Board index Košarka Evropska košarka

Evroliga

Re: Evroliga sezona 2011/2012

Postby bekrinjo » 22 Oct 2011, 13:58

bekrinjo

Postby bekrinjo » 22 Oct 2011, 15:39

Šarapova pokvarila ludu zabavu
Dejan Kontić | 22. oktobar 2011. 11:06 | Komentara: 4
Savanović: Od kad mu je verenica došla u Istanbul, Saša samo sedi kod kuće... Vujačić: Mariju sam upoznao u El-Eju. Kobi me prihvatio jer nisam folirant

Saša VUjačić i Duško Savanović

SRODNE VESTI

Vujačić: Iskoristili smo Partizanove loše minute
Vujačić: Partizan? Igram protiv kluba za koji sam navijao
Savanović: Nismo digli nos!
Savanović: Zašto baš meni...
Savanović: Nešo, spremi 500 evrića
LEŽERNI osmesi, kratki i produženi espreso sa mlekom i kisela voda... Evropska i NBA zvezda Anadolu Efesa, Duško Savanović i Saša Vujačić. Prvi iz Železnika, preko ledenog Kazanja i našminkane Valensije, stigao do bogatih Turaka. Drugi iz rodnog Maribora, još kao tinejdžer skoknuo do komšijske Italije, da postane igrač u Udinama, a onda mu se otvorila prazna strana bajke o slavnim Lejkersima, da se upiše i sam napiše nekoliko redova sa dva šampionska NBA prstena.

Tako se obična prijateljska poseta, kojoj se spontano priključio i NBA Slovenac srpskog porekla, pretvorila u ovu ležernu priču. Da, znali su da je uključen diktafon...

VUJAČIĆI JUGOSLOVENI
* Odakle su poreklom Vujačići?
- Ja sam iz Maribora, moji su Jugosloveni. Očuh mi je Beograđanin, pa sam još kao klinac ovde svakog leta provodio po mesec - mesec i po, kod familije. To je razlog što sam sa gospodinom Savanovićem brzo ušao u ritam, naročito sa šatrovačkim jezikom. Vodili su me tada i na utakmice, jednom sam gledao fudbal, dva puta košarku...
* I za koga si navijao, za Zvezdu ili Partizan?
- Za Partizan! Ne mogu da lažem (smeh)...
* Kako se osećate i šta pomislite kada ujutru izađete na terasu i bacite pogled na more ili Bosfor?

SAVANOVIĆ: Kakva su to misaona pitanja? Dobro je, baš lepo. Pomislim kako imam danas dva treninga i onda počnem da psujem. Šalim se, naravno. Stvarno mi je dobro u Istanbulu. Lepo se živi, smešteni smo u prelepom delu grada, Ješilkoju, najlepšem posle onog pored Bosfora. Imamo sreće što igramo za Efes, da smo u Fenerbahčeu živeli bismo u azijskom delu, a to je već neka druga priča koja mi se manje sviđa.

* Posle Valensije, opet imate sreću da budete pored mora?

SAVANOVIĆ: Tako je, mada sam za sada stigao samo jednom da prošetam plažom. U Istanbulu sam baš na obali, dok mi je prošle godine u Valensiji more bilo malo dalje. Mada, u Turskoj je već loše vreme, a u Španiji bih se sada kupao...

* Kakva je situacija sa čuvenim istanbulskim šopingom?

SAVANOVIĆ: Probao sam da kupim nešto, i to na više mesta po tržnim centrima. Ali, sve mi je malo, pošto su Turci vrlo korpulentan narod.

VUJAČIĆ: Trebalo je ženu da povedeš, ona bi ti našla neke stvari...

SAVANOVIĆ: Ma, sad kad se vratimo, idem u Kapali čaršiju, na onaj bazar. Tamo ima šta hoćeš, sve šiju po meri. Farmerke tri do osam evra, plus parking. Vrh!

VUJAČIĆ: Bolje je bez parkinga, odeš taksijem.

SAŠA O SLOVENIJI
Šta će se desiti ako Saša, koji ima 27 godina, u budućnosti dobije poziv u slovenačku reprezentaciju?
- Nikada nisam oblačio dres nacionalnog tima. Ako bi me sada pozvali, odgovor bi bio „ne“...

* Dobro, šta je zaista istina vezano za kupovinu?

VUJAČIĆ: Ma, bili smo Savan i ja zajedno, deset dana smo obilazili sve šoping molove...

SAVANOVIĆ: A onda mu je došla Šarapova i - više čoveka nisam video. Ne izlazi iz kuće!

VUJAČIĆ: Ne, onda je došla njegova gospođa Tamara! Jel tako, sine Dragane?

* Vujačić je postao popularniji zbog emotivne veze sa megapopularnom teniserkom Marijom Šarapovom nego posle dve NBA titule sa LA Lejkersima?

VUJAČIĆ: Ha, ha... Napravio sam ja i pre toga neko ime u NBA ligi. Ako igraš za Lejkerse i uspeš da izboriš neki status, to je OK priča. Imao sam sreće, ali sam bio uporan i tvrdoglav, nisam hteo da idem iz Lejkersa. Šest i po godina sam proveo u tom klubu, plus pola sezone u Nju Džersiju. Eto, to je moja NBA priča.

SAVANOVIĆ: Ne pita te čovek to, hteo je da te pita: Kako si upoznao Šarapovu? Reci mu da je bilo na „frenč barbekjuu“...

VUJAČIĆ: Savan se šali, zato što nisam mogao da se setim kako se kaže roštilj, pa sam rekao „barbekju“. Da, Mariju sam upoznao u El-Eju, kod jednog prijatelja na roštilju. To je privatni život, nego neka on ispriča kako ga je trener prozvao Šučko, jer nije mogao da se seti da se zove Duško...

DUŠKO O SRBIJI
* Da li Duška Savanovića još boli Litvanija?
- Što da boli, ispravićemo to! Ljudi, nismo mogli bolje, bili smo bolesni i „sakati“, od devet igrača četiri je bilo povređeno...
* Do utakmice sa Francuskom na EP u Litvaniji uvek ste u karijeri bili junak, a tada prvi put tragičar...
- Sreća da je taj meč nosio samo bodove, da smo svakako morali da pobedimo Turke... Kako sam promašio zicer za pobedu sa dva metra? Ne znam, iskreno, nisam očekivao tu loptu. Protrčao sam iza Krstića, on je dodao Markoviću, koji je krenuo da šutne a onda iznenada bacio meni. Da sam znao da ima još tri sekunde, stao bih, pljunuo na parket, protrljao patike i položio loptu u koš. Onako, mislio sam da nema više vremena i samo sam je bacio - objašnjava Savanović.

* Da nije možda zakazana svadba?

VUJAČIĆ: Ne, nije još... Za sada samo živimo zajedno.

* Verovatno kao poznati par, ne možete normalno da odete na kafu jer vas jure paparaci?

VUJAČIĆ: Nije tako, svi su prema nama dosta korektni. Novinari su bili dosadni samo na početku naše veze, sada valjda više nismo toliko zanimljivi. Marija i ja smo stvorili neki normalan privatni život, znaju da ne volimo da se pojavljujemo u medijima kao par i prestali su da nas jure. A i živimo u jednom mirnom kraju van grada, nismo u Holivudu kao moj saigrač iz Lejkersa Lamar Odom.

SAVANOVIĆ: Aaa, to onaj što je oženio onu Kardašijan, što im je život rijaliti šou... Vidite da Sašu, u stvari, boli što ne živi u Holivudu! Evo, ako hoćeš, završiću ti ja rijaliti šou na RTS, ili hoćeš da te prijavim za „Velikog brata“?

VUJAČIĆ: Gledao sam to jednom, kada je bio onaj muzičar Milić Vukašinović. Bilo je ludo i smešno...

SAVANOVIĆ: Ja te gluposti nikad nisam gledao.

* Da li Sašin dolazak u Anadolu Efes znači da je odustao od NBA lige?

VUJAČIĆ: Ne, nikako! Potpisao sam sa Turcima na godinu plus godinu, ali posle prve mogu da se vratim u NBA. Dakle, sigurno sam u Istanbulu do kraja sezone.

* Zar vam ne odgovara život u Los Anđelesu, da možete da održavate vezu sa Marijom Šarapovom?

VUJAČIĆ: Na prvom mestu mi je košarkaška karijera, pa sve ostalo. Inače, Marija je došla kod mene i trenutno je u Istanbulu, gde će da igra na turniru najboljih osam. Gledaće narednih par utakmica iz VIP lože sa gospođom Tamarom Savanović.

O ZVEZDINOM AMERIKANCU
Pojačanje Crvene zvezde Beograd Adam Morison bio je dve godine Vujačiću saigrač u Lejkersima.
- Dobar je tip, osvojili smo zajedno dve titule. Možda vam deluje pomalo čudno jer je malo drugačiji, možda i previše oprezan u novoj sredini. Inače, vrlo je duhovit, a kao igrač je sjajan napadač. Međutim, u Lejkersima nije mogao da se izbori za veću minutažu...

* Na kom jeziku komunicirate sa verenicom?

VUJAČIĆ: Na engleskom.

* Kako vam se čine Turci i njihov mentalitet?

SAVANOVIĆ: Istanbul je ogroman grad, ima 20 miliona različitih ljudi, teško je doneti neku ocenu. Ali, Turci mi po mentalitetu više odgovaraju od Španaca, koji su najveći lenjivci i neradnici. A i Turci su nam sličniji po svemu, kod nas je mnogo toga „njihovog“. Oni su izmislili izuvanje kad ulaziš u kuću, pa da muškarci imaju svoju dnevnu sobu, a žene svoju posebno... I hrana je kao kod nas, ako ne i bolja. Ovo je prvi put da dolazim u Beograd a da nisam gladan i željan naše hrane. U Turskoj se, bre, mnogo dobro jede! Imaju vrhunski burek, iskender, ćevape, baklave, tulumbe...

* A šta Saša voli da jede?

SAVANOVIĆ: On se hrani u Mek Donaldsu!

VUJAČIĆ: Ma nije, lupeta... Najviše volim taj iskender, nešto što liči na grčki giros, samo malo drugačije pakovano i mnogo je ukusnije. Iskender je mnogo mastan, što je izuzetno zdravo za sportiste. Volim i da pojedem kvalitetnu ribu, a u Istanbulu ima i toga.

SAVANOVIĆ: I ja posebno „volim“ ribu, alergičan sam na morske plodove.

* Da li vas na Bosforu već prepoznaju na ulici?

SAVANOVIĆ: Njega da, mene ne...

VUJAČIĆ: Znaju i njega svi, jer je Turcima par puta na terenu objasnio neke stvari.

ZIMONJIĆ MOJ BELMONDO
Vujačić je godinama bio redovan i na Kopaoniku.
- Dok sam igrao u Evropi, a zatim i u NBA, maltene sam se svakog leta spremao za sezonu na Kopaoniku, sa majstorom kondicije Predragom Batom Zimonjićem. On je sada u ruskom Himkiju, ali se redovno čujemo telefonom i preko skajpa. On je moj Belmondo, tako ga zovem...

* Kako izgleda igrati u Anadolu Efesu, koji je evropski „Drim tim“? Kako je biti u društvu igrača koji toliko zarađuju?

SAVANOVIĆ: Evo, pored mene sedi jedan milioner (pokazuje na Vujačića), koji ne zna šta će sa parama, pa se ja osećam prilično jadno. Što kaže Nele Karajlić „svi imaju decu u inostranstvu, treba ih sve školovati“... Ma šalim se, isto je svuda, pare su nebitne. Sve zavisi ko je kakva osoba, da ljudi oko tebe nisu idioti, a kod nas u klubu takvih nema. Stvarno su svi OK.

VUJAČIĆ: Ljudi su ljudi, pare samo olakšavaju život, ali oni sa kojima sam sedeo u svlačionici Lejkersa i ovde, u Efesu, došli su do velikog novca, ali su ostali isti. Mnoge pare promene i pokvare, ali ja nisam imao iskustva sa takvim osobama.

* Ne možemo da se ne nadovežemo na ovu priču pitanjem - kakav je lik Kobi Brajant?

VUJAČIĆ: On je najbolji igrač na svetu u poslednjih deset godina. Dobro, Džordan je legenda, nije za poređenje, ali Kobi ima još par godina da ispuni svoj cilj i postane najbolji svih vremena. Od prvog dana me je odlično prihvatio jer je video da sam veliki radnik, da volim košarku i da nisam tu zbog dolara, privilegija i statusa.

* A van dvorane, da li igrate soni?

VUJAČIĆ: Ne, ne igramo igrice.

SAŠA VUJAČIĆ
Rođen: 8. marta 1984.
Pozicija: bek
Visina: 201 cm
Težina: 93 kg
Karijera: Snajdero Udine (2001-04), Los Anđeles Lejkersi (2004-10), Nju Džersi (2010-11), Anadolu Efes (2011-?).
Titule: Sa LA Lejkersima NBA šampion 2009. i 2010.

* Sa kojim srpskim NBA igračima se Saša družio u Americi?

VUJAČIĆ: U ruki sezoni me je u Lejkersima dočekao Vlade Divac, bila je to prva sezona i od njega sam stvarno mnogo naučio. Družio sam se i sa Peđom Stojakovićem, pa sa našim bratom Hidom Turkogluom, igrao sa Vladom Radmanovićem sa kojim sam i provodio najviše vremena.

* Da li izlazite u provod u Istanbulu?

SAVANOVIĆ: Ne, nigde. Kažem, od kad je došla Šarapova Saša samo sedi kod kuće, ne viđamo ga... Pokvarila nam je ludu zabavu.

VUJAČIĆ: Pa, treniramo dva puta dnevno...

DUŠKO SAVANOVIĆ
Rođen: 5. septembra 1983. Pozicija: krilni centar
Visina: 204 sm
Težina: 102 kg
Karijera: FMP (2003-04), Borac Čačak (2004-05), FMP (2005-06), Uniks (2006-08), Kahasol (2008-10), Valensija (2010-11), Anadolu Efes (2011 - ?).
Trofeji: Sa FMP šampion Jadranske lige 2006.
Priznanja: Druga petorka Evrolige u sezoni 2010-11.

SAVANOVIĆ: Samo jednom dnevno jedemo zajedno, Saša i ja sednemo na ručak sa profesorom Vladom Ilijeskim. Koliko taj čovek jede, to nikad u životu nisam video. Bože sačuvaj!

VUJAČIĆ: Vlada je medicinski fenomen.

SAVANOVIĆ: Kao da ima neku pantljičaru...

VUJAČIĆ: On sam pojede više nego nas dvojica zajedno.

SAVANOVIĆ: Zato ga nećemo zvati na večeru, to ispadne mnogo skupo. Kazaćemo mu da prvo večera kod kuće, pa da doće na kafu, onako lagano...
bekrinjo

Postby AirBall » 25 Oct 2011, 15:21

Zoc sutra protiv svoga kuma Vlade Androica... Smem desnu ruku u vatru da stavim da nece da ga nabije...
Кад неправда постане закон, отпор постаје обавеза
AirBall

Postby bekrinjo » 25 Oct 2011, 20:07

http://www.championat.com/basketball/news-969360.html

Ako sam dobro razumeo Pargo se vraca u Makabi?!
bekrinjo

Postby irriducibili » 25 Oct 2011, 20:09

bekrinjo wrote:Ako sam dobro razumeo Pargo se vraca u Makabi?!

Ako si dobro razumeo, jos smo ga vise najebali... :facepalm:
irriducibili

Postby bekrinjo » 25 Oct 2011, 20:10

irriducibili wrote:
bekrinjo wrote:Ako sam dobro razumeo Pargo se vraca u Makabi?!

Ako si dobro razumeo, jos smo ga vise najebali... :facepalm:

Cekamo Aira,on zna ruski :biggrin:
bekrinjo

Postby AirBall » 25 Oct 2011, 20:10

bekrinjo wrote:http://www.championat.com/basketball/news-969360.html

Ako sam dobro razumeo Pargo se vraca u Makabi?!

Dobro si razumeo, ali mislim da su fingirali informaciju (a to im se desava cesto u poslednje vreme), jer izraelci ne znaju nista o tome...
AirBall

Postby Vesely » 25 Oct 2011, 23:07

Sta mislite oce PAO sutra lagano da prodje sa hendikepom na kladionici?
Vesely

Postby AirBall » 25 Oct 2011, 23:07

Vesely wrote:Sta mislite oce PAO sutra lagano da prodje sa hendikepom na kladionici?

Zeljko da nabije svog kuma Vladu Androica?

Nema sanse, on mu je kao brat...
AirBall

Postby VMJunior » 25 Oct 2011, 23:18

Zeljko ?Zeljko ce ga nabiti i jos ce se nervirati za svaku gresku svog tima.
Taj moze da ga pusta(eventualno) na dominama ali eventualno.

Nikad ne bi ni dogurao do ovih visina da nije takav.
VMJunior

Postby AirBall » 25 Oct 2011, 23:18

VMJunior wrote:Zeljko ?Zeljko ce ga nabiti i jos ce se nervirati za svaku gresku svog tima.

Kum Vlada je rookie kao trener na ovom nivou... Cenim da ce protiv njega imati milosti... :D
AirBall

Postby AirBall » 25 Oct 2011, 23:22

Košarkaški Ferguson u Zagrebu: Šarić je najveći europski talent

BROJKE izgledaju uistinu strašno, kada vam u goste dolazi prvak Europe, grčki Panathinaikos, koji je taj uspjeh ponovio šest puta. Nezahvalno je reći da je njihovom treneru Željku Obradoviću to "uspijevalo" još i češće, jer osam naslova prvaka s četiri različita kluba nije stvar kocke. To je stvar neutažive gladi za trofejima, vrhunske selekcije i psihodelične organizacije. Dobro, nešto je i budžetu, a dodat će Obradović i crnačkom radu.

On utjelovljuje sve to i mijenjao je europsku košarku, bez obzira voljeli vi ili ne što je nakon Bože Maljkovića nastavio još rušiti broj poena na utakmici. U Panathinaikosu je 12 godina, on je Alex Ferguson, i to je vjerojatno ključ onih šest magičnih titula. No, tu su još dvije, s Partizanom i Joventutom. Pitali smo Obradovića nešto o tome, dok su u zagrebačkoj Areni iza njega trčkarali Diamantidis, Jasikevičius, Calathes...Pohvalili su dvoranu, Arena je zaista impresivna tako prazna.

"Iza svega stoji rad, i to veliki rad. Onog trenutka kada se skupi prva ekipa, a za to jasno treba i budžet, bitno je da svi imaju istu filozofiju i da rade. Bitno je kad izađemo na teren da svi zajedno uživamo. To je najveća tajna, moraš voljeti ono što radiš"

Sutra navečer u 19 sati će se najuspješniji europski trener namjeriti na Zagreb, u njihovoj prvoj europskoj utakmici pred domaćom publikom. Trener Zagreba Vladimir Androić ne kaže bez veze da je za Zagreb ovo najlakše utakmica. Bit će neugodnije ako Arena bude poluprazna, no Obradović i Panathinaikos najveći su motiv. A Androić i Obradović k tome su - kumovi.

"A što reći, da poznajemo se", nasmijao se Obradović.

"Nije prvi put da igramo jedan protiv drugog. 1992. godine, u mojoj drugoj sezoni s Partizanom igrao sam protiv njegovog Borca iz Čačka, gdje smo nekad i zajedno igrali. No, ovo je sada ipak utakmica Eurolige, to je viši nivo. Što da kažem, protivnici, a raja"

Prijatelja je puno i u Zagrebu, još iz vremena kada je s reprezentacijom iz Seoula 1988. igrao neke najbolje partije u Europi svih vremena.

"Ovdje sam, a već svi živi zovu. Naravno da ćemo malo sjesti, volim Zagreb, ovdje sam služio i vojsku '89., i već tada stekao prijatelje, nevezano uz košarku. Ljetos sam bio dva dana u Zagrebu, lijepo se osjećam. Puno toga se promijenilo, kao i u svakom gradu. Drugi su lokalni, no ja se ionako predajem domaćinima, oni odlučuju, mene se ni ne pita"

Obradović ništa ne prepušta slučaju, pa niti u utakmici u kojoj je izrazit favorit.

"Ja uvijek želim krenuti što je bolje moguće u utakmicu, bez obzira o koje se protivniku radi. Bilo da se radi o Euroligi, grčkom prvenstvu ili kupu, prijateljskoj utakmici.... Svakoga poštujemo, a ono što je najbitnije, želimo poštovati sami sebe, to je broj jedan"

Kada se Panathinaikos sprema za utakmicu, za razliku primjerice od Zagreba, vježba kako biti jednako motiviran kao svaki njihov protivnik koji igra protiv prvaka Europe. I jasno, nema što izgubiti.

"Gledali smo sve što je Zagreb odigrao ove sezone. I vidjeli smo tri Zagreba: protiv Budućnosti, kod Bamberga i Olimpije. Tri Zagreba s ogromnom razlikom. Ono u Njemačkoj nije bilo dobro, s onoliko izgubljenih lopti... Protiv Olimpije je već to bilo puno bolje, vidjela se razlika. Mi ne znamo koji će nas Zagreb dočekati. No, sve je to pitanje forme i koncentracije. Zagreb će biti posebno motiviran protiv nas, kao i svi klubovi u bilo kojem natjecanju. To je razumljivo, na nama je da i mi imamo taj isti motiv i da odigramo maksimalno"

Ipak, prijeti je Panathinaikosu od negdje opasnost? Obradović će secirati Zagreb, pohvaliti Simona i Mulaomerovića, za kojeg je ovo također posebna utakmica, jer Mula je bio jedan od članova ekipe Panathinaikosa koja je 2002. godine uzela naslov prvaka Europe.

"Zagreb ima iskusne igrače koji znaju igrati i o tome moramo voditi računa. Mulaomerovića ne možemo gledati kroz njegove godine, jer on i dalje igra s velikim entuzijazmom i zna košarku. Kasun je opasan ako mu se dozvoli pod košem, za Simona mislim da je izvanredan napadač, a Rančića nikada ne možeš ostaviti samog. Pa play koji igra za ekipu i mali Šarić. Da, vjerojatno najveći. Sada dobiva minutažu i u Euroligi, to će mu puno značiti"

Šarić je debitirao u Euroligi sa 17 i kusur godina, a nećemo otkriti toplu vodu kada podsjetimo da ga je Obradović davno opazio.

"Znam da se pisalo sve i svašta, čak se došlo do nekih čudesnih cifri i odštete, ali ništa od toga nije bilo realno. Imao sam prilike svojevremeno razgovarati s Darijevim ocem i rekao sam mu da je najvažnije samo da igra košarku. Ako se mene pita, da je najbolje da ostane u Zagrebu. Ništa što se pisalo nije bilo točno, nikakav interes kluba. O tome gdje će Dario igrati odlučit će on, sa svojim roditeljima i klubom. Nemam pojma ni kakva mu je situacija s ugovorom u Zagrebu"

AirBall

Postby nolinjo » 25 Oct 2011, 23:27

pa bilo je govora da je zeljko vec kaparisao sarica ...i ja mislim da je najperspektivniji mladi igrac u evropi a verovatno i sire ...onakvo kretanje sa onakvom visinom i umecem se ne vidja cesto
Jedaj moj brat
"Because in the end, everything we do, is just everything we've done. "
"Hmm, no, I don't have a gambling problem. I'm winning and winning is not a problem. That's like saying Michael Jordan has a basketball problem..."
nolinjo

Postby nolinjo » 25 Oct 2011, 23:29

VMJunior wrote:Zeljko ?Zeljko ce ga nabiti i jos ce se nervirati za svaku gresku svog tima.

:+1: i ja ovo mislim skoro kao citava planeta ...jedino brat air misli suprotno :biggrin:
tim koji je izgubio od ovakvog partizana 28 ,jednog bamberga 31 ili nejakog hemofarma

da izvuce manje od 10 protiv velikog Pao-a ...ne verujem :jebiga:
Jedaj moj brat
"Because in the end, everything we do, is just everything we've done. "
"Hmm, no, I don't have a gambling problem. I'm winning and winning is not a problem. That's like saying Michael Jordan has a basketball problem..."
nolinjo

Postby Vesely » 26 Oct 2011, 00:37

AirBall wrote:
Vesely wrote:Sta mislite oce PAO sutra lagano da prodje sa hendikepom na kladionici?

Zeljko da nabije svog kuma Vladu Androica?

Nema sanse, on mu je kao brat...

Mojne me zahebavas, nameravam da stavim ozbiljne pare na singl. Vec sam u debelom minusu, pa sam mislio da se cupam na PAO. :confused:
Vesely

PreviousNext

Return to Evropska košarka