BlackOwl wrote:Brat Sava wrote:Dosao mi drug iz Krakova bio je tamo par dana pokazuje mi racune sve je jeftinije nego ovde..hrana pice. benzin itd itd a prosecna plata oko 1500e.
Pa i nije bas, mozda je on isao na neka jeftina mesta, imas to i u bgu.ovaj sajt de dosta pouzdan
https://www.numbeo.com/cost-of-living/c ... 8Cracow%29
Pa po ovoj tabeli su troskovi isti (zavisi sta ti vise treba u zivotu, mogu da ti budu i malo visi i malo nizi nego u Bg), a plata u Krakovu skoro duplo veca.
Ono sto ne pise u statistici - da li npr. u Krakovu Glovo dostavljaci imaju vece plate od prosvetnih radnika... Kakva je struktura zaposlenih, koja oblast najvise zaposljava, koliki je udeo stranaca koji rade za strane firme, koji je prosek zarada u prosveti, industriji, poljoprivedi, administraciji...
Imam utisak da mi ovde zivimo neku rijaliti drzavu gde prosek plata dizu neke demografske anomalije i zanimanja koja mogu sutra da nestanu (npr. usluzne delatnosti na koje je uticao priliv nekoliko stotina hiljada Rusa i Ukrajinaca, nenormalne marze i monopol trgovinskih lanaca, procvat neplanske gradnje bez ikakvog reda i mere, kladionice i sl.)...