Board index Tenis Teniseri i teniserke

Novak Đoković

Re: Novak Đoković

Postby Unexpected » 18 Jun 2011, 10:34

subota 18.06.2011 | 10:21
Nole: “Nadal i Federer su favoriti”
Izvor: B92

Najbolji srpski teniser Novak Đoković na predstojećem Vimbldonu ima novu šansu da prvi put u karijeri postane prvi reket sveta.

Image
Beta

Đokovića u prvom kolu očekuje duel sa Žeremijem Šardijem iz Francuske, a pred početak najprestižnijeg turnira na svetu, koji ćete treću godinu zaredom moći da pratite na televiziji B92, srpski teniser ističe da spreman dočekuje treći Gren slem sezone, kao i da Rafaela Nadala i Rodžera Federera smatra najvećim favoritima za osvajanje titule.

“Veoma sam zadovoljan kako sam igrao u poslednjih šest-sedam meseci, to je najbolji period u mojoj karijeri. Nadam se da ću da nastaviti u istom ritmu i igrati dobro. Sezona na travi je veoma kratka, tako da se svi trudimo da se spremimo za Vimbldon, koji je najvažniji turnir”, rekao je Đoković.

Đokovićev najbolji plasman na Vimbldonu je za sada polufinale, ali je zbog neverovatnog niza od početka sezone i samo jednim porazom jedan od najvećih favorita za trijumf u Londonu.

“Mislim da sada ima više igrača koji konkurišu za titulu. Biće zanimljivo videti ko će biti na vrhu posle ove dve nedelje, ali se Nadal i Federer, zbog svega što su uradili do sada na Vimbldonu, izdvajaju”, istakao je Đoković.

Image
Beta

Đoković je rekao i da očekuje da će Nadal i Federer odigrati mnogo bolje u Londonu nego što je slučaj bio sa turnirima koji su prethodili Vimbldonu.

“Slažem se da oni uvek podignu nivo svoje igre na velikim turnirima, posebno Gren slemovima. Njih dvojica su veliki šampioni, a rezultati koje su postigli u poslednjih pet-šest godina govore sve. Ali, sada igrači, kao što sam ja, ili Mari, veruju da mogu da ih pobede, i mislim da je to pravi pristup”, naglasio je srpski teniser.

Srpski teniser se osvrnuo i na niz od 43 uzastopne pobede.

“Bio je to dug niz, koji nisam očekivao. Imao sam pravi mentalni pristup, pokušao sam da ostanem fokusiran i posvećen na svaki meč pojedinačno. Osvojiti sedam titula za manje od pola godine je neverovatan uspeh. Igrao sam odlično i na Rolan Garosu, ali sam, nažalost, takmičenje završio u polufinalu, a od tada sam odmarao i spremao sam se za Vimbldon”, rekao je trenutno drugi reket sveta.
The End.
Unexpected

Postby Unexpected » 18 Jun 2011, 14:22

Čega se plaši Novak Đoković?
18. jun 2011. 12:19 > 12:33

Najbolji srpski teniser otvorio dušu o strahovima, ciljevima, uzorima, pričao o porodici, novinarima, ali i ćevapima sa Baščaršije...

Image

Jedan je od najboljih tenisera sveta, trenutno je drugi na ATP listi, ali uskoro očekuje i prvu poziciju!

Zovu ga "Novak neustrašivi", teniser koji ne zna za poraze, a on priznaje da njegova snaga leži u redovnom treniranju, mentalnoj snazi i naravno, ogromnoj podršci porodice - mame Dijane, oca Srđana, braće Marka i Đorđa, kao i devojke Jelene Ristić, sa kojom već nekoliko godina živi u Monte Karlu.

Ali pored toga što je teniska zvezda, on je i izvrstan imitator, zabavljač, jednom rečju, u njegovom društvu nikada ne može biti dosadno. Njegove mečeve prati svetski džet set, ljudi poput glumca Roberta de Nira i mnogih drugih.

Iako mislite da o njemu znate sve, Novak uvek otkrije nešto novo.

Na početku razgovora za sarajevski "San" Đoković je rekao da je u "belom sportu" imao mnogo uzora.

"Trudio sam se da od svakog uzmem ono najbolje. Ali, prvi uzor mi je bio Pit Sampras. Sećam se da sam se budio da gledam njegove mečeve. Svaki potez sam detaljno analizirao. Tu su i Boris Beker, Monika Seleš..."

Srpskom teniseru je čast što su brojne legende srpskog sporta poput Vlade Divca priznali da ustaju u gluvo doba noći kako bi pratili njegove mečeve.

"Drago mi je kada takvi asovi gledaju moje mečeve. Ja sam srpske košarkaše redovno gledao kada sam bio u mogućnosti. To mi je jedan od omiljenih sportova, pored tenisa naravno. U fudbalu navijam za Crvenu zvezdu u Srbiji, a u Evropi za Milan i Mančester junajted".

Srbin je naglasio da mu je naredni cilj osvajanje prvog mesta na ATP listi i što duže zadržavanje na samom vrhu.

"Osim toga, naravno, kao i svim sportistima, želim da me zdravlje služi i da povreda u mojoj karijeri bude što manje. A, ako me pitate do kada planiram da se bavim tenisom i šta ću raditi kada okačim ‘reket o klin’, zaista ne znam. Razmišljam o svakoj sezoni pojedinačno".

Priznao je takođe da privatno nije neustrašiv kao što deluje na terenu.

"Teren je jedno, privatan život nešto sasvim drugo. Recimo, prošle godine sam se uplašio kada sam bio u jednom luna parku u Parizu, i probao vožnju u jednoj od ‘sprava’. Tako da ipak nisam sto odsto neustrašiv".

Na pitanje šta nikada u životu ne bi smeo da uradi, Novak je naveo skakanje s padobranom.

"Nikada ne bih skočio padobranom. Plašim se visine", otkrio je Novak, iako je nedavno snimio reklamu na kojoj je igrao tenis na krilu aviona i izgledao kao da je to za njega "mačji kašalj".

Image

Džonu Mekinrou je neverovatno da se odlično slaže s najvećim rivalima Rafaelom Nadalom i Rodžerom Federerom, a Novaku je to potpuno prirodno.

"Teren je jedno, privatan život nešto sasvim drugo. Svi mi izađemo na njega sa jednim jasnim ciljem, a to je pobeda. Kada se ta epizoda završi, čestitamo jedni drugima. Obojica su sjajni momci. Rafa je čak došao posle turnira u Rimu i meni i mom timu čestitao na pobedi. Sećam se da sam sa njim zajedno igrao fudbal na humanitarnom turniru pre nekoliko godina".

Novak je naglasio da se odlično slaže sa mlađom braćom Markom i Đorđem i da svaki slobodan momenat koristi kako bi bio sa porodicom.

"Sjajno, sve me slušaju. Tokom godine retko imamo priliku da se družimo jer sam stalno na turnirima. Ali, ponosan sam što smo ove godine, zbog turnira u Beogradu, proveli Uskrs zajedno i u porodičnoj atmosferi. Organizovali smo i mini turnir u kući u tredicionalnom kucanju jajima, a najmlađi Đorđe je bio pobednik. Volimo, kao i svi momci, da nekada zajedno odigramo i neku igricu na kompjuteru".

Otkrio je takođe da voli da se opušta uz dobar film, druženje s porodicom i devojkom i da ide na plivanje kad ima tu mogućnost.

"Vodu obožavam. A, što se čitanja tiče, volim psihologiju, dela koja govore o stanju duha, intelektu. Tu je i naš maltezer Pjer, koji obožava da spava sa nama. Naročito kada sam dugo odsutan, tada ima običaj da spava na mom jastuku. Obožavamo ga, on je kao član porodice. Pre tri godine sam ga kupio Jeleni za rođendan".

Ponosan je što je privržen porodici, koja ga gotovo svuda prati.

"Oni su mi najveća podrška. Svakako da je posebna inspiracija da igram kada znate da su oni u publici. Ne mogu baš na svim turnirima da budu uz mene, ali kada god su u mogućnosti, dođu. Jedno njihovo ‘Ajde, Nole!’ je od neopisive vrednosti".

Image

Noletu više ne smetaju senzacionalne priče u tabloidima o njegovom privatnom životu.

"U početku mi je to mnogo više smetalo, ali sada se trudim koliko je moguće da ne obraćam pažnju na takve stvari. Svako radi svoj posao. Ali moram da priznam, novinari su bitni u svakom poslu, naravno, kada pišu o realnim stvarima".

I njegova devojka Jelena je navikla na popularnost i pažnju "sedme sile".

"Navikla je na sve. Jelena zna kakav je moj posao. Ona je izgrađena ličnost, magistar ekonomije. Sada sprema doktorat, ima svoj posao i njena nesebična podrška mi mnogo znači".

Na pitanje hoće li uskoro da uplovi u bračne vode, Novak je ostao neodređen.

"Polako, korak po korak... Kako bilo, neopisiva želja mi je da jednog dana postanem porodičan čovek i imam dosta dece. To je najveće bogatstvo u kojem čovek može beskrajno da uživa".

Đoković je za kraj dodao da bi došao u glavni grad Bosne i Hercegovine čim ga neko pozove.

"Dolazim kada me pozovete, a ja budem u situaciji da se odazovem! Voleo bih da neobavezno prošetam Baščaršijom, da pojedem ćevape i osetim toplinu ‘raje’ iz Sarajeva", zaključio je Nole.

(MONDO, foto: Guliver/Getty images)
The End.
Unexpected

Postby Liv » 18 Jun 2011, 19:27

Image
Relaxed, confident and focused: Novak Djokovic began his pre-Wimbledon press conference in professional and predictable fashion on a grey and rainy Saturday at the All England Club. "For me this is the most important championship in the world," the world No.2 said, before following up with: "it's really hard to get from the slowest [clay] to the fastest surface [grass] in just a couple of days". And to conclude: "you can always put Federer and Nadal in front of everyone else to win Wimbledon because they have been so successful on grass".

It was pedestrian stuff. Then all of a sudden, the Serb's demeanour changed. He appeared to become a foot taller in his chair, his dark hazel eyes widened and a knowing grin crept across his face. "I think I have a question over there," he explained, cutting off one of the assembled journalists in mid-question.

Caroline Wozniacki was in the room, claiming to represent a newspaper from Monaco where the two stars reside and apparently share the occasional coffee. The women's No.1 apologised for arriving late but then wasted no time asking Djokovic how he intended to overcome his one-match losing streak, an ironic reference to the Serb's 41-0 start to the season being brought to an end by defeat to Roger Federer in the semi-finals of the French Open earlier this month. Nole grinned and turned the tables on his 'adversary'. "I don't know if you've heard about Caroline Wozniacki," he asked, his grin getting bigger and bigger by the second as he leaned ever further forward in his chair. "She's been winning so much. She's become a role model for all of us ATP players. So I'm going to look at some of her matches and try to break this losing streak of one [and] try to get back on the right path".
Once the fun and games and, dare we suggest, flirting was over, talk returned to tennis and it became clear Djokovic has never been more confident heading into Wimbledon. "I'm happy. I feel good physically and mentally," the world No.2 said. "The last six months of the year have been the best in my career."

After that defeat to Federer, Djokovic decided against playing the pre-Wimbledon grass-court warm-up event at the Queen's Club in London, preferring to rest. "I want to think it will be enough, because I don't want to regret something that's behind me now," he said of his decision practise rather than compete.

There were also signs that the weight of expectation, may finally be taking its toll on the Serb, who will rise to No.1 in the world if he wins his first Wimbledon title this year. "You try to avoid thinking about things that are going on outside of the tennis court through the tournament," he explained. "That's why Grand Slams take more than any other tournament, because there is one day between each match, there is the press. It's just the whole buzz about Grand Slams which is different to any other".

And of course, if the stresses and strains of Wimbledon get too much for Novak, he can always grab a coffee, relax and unwind with his new partner in crime, Caroline the journalist...
Liv

Postby alcesta » 18 Jun 2011, 19:37

Role model, daleko bilo :lollol: šta li bi Janko na ovo rekao :biggrin:
I will not walk your dusty path and flat,
denoting this and that by this and that,
your world immutable wherein no part
the little maker has with Maker's art.
I bow not yet before the Iron Crown,
nor cast my own small golden sceptre down.
alcesta

Postby Liv » 18 Jun 2011, 19:54

"I didn't necessarily need to prove my point in Paris for my mind or for my confidence. I know I can beat Novak on any surface. I've done that in the past. Just because he's on a great winning streak doesn't mean he's unbeatable," he said.

As for the fourth member of the quartet at the top of the tennis world right now, Federer couldn't resist another dig at Djokovic. "I think Djokovic has always been great, but nothing extraordinary yet. But with the run he's on, obviously there's a lot of possibilities for him as well here," he said.
And so the mind games have begun. Federer finds himself in the same half of the draw as the Serb, and if all goes to plan they would clash in the semi-final for the fourth straight time at a major.

Tja. Valjda ce mu neko preneti ovo. Ima sve shto je potrebno sad da ga oduchi od tenisa u tom famoznom polufinalu.
Liv

Postby alcesta » 18 Jun 2011, 20:03

Pa dobro, očigledno ništa nije extraordinary ispod dvocifrenog broja slemova. :jezik: Sasvim u Fedovom stilu, u poslednjih godinu dana mi se činilo da je neuobičajeno omekšao u izjavama, ali vidim da je to bila prolazna faza :biggrin:
alcesta

Postby Altair » 18 Jun 2011, 20:04

bem ti zivot, ako je ovaj normalan :krsti:
I don't give a damn how it's supposed to be
That might work for you, it don't work for me
You write your truth and I'll write mine
One man's ceiling's another man's sky high
Altair

Postby Liv » 18 Jun 2011, 20:09

Ma kakvi omekshao. Ima neki kompleks na cub.
Dans le noir? In the dark? Yes,that kind of restaurant-experience exists! Nothing like any dinner i have had before.Served by blind waiter,and had a surprise menu. It was special occasion for my girlfriends birthday! P.S. Guessed 3/4 of meals. :-)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Liv

Postby alcesta » 18 Jun 2011, 21:18

To znači da nisu videli šta jedu? :D

Novak tvrdi da nije favorit, Rafa naravno neće tvrditi da je favorit, lepo neka se dogovore da je Federer apsolutni favorit pošto on očigledno jedini neće da se buni. :D
alcesta

Postby Maki » 18 Jun 2011, 21:24

E Fedjo,Fedjo,nece Nole da prica po novinama nego na terenu! :lollol: Prema tome vidimo se tamo. :hatman:

Britanci u strahu od Đokovića!

Britanac Mari priznaje da ga je Đoković razbio u januarskom finalu Australijan opena

Britanci se pred start Vimbldona plaše samo Novaka Đokovića. Mediji na ostrvu smatraju sa je Srbin jedini sposoban da zaustavi Endija Mareja na putu ka osvajanju titule na najvažnijem turniru na svetu, na kom nijedan Britanac nije slavio već 75 godina.

Gotovo svi listovi koji se bave Vimbldonom smatraju da je Marej zreo za osvajanje omiljenog turnira, da je sposoban da savlada i Nadala i Federera, ali da bi u finalu imao velike muke sa Đokovićem.

Zbog toga su gotovo svi odahnuli što žreb njihovog ljubimca ne može da spoji sa srpskim asom sve do finala. Ali, baš zbog toga britanski eksperti uvereni su da će Marej i Đoković igrati ovogodišnje finale Vimbldona, dok Nadalu i Federeru daju znatno manje šanse.

Marej je priznao da mu Đoković nikako ne leži i izjadao se ostrvskim medijima da je dugo posle Melburna, gde ga je Novak počistio sa terena u finalu Australijan opena, imao noćne more od njega.
- Bio sam totalno razočaran nekoliko meseci posle Australije. Ne samo da sam igrao loš tenis nego sam se loše kretao po terenu i moj stav nije bio ispravan. Ne želim da se to ponovi i zato sam mnoge stvari promenio. Usredsređen sam i imam pravi „mentalitet" na treninzima i tako spreman idem na mečeve. Mnogi mi govore da moram da se promenim, da moram da promenim ovo ili ono.

Sprema ga bokser
Škotski teniser je u poslednje vreme popravio formu, čemu je dokaz i polufinale na Rolan Garosu. U tome mu je pomogao trenutno najbolji britanski bokser Dejvid Hej.
- Razgovarao sam sa Hejom o mnogo tema. Dobro je da imate mišljenje nekoga ko je na vrhu u individualnom sportu. On ne razume tehnički deo tenisa, ali razume mentalnu stranu i razgovori sa njim bili su veoma korisni. Razgovarali smo o tome kako da imamo ispravno razmišljanje i shvatimo osećanja sportiste, bez obzira da li je u pitanju velika borba ili veliki meč. Svima nam se dešava da sumnjamo, ali moramo da odemo tamo i igramo.

Marej će, kao i prethodnih godina, biti pod velikim pritiskom javnosti jer Britanci čekaju na pobedu domaćeg tenisera još od 1936. godine, kada je Fred Peri poslednji osvojio Otvoreno prvenstvo Engleske. U prvom meču Marej će za rivala imati Španca Danijela Himeno-Travera.

Britanska stvar
- Ne znam da li je ovo „britanska stvar" ili ne. Ja moram da iskoristim svu pažnju i pritisak u pozitivnom smeru. To je jedini način da se osvoji grend slem. Istorija nije relevantna kada stupite na Centralni teren. Ako novine imaju loš naslov ili govore o tome koliko dugo je prošlo otkako je neko osvojio Vimbldon, to neće doneti pomak u moju korist.

Marej u prvi plan izdvaja „trijumvirat" Đoković - Nadal - Federer kao najveće favorite za osvajanje Vimbldona, ali ističe da zna način kako da ih pobedi.
- Ne vidim da je bilo ko od najbolje plasiranih tenisera promenio svoju igru. Đoković ima iza sebe neverovatnu godinu, Rafa ima sjajan rekord na Vimbldonu, Rodžer je najbolji igrač na travi svih vremena. Ja imam 15 pobeda protiv njih trojice i moram da verujem da mogu da ih pobedim na Vimbldonu. Imao sam prethodnih godina dosta uspona i padova, ali sam dva puta stizao do polufinala. I mentalno i fizički sam bolji igrač nego prošle godine. Sada samo moram da izađem na teren i to pokažem - hrabri sam sebe Marej.
Last edited by Maki on 18 Jun 2011, 21:25, edited 1 time in total.
Maki

Postby CherieBgd » 18 Jun 2011, 21:25

alcesta wrote:To znači da nisu videli šta jedu? :D

Novak tvrdi da nije favorit, Rafa naravno neće tvrditi da je favorit, lepo neka se dogovore da je Federer apsolutni favorit pošto on očigledno jedini neće da se buni. :D

Ma nek se dogovore da je Makica favorit ima Fedja da crkne od muke :roll: A Makica je i onako navikao da je favorit na W :beyond:
CherieBgd

Postby alcesta » 18 Jun 2011, 21:39

Sad kad gledam ceo tekst na Fedovoj temi, čini mi se da je govorio o drugoj trojici samo u kontekstu igre na travi, pa onda ta izjava i nije tako strašna. :)
alcesta

PreviousNext

Return to Teniseri i teniserke