Board index Košarka Evropska košarka

Evroliga

Re: Evroliga sezona 2011/2012

Postby Bodi Bond » 15 May 2012, 09:38

Da je Savan Printezis...

Da je srpski reprezentativac Duško Savanović pogodio "flouter" u poslednjoj sekundi meča sa "tirkolorima" na EP u Litvaniji "orlovi" bi sada najverovatnije razmišljali o grupama na OI u Londonu. Međutim, Savan nije Printezis, a Srbija nije Olimpijakos...

Svakom košarkaškom sladokuscu ne može za oko da ne zapadne sličnost između šuteva Jorgosa Printezisa i Duška Savanovića u dva vrlo značajna meča na različitim takmičejnima. Oba igrača šuteve pred poslednji zvuk sirene uputili su takozvanim "flouterom", istina Printezis nije koristio pomoć table, ali nije ni promašio...

Savanović, nažalost, jeste. I taj promašaj na neki način je odlučio dalju sudbinu reprezentacije Srbije na minulom Evrobasketu u Litvaniji. Jer da je krilni centar Efesa pogodio, "orlovi" bi u totalno drugačijem psihološkom raspoloženju dočekali naredni krug, naredne rivale. I umesto da ređaju poraz za porazom, kao što je i bio slučaj, četa Dušana Ivkovića bi možda ukrala neku pobedu više i izbegla Rusiju u četvrtfinalu...

Ali nije. I Dušan Ivković u taboru Srbije nije mogao da računa na igrača koji bi, poput Jorgosa Printezisa sinoć, hladne glave rešio meč. Kako je tada objasnio as Efesa, on je svoj šut promašio zato što je brzopleto bacio loptu misleći da je vreme isteklo, ne videvši da sat pokazuje još dve sekunde do kraja meča.

I sami košarkaški stručnjaci smatraju da nije nimalo lako pogoditi šut u poslednjoj sekundi, ma koliko situacija da je, na oko, povoljna i lagana za rutinsku realizaciju. Ističu da je "flouter" sam po sebi težak i da se retko pogađa.

Nimalo nije lako pogoditi takav šut, kao što je sinoć pogodio Printezis. Ne samo da je on težak zbog pritiska jer je upućen u poslednjoj sekundi, već je on sam po sebi izuzetno zahteva. Zaista je potrebna mekana ruka i dosta osećaja da bi se to odradilo kako treba. Sinoć je to sve jako doboro izgledalo, Kirilenko je možda previše izašao da bi udvojio Spanulisa, i Printezis je to jako prelepo rešio. Na žalost, Savan to nije učinio na EP,

objašnjava trener Stevan Karadžić i nastavlja:

Jako malo se malo vežbaju takvi šutevi na treningu. Gotovo nikad. Oni nisu nešto što treneri obožavaju. Sinoćni potez je bio jedan instikt pravog strelca. Na žalost, nama baš to nedostaje u reprezentaciji,

pojašnjva Karadžić koji je ocanio da je impresivan je način na koji Olimpijakos uspeo da sa "-19" vrati u meč.

Na ovako malom rezultatu, kakav je bio sinoć u finalu, nadoknaditi onoliki minis i na kraju pobediti je ogroman podvig,

objašnjava bivši trener Hemofarma. On je ocenio da se "flouteri" koji sada karakterišu popularnog španskog asa Navara, sada prestavljaju pravu retkost čak i među bekovima, dok su starije generacije takve udarce vrlo lako rešavali.

Savanović je šutirao flouter i promašio. To su šutevi koji se u današnjoj košarci vrlo retko koriste, dok su nekad bili jedan standard. Danas je, recimo, Navaro, prepoznatljiv po tome. Nekada su takve udarce lako rešavali i Kićanović i Dalipagić i Delblaši... To su pravi basketaški potezi, ali sam stekao utisak da su danas igrači znatno manje tehnički obučeni i da zbog toga ne pogađaju toliko iz takvih pozicija. Radio sam svuda, bio čak i na seminiarima u Americi, i takvi šutevi se skoro nikada ne vežbaju niti upotrebljavaju. Samo splet okolnosti dovede do toga da igrač pokuša tako da reši napad. Ipak, pravi igrači moraju i to da pogađaju,

zaključio je Karadžič.

kosarka24

Veću glupost nisam skoro pročitao. :krsti:
Ja volim taj sex.
Bodi Bond

Postby mali_buda » 15 May 2012, 09:46

Baš gomila gluposti... Da li piše ko je autor ovog teksta? Čovek je bukvalno Savanovića proglasio za najvećeg krivca za loš plasman reprezentacije...

Drugo, kaže Savan je šutirao od tablu, Grk nije... Ako se ne varam, u takvim situacijama je školski "gađati" u tablu...

Treće, kaže Steva da se na treninzima ne vežba šutiranje floatera... Što je sasvim i normalno, to, valjda i nije školski šut, već kao što je on naveo "basketaška fora"... Sumnjam da se na treninzima vežba onaj Brkićev ukršten korak... Sumnjam da fudbaleri na treninzima vežbaju "makazice" i sl...

Sekundi odluke, šutevi u poslednjim trenucima se nikako ne mogu porediti, pa da je i zicer u pitanju...

Ne znam što potroših vreme na čitanje i komentarisanje ovog teksta... Nadam se samo da autor nije dobio i "dnevnicu" za ovaj rad...
Ja ćutim, ti ćutiš, on ćuti, mi ćutimo, vi ćutite, oni kradu...
mali_buda

Postby SureShot » 15 May 2012, 11:06

Savanovic i nije sutao flouter, nego je sutao sa glave, malo se bacio u nazad.
I kakve udarce spominju oni, ko jos sut zove udarac, to je neki fubalski ,,strucnjak" pisao
SureShot

Postby Robert Jordan » 15 May 2012, 12:53

dissolvius wrote:Grcki trac: Zeljko ide u Barsu, vodi DD sa sobom! PAO se gasi polako, nema se vise kinte. :gitara:

cisto sumnjam da ce se ugasiti, gigant je to, naci ce se lova.

a barsi treba potpuni remont ekipe. od nekih pojacanja se ocekivalo mnogo vise (marselinjo), a neki nemaju kvalitet za barsu (valas). mada se meni marselinjo nikako ne uklapa u barsin sistem, dok je dd idealan za tako nesto. vrlo je moguce da ima istine u ovom tracu...
Surgery, in the house of dissection
When your candle burns out, I'll resurrect you...
Robert Jordan

Postby Bane » 15 May 2012, 13:04

Robert Jordan wrote:
dissolvius wrote:Grcki trac: Zeljko ide u Barsu, vodi DD sa sobom! PAO se gasi polako, nema se vise kinte. :gitara:

a barsi treba potpuni remont ekipe. od nekih pojacanja se ocekivalo mnogo vise (marselinjo), a neki nemaju kvalitet za barsu (valas). mada se meni marselinjo nikako ne uklapa u barsin sistem, dok je dd idealan za tako nesto. vrlo je moguce da ima istine u ovom tracu...

Po mom misljenju Valas nije promasaj, Kosta od milion evra jeste. Marselinjo mora i moze mnogo bolje. Najveci promasaj mi je Eidson. On i Majkl su ocajni cele sezone.
Bane

Postby Robert Jordan » 15 May 2012, 13:19

hm, da, odigrao je valas korektno, ali nedovoljno je to za barsu. kosta i nije los kada igra treceg centra, tj. po max 10min po utakmici. da, eidsona sam zaboravio skroz, a to dovoljno govori o njegovoj igri. i inglez je los. nekao mi eidson i majkl ubijaju jedan drugog...
Robert Jordan

Postby Napredpartizan » 15 May 2012, 13:50

Tek sad vidim koliko je ovo glupa i ruzna dvorana...
http://generalftp.euroleague.net/media/ ... orama.html
Napredpartizan

Postby dissolvius » 15 May 2012, 18:28

Robert Jordan wrote:

"Braca" se izgleda povlace brze nego sto se planiralo. Cash-a je sve manje, ovi ne mogu FK da uvale nikom! :beyond:

Grk koji mi je ovo preneo, mi je za Alex-ov prelazak kod zelenih, rekao jos pocetkom aprila te godine. :colera:
dissolvius

Postby ima 1 tim » 16 May 2012, 00:38

a sta sada kazu,jel se vraca kod nas nakon kraha Pao :biggrin: ?

osoba najbliza Novici kaze da se Zoc jos pre 2 meseca sve dogovorio sa RM i da u tom slucaju i Novica ostaje
samo se lepo moze ruziti,zavist valja i zasluziti

air:Hvala druze, nije nista licno protiv tebe, ali moramo neke standarde da postavimo...

Nemoj da se ljutis molim te...
ima 1 tim

Postby nolinjo » 16 May 2012, 08:30

ima 1 tim wrote:a sta sada kazu,jel se vraca kod nas nakon kraha Pao :biggrin: ?

osoba najbliza Novici kaze da se Zoc jos pre 2 meseca sve dogovorio sa RM i da u tom slucaju i Novica ostaje

na pomen barselone imam jedan komentar :sick:

tako da sam i ja mislio,ako je spanija ,mora da je real u pitanju :triprsta:
Jedaj moj brat
"Because in the end, everything we do, is just everything we've done. "
"Hmm, no, I don't have a gambling problem. I'm winning and winning is not a problem. That's like saying Michael Jordan has a basketball problem..."
nolinjo

Postby nolinjo » 16 May 2012, 10:43

Lo je heroj o kojem se nije pričalo. Posle polufinala njegov članak je bio u tako lošem stanju, da nije mogao da se spusti niz stepenice hotela. Igrao je finale i trpeo bol. Bio je strašno važan deo našeg povratka u meč, pošto je napad CSKA stao kada je Lo ušao sa klupe
- rekao je Ivković.

u inat svima,tako je brat lo ,kolko ja volim mog brata cak sa navijao za cigane zbog njega :okk:
Jedaj moj brat
"Hmm, no, I don't have a gambling problem. I'm winning and winning is not a problem. That's like saying Michael Jordan has a basketball problem..."
nolinjo

Postby nolinjo » 17 May 2012, 11:42

nolinjo wrote:
Lo je heroj o kojem se nije pričalo. Posle polufinala njegov članak je bio u tako lošem stanju, da nije mogao da se spusti niz stepenice hotela. Igrao je finale i trpeo bol. Bio je strašno važan deo našeg povratka u meč, pošto je napad CSKA stao kada je Lo ušao sa klupe
- rekao je Ivković.

u inat svima,tako je brat lo ,kolko ja volim mog brata cak sa navijao za cigane zbog njega :okk:

Jedaj moj brat
nolinjo

Postby SureShot » 17 May 2012, 22:15

Srecom, protiv Reala nije hteo da igra pa je Partizan pobedio, da je odsedeo i protiv Armanija ko zna sta bi bilo...
SureShot

Postby Unexpected » 17 May 2012, 22:21

SureShot wrote:Srecom, protiv Reala nije hteo da igra pa je Partizan pobedio, da je odsedeo i protiv Armanija ko zna sta bi bilo...

Protiv Makabija misliš, ako ne grešim (danas mi nije dan) protiv reala je ubacio poslednja dva bacanja, posle toga oni jedno, a na kraju promašili trojku, Ljulj beše.
Tamo smo pred Armani izgubili.
The End.
Unexpected

Postby Robert Jordan » 17 May 2012, 22:41

protiv makabija nije igrao.
Robert Jordan

PreviousNext

Return to Evropska košarka