Board index Košarka Košarkaški miks

Edin Avdić - U obruču i oko njega

Re: Edin Avdić - U obruču i oko njega

Postby Diktator » 20 Feb 2013, 12:43

feb
19
Edin Avdić: "Objektivnost ne postoji, ali postoji realnost"

Edin Avdić je košarkaški komentator na TV stanici Arena sport i kolumnista portala Mondo. Prošao je sve selekcije Košarkaškog kluba Bosna, ali je odustao od košarkaške karijere. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, odsek žurnalistika. Kao sportski novinar radio je na Radio-televiziji Bosne i Hercegovine, a popularnost u regionu stekao je prenoseći NBA ligu na TV OBN. Sada živi na relaciji Sarajevo-Beograd.

Diplomirali ste na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Koliko Vam ono čime ste se bavili na studijama novinarstva koristi u sadašnjem radu?

Ono što sam učio na Fakultetu političkih nauka mi nije mnogo pomoglo. Malo je ljudi koji mogu da te usmere kada je sportsko novinarstvo u pitanju. Realnost je mnogo drugačija od onoga što ti se prezentuje na fakultetu. Ja sam bio potpuno tehnički nepismen kada sam prvi put došao na televiziju. To je bilo na trećoj godini studija. Počeo sam da radim na Televiziji Bosne i Hercegovine. Došao sam na praksu i odmah mi se otvorila prilika da prenosim neke utakmice. Prvih godinu i po dana sam radio besplatno, iako sam radio u punom obimu, uključujući i blokove u Dnevniku.

Da li je košarka oduvek bila Vaš prvi izbor i da li ste se u novinarskoj karijeri bavili i temama koje nisu povezane sa sportom?

Košarka je uvek bila prvi izbor, a uglavnom i jedini. Želja mi je bila da napravim kvalitetnu košarkašku karijeru, ali sam shvatio da to ne mogu fizički da izdržim. Kada već nisam mogao da se profesionalno bavim košarkom, odlučio sam da to znanje koje imam iskoristim i budem komentator. To je bio izbor, ali sam se bavio svakakvim stvarima. Na Radiju Slobodna Evropa sam radio jutarnji program, a tu čitao vesti i razgovarao sa ljudima iz svih društvenih sfera.

Odavno je poznato da sport više nije samo igra. Da li ste se nekada našli u neprijatnoj situaciji zbog izgovorenih reči? Ima li danas pritisaka na sportske novinare?

Pritisaka ima. Ja sam četiri puta tokom svoje karijere bio pod suspenzijom zato što sam pisao o stvarima kakve su zaista bile. Jednom sam zbog toga izgubio i posao. Nekim ljudima se nije dopalo ono o čemu sam govorio u prilozima. Tada oni, preko svojih političkih i sponzorskih veza prave pritisak na tebe kao novinara. To je zato što mi ne radimo u jakim kućama. Njujork Niksi ne mogu da uskrate pristup novinaru Njujork Tajmsa, jer je taj novinar dobro plaćen i iza njega stoji moćna kuća. Takve stvari se tamo ne dešavaju.

Tri puta ste sa lica mesta prenosili NBA finale i pet puta bili na „Ol star“ utakmicama. Da li ljudi u SAD sport doživljavaju na drugačiji način od ljudi u Evropi?

Definitivno. Sviđa mi se to, jer je u Americi sport još uvek sport. Ja jesam temperamentna osoba, ali je to u Evropi preraslo okvire strasti i temperamenta. Sportski tereni postaju poligoni za iživljavanje kojekakvih ljudi. U SAD ljudi dođu da isprate sportski događaj, da nagrade aplauzom i dobar potez nekog protivničkog igrača i da po završetku utakmice odu na piće. Nema povika na sudije, hvatanja za vrat, igračima se ne bacaju banane po terenu...

Koliko Vam je vremena potrebno i kako se pripremate za komentarisanje jedne utakmice?

Nikada se ne pripremam za prenos. U kontinuitetu čitam i pratim gotovo sve što se dešava. Ne mogu reći da ću na dan utakmice da izdvojim tri sata da bih se pripremio za utakmicu. Nemam tu vrstu kampanjske pripreme, jer mi je to zapravo velika ljubav.

Opšti je utisak da je novinarstvo kao profesija u krizi, sve je manje školovanih novinara. To važi i za sportsko novinarstvo. Ima li dobrih sportskih novinara kod nas?

Novinarstvo je vrlo sujetna profesija, tako da ima i rivaliteta među kolegama. Po mom mišljenju, sve je to proisteklo iz neke muke u koju je zapala naša profesija. Novinarska profesija je kod nas degradirana, plate su veoma skromne. U odnosu na ono što kolege u inostranstvu zarađuju, ovo su mizerne cifre. Ovde novinari zavise od klubova. Klub odlučuje da li će te povesti na neko gostovanje i ti onda moraš da obratiš pažnju na to kako i šta pišeš. U državama bivše Jugoslavije ima izuzetno kvalitetnih novinara. Poznajem veliki broj američkih komentatora i novinara pisanih medija, koji zarađuju od 600 hiljada do 4 miliona dolara godišnje. Garantujem da 90 posto njih ne poznaje košarku koliko je poznaje nekoliko ljudi na ovim prostorima koji se bave komentatorskim poslom.

Sportskim novinarima se najviše zamera to što su često subjektivni u svojim komentarima. Kako uspevate da zadržite objektivnost?

Niko od nas nije objektivan. Za mene je objektivnost izmišljena kategorija. Nisam siguran da su ljudi koji su navijači kompetentni da procenjuju ko je objektivan, a ko nije. Oni sve posmatraju kroz prizmu svog kluba i tako sami sebe diskredituju iz diskusije. Mislim da objektivnost ne postoji, ali postoji realnost. Ja se uvek obradujem kada vidim neki dobar potez, ali ću se isto tako kritički osvrnuti na neki loš.

Do sada ste gledali finale play-off-a u Libanu, finale kupa Filipina, sirijsku ligu, ligu Saudijske Arabije, derbi prvog razreda srednjih škola... Amerikanci kažu: „Košarka je život, sve drugo su sitnice“. Da li se slažete s tim?

Ja taj sport neizmerno volim. Doneo mi je mnogo radosti u životu. Sve stvari koje su mi se dešavale u vezi sa košarkom , ostavljaju mi samo lepe uspomene. Bez nje ne bih bio ni u pola srećan kao što sada jesam,

poručuje Edin Avdić.

http://www.kosarka24.com/clanci/intervj ... -realnostq
Kraj sjaji sjajem novog pocetka.
19.04.2015.
Bol je privremen,ponos je vecan.
OBRADOVIC ZELJKO 22.06.2023.
Diktator

Postby Baron » 20 Feb 2013, 13:39

@Kondor, ne stoji ti konstatacija, evo mi na forumu imamo jednog Sarajliju, Zvezdasa, odaziva se na nick Dacha od Bosne..
Baron

Postby ОГИ » 20 Feb 2013, 14:25

Je li i dalje dacha iz Sarajeva ili je samo rodom?

Inače i ja sam Sarajlija. :D
Полети високо птицо бијела
огласи свима својим криком
нека те чује Европа цијела
да земљу своју не дамо ником!
ОГИ

Postby ИлићКапитен22 » 20 Feb 2013, 14:29

Един је ваљда из Тузле.
Бранко Нордеус и пријатељи клуба :srce:
ИлићКапитен22

Postby kondor » 20 Feb 2013, 15:38

Lawrence wrote:@Kondor, ne stoji ti konstatacija, evo mi na forumu imamo jednog Sarajliju, Zvezdasa, odaziva se na nick Dacha od Bosne..

To nije bila konstatacija koja se odnosi generalno na cijeli grad, vec na moja poznanstva. Ovo je odgovor i Aleksi.
kondor

Postby kojotppp » 20 Feb 2013, 16:36

zaprepasen sam dokle navijacko slepilo moze da ide. ne mogu da verujem da ne kapirate da je ovo samo splet nesrecnih okolnosti.

Sent from my GT-S5830 using Tapatalk
kojotppp

Postby ИлићКапитен22 » 20 Feb 2013, 16:40

kojotppp wrote:zaprepasen sam dokle navijacko slepilo moze da ide. ne mogu da verujem da ne kapirate da je ovo samo splet nesrecnih okolnosti.

а код Тегија није "сплет несрећних околности" ? Кад Милојко исто сере по Партизану као "страном телу" у Србији, то је исто сплет несрећних околности?
Бранко Нордеус и пријатељи клуба :srce:
ИлићКапитен22

Postby AirBall » 20 Feb 2013, 16:41

kojotppp wrote:zaprepasen sam dokle navijacko slepilo moze da ide. ne mogu da verujem da ne kapirate da je ovo samo splet nesrecnih okolnosti.

Imao je bar 3 javna nastupa sto u pisanom sto u elektronskom obliku i mogao je da se izvini ''zbog spleta nesrecnih okolnosti''

Mi cekamo i dalje...
Кад неправда постане закон, отпор постаје обавеза
AirBall

Postby Unexpected » 20 Feb 2013, 16:42

Razlog više da se uputi izvinjenje.
The End.
Unexpected

Postby gogo23 » 20 Feb 2013, 16:50

Moram da kazem da ste i po meni malo preterali...uopste nije sigurno da je covek svestan sta se u tom trenutku pevalo...

Ako mu je neko od vas uputio mail, tvit, sta god, da razumem, ovako...
gogo23

Postby Unexpected » 20 Feb 2013, 16:56

gogo23 wrote:Moram da kazem da ste i po meni malo preterali...uopste nije sigurno da je covek svestan sta se u tom trenutku pevalo...

Dobio je feedback posle utakmice, tako da je sada sigurno svestan.
The End.
Unexpected

Postby irriducibili » 20 Feb 2013, 16:57

Daj Kojote ne zajebavaj, kako se javasluk, neprofesionalizam, razmisljanje o vecernjem provodu, ili bilo sta drugo sto je prouzrokovalo odsustvo koncentracije, moze nazvati spletom okolnosti. Pa samo na snimku orgijanje traje 10-15 sekundi, pre nego sto se on oglasio da nas pozove da jos bolje cujemo. Gde je bio taj covek? I gde je danima posle da pruzi objasnjenje, da ne kazem izvinjenje?
irriducibili

Postby kojotppp » 20 Feb 2013, 17:04

rekao bih da to nije uradio da ta prica ne bi dobila dodatni publicitet jer oni ostrasceni ne bi ni tada verovali. ne znam da li je to pametno ali garantujem da ovo nije namerno uradio.

kojotppp

Postby harmonica » 20 Feb 2013, 17:08

I ja mislim da je stvar blown out of proportion, uostalom Edin se JESTE IZVINIO, preko Bogunovicevog tvitera... a vezano za propustene prilike, tek ce na sledecem Partizanovom prenosu biti u mogucnosti da se izvini navijacima, zar ne? To sto je on imao jos koji prenos ABA/kolumnu o NBA bas i nije idealna prilika...

A u jednu stvar sam siguran, covek sigurno ne navija za Zvezdu, cak stavise, i on i Vujosevic su se za vreme nereda u kupu dotakli recikliranja istine i premeravanja svake reci... mozda slucajnost, mozda i ne
A ipak je, samo za trenutak, u tom kriku svega nekoliko stotina grla, zazvučala takva strašna snaga! Kako to da nikad ne viču zbog drugih, važnijih stvari?
harmonica

Postby gogo23 » 20 Feb 2013, 17:16

Unexpected wrote:
gogo23 wrote:Moram da kazem da ste i po meni malo preterali...uopste nije sigurno da je covek svestan sta se u tom trenutku pevalo...

Dobio je feedback posle utakmice, tako da je sada sigurno svestan.

Dobro, verujem da jeste.

Ostaje pitanje i koliko prati forume (verujem da se ista prica vrti po drugim forumima) i koliko mu uopste do mozga dopire da je u trenutku izrekao glupost koja je primecena i koju mnogi sada tragicno dozivljavaju... ne znam da li je spominjao nas tokom prenosa i sta ste vi culi na TV-u...80% repertoara je bilo na nivoutm : jebi, ubi, zakolji, Vesna i Igor e.t.c ( Air je sa "cistim" navijackim pesmama spasavao cast :biggrin: )..ne mogu da garantujem ali mislim da nije bilo namere da nas uvredi...pisao sam vec o "sramotnom" ponasanju pozorisne ciganske publike i kamernoj atmosferi u dvorani (izuzimajuci 200 pristalica KKP), na kraju su se svi probudili, zaista je Pionir zagrmeo, odabrao je pogresan trenutak da to otrese u mikrofon... no big deal.
gogo23

PreviousNext

Return to Košarkaški miks