Board index Košarka Evropska košarka

Evroliga

Re: Evroliga

Postby Bogun » 13 Jan 2024, 02:50

Kad smo kod Makabija, napisao sam pre 2 nedelje da imaju najteži raspored do pauze (odmah posle njih Monako).

Sada idu u Pirej, njima su se upalili alarmi, očekujem da brane domaći teren onako kako pirejski cigani najbolje znaju, pa im dolazi PAO kao tim koji je u najboljoj formi trenutno, i onda duplo kolo, Real koji ih je u Beogradu dobio 30 razlike i dva dana kasnije Baskonija koja je u borbi za plejof/plejin i direktan konkuernt i na kraju Efes koji možda uhvati voz za top10, a svakako će do tada biti u full sastavu, tj vraća im se Kliburn.

Kada ti je do Efesa najlakša utakmica gostovanje u Vitoriji jasno je koliko je to zajeban raspored. :biggrin:

Mislim da u meč sa Efesom ulaze sa 12:13, živi bili pa videli.
Antipop Antonije » 15 Feb 2025, 23:11
Neki ovde ne zasluzuju ni u ludnicu da ih puste a ne na forum. I to jos da navijaju za Partizan.
Bogun

Postby Dexi » 13 Jan 2024, 10:05

Hvala Pitu,Bogunu i ostalim momcima koji ovako posle svakog kola ažuriraju raspored i tabelu,dosta olaksava :okk:

I dalje tvrdim da je sve u našim rukama.Mi moramo da držimo domaći teren(verujem da možemo do svih 7 pobeda)da dobijemo Albu I da uzmemo još jedan brejk.

Moji targeti za brejk su Monako,Bolonja i Milano.Sa skorom 20-14 mi smo u šest sto posto. :okk:

Sada sledi PAO gde smo objektivno autsajderi,i onda imamo nekih 10 dana u BG gde možemo da se spremimo dobro za duplo kolo na strani I usput dobijemo Bajern :biggrin: .

Za sada deluje da će u 4 po meni Real,PAO,Barsa I Fener.Virtus pada i to je za mene očekivano,kao i generalno i dalje loša forma i rezultati Oly.Videcemo dal ce se raspasti i Monako.

Za sada od direktnih konkurenata za vrh imamo lošiji h2h i sa Fenerom i sa Makabijem i sa Zvezdom .Treba biti oprezan jer Zvezda i Milano su ekipe koje mogu da uskoce u 10.

Kako do 6 mesta(mada ja bih bio zadovoljan i 7,8 mestom).Po meni mislim da ako bude po nekim mojim proračunima,Makabi će imati slabiji skor od nas na kraju tako da h2h neće biti ni bitan.Da bi bili u 6 moramo da dobijemo Virtus i Oly kući i da imamo bolji medjusobni skor sa njima.

Verujem da imamo bolji tim od Virtusa I da ćemo im vratiti brejk.

Treba se čuvati Zvezde,Milana pre svih jer oni mogu lako da udju u seriju pobeda i da udju u play in zonu.
Dexi

Postby Bogun » 13 Jan 2024, 14:42

Kakva odluka Evrolige sa ova dva vezana dupla kola, predlažem da sledeće sezone, pod sloganom "Svaka utakmica je važna" imaju jedan mesec kada svake nedelje se igraju po 2 utakmice, tada će kvalitet košarke dostići vrhunac pretpostavljam.

Kad sam to izbacio iz sebe, da sumiramo prethodnih 14 dana u Evroligi.

1. Real 19:2 Skor pre dve nedelje: 16:1
Deluje da su u padu forme što pokazuju utakmice sa Barselonom, Efesom i Valensijom, ali i onda 3:1 skor, a i taj jedan poraz je došao na najtežem gostovanju za njih u Blaugrani.

2. Barselona 15:6 Skor pre dve nedelje: 11:6
Za njih je presudna bila ta prva utakmica sa Realom, da su to izgubili mislim da bi teško ostvarili skoro od 4:0 koji im je bio neophodan jer su igrali sve četiri utakmice kući. Deluje da su ovom serijom pobeda sebi osigurali plejof, a vrlo verovatno i domaći teren u njemu, ali ovo drugo je ipak koliko toliko otvoreno.

3. Virtus 14:7 Skor pre dve nedelje: 12:5
Doživeli su pad od jedne pozicije u odnosu na start drugog dela. Iskren da budem mislim da su ih sudije dobrano pogurale u utakmici sa Bajernom, inače su i tu bili vrlo blizu poraza, bledih 2:0 u prvoj nedelji i vrlo ubedljivih 0:2 u drugoj. Deluje da su oni isto u padu forme.

4. Panatinaikos 13:8 Skor pre dve nedelje: 10:7
Malo je falilo da u prvoj nedelji izgube obe utakmice, ali su se provukli u Valensiji, mada su u Baskoniji prosuli dobijenu utakmicu (+17 u 26 minutu utakmice) i posle toga dve pobede kući, ona protiv Monaka baš demonstrativna, mada i Monako je igrao bez Okoboa i Lojda. Pozicionirali su se u top4 i mislim da će se do kraja sezone boriti da tu i ostanu.

5. Fenerbahče 13:8 Skor pre dve nedelje: 10:7
Počeli su iznenađujućim porazom od Zvezde, a onda su demonstrirali silu protiv Makabija +35 i protiv Partizana u drugom poluvremenu i konačih +15, na kraju se se izvukli protiv Bajerna posle produžetka, ali generalno mogu biti zadovoljni posle ova četiri kola iako verovatno nisu planirali i očekivali poraz od Zvezde. I oni kao i PAO deluju da će se do kraja boriti za top4 pre nego da padnu ispod 6 mesta.

6. Makabi 12:9 Skor pre dve nedelje: 10:7
Vrlo lako su i oni mogli do skora 13:8, ali ih je užasno drugo poluvreme u Beogradu koštalo toga. Odbranili su neutralni teren u oba navrata, zapravo nisu jer ih je Fenerbahče razbucao u Penevežisu gde je bio formalno domaćin. Obzirom na 5 utakmica koje im slede, vrlo lako mogu da uđu u seriju poraza, stoga moralo je bolje od 2:2 u ova četiri kola pogotovo jer su vodili 24 razlike protiv Partizana.

7. Olimpijakos 11:10 Skor pre dve nedelje: 9:8
U prvoj nedelji dva puta domaćini i skor 2:0 (mada je Armani bio baš blizu pobede), druga nedelja dva puta gosti i skor 0:2. Za njih je poseban problem što u ove četiri utakmice nisu nadoknadili minus od Monaka h2h je 1:1 ali koš razlika na strani Monaka, a od Baskonije su izgubili obe utakmice, a obzirom da se radi o timovima koji isto na 11:10 može biti baš nezgodno ako se ne izdignu.

8. Monako 11:10 Skor pre dve nedelje: 10:7
Od ovih jačih timova, trenutno su u najslabijoj rezultatskoj formi. Sva tri gostovanja su izgubili, a utakmicu kući rešili poprilično rutinski.
Ipak iako su ostvarili skor 1:3 ne mogu biti skroz nezadovoljni, jer su protiv Makabija i Olimpijakosa odbranili razliku iz prvih duela, u obe situacije je h2h skor 1:1, i u obe situacije je koš razlika na njihovoj strani, a sa Baskonijom imaju 2:0. Obzirom da su to sve timovi koji su tu negde oko njih, svakako pozitivna stvar. I njih čeka paklen raspored do pauze.

9. Partizann 11:10 Skor pre dve nedelje: 9:8
Na kraju ove četiri utakmice imaju negativnu ocenu iako je završeno sa skorom 2:2, ali su izgubljeni h2h dueli sa Makabijem 1:1 -6, Zvezdom 1:1 -14 i Fenerbahčeom 1:1 -14. Ipak, obzirom da je bilo -24 protiv Makabija, nije toliko tragično koliko je moglo da bude.

10. Baskonija 11:10 Skor pre dve nedelje: 9:8
Po dve pobede kući i dva poraza na strani, ipak pobeda protiv Panatinaikosa ima posebnu težinu jer su se iščušali iz -17 koliko je bilo u 26 minutu utakmice, rezultat 31:48. Sve se mislim da su to izgubili da bi zaređali sva 4 poraza.

11. Valensija 10:11 Skor pre dve nedelje: 9:8
Obzirom na raspored kakav su imali, morali su bolje od 1:3. 3 utamice kući i samo jedna pobeda protiv Efesa, nakon toga tesan poraz od PAO-a i posle poraz od Žalgirisa koji će ih najverovatnije koštati mesta u plejinu. Bili su blizu da to ponište u Madridu doduše.

12. Armani 9:12 Skor pre dve nedelje: 7:10
Obzirom na to kakav su raspored imali u ove četiri utakmice morali su više od mlakih 2:2. Sve osim gostovanja u Pireju su bili favoriti, pogotovo su bili bledi u drugoj nedelji, jedva su dobili Albu, a posle toga rutinski poraz od Zvezde u Forumu (bliži pobedi su bili protiv Olimpijakosa u gostima nego tada). Mislim da još nisu prokockali šanse da se bore za plejin, ali momentum im je loš, jeste da treba da im se vrati 5 igrača, ali su vrlo lako mogli da imaju 10:11.

13. Crvena zvezda 9:12 Skor pre dve nedelje: 6:11
Slično kao i Armani u borbi su za doigravanje, ali je njima rezultatski momentum dobar. Velike pobede protiv Fenerbahčea i pogotovo Partizana, a onda i rutinska pobeda u Milanu. Jeste da se izgubilo od Asvela, ali mislim da bi svi potpisali ovakvih 3:1 da je to ponuđeno 01.01.2024. Zvezdu čeka 8 utakmica u Areni do kraja, ako brane domaći teren imaju čemu da se nadaju.

14. Bajern 8:13 Skor pre dve nedelje: 8:9
Jedina ekipa koja je izgubila sve četiri utakmice u ova dva dupla kola. Bili su baš blizu pobeda i u Bolonji i u Istanbulu. Deluje da ih je ovo izbacilo iz trke za plejin. Jeste da im sledi malo lakši raspored, ali treba se dići posle 4 vezana poraza.

15. Efes 8:13 Skor pre dve nedelje: 7:10
Realno mogli su do + dve pobede i skora 9:12 da dođu da je Larkin pogodio neki od 3 šuta za pobedu u Madridu. Deluje da će ima se ekipa prekasno okupiti. Baš su ih osakatile povrede, ali mislim da imaju kvaliteta da se pošibaju za nešto više ako uđu u seriju pobeda.

16. Žalgiris 7:14 Skor pre dve nedelje 5:12
Kasno Trinkijeri u Kaunas stiže. Ipak nisu baš morali od Asvela da izgube 13 razlike.

17. Alba 4:17 Skor pre dve nedelje: 3:14
Obezbedili su bolji međusobni skor sa Asvelom pobedom od 25 razlike pre neki dan, imaju pol poziciju da izbegnu fenjer.

18. Asvel 4:17 Skor pre dve nedelje: 2:15
U ove dve nedelje ostvarili isti broj pobeda kao u prvih 17 kola, pritom i promenili trenera.

Kada se podvuče crta, samo je Barslona dobila sve četiri utakmice, sa druge strane samo je Bajern izgubio sve četiri.
Neki ovde ne zasluzuju ni u ludnicu da ih puste a ne na forum. I to jos da navijaju za Partizan.
Bogun

Postby BumBumCarroll » 13 Jan 2024, 18:29

Svaka cast! Odlicna i realna analiza.
BumBumCarroll

Postby Bili Piton » 14 Jan 2024, 14:10

Holins napušta Žalgiris
ja još sam juga deo i ludo volim te
Bili Piton

Postby Bogun » 14 Jan 2024, 19:42

Tavares "has been diagnosed with an injury to the external lateral ligament of his right ankle," according to Real Madrid's official website.

Predviđa mu se pauza do kraja januara, to su znači 2 ili 3 utakmice.

Uz to je i Poarje pod znakom pitanja, ako se ispostavi da ni on ne može da igra neko vreme, može se desiti da ih neko iznenadi.

Sada ne čudi pobeda Mursije u španskom prvenstvu.
Bogun

Postby Produzenisamlekom » 14 Jan 2024, 20:45

A naredne 3 utakmice igraju sve protiv onih koji su nama bitni...
Andrea Trinkijeri
"Evropa ne može da kaže ne klubu koji ima dva miliona navijača. Ali i oni moraju da odluče šta žele da budu"
Produzenisamlekom

Postby bhc_comp » 15 Jan 2024, 11:11

Goran Šašić, direktor borda trenera Evrolige potvrdio jutros na Prvoj da nema teorije da oba blizanca dobiju licence bez ekspanzije Evrolige na barem dvadeset klubova. Čini mi se i da je ta jedna licenca diskutabilna.

Ujedno, pričao čovek o famoznim tržištima Francuske, Nemačke, Engleske i praktično izjavio da ta priča o zaradi baš i ne pije vodu i da je Evroliga morala da nadoknađuje gubitke vezane za TV prava prošle sezone u Francuskoj :laugh: kao i da ne veruje da će Engleze ikada stvarno da interesuje košarka.

Najjače kad ga je Nina pitala šta misli o šansama da 2026. Beograd bude domaćin F4 kao što je Vučić najavio, reče čovek da je to super, ali da to nije baš tako i da se o tome pregovara mesecima i da "nije normalno da predsednik države priča o tome". :lol2: On pomalo "nabada" srpski, verujem da je to rekao u pozitivnom smislu i da nije ni svestan kakvu je istinu izgovorio. :biggrin:

Sve u svemu, da se mi polako pripremamo za Evrokup. Valja se... :roll:
teglica wrote:Ja imam privilegiju da kritikujem i Ostoju

jedno ime wrote:Veliki Dule objasnio malom kariju
bhc_comp

Postby Produzenisamlekom » 15 Jan 2024, 22:44

Virtus bez Sengelije min 10 dana.
Andrea Trinkijeri
"Evropa ne može da kaže ne klubu koji ima dva miliona navijača. Ali i oni moraju da odluče šta žele da budu"
Produzenisamlekom

Postby Pit Bull » 16 Jan 2024, 04:20

Meni je ljetos najblizi novinar jednog spanskog evroligasa vrlo prosto objasnio situaciju u Evroligi trenutno i tu pricu o neprofitabilnosti koja se pusta u javnost i koliko je to zapravo prica samo za naivne.

Imas Real Madrid i Barselonu koji imaju budzete od skoro milijardu evra po sezoni. I oni za kosarkasku sekciju izdvoje 40-50 miliona evra i uvijek imaju gubitke od 20-30 miliona evra po sezoni. Kosarka da se radi sistematski i ispravno bi sigurno mogla doci na nivo da bude profitabilna, bar na nivo da klubovi zarade 5-10 miliona evra po sezoni, ali tu pricu koce veliki klubovi.

Realu i Barseloni, kao i jos mnogim vlasnicima Evrolige apsolutno nije u interesu da otvaraju nova organska trzista niti to zele. Cak su i odsjekli neke drzave u proteklih 10 godina koji su imali regularne evroligase poput Poljske i slicno. Napravili su bogatu ligu u kojoj igraju samo bogati i njima apsolutno nikakvu razliku u proracunu ne pravi hoce li ove godine izgubiti 20 miliona ili zaraditi 5-10 od kosarke. Na njihov budzet od npr. 800 miliona evra.

Slicno nesto vazi za Fenerbahce. Kad sam ga pitao za ostale klubove, tipa Makabi i Zalgiris, slican je odgovor. Makabi zaradjuje najvise od TV prava od svih klubova (oko 6 miliona evra), plus na sezonske uzmu nekoliko miliona. Njihov budzet ne premasuje 15 miliona evra zadnjih godina i oni konstantno posluju na "pozitivnoj nuli", slicno kao i Zalgiris.

Rekao mi je i da kada su pokretali ovaj sistem, da su imali razne ideje i da su se svi usaglasili da je jedini nacin da evropska kosarka postane profitabilna da otvore trzista po Evropi i da dobiju 20 drzava u kojima se igra evropska kosarka na ozbiljnom nivou. I onda bi mogao od TV prava da zaradis preko 300 miliona evra i mogao bi izgraditi sistem gdje se makar zaradjuje.

U cemu je problem? Pa u tome sto u tom slucaju ako otvaras trzista, moras otvoriti i ligu. Onda taj Zalgiris ako izgubi titulu ne bi igrao Evroligu, kao ni Makabi. A Real se sjeca sezona kad su zavrsili u Evrokupu.

Ovako niko od bogatih klubova ne zeli da preuzme bilo kakav rizik ne ucesca u Evroligi za rad neke zarade od 5-10 miliona evra.

I zato sad pokusavaju na vjestacki nacin da upumpaju bar neki novac preko Dubaija i slicno gdje njihova pozicija u Evroligi nije ugrozena...

To za TV prava u Francuskoj je cist pokazatelj. Oni jedne godine su jedva prodali tamo TV prava, da li 2020 ili 2021... Nije htio niko da kupi za 10 miliona evra, pa su im spustili nesto na 6-7 samo da prodaju. I nikad ih nece prodati za ozbiljnu cifru, ni u Francuskoj, ni u Britaniji, ni u Spaniji, ni u Njemackoj.

U Francuskoj imas fudbal, ragbi, rukomet i odbojku kao popularnije sportove. U Njemackoj je rukomet na neuporedivo vecem nivou, itd. itd...

A recimo u Srbiji prodaju TV prava za 10 miliona evra okvirno dok Premijer liga ide za koliko? 100 miliona evra? Da li je Premijer liga gledanija od Evrolige 10 puta i da li je uopste gledanija u Srbiji ove sezone? Da u toj Evroligi ima smislenih ljudi, tu Evroligu bi Srbiji prodali za 20-30 miliona evra i sigurno bi neko platio za te prenose. Arena prva.

Da si napravio otvorenu ligu i da si otvorio bar jos 10 trzista u Evropi i nasao u svakoj drzavi po neki klub koji bi htio da se takmici, mogao si napraviti model. Postoji interes za kosarkom i u Finskoj, i u Letoniji, i u Belgiji, o regionu i Hrvatskoj, Sloveniji, itd. da ne govorimo. A tek je utopija otvoriti neko trziste gdje i nema kosarkaske baze ali bi u perspektivi mogao da se probijes kao sto su Austrija, Holandija, Svajcarska, itd... Bogate drzave gdje se osim fudbala kolektivni sport i ne igra previse ozbiljno tj. nema rezultate.

I onda kad ti TV prava za paket Evroliga/Evrokup/trece takmicenje kao sto UEFA prodaje plate Finska, Letonija, Belgija, Holandija, Austrija, itd... Onda se skupi 25-30 drzava koje placaju da to gledaju i onda skupis ozbiljan budzet. A ne ovako gdje se prodaju TV prava u 15 drzava. A i od tih 15, neke ti placaju smijesne cifre. A ovako ne mozes da platis jer niko u Letoniji nece da gleda Evroligu ozbiljnije. Da ima neka Riga da igra, drugacija prica bi bila.

Ali ko je lud u bilo kojoj od tih drzava da ulaze u kosarku? Neprofitabilan sport. Jer nemas krovno takmicenje koje donosi novac. Da mozes zaraditi od Evrolige 10 miliona evra u sezoni ili od drugog po rangu takmicenja 3-4 miliona evra, vidio bi kako bi krenula ulaganja... Ovako nece da igraju ni neki "mocni" timovi iz drugog ranga poput Gran Kanarije jer je neisplatljivo, a kamoli da ulaze neko iz neke druge lige.

Tako da je sve to sarada. I nece se promijeniti osim da se ne udruze i pobune svi evropski klubovi i lige koji nisu vlasnici Evrolige, izbace evroligaske iz nacionalnih liga i natjeraju ih da njih 13-14 igraju sami sa sobom. I da se vrati Evroliga krovnoj organizaciji koja god bila i da se osmisli posten sistem. Ali to nikad nece biti slucaj i jbg... Ali ovo je dugorocno neodrzivo sve.
▒▓█ P █ A █ R █ T █ I █ Z █ A █ N █▓▒
Pit Bull

Postby Produzenisamlekom » 17 Jan 2024, 22:15

Andrea Trinkijeri
Produzenisamlekom

Postby Pit Bull » 18 Jan 2024, 21:02

Baskonija u naredna cetiri kola ima kuci Valensiju, Makabi i Asvel, uz gostovanje Bajernu.

Sa tri pobjede bi bili na odlicnih 15-11.
▒▓█ P █ A █ R █ T █ I █ Z █ A █ N █▓▒
Pit Bull

Postby Hasselbaink » 18 Jan 2024, 22:24

Bas napisah to u lajvu, mogu oni tu da napadnu i sve 4 pobede. Dobro bi bilo da puknu od bajerna i valensije posto ovaj makabi se izgleda raspada. Komsije ce opet fasovati neku kaznu od el...
https://nova.rs/sport/evroliga/novinar-napad-nova-rs-zvezda-baskonija-obezbedjenje-arena/
Ko ne skace, taj je plenum.
Hasselbaink

Postby Nikola » 19 Jan 2024, 02:23

Sta pocini Milutinov :blue:
4,250+ consecutive matches in which the club has included at least one homegrown player in the matchday squad. MUFC - The Religion

"Takva bitka nije mogla da se dobije [...]. Već je morala da se vodi." Dule Vujošević
Nikola

Postby Rajs » 19 Jan 2024, 02:42

NBA Fantasy Champion (2019)
Premier League H2H Fantasy Champion (2021)

OSTOJA ODLAZI
Rajs

PreviousNext

Return to Evropska košarka