Bila je to rekordna 307. pobjeda na Gren Slem turniru. Niko prije njega u istoriji tenisa nije došao do te cifre. Ni u ženskoj ni u muškoj konkurenciji (konačno mu i legendarna Martina Navratilova gleda u leđa). Niko nikada prije nije pobijedio Marina Čilića nakon što je ovaj imao 2 seta prednosti, a to se do danas desilo 51. put u karijeri stamenog Hrvata. Preokretom nakon 0-2 Federer se izjednačio na vrhu vječne liste igrača koji su uspjeli po 10 puta da slave nakon ovakvog zaostatka (Kirkstajn i Beker mu prave društvo). Sve je to bilo potrebno da se Rodžer plasira u svoje 11. polufinale na terenima Ol Ingland Klaba, a ujedno i servira osvetu Čiliću za onaj težak poraz u polufinalu Njujorka i to na najslađi mogući način - 6:7 (4:7), 4:6, 6:3, 7:6 (11:9), 6:3 za 3h17min igre.
Rival koji je danas izašao na teren bio je maksimalno naoštren da zagorča život Rodžeru. Čilić je na turniru imao 90% osvojenih poena nakon prvog servisa, a na samom startu meča je pokazao da planira da nastavi u tom ritmu. Na taj način je zalupio i prozorčić prilike za Federera u 5. gemu kada je servisima spasio 2 vezane brejk lopte. I išlo se tako gem do gem do tajbreka. A tamo Švajcarac je bio taj koji je popustio, darivao je 2 minibrejka svojim grubim greškama na samom startu, i osvajač Njujorka iz 2014. se nije osvrtao. Momentum iz prvog (čak 94% poena posle 1.servisa) prenio je u drugi set, pa je sjajno iskoristio lošiji gem Federera za prvi brejk na meču. U narednom gemu mogao je do ribrejka Švajcarac, ali se Čilkan izvukao i nakon toga nije imao problema na svoj servis do kraja seta. Bilo je 0-2 a ne može se reći da je Federer igrao loše, jednostavno rival je previše dobro servirao, igrao sa ogromnim samopouzdanjem, koketirao sa linijama i necom i našao se na pragu svog najvećeg travnatog uspjeha u karijeri. Ukus pobjede skoro da je osjetio kada je u 7. gemu trećeg seta stigao do 3 vezane brejk/meč lopte, međutim tada je viđen šampionski odgovor "GOAT"-a. Servis pa 2 forhend napada, pa opet servisi i kralj trave je još uvijek bio živ. I nije imao namjeru da se preda. Izvršio je pritisak na servis Čilića i Hrvat je poklekao i to duplom servis greškom. Set je bio u džepu a nada na licima prepunog Central korta koji je gromoglasno bodrio Federera bila je dodatno podgrijana. U 4. setu međutim nije bilo popusta od strane Hrvata. I dalje je on diktirao ritam sa svog servisa, mada je Rodžer uspijevao sve više i više riterna da vrati u igru i natjera Čilića da se bori za poen. Međutim, Rodžer je bio taj koji je spašavao brejk/set/meč loptu u 10. gemu prije nego što se ušlo u tajbrek koji je bio prava vrteška. Prvi do minibrejka ponovo je stigao Čilić, međutim Federer je ovog puta uzvratio sa dva i stigao ubrzo i do 2 set lopte, od čega je jednu imao na svoj servis. Prosuo je forhend neiznuđenom. Potom je bio primoran da spašava i drugu meč loptu, i bio je pametan da traži Čilićev forhend na riternu drugog servisa i ponovo se izvukao. Ključne poene Federer je izvlačio nestvarnom defanzivom i to sa bekend strane, slajs udarcima da bi konačno slomio Hrvata nakon što je lopticu poslao u mrežu za izjednačenje u setovima. U petom setu Rodžer je uzeo jako bitni prvi gem na svoj servis potom pritisnuo Čilića u šestom gemu, a slomio ga u osmom, kada ja nakon nekih sjajnih poena (ističe se bekend pasing šot) brejknuo rivala i lako odservirao za meč, stavivši tačku na okršaj as udarcem na drugi servis.
Meč je obilježen sa 67 vinera (24 neiznuđene), čak 27 aseva te 79% iskorištenosti prvog servisa (naspram 82% Čilića, ali taj procenat je opet značajno manji u odnosu na brojku iz prvog seta, ili uopšte prosjeka turnira). Federer je našao svoj ritam na riternu, i malo po malo kopao izlaz iz rupe u kojoj se našao, i uspio da se izbori za pobjedu protiv rivala koji nije popuštao ni pedalj, i koji mu nije poklonio ama baš ništa. Zaista sjajna pobjeda za švajcarskog teniskog genija koju je iz lože ispratio i legendarni Štefan Edberg, a sa tribina su bodrili i Djevid Bekam, Ana Vintur, Bredli Kuper i mnogi drugi. Za plasman u svoje 11. finale iz 11. pokušaja Federer će se boriti sa dobro poznatim rivalom - Podgoričaninom Milošem Raonićem.
“I feel sorry for him [Cilic]. The dream continues. I knew I was in so much trouble – I wasn’t seeing his serves. He was reading my return and I couldn’t read his. I hoped his level would drop and I would get lucky. The [fourth set] breaker was crazy. Mentally this will give me a hell of a boost. I’m very, very pleased.”
“When you’re saving match points, when you’re down two sets to love, three-all, love-40, it’s a moment when it’s not in your control anymore,” said Federer, who now plays Canada’s No6 seed Milos Raonic, a 6-4, 7-5, 5-7, 6-4 winner over the American Sam Querrey in Friday’s semi-finals. “But I fought, I tried, I believed. At the end I got it done. So it was great on so many levels. This one is definitely huge because it’s Centre Court at Wimbledon, and it still gives me the chance to win the tournament.”
“I was very worried coming here,” he admitted. “I think it was huge for me to play the seven matches I did in Halle and Stuttgart. They served me very well. They gave me so much information to see what I could do, what I couldn’t do, how I could play, how I couldn’t play.
“Then, knowing that I had a week in between, if I get through the first week here at Wimbledon … I put myself in that position perfectly without dropping sets, which was a big surprise to me. Next thing, you’re in the semis. You’re really deep into the tournament. I surprised myself in quite a big way actually.”