Board index Košarka Evropska košarka

Evroliga

Re: Evroliga

Postby Baron » 17 Dec 2012, 11:47

(BLOG) Ljuba Vidačić: Moglo je da se spreči
ponedeljak, 17 decembar 2012 11:10 Autor: MVP
Dragoljub Vidačić za Vas analizira poslednje kolo regularnog dela Evrolige.

Poslednje kolo, zbog svoje dramatičnosti, zaslužuje da bude prokomentarisano kao i sva prethodna, mada će biti teško ukloniti uticaj sveukupnog utiska koji su ekipe ostavile. Ja ću probati da se što više držim poslednjeg kola, dok vi možete, ako hoćete, da to vezujete za uspeh ili neuspeh tokom kompletnog takmičenja.

Uzbuđenja je bilo dosta, što je verovatno zadovoljilo mnogobrojnu publiku širom Evrope. Za same učesnike (igrači, treneri, službena lica) je teško proceniti da li su pristalice završnica u kojima odlučuje poslednji napad ili više vole pobedu sa većom razlikom. Nije to toliko važno, jer hteli to ili ne često moraju da igraju upravo takve utakmice.

Prošlo je dosta vremena otkako sam sebi postavio kriterijume prilikom ocenjivanja učinka igrača u završnicama (govoriću samo o napadačkom, iako odbrambeni ima jednaku vrednost). Prvi je da se sprovodi dogovorena akcija (onaj koji odstupi od dogovora je zbunjen ili sebičan i ubuduće ne bi trebalo da je na parketu kada se rešava) i da se pozicija za poslednji šut mora izgraditi tako da taj šut izgleda rezonski. Pojam rezonskog šuta je teško objasniti, ali recimo da je to šut koji tokom ostalog dela utakmice ocenjujete kao 'dobar šut', bez obzira da li je lopta prošla kroz mrežicu ili ne. Svakako, važno je da igrač ima kontrolu nad vremenom, odnosno da ne krene prekasno (da ne ostane vremena za skok u napadu ili još gore da ne stigne da šutne) ili prerano pa da protivnik dobije novu priliku. Procenat šuta slobodnih bacanja mora da bude na nivou prosečnog za određenog igrača ili bolji i onda se sa velikom verovatnoćom može tvrditi da se radi o igraču koji dobro igra 'stresne' završnice.

Naravno da ove stvari nisu garancija pobede, ali su dovoljne da ne pobedite sami sebe. U tom slučaju vas može pobediti onaj ko je bolji, a to je smisao sporta. Poraženom ostaje da uči i trenira.

GRUPA D

Bamberg - Partizan 92:90

Utakmica u Bambergu najverovatnije spada u najvažnije koje su ovi timovi odigrali poslednjih godina. S obzirom na tu činjenicu, kvalitet meča je bio prilično visok, dok o dramatičnosti ne treba trošiti reči. I neću.

Početak utakmice Partizan je odigrao katastrofalno. Napad bez dovoljno odlučnosti i sa previše izgubljenih lopti dao je sigurnost domaćinu i oni su to maksimalno iskoristili. Bamberg je menjao načine odbrane (malo agresija, malo zona) i potpuno zbunio Partizanove igrače i to je dovelo do prevelikog broja izgubljenih lopti.

Bez obzira na sve olakšavajuće okolnosti u vidu neiskustva i natprosečno dobre partije domaćina, igrači nisu trebali da izgledaju onako nemoćno. Postoji mnogo načina da se takvo izdanje spreči. Mogli su, recimo, bolje da koriste faulove do bonusa ili da u napadu driblingom probijaju odbranu. Do nivoa igre kakav je srazmeran značaju utakmice došli su tek onda kada je domaćin počeo da gubi dah (u drugoj četvrtini), pogotovo kada Nahbar izađe iz igre.

Veliki zaostatak (32:16) uslovio je veliku potrošnju i različite taktičke varijante od trenera Vujoševića. Partizan je prilično mnogo vremena proveo u zonskoj odbrani, a neuobičajeno mnogo vremena igrao je bez klasične petice. Promašaji Bamberga i dominacija u skoku koju je doneo Gordon dala je šansu da se rezultat izjednači. Moglo je to da se desi i nekoliko minuta pred kraj pa bi možda sve bilo drugačije. Ovako, ušlo se u završnicu gde pogrešan ili herojski potez odlučuju. Bilo je i jednih i drugih na obe strane.

Skok u odbrani je slaba tačka zonske odbrane i zato na onaj ključni Bambergov napadački skok u regularnom delu ne bi trebalo mnogo prigovarati, dok za ostale greške opravdanja baš i nema. Slabo izvršeno preuzimanje, pa je pravljen faul (posle drugog bacanja desio se auto koš), zakasnelo dodavanje na zicer ili pas iz čeonog auta se nisu morali desiti.

Bešiktaš - Lijetuvos Ritas 66:65

Blumsov promašaj na kraju meča stavio je u drugi plan celu utakmicu i Markotina dva promašena slobodna bacanja šest sekundi ranije. Jedan takav promašaj (igrača čijem timu ta utakmica nije ništa značila) se desio pre 13 godina (te godine se nije igrao plej of) i ekipa za koju sam igrao nije bila prvak, što me čini izuzetno netolerantnim na promašaj polaganja lopte u koš levom rukom.

Ako je Blumsu za utehu, ni njegovoj ekipi taj koš na kraju ne bi ništa značio. Sve ostalo na utakmici bilo je u skladu sa naporima Ritasa da pobedi i želji Bešiktaša da sačuva obraz.

Barselona - CSKA 75:78

Poraz od 21 poena u Moskvi je očigledno bio bolan za CSKA, pa su zbog toga grizli od samog početka. Vodili su dvocifrenom razlikom, a onda je i Barselona pokazala da je vrhunski tim. Dobrom odbranom su naterali goste na 21 izgubljenu loptu, stavili rezultat pod kontrolu i činilo se da su blizu pobede jer su vodili 70:64 tri minuta do kraja. Teodosić i Krismas trojkama, a ceo tim odbranom, uspeli su da donesu Rusima pobedu koja će im doneti dosta samopuzdanja za dalje takmičenje.

GRUPA A

Himki - Panatinaikos 78:77

Utakmica je trebala da bude bez tenzija, jer su oba tima igrala samo za prestiž. Grci su došli u Moskvu na dan utakmice i to se osetilo u prvom poluvremenu, koje su odigrali sa mnogo grešaka. U drugom delu je Panatinaikos prikazao svoju igru sa nekoliko poslednjih mečeva i došao do prilike da pobedi. Tehnička greška klupi u poslednjem minutu im je ugasila svaku nadu. Najinteresantnije je bilo gledati pikenrol Planinića i Dijamantidisa. Nema dileme da je Grk još uvek u vrhu Evrope, dok Hrvatu nedostaje bolji šut za tri poena.

Fenerbahče - Kantu 77:69

Aradori, Kuzin i Tabu su pogodili gotovo sve šuteve sa distance u prvoj četvrtini i doneli vođstvo i sigurnost gostima. Odbrana od Kantuove igre 'dva na dva' na strani (centri Fenera su iskakali prema sredini) je bila nemoćna da spreči šuteve sa krilnih pozicija, što je unelo očigledan strah u igrače domaćih i publiku. Spas im je bio u brzom Mekejlebu i velikom broju skokova u napadu. U poslednjih nekoliko minuta su Italijani igrali stegnuto i zasluženo izgubili bitku za drugi krug.

Real - Olimpija 91:60

Dileme oko pobednika nije bilo, samo se postavljalo pitanje razlike. Olimpija ne može da parira Realu ni u jednom delu košarke. Ono što se najčešće dešava fizički inferiornim ekipama desilo se i Ljubljančanima. Naime, oni su u početku prihvatili jurnjavu sa Realom, držali se pet, šest minuta, a onda, pošto su se preforsirali, su odigrali prilično slabo. Posebno se to odnosi na šut za tri poena.

GRUPA B

Makabi - Alba 78:62

Kada je poslednji put bio prvak Evrope, Makabi je imao centre (Vujčić i Baston) koji su igrali sjajno. Nagledali smo se tih godina 'banana' i i zakucavanja. Blokirani šutevi su terali napadače izvan reketa, gde su Jasikevičijus (!!), Parker i društvo mogli maksimalno da prilaze igračima. Ovima nije padalo na pamet da ih obilaze i idu da prime blokadu. Nešto slično je bilo u drugoj četvrtini kada su Šermadini i Džejms radili nešto poput navedenog. Čak su i kontre ličile na ta vremena. Poluvreme je završeno sa 48:24, pa je sva neizvesnost nestala.

Unikaha - Šalon 86:62

Čvrst i motivisan nastup Unikahe je postao konstanta otkako je trener tog tima Repeša. Dobrom odbranom su zaustavili napad Čikambua (0p), Šilba i Vilijamsa, što je značilo da od neizvesnosti neće biti ništa. Francuski tim igra slabu odbranu čitavim tokom Evrolige i zbog toga nije prošao u drugu fazu, mada imaju bolje igrače nego, recimo, Alba.

Sijena - Prokom 88:95

Domaćin je vodio 51:28 na poluvremenu, a u drugoj polovini meča je Prokom napravio preokret, došao do produžetka i zasluženo slavio, jer je imao 62 skoka (20 u napadu) i naterao (ili pustio) domaćina da šutne 42 puta za tri poena.

Objašnjenje nemaju ni akteri meča, pa bi bilo preambiciozno da ga ja nađem.

GRUPA C

Kaha Laboral - Cedevita 97:70

Rasterećenost gostiju i značaj utakmice za Baskijce prouzrokovali su neizvesnost u prvoj četvrtini. Kada je Kozer pogodio nekoliko trojki i otvorio odbranu Zagrepčana razlika je samo rasla. Kaha je došla tamo gde je planirala, a sećamo se da je pre tri, četiri nedelje bila u rasulu. Potpuno zasluženo idu dalje, jer su u međusobnim duelima sa Armanijem i Cedevitom pokazali da su bolja ekipa.

Cedevita je u svojoj prvoj sezoni pokazala mnoge slabosti i ostaje joj da sačeka drugu priliku da popravi utisak. Ovogodišnji nastup nije nešto čime treba da budu zadovoljni. Ni u kom pogledu.

Žalgiris - Anadolu Efes 71:53

Žalgiris igra sa puno želje. Očigledno je da u timu vlada dobra atmosfera. Svaki igrač koji uđe u igru daje maksimum i protivnik ne može sebi da dozvoli prazan hod. Efes je to učinio u trećoj četvrtini i bio ponižen. Čak i bez mnoštva trojki koje obično daju. Ovoga puta samo dve postignute ih nisu sprečile da ubedljivo trijumfuju. Spustiti Efes na 53 poena je još jedna potvrda da Plaza zna svoj posao i kada je odbrana u pitanju.

Što se tiče Efesa, sve liči da je to ponovo klub sa pogrešnom selekcijom igrača koji naglo gube na svojoj vrednosti.

Olimpijakos - Armani 82:81

Prvak Evrope je dobio još jednu neizvesnu završnicu u Atini (Kaha i Cedevita pre ove) i nastavio seriju pobeda. Igrali su taman koliko je bilo potrebno da se savlada Armani. Gosti su, verovatno, znali da ne mogu da prođu dalje, ali su se trudili koliko su mogli. Oni su izgubili u Kaunasu, Vitoriji i Atini u poslednjim sekundama. Lengford je ponovo promašio (mnogo) za pobedu, a to nije slučajno. Njih sigurno čekaju ozbiljne promene...

Šesnaest klubova je prošlo u drugu fazu i sada mogu mirnije da procene svoje domete. Vremena za odluke nema puno, pošto TOP 16 kreće za dve nedelje. Neki klubovi su verovatno svesni da nešto moraju da promene, ukoliko žele da dođu do završnice. Velike promene su isključene jer nema mnogo slobodnih igrača koji mogu da donesu bitan pomak u igri. Mislim da ni promena taktike ne može da donese mnogo pomaka, jer se zahvaljujući tehnologijama lako 'snimi' ko kako igra. Ostaje nešto više prostora u pravljenju dobre atmosfere u timu. Ovo posebno važi za timove koji su završili takmičenje.
Baron

Postby Petko019 » 23 Dec 2012, 23:32

"Bez Evrolige"

Nema Evrolige tesko sada zivim...
Od bacanja Gagija ne mogu da se smirim

Dani su svi isti i prepuni stresa,
pomalo mi pomazu ABA i Endesa.

Ko moze da dobije Barcu, CSKA,
danima o tome sad razmisljam ja?

Da l' je Teu dosadno, ko ne prima platu,
sta ce se sve desiti Rumeinu Satu?

Da li Serdja boli Milanovo dno..
Da li ce u petak neko dati 100?

Zasto trener ne igra onaj pick&roll...
Koliko ce u baciti sjajni Dzejsi Kerol?

Koliko ce indexa sakupiti James,
koliko je skokova sakupio Baynes?

Danima vec razmisljam gde su, s' kim su, sta su...
Lakse bi mi bilo na parketu da su!

Osvezavam Livescore, od Sport kluba prezam...
Fantazy tim ucim, kao da ga ne znam!

27. decembra sve ce biti bolje,
borba, skok, sut, blok i pobede nove!

:biggrin:
"Spasa nam nema, propasti nećemo"
Petko019

Postby Diktator » 25 Dec 2012, 13:37

ko je ovo pisao? :laugh:

LM,top 10 prve faze

Kraj sjaji sjajem novog pocetka.
19.04.2015.
Bol je privremen,ponos je vecan.
OBRADOVIC ZELJKO 22.06.2023.
Diktator

Postby Petko019 » 25 Dec 2012, 13:56

Moja malenkost :biggrin:
Petko019

Postby Diktator » 25 Dec 2012, 14:04

Petko019 wrote:Moja malenkost :biggrin:

dobar :copa1: :bravo:
Kraj sjaji sjajem novog pocetka.
19.04.2015.
Bol je privremen,ponos je vecan.
OBRADOVIC ZELJKO 22.06.2023.
Diktator

Postby Petko019 » 25 Dec 2012, 14:16

Aleksa wrote:
Petko019 wrote:Moja malenkost :biggrin:

dobar :copa1: :bravo:

:thankyou:
Petko019

Postby AirBall » 27 Dec 2012, 18:06

Za nekih sat vremena pocinju prve utakmice top 16 faze...

Budite uz Avangardu, praticemo sva desavanja kao i uvek...
Кад неправда постане закон, отпор постаје обавеза
AirBall

Postby ofkovac » 27 Dec 2012, 18:34

ofkovac

Postby AirBall » 29 Dec 2012, 00:39

Na ovoj slici se najbolje vidi interesovanje u Barseloni za kosarku, protiv Partizana je bilo jos praznije, pogledajte vrh dvorane, inace ovo je vrlo mala dvorana, znatno manja od Pionira...

Image
AirBall

Postby pohani komarac » 29 Dec 2012, 12:21

AirBall wrote:Na ovoj slici se najbolje vidi interesovanje u Barseloni za kosarku, protiv Partizana je bilo jos praznije, pogledajte vrh dvorane, inace ovo je vrlo mala dvorana, znatno manja od Pionira...

Nije bas tako. Problem je njihov sistem prodaje ulaznica. Vecina ulaznica se proda kao godisnja karta za koju se ceka godinama, a puno tih ulaznica zavrsi kod ljudi koje ne zanima kosarka vec samo derbiji s Realom
pohani komarac

Postby AirBall » 29 Dec 2012, 12:25

pohani komarac wrote:Nije bas tako. Problem je njihov sistem prodaje ulaznica. Vecina ulaznica se proda kao godisnja karta za koju se ceka godinama, a puno tih ulaznica zavrsi kod ljudi koje ne zanima kosarka vec samo derbiji s Realom

Odgovorno ti tvrdim da nije tako, jer sam bio na utakmici Barselona-Partizan i mogao sam prstom da pokazem mesto u Blau Grani gde zelim da sednem...

Inace ona prazna mesta na vrhu kostaju po 9 eura (to su i najjeftnije karte) i ne prodaju se u pretplati...

Barsa velike utakmice igra u San Jordiju koji se nalazi u drugom delu grada i znatno je veca dvorana od Blaugrane...
AirBall

Postby John Doe » 29 Dec 2012, 17:22

"Košarkaš Barselone Ante Tomić najkorisniji je igrač prvog kola Top 16 faze Evrolige saopšteno je iz tog takmičenja."

Samo da podsetim da je gore navedenog Musli dva puta nadigrao ko dobar dan.
Dr. Thomas wrote:Кад се нема одговор одмах иде вицкасти коментар.
John Doe

Re: Euroleague LIVE pracenje utakmica

Postby licimur » 03 Jan 2013, 22:52

Nikada losija EL. Onaj KKP sa F4 bi bio u ovakvoj ligi medju favoritima za titulu. I mislim da neki nas tim u bliskoj buducnosti ima sansu da se bori za titulu prvaka evrope, samo ako se pravilno bude radilo. Retko ko ima takav domaci teren kao mi u srbiji, imamo talentovanu decu a kvalitet kosarke u evropi je znatno opao i opadace sve vise, jer sve vise i vise mladih koji mogu da budu zveri u evropi zapale preko bare sa 20 godina.
ko vas jebo godinama ...
licimur

Postby ОГИ » 03 Jan 2013, 23:44

Izgleda da je Real jedan jedini pravi favorit za osvajanje ovogodišnje EL, bar po meni.
Полети високо птицо бијела
огласи свима својим криком
нека те чује Европа цијела
да земљу своју не дамо ником!
ОГИ

Postby Baron » 03 Jan 2013, 23:51

Nazalost, moram se sloziti sa Rebonjom, mada to u EL nista ne mora da znaci, ja sam prosle sezone bio siguran da CSKA osvaja, narocito nakon pobede nad PAO kada je Zeljko pokazao zasto je najbolji trener u EL..al' kosarka..Licimur ima pravo, mislim da je vreme da odradimo nesto kao u vaterpolu, ne verujem da bi Tepic bio toliko los u Srbiji i sl...treba sto pre da sport posmatramo kao biznis, pa fudbal je druga po snazi grana privrede u Brazilu..
Baron

PreviousNext

Return to Evropska košarka