Zoroski: Sezona iz snova
Naši iskusni plejmejker briljirao u Teramu, sezonu završio kao treći strelac i šesti asistent italijanskog Palakanestra
objavljeno danas u 13:39; autor: Kosarka.rs
Posle tri igrački dobre godine u Panioniosu Ivanu Zoroskom je itekako prijao beg iz atinske gužve i selidba u Teramo, grad u srcu Italije gde je odigrao sezonu života. Njegov tim je na kraju jedva izbegao ispadanje u niži rang, ali naš iskusni plejmejker je briljirao i po konačnoj statistici bio treći strelac i šesti asistent Palakanestra.
POHVALE RAKOVIĆU I MICOVU
Šta misliš o igrama ostalih Srba u Palakanestru?
"Milovan Raković je bio dobar, a to nije lako u Montepaskiju gde je konkurencija izuzetna. Vladimir Micov je baš dobro igrao u Kantuu. To je tim sa odličnim sistemom produžili su ugovore maltene svih igrača još tokom sezone, vidi se da razmišljaju na duže staze".
SA PANIONIOSOM NA FAT-U
Inostranu karijeru počeo si u Olimpijakosu 2004. Kako se sećaš tih vremena?
"Te sezone klub nije bio ni izbliza jak kao sada. Vežu me ipak lepe uspomene za Pirej. Potom sam imao dobru sezonu u Panioniosu, ali potom je u klubu sve krenulo nizbrdo. Ostali su mi dužni dosta novca, pa sam morao da ih tužim FAT-u (FIBA Arbitražni tribunal). Nisam imao drugi izlaz".
Već godinama se na “čizmi” ne igra najbolji basket u Evropi, ali učinak bivšeg igrača FMP-a je za svako poštovanje. Iz regije Abruco nosi samo lepe utiske.
"Teramo je lep grad, sa 60 hiljada stanovnika, na sat vremena vožnje od Rima i 10 minuta od Jadranskog mora. Dobra je klima, a klub je od ulaska u elitnu ligu 2002. znao da premaši sva očekivanja. Recimo, pretprošle godine Teramo je bio treći kada su za njega igrali Džej Si Kerol (verovatno novo pojačanje Reala), Dejvid Mos (Montepaski), Pepe Poeta, Amoroso… Svi u gradu žive za košarku, jer regija nema uspešniji sportski klub", počinje priču Zoroski.
Razlog što se Teramo borio za opstanak je u lošem početku sezone.
"Ekipa je na startu bila potpuno nova, selekcija igrača je bila slabija. Katastrofalno smo krenuli, brzo nas je napustio Amerikanac Majk Hol koji je trebalo da bude veliko pojačanje. Trener Kapobjanko je potom smenjen, ali smo u tom trenutku već imali skor 0-7. Došao iskusni italijanski trener Alesandro Ramalji,, fenomenalan čovek, sjajna ličnost i dobar trener. Nije paničio, uvek je bio pozitivan, iako je situacija bila biti ili ne biti. Inače, imali smo zanimljiv roster, sa pet igrača iz Severne Amerike koji su svi bele puti".
Zoroski smatra da je konkurencija u Palakanestru izuzetno jaka.
"Realno, to je najjača liga u Evropi posle španske, kada se izvadi prosek kvaliteta tima. Svaka ekipa ima nekoliko Amerikanaca, nema ne praznih, nego polupraznih dvorana. Takođe, ove sezone Montepaski je gubio neke utakmice, nije bio dominantan kao ranije. Zato nam je bilo jako teško da stignemo do mesta koje donosi opstanak, a ključ je bio u tome što smo kod kuće dobili 7 od poslednjih 8 utakmica. Tukli smo Beneton, Kazertu i Avelino i na kraju bili pretposlednji. Pretposlednji klub plaća 500 hiljada evra drugoplasiranom timu iz Lige 2 kako bi sačuvao prvoligaški status".
Teramo je najbolju partiju pružio u pretposlednjem kolu protiv Kazerte (88:77), kada je Zoroski upisao 21 poen i 8 asistencija.
"Razbili smo ih, sigurno naša najbolja utakmica u sezoni. Imali smo poslednjim meč sezone sa Virtusom u Bolonji, da smo dobili ne bismo morali da plaćamo 500 hiljada evra za opstanak. Odlično smo igrali skoro celu utakmicu, ali je sam kraj bio takva krađa i otimanje, jer je Virtusu trebala pobeda za plej-of. Na kraju se ispostavilo da im i nije bila potrebna ta pobeda, a doneo im ju je Kenedi Vinston teškim šutem iz driblinga nekoliko sekundi pre kraja".
U Teramu nisu očekivali tako dobre partije nekadašnjeg univerzitetskog reprezentativca Srbije.
"Bukvalno sam igrao kao u transu. Kad sam došao, niko to nije očekivao, jer nisam imao sjajnu sezonu u Grčkoj. Mučila me je povreda, mišića, pala mi je forma I iz nekih drugih razloga. Takođe, od mene se očekivalo da zamenim Pepea Poetu, poslednje 4 godine najboljeg igrača Terama kojeg su obožavali navijači. Očekivanja su bila visoka, ali ne samo da sam uspeo da ga zamenim, nego i da ga nadmašim. Kao treći strelac lige i šesti asistent moram da budem prezadovoljan, bila je to fenomenalna sezona. Svi su prezadovoljni, od predsednika kluba, navijača i cele italijanske javnosti. Naravno, neko uvek može da kaže da sam imao dobru sezonu u ekipi koja se borila za opstanak, ali mislim da je to i teže, jer je svaka utakmica bila biti ili ne biti. Prvi put u karijeri me je neko pustio da igram, što sam vratio na najbolji mogući način".
Da li si dobio ponudu Terama za produžetak ugovora?
"Trenutno se rešavaju stvari u klubu oko finansija, meni je ugovor istekao. U narednih dve do tri nedelje više će se znati po tom pitanju. Posle ovakve sezone ne bi trebalo da imam problema oko novog kluba, a voleo bih da ostanem u Italiji. Jači klubovi poput Milana, Kantua i Montepaskija imaju igrače pod ugovorom na mojoj poziciji".
Da li bi se možda vratio u Srbiju u slučaju dobre ponude?
"To nije realno, ipak sam punih 7 sezona u inostranstvu. Naš basket naravno pratim. Što se tiče Jadranske lige, sezona je bila zanimljiva i izjednačena, prava takmičarska. Isto je bilo i u Superligi po pitanju borbe za Jadran. Svidelo mi se kako igra Radnički iz Kragujevca, gledao sam nekoliko njihovih utakmica. Stvarno nisu imali snage na kraju sezone, ali forsirali su lepu košarku sa dosta pasova. Marko Čakarević mi se sviđa kao igrač, mnogo stvari u igri može da uradi".
Koliko ti nedostaje Srbija?
"Srećom pa postoje Skajp i Fejsbuk. Teramo nije daleko od Rima pa sam ugrabio par prilika da doletim za Beograd. Nisam imao sa kim da pričam srpski jer nije bilo bivših "jugovića" u Teramu osim mene. Baš sam se posvetio košarci, imam još par sezona u kojima mogu da budem na vrhunskom nivou. Kad završim karijeru ženidba pa sve kako ide…".