by AirBall » 09 Apr 2013, 13:06
Priblizavamo se lagano najzanimljivijem delu EL i u sedlu je ostalo samo 8 ekipa, ono najbolje sto evropska kosarka ima u ovom trenutku
Barsa-PAO 70%-30%
Barsu je kao grom iz vedra neba pogodila informacija da je jedan od njihovih kljucnih igraca Pete Mickeal zbog zdravstvenih problema zavrsio sezonu, a mozda i karijeru... Uz to su problemi uoceni nakon sto je spustena zavesa na registraciju igraca tako da ce u oslabljenom sastavu nastaviti sezonu... Ukoliko neka ekipa moze da sakrije sve personalne nedostatke to je Barsa, jer vrlo verovatno igraju najbolju timsku odbranu... Ove sezone je eksplodirao Hrvat Tomic koji je u Realu bio nedovoljno iskoriscen i postao je pravi oslonac ekipe... Nesto losiju sezonu iza sebe imaju Huertas i Lorbek, ali u njima upravo leze i najvece rezerve ove ekipe, jer ukoliko podignu formu na visi nivo protivnicima se ne pise dobro... Navarro je vise povredjen nego zdrav, ali on vec odavno bira utakmice koje ce da igra tako da se ne bih iznenadio da necija majka obuce crninu nakon sto uzme loptu u svoje ruke... On zivi za velike utakmice, a jedna takva se ceka jos od kad je unakazio Reala na pocetku sezone...
PAO u post Obradovicevoj eri izgleda dosta dobro imajuci u vidu smanjenje budzeta i dovodjenje novog trenera Pedoulakisa... Diamantidisa lagano pritiskaju godine, ali je i dalje motor Zelenih... Pogodili su sa Lasmeom i Maciulisom koji su vrlo bitne karike u ekipi...
Mislim da je Barsa dosta kvalitetnija, ali svaki trenutak nepaznje ce Zeleni iskoristiti da ih prikolju...
Moja prognoza ove serije je 3-1 za Barsu...
CSKA-Caja Laboral 80%-20%
Kako sezona protice tako Armejci postaju sve veci favorit za osvajanje EL... Legendarni trener tima iz Moskve Messina je nasledio vec selektiranu ekipu, gde su kljucni igraci vec bili pod ugovorima i nije imao preveliki prostor za manevar, ali je on iskoristio vreme provedeno u Americi za usavrsavanje i u potpunosti je promenio koncept, tako da CSKA ove sezone igra leprsava, sa dosta poena s druge strane ne zapostavlja ni odbranu... Bukvalno je Teodosic procvetao, a pik igra sa Kaunom zbilja maestralno izgleda... Povredja je malo izbacila iz ritma najboljeg evropskog korektora Khryapu koji se lagano vraca i forma mu je u usponu... Weems ne igra kako moze i kada se on otkaci samo je nebo granica... Messina dosta rotira ima mali milion taktickih resenja i dugu klupu koja to moze da isprati...
S druge strane Caja Laboral je proigrala kad je predsednik stisao petlju i smenio svog prijatelja i tvorca moderne Baskonije Duska Ivanovica, umesto njega je dosao Hrvat Tabak koji je preporodio ekipu... Imaju 10 vrlo korisnih igraca gde se uvek izdvoji neko drugi i to je osnovna prednost, jer ih je vrlo tesko skautirati zbog sirine koju poseduju.. Nas Bjelica igra sezonu iz snova, Poljak Lampe je kao preporodjen... Oni ne odustaju od svog koncepta, a to je promovisanje mladih igraca koji prave velike karijere uz podrsku par veterana... Caja igra lepu kosarku, ali se ovde CSKA pita
Moja prognoza 3-0 za CSKA
Olympiacos-Anadolu Efes 60%-40%
Jedna od zanimljivijih serija u kojima mislim da je domaci teren neprikosnoven... Olympiacos je pogodio sa Bartsokasom kao novim trenerom koji je uspeo da sacuva koncept koji je napravio Ivkovic koji se povukao nakon osvojene titule prvaka Evrope i oni sa sobom nose teret odbrane trofeja... Pravi ratnicki tim sa jednom mega zvezdom Spanoulisom i zvezdom u najavi Papanikolaouom... Vrlo tvrda ekipa sa izuzetnim defanzivnim karakteristikama na bekovskim pozicijama i vrlo tvrdim centrom Hinesom pored koga bez obzira na deficit u visini se malo ko naigrao... Imaju sirinu, jer uvek eksplodira neko drugi i upravo siroka klupa im daje snagu...
Efes sa druge strane ima jaka imena, ali ne igraju u kontinuitetu, karakterise ih ogroman broj padova tako da sumnjam da mogu da izadju iz ove serije kao pobednici... Farmar je definitivno jedan od najkvalitetnijih Amerikanaca u evropskoj kosarci i ako poludi njima sanse rapidno rastu... Imajuci u vidu tradicionalni animozitet izmedju Turaka i Grka mislim da jedan brejk zavrsava sve... Vujacic nakon povrede igra ocajno, a on ocajnicki treba treneru Mahmutiju... Lucaj je odlican timski igrac i svaki bi ga trener pozeleo, a Savan kao Savan, Il sahrani protivnika, ili svoju ekipu.. Mislim da su mnogo ocekivali od povratnika iz NBA Erdena koji je bas dosta podbacio...
Moja prognoza 3-2 za Olympiacos
Real Madrid-Maccabi 55%-45%
Vrlo verovatno najzanimljivi duel u 1/4 finalu u kome ce snage odmeriti dva giganta... Real po imenima ima bolji ekipu, ali mi se cini da je Laso problematicna karika i ukoliko ispadnu pretpostavljam da ce on biti glavni krivac... Vrlo su jaki na svim pozicijama, imaju po dve vrlo jake opcije, ogromnu sirinu, jer su mnogi igraci razlicitih karakteristika, uz to imaju neverovatan napadacki potencijal, odlicnu igru u tranziciji, sjajne sutere za tri poena... Cini mi se da su im petice najslabiji deo ekipe, narocito napadacki i tu ce Maccabi traziti svoju sansu, jer James ove godine igra kao sumanut...
Maccabijev glavni adut je Blatt, covek koji je vec godinama jedno od najznacajnijih trenerskih imena u evropskoj kosarci i slobodno se moze reci tvorac modernog Maccabija... Bio je Maccabi odlican i pre njega, mozda i bolji, ali su znatno smanjili budzet i uglavnom se oslanjaju na svoj kvalitetan skauting i po pravilu imaju dosta jeftinije igrace od svojih protivnika u ovom takmicenju... Amerikanci Hickman, Smith, Logan... su odlicni suteri, ako ih krene svako moze pasti...
Rudy Fernandez i Mirotic mogu biti kljuc ove serije, jer su odlicni napadaci, vrlo komplikovani za cuvanje i ukoliko Real ne izgubi jednu od prve dve utakmice na domacem parketu sanse Maccabija ce se meriti promilima...
Real ce po mom misljenju otici na f4 rezultatom 3-2 u seriji...
Кад неправда постане закон, отпор постаје обавеза