Edge wrote:Nije u upravi ali u svim javnim preduzecima su znacajno vece plate nego u privatnom sektoru i oni su gradskim kolektivnim ugovorom u NS vezane za minimalnu zaradu koja cini osnovicu i obzirom da minimalna zarada raste konstantno i njima rastu plate, pored toga oni dobijaju i pomoc od 42 000 dinara jednom godisnje najcesce tokom leta i to je mimo plate. Da napomenem da to nije bilo tako do pre 5,6 godina ali onda im krecu velika povecanja iako su svi gubitasi sa ogromnim brojem radnika.
Uostalom statistika jasno sve govori .
I prosveta je deo javnog sektora. Uporedi platu u prosveti i platu konobara pre 5-6 godina i danas. Ne kazem da ne treba svako da ima platu u skladu sa ponudom i potraznjom, ali ovde su pustene cene da divljaju i deljene pare sakom i kapom za vreme korone... delis po 100e svakome po nekoliko puta, pa delis vaucere... svaki ciga iz Marinkove bare dobije iz budzeta isto koliko i ja, a od moje plate u taj budzet ide vise nego sto uplati 20 ciga... ali 20 ciga su 20 glasova, a moj glas je jedan... i onda naravno ode parce pice sa 100 din. na 300 din. i onda vise taj pica majstor nece da radi za 50k nego trazi 110k... i moras da ga platis inace ode... a prosvetni radnici i dalje na 50-60k jer oni ne mogu tek tako da odu... i to je neka ponuda i potraznja, ali ne znam kakvu buducnost ima drzava gde su pica majstori ispred profesora...