućem roku upoznam igrače, neke njihove vrline i mane, da uradimo sve što se može da trgnemo ekipu. Glavni prioritet nam je da pobedimo u sledećoj utakmici, potom da radimo na određenim korekcijama. Svima treba da bude jasno da ambicije Crvene zvezde ostaju nepormenjene. To je svakako izazov koji stvara pritisak. Što je izazov veći i pritsak je srazmeran toj veličini, ali to automatski znači da je pozicija kluba, samim tim i trenera veća. Idemo korak po korak, da prvo sagledamo sa čime sve raspolažemo, a prva sledeća utakmica nam je najvažnija", zaključio je Vlada Vukočić, novi trener Crvene zvezde Diva.
5. oktobar– Ivković i Obradović postali počasni građani Pireja i Atine
Obradović je istakao da je počastvovan i ponosan zbog nagrade. On je kazao i da je u glavnom gradu Atine stekao "pun avion" prijatelja, što je ilustrovao i anegdotom.
- Prošle godine sam išao u Beograd da proslavim rođendan, a sa sobom sam iz Atine poveo 120 najbližih prijatelja - kazao je Obradović novinarima u Atini.
Drugi laureat Dušan Ivković zahvalio se na priznanju i rekao da svojim Pirejcima želi da prođu kroz teške momente ekonomske krize i da na kraju budu srećni.
9. oktobar– Filip Čović napustio KK Crvena zvezda
“Dugo sam razmišljao i doneo sam odluku da odem iz Crvene zvezde i da svoju košarkašku karijeru nastavim u nekom drugom klubu. Pritisak, negativne komentare i uvrede više nisam mogao da izdržim. Ne smatram da sam zbog toga slabić, samo ih je bilo previše. Nije u pitanju samo pritisak, jednostavno nisam želeo više da na bilo koji način budem predmet za omalovažavanje moje porodice. Bilo mi je teško da se nosim sa svim tim problemima, a to se u nekoliko navrata negativno odražavalo na moje zdravlje i zato sam rešio da sve to prekinem i zaustavim. Takođe, želeo sam da na svaki način oslobodim Crvenu zvezdu, jer su mnogi pokušavali da klub tako bogate istorije i tradicije pretvore u mog taoca. To preteško breme neistine više nisam mogao da nosim i nisam želeo da trpim”. rekao je Filip Čović za klupski sajt.
12. oktobar– Partizan poražen od Bešiktaša na evroligaškoj premijeri
Bešiktaš: Guler 4 (4sk, 4as), Akin, Ačik 5, Vidmar 3 (2blk), Foker 4 (5sk, 3blk), Kristofer 25 (trojke 5/6), Četin 8, Markota 2, Dašić 2, Heršek 6, Ozer 7, Džerels 15.
Partizan mt:s: Vesterman 12 (3sk, 3as), Tomas, Milutinov, Lučić 18 (4sk), Milosavljević 9 (6sk), Gagić 9 (6sk, 6izg), Bogdanović 4, Musli 4 (4sk, 4izg), Čakarević, Gordon 9, Anđušić, Bertans.
14. oktobar– Cedevita srušila Zvezdu, 68:66
Cedevita - Crvena zvezda Diva 68:66 (15:13, 15:19, 23:9, 15:25)
Zagreb - Dvorana: Dom sportova, Gledalaca: 500, Sudije: Boltauzer, Javor, Obradović
Cedevita: Car, Rajt 4, Šuput 18, Babić, Andrić 11, Suton 5, Bilan 10, Ilievski 6, Želabal 4, Nurkić, Grin 10, Baždarić
Crvena zvezda Diva: Cvetković 8, Braun 5, Subotić, Rakočević 18, Mitrović, Lazić 3, Simonović 8, Savović 9, Katić 10, Radivojević, Almond, Nelson 5
18. oktobar– Crno-beli poraženi od CSKA u Pioniru posle produžetka (76:71)
PARTIZAN MTS - CSKA 71:76
DVORANA: Pionir. GLEDALACA: 7.500. SUDIJE: Arteaga (Španija), Roča (Portugal), Fufis (Grčka).
PARTIZAN MTS: Milutinov, Vesterman 15 (8-2 za dva, 6-3 za tri, 2sk, 4asm 7iz)Lučić 8 (2sk), Milosavljević 2, Bogdanović 16 (8-3 za dva, 2-1 za tri, 8-7 sl.bacanja, 6sk, 3uk), Gagić 1, Musli 8 (10sk), Čakarević 2, Đekić, Gordon 8, Anđušić, Bertans 11.
CSKA: Teodosić 12, Micov, Džekson 5, Sokolov, Krstić 9 (5sk, 8iz), Vims 30 (12-8 za dva, 2-2 za tri, 8-8 sl.bacanja, 3sk, 3uk), Erceg 9 (6sk), Voroncevič 3, Nikolas 2, Kaun, Hrjapa 6, Ponkrašov.
Po četvrtinama: 13:14, 18:25, 15:10, 16:13, 9:16
19. oktobar– Igokea nadigrala Zvezdu, 76:75
CRVENA ZVEZDA – IGOKEA 75:76
DVORANA “Pionir”. Gledalaca: 5.000. Sudije: Pukl, Lovšin (Slovenija), Koljenšić (C. Gora).
C. ZVEZDA: Cvetković, Braun 12 (7 sk), Subotić, Rakočević 20 (9-3 za dva, 3-2 za tri, 5 as), Mitrović, Lazić 12, Simonović 5, Savović 6, Katić 9, Radivojević 2, Almond, Nelson 9.
IGOKEA: Adamović 3, Dozet 14, Jorović 5, Komatina 12, Gajović 3, Šulović 7, Bocka, Brkić, Hemonds 11, Joksimović 4, Edvards 13, Štemberger 4.
Po četvrtinama: 16:17, 12:12, 18:30, 29:17.
21. oktobar– Tuča Varvara i Grobara u Podgorici, Partizan ubedljivo pobedio 81:62
TREBALO je da bude spektakl, ali umalo da se pretvori u pakao. Verbalni duel sa simpatizerima Partizana, grupa navijača Budućnosti je pred sam start meča, posle predstavljanja timova, želela da razvije u fizički obračun. Usledioje frontalni napad razularene horde preko celog terena "Morače". Letele su baklje, stolice ka "grobarima". Na sreću, obezbeđenje dvorane je u sadejstvu sa policijom brzo reagovalo i sprečilo daleko bolnije posledice.
U stampedu preko ograde, nekoliko gostujućih navijača je zadobilo povrede, a policija je donela ekspresnu odluku da isprazni taj deo dvorane. Dok su se "grobari" povlačili ka izasku "Morače", trener Duško Vujošević je, radi sigurnosti, povlačiotim u svlačionicu, a za njima su koji minut kasnije krenule i kolege iz Budućnosti.
Početak utakmice bio je tada gotovo neazmisliv, jer su organi reda pokušavali da uspostave kontrolu i na delu tribina gde su najvatreniji domaći navijači. U pomoć su bili poslani i policijski psi. Tek posle 20-ak minuta i taj prostor je ispražnjen, pa je delegat utakmice Lepetić pokazao igračima oba tima da su se konačno stekli uslovi za igru.
BUDUĆNOST - PARTIZAN 62:81
DVORANA: Morača. GLEDALACA: 4.300 (3.000). SUDIJE: Dožai, (Hrvatska), Boltauzaer (Slovenija), Vovk (Slovenija).
BUDUĆNOST: Mihailović 2, M. Popović 2, M. Milošević, S. Milošević, Mugoša, Li 13 (7sk), Vitkovac 13, Bunić 3, A. Popović 16 (6sk, 4as), N. Ivanović 8, Nikolić, Bost 5.
PARTIZAN: Milutinov, Vesterman 13 (4-4 za dva, 2-1 za tri, 3-2 sl.bacanja, 6sk, 5as, 3uk), Lučić 18 (7-4 za dva, 3-2 za tri, 4-4 sl.bacanja), Milosavljević 9, Bogdanović 3, Gagić 2 (6sk), Musli (10, 8sk), Čakarević 2, Đekić 6, Gordon 5, Anđušić 2, Bertans 10 (3-3 za tri).
Po četvrtinama: 9:22, 22:20, 14:21, 17:18
25. oktobar– Lijetuvos porazio Partizan na domaćem parketu u okviru trećeg kola Evrolige
Lijetuvos Ritas - Partizan 69:61 (23:20, 17:11, 15:17, 14:13)
Viljnus - hala: Simens arena; Gledalaca: 4.250; Sudije: Perez Perez, Viator, Travicki
Lijetuvos Ritas: Dulkis, Babrauskas 3, Seibutis 14, Dilis, Samardžiski 14, Katelinas 10, Nedović 9, Jomantas 1, Bendzius, Radošević 8, Ivanov 4, Blums 6
Partizan: Tomas, Milutinov, Vesterman 3, Lučić 17, Milosavljević 12, Bogdanović 5, Gagić 5, Musli 8, Čakarević, Gordon 8p, 7sk, 3uk, Anđušić, Bertans 3
– Zvezda trijumfovala u Skolju protiv MZT
MZT - Crvena zvezda 60:75 (22:20, 14:27, 11:9, 13:19)
Crvena zvezda: Cvetković 6, Subotić 2, Rakočević 16 (2sk, 2as), Mitrović, Lazić 4, Simonović 6 (4sk), Milovanović 1, Savović 8, Katić 16, Smiljanić, Radivojević 7, Nelson 9 (8sk, 4as).
MZT: Stojanovski 6, Mijajlović 2, Grnčarov, Stojanovski 4, Gečevski 12 (6sk), Nikolovski 4, Čekovski 12 (8sk), Nikolić 5 (6sk), Markovski 3, Bakić 2, Dejvis 10, Dalman.
28. oktobar– Crno-beli bolji od Radničkog u srpskom derbiju ABA lige (91:80)
PARTIZAN - RADNIČKI 91:80
DVORANA:Pionir. GLEDALACA: 5.500. SUDIJE: Javor (Slovebija), Nešković (Srbija), Milojević (Makedonija).
PARTIZAN:Tomas (2as), Milutinov 2 (4sk), Vesterman 10 (3as), Lučić 22 (6-5 za dva, 4-3 za tri, 4-3 sl.bacanja, 4sk, 2as, 2uk), Milosavljević 9, Bogdanović 2, Gagić 11 (6sk), Musli 6 (4sk), Čakarević, Gordon 18 (11-8 za dva, 2-2 sl. bacanja, 11sk, 3as, 2uk, 4iz), Anđušić 5, Bertans 6.
RADNIČKI:Miljenović, Sinovec 9 (4sk, 2as, 2uk), Ćapin 8, Jović, Marković 3, Amaning 9 (5sk), Birčević 4 (4sk), Borisov 5, Krstović 8, Mijatović 4, Vajt 15 (8-7 za dva, 7-0 za tri), Vortington 15 (3-2 za dva, 4-2 za tri, 5-5 sl.bacanja, 4sk).
Po četvrtinama:25:16, 21:19, 22:16, 24:19
30. oktobar– Crvena zvezda najavila tužbu protiv Partizana zbog neizmirenih dugovanja za Miljenovića
Čelnici crveno-belih su na sednici Predsedništva odlučili da se obrate FIBA Evropi po pitanju naplate preostalih 75 hiljada evra, od ukupno 150 koliko im je dugovao večiti rival. Naredni koraci su već izvesni. Posle provere dokumentacije, FIBA će naložiti Partizanu da plati dug, a ako to ne učini odmah će uslediti BAT, odnosno zabrana registrovanja igrača.
NOVEMBAR1. novembar– Partizan poražen od Barselone u Blaugrani posle produžetka (85:82)
BARSELONA: Sada 6, Uertas 24, Abrines 2, Navaro 15, Jasikevičijus 4, Todorović 2, Valas 6, Ingls, Rabaseda 3, Lorbek 3, Džavai 16, Tomić 4.
PARTIZAN: Tomas 4, Milutinov 4, Vesterman 13, Lučić 9, Milosavljević 7, Gagić 2, Musli 14, Čakarević, Đekić, Gordon 5, Anđušić 7, Bertans 17.
7. novembar– Silan povratak Zvezde na međunarodnu scenu, na krilima 7,500 Delija crveno-beli razbili Orlean u prvoj utakmici Evrokupa (93:73)
Crvena zvezda Diva - Orlean 93:73 (21:13, 22:24, 29:23, 21:13)
Beograd - Hala: Pionir; Gledalaca: 7.500, Sudije: Mogulkoc, Tomov, Esteron
Crvena zvezda Diva: Cvetković, Braun 11, Subotić 7, Rakočević 19p, 2as, 4sk, 5iz, Mitrović, Lazić, Simonović, Savović 18p, 9sk, 3as, Katić 9p, 5sk, Radivojević 3, Nelson 4, Skot 22p, 7sk, 1as
Orlean: Gabsi, Jang 14, B. Grin 11, Lebrun 5, Raposo 4, Eito, Pelin 10, Kozan, K. Grin 17p, 7sk, Ozbi 9, Ejers 3, Pamba-Žuil
9. novembar- Partizan izgubio od Bamberga u Pioniru (77:72)
Partizan mts - Bamberg 72:77 (16:16, 25:17, 21:22, 10:22)
PARTIZAN MTS: Tomas 4, 2as, Milutinov, Vesterman 3p, 5sk, 3as, Lučić 17p, 7sk, 2as, Milosavljević 3, Gagić 17p, 7sk, Musli 8p, 5sk, Čakarević, Đekić, Gordon 10, 8sk, Anđušić 5, Bertans 5.
BAMBERG: Gipson 13p, 4sk, 3as, Goldsberi, Nahbar 19p, 6sk, Tada 3, Rihter, Nojman 1, Ford 6p, 9sk, Vilijams, Džejkobsen 18p, 4sk, Gavel 9, 4as, Zirbes 8p, 7sk.
10. novembar– Teriko Vajt sa 36 poena nosio Radnički do pobede protiv Cibone u Zagrebu
CIBONA – RADNIČKI 81:85 (21:21, 26:21, 17:20, 17:23)
Dvorana: SC Dražen Petrović;
Gledalaca: Oko 1.000;
Sudije: Pukl, Javor, Čifra;
Cibona: Kus 6, Mašić 15, Karter 13, Marčinković 6, Vor, Rozić 2, Jagodić 9 , Stroberi 9 , Žižić 20, Arapović, Hamilton, Kovačević;
Radnički: Miljenović, Sinovec, Ćapin 21, Jović, Marković 2, Amaning 2, Varda 4, Birčević 2, Borisov, Krstović 7, Vajt 36 (osam skokova), Vortington 11.
11. novembar– KOŠARKA: Zvezda rutinski savladala Partizan u večitom derbiju 92:78
"Ovo je velika pobeda Zvezde u smislu vraćanja tima na pravi put. Važno je da smo na gostujućem terenu i protiv najjačeg tima uspeli da odigramo dobro od prvog do poslednjeg minuta."
"Koliko god bili srećni i zadovoljni, trebali bismo da budemo i realni, jer smo tek na 50 odsto, imamo po četiri pobede i poraza. Ima još mnogo da se igra, liga je duga, tako da ova pobeda neće značiti ništa ako ne nastavimo ovako", rekao je Vukoičić.
"Imali smo mirniju nedelju, nekoliko dana više za pripremu, a čak i uzlaznu formu, dok je Partizan imao mnogo manje vremena. Dosta brzo smo došli do rezultatske prednosti, koja nam je dala sigurnost i ostali smo smireni do kraja utakmice", kazao je Vukoičić.
"Zvezda je zasluženo pobedila jer je sa većom energijom odigrala utakmicu, što se posebno videlo u skoku. Ne treba zaboraviti da je Zvezda sa dobrim budžetom napravila odličan tim, doveli su zrele igrače, koji su igrali dobro i sa većom energijom nego mi", rekao je Vujošević.
Vujošević je zahvalio navijačima, za koje je rekao da su pokazali vernost i odanost prema klubu.
"Neki igrači bi trebali da se ugledaju na njih i pokažu tu osobinu u narednim utakmicama", kazao je Vujošević.

Partizan mts – Crvena zvezda Diva 78:92 (22:28, 17:25, 14:19, 25:20)
Dvorana Pionir, gledalaca: 5000, sudija: Pukl, Radović, Vojinović
Partizan mts: Tomas, Milutinov, Vesterman 12, Lučić 11, Milosavljević 10, Gagić 6, Musli 2, Čakarević 2, Đekić 2, Gordon 3, Anđušić 7, Bertans 23.
Crvena zvezda Diva: Cvetković, Braun 15, Subotić 5, Rakočević 10, Mitrović, Lazić 2, Simonović 3, Savović 14, Katić 8, Radivojević 4, Nelson 20, Skot 13.
13. novembar– Nemanja Gordić potpisao za KK Partizan
– Stvarno sam mnogo puta dovođen u vezu sa Partizanom, uvek sam i imao želju da dođem, ali bi se uvek nešto isprečilo. Sada se stvorila mogućnost, na moju veliku radost!
– U sportu postoji ili dobar igrači, ili onaj koji to nije. Sada imam 24 godine, vreme je za veću ulogu. Jedan od razloga zbog kojih sam srećan zbog novog kluba jeste što mogu da napredujem. Partizan je idealna sredina, radi se sa igračima, postoji procedura stvaranja. Trener Vujošević je poznat po tome. U inostranstvu si prepušten sam sebi.
– Partizan je veliki klub i to osećam posebno poslednjih par dana. Sa svih strana mi šalju poruke, dolaze pozivi… I to pokazuje koliko je Partizan veliki. Sigurno je da postoji veća doza odgovornosti u takvoj ekipi, ali to je normalno za sportiste. Moramo da se nosimo sa tim.
15. novembar– KK Partizan pobedio Bešiktaš sa 87:72 u Evroligi
PARTIZAN: Gordić, Milutinov 7, Vesterman 13, Lučić 14, Milosavljević 14, Gagić, Musli 14, Čakarević, Đekić, Gordon 13, Anđušić 4, Bertans 6.
BEŠIKTAŠ: Guler 8, Akin, Ačik, Vidmar 7, Foker 3, Cetin, Markota 16, Kristofer 7, Dašić 8, Hersek, Ozer 3, Džerels 20.
– KK Crvena zvezda pobedila Kahasol u Španiji u drugom kolu Evrokupa
KAHASOL 93: 95 C. ZVEZDA
DVORANA u Sevilji: Gledalaca: 2.500. Sudije: Bisang (Francuska), Geler (Belgija), Travicki (Poljska).
KAHASOL: Tepić 2, Triguero 2, Esburi 26 (6 sk), Burjanadze, Satoranski 21, Korales 3, Balvin 2, Sastre 8, Bogdanović 15 (9-4 za tri, 4 sk), Holand 1, Dozier 13.
C. ZVEZDA: Cvetković 3, Braun 5, Subotić 8 (8 sk), Rakočević 25 (10-4 za dva, 7-4 za tri, 4 sk, 3 as), Mitrović, Lazić, Simonović, Savović 4, Katić 16 (16-7 za dva, 7 sk), Radivojević 6, Nelson 15 (10-5 za dva, 5 as, 4 sk), Skot 13 (6-2 za dva, 2-2 za tri).
18. novembar– ŽREB ZA EP: Srbija u grupi sa Makedonijom, BiH, Crnom Gorom, Litvanijom, Letonijom
Eurobasket 2013:
Grupa A: Francuska, Velika Britanija, Nemačka, Ukrajina, Belgija, Izrael
Grupa B: Makedonija, Litvanija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Letonija, Srbija
Grupa C: Španija, Slovenija, Hrvatska, Poljska, Gruzija, Češka
Grupa D: Rusija, Grčka, Italija, Finska, Turska, Švedska
20. novembar– Maljković napustio kormilo Cedevite
Lokalni mediji se nisu bavili spekulacijama zbog čega se selektor Slovenije odlučao na ovakav korak, ističući da je ovakav epilog došao potpuno iznenada, s obzirom na sve bolje rezultate koje je Cedevita u poslednje vreme ostvarivala, a pogotovo posle dve evroligaške pobede protiv Kahe laboral i Žalgirisa, čime su otškrinuta vrata Top 16 faze elitnog takmičenja.
21. novembar– Zvezda u okviru Evrokupa pregazila Sasari, 116:104
Crvena zvezda: Cvetković 9, Braun 22 (7sk), Subotić 11 (7sk), Rakočević 28 (7as), Mitrović, Lazić 6, Simonović 4, Savović 7, Katić 11, Radivojević 2, Nelson 10 (6as), Skot 7.
Dinamo Sasari: Bineti, Laguci, Deveki, Tornton 33 (šut za tri 7/8, 4sk, 3as), Ignerski 17 (6sk), T. Diner 13 (4sk, 15as), Saketi 5, D. Diner 14 (4as), Vanuco, Pinton 3, Diliegro, Izli 17 (5sk).
22. novembar:– EVROLIGA: CSKA lako sa crno-belima 78:61
CSKA M - Partizan 78:61
Hala: "Megasport arena". Gledalaca: 10.000. Sudije: Marek Cimkievič (Poljska), Ruštu Nuran (Turska) i Omer Esteroni (Izrael).
CSKA: Teodosić 5, Micov 6, Džekson 11, Sokolov, Vims 14, Zozulin, Voronov, Voroncevič 12, Kristmas 13, Kaun 6, Hrijapa 11, Ponkrašov.
Partizan MTS: Milutinov 4, Gordić 4, Lučić 12, Milosavljević 12, Gagić 4, Musli 9, Čekovski, Čakarević 3, Đekić, Gordon 11, Anđušić, Bertans 2.
28. novembar– Crvena zvezda pobedila Sasari na Sardiniji i plasirala se u drugi krug Evrokupa
Dinamo Sasari – Crvena zvezda 94:97 (20:31, 23:22, 26:25, 25:19)
Dvorana: „Palaseradiminji”. Gledalaca: 2.700. Sudije: Cmikijevič (Poljska), Koromilas (Grčka), Papapetru (Grčka).
DINAMO: Bineti, Laguci, Deveki, Tornton 11, Ignerski 14, T. Diner 21, Saketi 8, D. Diner 16, Vanuco 2, Pinton 2, Diliegro 9, Ezli 11.
CRVENA ZVEZDA: Cvetković, Braun 11, Subotić 6, Rakočević 16, Mitrović, Lazić, Simonović, Savović 15, Katić 9, Radivojević 8, Nelson 20, Skot 12.
29. novembar– KK Partizan pobedio Lijetuvos Ritas u Pioniru i ostao u trci za top 16
Partizan - Ljetuvos Ritas 75:74 (18:11, 21:22, 20:18, 16:23)
Gledalaca: 7.500 gledalaca
Sudije: Martin (Španija), Viklicki (Češka), Anastopulos (Grčka).
Partizan: Milutinov 7, Vesterman 5, Gordić 2, Lučić 13, Milosavljević 10, Bogdanović, Gagić 2, Musli 12, Čakarević, Gordon 10, Anđušić, Bertans 14.
Ljetuvos Ritas: Dulkis, Babrauskas 5, Seibutis 12, Buterlvicijus, Samardžiski 1, Katelinas 3, Nedović 16, Jomantas, Redikas, Radošević 15, Ivanov 10, Blums 12.
DECEMBAR2. decembar– ABA LIGA: Partizan pao u Laktašima, Zvezda ostvarila šestu uzastopnu pobedu, pao Široki
Igokea - Partizan 73:50
Igokea: Adamović 7, Dozet 5, Jorović 13, Komatina 6, Gajović, Radukić 2, Bocka, Brkić 17, Hamonds 4, Joksimović 10, Edvards 2, Štemberger 7.
Partizan: Milutinov 7, Vesterman 7, Gordić 4, Lučić 5, Milosavljević 4, Bogdanović 1, Gagić 2, Musli 10, Čakarević, Gordon 2, Anđušić 6, Bertans 2

Crvena zvezda Diva – Široki 69:57 (20:15, 13:15, 19:14, 17:13)
Dvorana: „Pionir“. Gledalaca: 6.200. Sudije: Radović, Vovk i Cifra.
CRVENA ZVEDA DIVA: Cvetković 2, Braun 12, Subotić 9, Rakočević 2, Mitrović, Lazić 3, Simonović, Savović 11, Katić 7, Radivojević 7, Nelson 6, Skot 10.
ŠIROKI: Šutalo 18, Babić, Planinić 22, Ramljak 2, Naletilić 8, Bilinovac, Paršić 5, Bošnjak, Šakić, Barać, Vragović, Rikić 2.
5. decembar– EVROKUP: Zvezda slavila u Orleanu, što je peti trijumf u nizu u Evropi
ORLEAN - CRVENA ZVEZDA 75:85
DVORANA sportova u Orleanu. Gledalaca: 3.500. Sudije: Kjari (Italija), Kardus, Kortes (Španija).
ORLEAN: Jang 25 (9-5 za tri), B. Grin 6, Lebrun, Raposo 3, Eito 6, Pelin 2, Kozan 2, K. Grin 14, Hil 17, Žil.
C. ZVEZDA: Cvetković, Braun, Subotić 24 (6-5 za dva, 5-4 za tri), Rakočević 16 (7-4 za dva, 5-2 za tri), Mitrović, Lazić 2, Simonović 1, Savović 15 (5 sk), Katić 16 (6 sk), Radivojević, Nelson 3, Skot 8 (9 sk).
Po četvrtinama: 19:22, 24:15, 15:31, 17:17.
6. decembar– Barselona jedva pobedila Partizan u Pioniru, Musli izblokiran pri šutu za pobedu
Partizan mt:s - Barselona 67:68, 58:58 (14:13, 16:12, 14:18, 14:15)
PARTIZAN: Milutinov, Vesterman 6, 5 as, 4 izg, Gordić 6, 4 izg, Lučić 10, 8 sk, 2 ukr, Milosavljević 14 (7/7 za dva), Bogdanović 2, Gagić 12, 4 sk, Musli 12, 3 sk, Čakarević, Gordon 3 (1/7 za dva), Anđušić, Bertans 2.
BARSELONA: Sada 4, Uertas 5, Abrinjes, Navaro 10, Jasikevičijus 7, Todorović 1, Volas 7, 9 sk, Ingles 9, Rabaseda 5, Džavai 8, 4 sk, Majkel 8, 5 sk, Tomić 4.
13. decembar– Partizan poražen od Bamberga i završio učešće u Evroligi
"S jedne strane, teško je podneti ovoliku količinu nesreće u jednoj polusezoni. S druge strane, ovakav kvalitet igara, tri produžetka i dve utakmice igrane na jednu loptu, sa Barselonom i Bambergom u Beogradu, sigurno su stvari koje treba da zrače optimizmom i da budu motiv da ekipa ostane duže na okupu", kazao je Vujošević.
Utakmica je odigrana pred 6.800 gledalaca u Štehert areni u Bambergu, a sudili su Guerino Kerebuh (Italija), Visente Bulto (Španija) i Dani Jerezuelo (Španija).
BAMBERG: Gipson 4, Goldsberi 8, Nahbar 23, Tada 5, Šmit, Nojman, Ford 9, Rokman, Džejkobsen 11, Gavel 15, Zirbes 11, Ogilvi 1.
PARTIZAN: Miltinov, Vesterman 16, Gordić 3, Lučić 19, Milosavljević 13, Bogdanović 3, Gagić 5, Musli 6, Čakarević, Gordon 14, Anđušić, Bertans 6.
Po četvrtinama 25:13, 22:22, 21:27, 12:18, 12:10
15. decembar– U srpskom derbiju ABA lige, Zvezda pobedila Radnički 87:73
CRVENA ZVEZDA: Cvetković 2, Braun 8, 6 sk, Subotić, Rakočević 20, 6/11 iz igre, 6 as, 3 izg, Mitrović, Lazić 2, Simonović 5, Savović 14, 5/9 iz igre, 12 sk, 5 izg, Katić 10, Radivojević 5, Nelson 8, 4 as, Skot 13, 5/9 iz igre, 4 sk, 4 izg.
RADNIČKI: Miljenović, Sinovec 5, Ćapin 16, 4 ukr, 2 izg, Marković 10, 4 as, 3 izg, Emening 9, Varda 10, Birčević, Borisov, Krstović 5, Mijatović, Vajt 18, 8 sk, 3 izg, Vortington.
– 17. decembar– Vujošević opet suspendovan, ovoga puta dva meča zbog sukoba sa sudijom u Solnoku
Direktora kancelarije za takmičenje regionalne lige Josipa Bilića pitali smo da nam opiše momenat incidenta.
- Dule Vujošević je posle utakmice najpre pretio, a onda je fizički napao sudiju.
Na koji način?
- Uhvatio ga je za ruku prvo, stiskao ga je po želucu.
Po želucu?
- Da, pa znate kada stisnete nekoga u tom predelu stomaka, na to sam mislio. Uglavnom, Vujošević je fizički nasrnuo na sudiju i zbog toga će biti kažnjen po propisima. Već je suspendovan dve utakmice, a najkasnije za sedam dana biće mu izrečena konačna suspenzija - kaže Bilić.
19. decembar– Prijatelj Lebrona Džejmsa postigao koš u poslednjoj sekundi i doneo pobedu Zadru nad Partizanom

ZADAR –PARTIZAN 80:78DVORANA:Krešimir Ćosić.
GLEDALACA: 5.000.
ZADAR:ALen 2, Ivanov 3, Trevis 10, Kaštropil 13, Delaš 12, Ramljak 8, Brkić5, Krasić14, Batur, Vrbanc 10, Prostran 3, Burgason.
PARTIZAN:Milutinov, Vesterman (1-0 za dva, 2 iz), Gordić9, Lučić15 (5-2 za dva, 4-2 za tri, 10sk, 2as, 3uk, 4iz), Milosavljević7, Bogdanović11, Gagić11 (6sk), Musli 4, Čehovski, Čakarević, Gordon 10, Bertans 11.
Po četvrtinama:20:18, 17:21, 19:20, 24:19.
23. decembar– ABA LIGA: Radnički pobedio Cedevitu u Kragujevcu sa 85:77
Radnički – Cedeveita 85:77 (27:29, 11:14, 21:18, 26:16)
Dvorana: Jezero. Gledalaca: 4. 500. Sudije: Javor, R. Vojinović, Petek.
Radnički: Miljenović, Sinovec 14 (6sk), Ćapin 23 (7/9 za tri, 8as), Jović, Marković 4 (4as), Emening 2, Varda 14 (8sk), Birčević 6 (6sk), Borisov 8, Krstović, Mijatović, Vajt 14 (8sk).
Cedevita: Rajt 8, Šuput 6 (0/4 za tri), Lebo, Andrić 6, Buva, Suton 15 (8sk), Bilan 2, Ilievski, Nurkić, Tomas 17 (5sk), Grin 15 (4as), Baždarić 8.
24. decembar– Danilo Anđušić napustio KK Partizan
"Vođen isključivo sportskim motivima, pre godinu i po dana, došao sam u KK Partizan, odričući se lepe svote novca koja mi je po ugovoru pripadala u prethodnom klubu. Bio sam spreman i da prihvatim opciju višemesečne pauze, ushićen i počastvovan zbog poziva iz našeg najtrofejnijeg kluba da treniram, usavršavam se, igram Evroligu pred Grobarima, osvajam trofeje", započeo je Anđušić svoju priču.
"Trudio sam se da uvek pružim sve od sebe, na treningu, utakmicama, radom i ponašanjem. Ni jednog trenutka nisam došao u sukob, niti bilo kakav konflikt ni sa jednom osobom u klubu. Posle prošle sezone u Partizanu i reprezentativnog leta, trudio sam se da na treninzima i ukazanim minutama na utakmicama izborim mnogo bolji položaj u veoma mladom timu, ali nisam uspeo da ga promenim. Odluku trenera o mom statusu poštujem, iako se ne slažem sa njom. Zato smatram da je u ovom trenutku za moju karijeru, posebno želju da sačuvam status reprezentativca, što je san svakog sportiste, najbolje da promenim sredinu, odem tamo gde ću igrati. Motivi ove teške odluke za mene su isključivo sportske, a nikako finansijske prirode, kao i kada sam dolazio u Partizan, tako i ovog puta", napisao je Anđušić.
26. decembar– KK Partizan doveo pojačanje na poziciji četiri – Francuz Lovernje
Žofri Lovernje danas će potpisati ugovor na dve i po godine sa Partizanom MTS.
Talentovani francuski centar, visok 211 cm, rođen 1991. godine, sezonu je počeo u Šalonu sa kojim je igrao Evroligu, zatim se u novembru preselio u Valensiju da bi mu sledeća stanica bio srpski šampion.
Kao i većina drugih perspektivnih Galskih petlova, karijeru je počeo u INSEP–u, zatim se preselio u Šalon u kojem je proveo tri i po sezone.
Ove godine je u Evroligi beležio prosečno 6,6 poena (šut za dva 54%, za tri 50%, sa penala 80%), i 3,6 skokova.
27. decembar– KK Crvena zvezda dovela Alija Traorea i potpisala ugovor sa novim generalnim sponzorom, Telekom Srbija
Na Mali Kalemegdan stiže francuski reprezentativac Ali Traore (1985, 208 cm), centar koji je nedavno napustio rusku Lokomotivu iz Krasnodara i potpisao ugovor sa crveno-belima do kraja sezone.
- Crvena zvezda je moja nova destinacija - objavio je Traore na svom "tviter" profilu, uz zahvalnost agentima Peđi Materiću i Miodragu Ražnatoviću na tome što su mu u kratkom roku obezbedili sjajnu priliku. - Navijači, spremite se za derbi.