”So I will wait, and pray, and hope, and believe, for this is the only thing I can do. I will do this for as long as it takes,
through every loss and every win. Because regardless of whatever changes, one thing stays the same. Roger Federer is the only tennis player I have ever seen that can inspire me with such ecstasy, such agony, such a profound depth of feeling that makes even defeat seem heroic, and paints so bitter a loss in such a beautiful light.”
Ovaj izvjestaj zapocinjem pisanjem jednog Rodzerovog fana. Ne nije od juce, ovo parce necijih osjecanja je staro 6 godina, i datira od jedinog prethodnog poraza u finalu Vimbldona protiv Nadala. Stavljam svoj potpis na svaku rijec, jer juce nismo bili samo svjedoci jednog od najboljih GS finala u proteklih par godina. Juce smo bili svjedoci borbe sampionskih karaktera. Jednog kojeg su svi otpisivali prije nepunih godinu dana, i drugog koji je nezasluzeno dobio epitet luzera u velikim mecevima. Juce su nam prikazali titansku borbu, i ja kao neko ko prati Federera u maltene svim mecevima tokom godine, ne mogu da ne budem ponosan. Kazu trebalo je biti 3-0 za Djokovica. Eh, da mi je bar svaka treca GS titula kad sam isto govorio za ishode Rodzerovih meceva, ne bi to lose bilo. Svjedoci smo bili jednog nekarakteristicnog meca za Maestra, u kojem je odigrao apsolutno najbolje na kljucnim poenima, a u isto vrijeme nije uspijevao da napravi dovoljno pritiska u ostalim sekvencama meca, totalna suprotnost od brojnih meceva gdje bi odigrao perfektno do brejk lopti, a tamo potop. Hrabrost i egzekucija su mu donijele prvi set, donijele su i cetvrti, odbijanje da odustane, da se preda pred rivalom koji igra partiju sezone, ali ne nekim 100. igracem na ATP listi, vec s liderom liste na vrhuncu svoje teniske karijere. Protiv najboljeg riternera na turu (koji se za potrebe ovog Vimbldona transformisao i u Top5 servera) Federer je uspio da smjesti 30 aseva, uspio je da spasi set lopte i dodje do brejkova kada je bio otpisan, ali u foto finisu za jedan smec je bio kratak da pobijedi. Prije 2 godine, smec je Novaka kostao pobjede u jedinom njihovom mecu na travi, sada je Fortuna kod tog udarca okrenula ledja Rodzeru. Da je kod 3-4 u tajbreku 3.seta pogodio laki forhend, koji je milimetrima otisao vani, petog seta i potrebe za smecom mozda ne bi ni bilo, ali to su ti sitni detalji koji cine razliku. Federer je pokazao svoju klasu i velicinu, gracioznost kretanja, moc svog nepredvidljivog servisa, nije izgubio ni bitku u dugim razmjenama, imao vise vinera i manje neiznudjenih, ali najvaznije od svega - odigrao je tako da mogu samo jos vise da vjerujem u 18. Zdravlje da posluzi i imacemo najstarijeg GS sampiona u Open eri u vidu svajcarskog umjetnika sa reketom. A do tada pricace se o epskih 7:6 (9:7), 4:6, 6:7 (4:7), 7:5, 4:6 i 35. poglavlju najkvalitetnijeg teniskog rivalstva koje nam je 21. vijek donio.
“I kept believing and kept trying to play offensive tennis,” said Federer. “I'm happy it paid off in some instances.”
“I'm very happy to see that with feeling normal I can produce a performance like I did the last two weeks," added Federer. "That clearly makes me believe that this was just a steppingstone to many more great things in the future.
“To be able to play consistent, great, solid tennis with some really nice things to look back on, [I have] good Federeremotions again, even though it was rough at the end clearly. Very happy to see that I can do it week-for-week, match-for-match, point-for-point. It's all right there. It's been a very positive last couple of weeks for me when I won Halle as well. I'm looking very much toward a vacation and working out hard again to get myself in shape for the American summer.”
“I felt like that was my biggest problem really overall,” said Federer on his inability to apply pressure to Djokovic’s serve. “I think that's where I lost the match. I served well myself throughout. I feel like if I would have returned better or would have understood it earlier or if he would have helped me out just a little bit things could have been quite different today.
“I thought the match was a good one. I thought it had everything for fans to like. The swing of momentum in the first set, him coming back in the second, staying even in the third, all the back and forth in the fourth set, and then the drama of the fifth. I thought it was a great match and I enjoyed to be a part of it.”