Board index Košarka Evropska košarka

Politicke teme, unutrasnja politika

Re: Politicke teme, unutrasnja politika

Postby Tegi » 04 May 2020, 22:53

Brat Tanasić. Ljudi poput njega, Vojnova, Filipa Grbića su budućnost nacionalne Srbije, a ne olinjali akademici i Nato četnici iz SPOa.

Kad god vidim Bećkovića i Čavoškog, znam da je reč o selekciji koja je osuđena na propast, kao SCG pod Petkom 2006.
Last edited by Tegi on 04 May 2020, 23:00, edited 1 time in total.
A biće ipak da je tegla u pravu, jer je General sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno.
Tegi

Postby Milutinov Tata » 04 May 2020, 22:58

Dok su Slovenci pred poslednji kongres SKJ gurali pricu Evropa zdaj, Borisav Jovic istice da mu nije jasno sta su time hteli. SKJ se fakticki raspada zato sto su Slovenci napustili kongres, nasi opet u cudu. Mi odrzavamo izbore krajem decembra '90, u isto vreme Slovenci odrzavaju referendum, a novi saziv hrvatskog Sabora donosi novi Ustav RH. Za to vreme mi smo imali referndum Ustav ili izbori, pa smo veci deo '90 iskoristili da napisemo Ustav koji usvaja skupstina koja je izabrana na jednopartijskim izborima, koji su se odrzavali u vreme dok je padao poslednji socijalisticki rezim u Istocnoj Evropi u Rumuniji.

Na izborima u svim republikama sem Srbije i Crne Gore pobedjuju nacionalsticke stranke, Srbija gura pricu o jacanju federacije. Hrvatska formira svoje oruzane jedinice, paradiraju sredinom maja na stadionu u Kranjcivecevoj, mi smo imali tenkove JNA na ulicama u martu u Beogradu na "molbu" naseg predsednika (uz odobravanje Kadijevica) da rastera nase gradjane koji su protestvovali. Na seriji sastanaka predsednika Republika i predsednistva federacije tokom proleca uspeli smo jedino da se dogovorimo oko referenduma o zajednickoj drzavi, koji u Srbiji nikada nije ni odrzan. Republika Srbija nije imala svoje ministarstvo inostranih poslova sve do leta '91. "Nas" ministar je bio Budimir Loncar, koliko god "korektan" bio, po nacionalnosti Hrvat.

Kada je vec sve pocelo, pod pritiskom briselske trojke pristajemo da Mesic bude predsednik predsednistava, a za uzvrat, nasi vojnici se iz Slovenije vracaju u gacama i potkosuljama. Saljemo pismo "podrske" opoziciji u SSSR, koja je pokusala da preuzme vlast i skine Jeljcina (mozda indiriktno uticemo i na kasnije odluke Rusije u sukobima u SFRJ). Ne uspevamo da realizujemo dogovor sa Filipovicem o "krnjoj" drzavi u kojoj bi Izetbegovic bio premijer, Makedonci nas otkacili. Miteran nas "navlaci" na Konferenciju o SFRJ u Hagu na kojoj u jednom trenutku ostajemo potpuno usamljeni, a sudbinu drzave definitivno prepustamo cinovnicima tadasnje EZ. Dubrovnik i Vukovar uspevaju da zasene sve dogadjaje u SFRJ i mi postajemo "losi" momci.

Pri tome, nasi su u najboljoj poziciji jer su na vlasti od jeseni '87, mada se mora napomenuti da su promene tj. amandmani na Ustav tadasnje SR Srbije sigurno odneli dosta vremena i fokusa.

Ljudi koji nisu bili dorasli trenutku, bez ikakve vizije, kruti i uskih pogleda.

Edit: Zaboravih i da dok se u Sloveniji i Hrvatskoj svi ujedinjuju, nasa vlast pravi kontra miting na Uscu da podeli Srbiju, a jedan od perjanica tadasnjeg rezima poziva da se ide sa Usca na Terazije i obracuna sa onima koji tamo protestvuju (vecinom bili studenti).
#10 Gracias Dios, por el fútbol, por Maradona, por estas lágrimas.

#8 #24

OI 2016/2021/2024
SP 2009/2015
EP 2006/2012/2014/2016/2018
SK 2010/2014
SL 2007/2008/2010/2011/2013/2014/2015/2016/2017/2019
MI 2009/2018

OSVOJILI SMO SVEEEEEE!!!
Milutinov Tata

Postby ExEr » 04 May 2020, 23:36

Tegi wrote:

Brat Tanasić. Ljudi poput njega, Vojnova, Filipa Grbića su budućnost nacionalne Srbije, a ne olinjali akademici i Nato četnici iz SPOa.

Kad god vidim Bećkovića i Čavoškog, znam da je reč o selekciji koja je osuđena na propast, kao SCG pod Petkom 2006.

Negda si hvalio Cavoskog, bio ti je u top 5 intelektualaca
A ne znam bas kolko ti ovaj pije vodu, kad je za serpovanje i dosta retvituje Vukadinovica...Mislim za tvoj ukus
Kiselinu sipam u oči kakve sve pičke navijaju za Partizan
ExEr

Postby jupol » 04 May 2020, 23:56

Milutinov Tata wrote:Ljudi koji nisu bili dorasli trenutku, bez ikakve vizije, kruti i uskih pogleda.

Kad smo kod uskih pogleda, imali su itekako viziju da opljackaju sludjeni narod koji je odrastao u zemlji cuda i nije imao pojma sta ga je snaslo kada je sistem poceo da se menja, a drzava raspada... Zajam za Srbiju, Viktorijakomerc, Dafiment, Jugoskandik... 6% mesecne kamate na konvertibilnu valutu... eeeeeeej... pa to bi se i Alisi nasao neko da kaze e mojne to, zajebace te... Ali gradjane Srbije nije imao ko da upozori... Na tv-u se vrteo red narodnjaka, red Velike Srbije... To sto vam sad dolaze nigerijske prevare na mejl, to je drzava radila svojim gradjanima tada. Cela drzava. Ostajali ljudi bez zivotne ustedjevine, bez automobila koje su platili unapred... Sistematska drzavna prevara, drzavne piramidalne seme, izvlacenje deviza od naroda dirigovano iz jedne kuce na Dedinju... Mislim da takav slucaj nije zabelezen u istoriji.

A to je sve zapocelo pre rata i pre sankcija... Ali dobro, sad ce verovatno neko da mi objasni kako bi Jezda i Dafina isplacivali kamatu da nije bilo sankcija... Da bi pola miliona stedisa dupliralo deviznu stednju za godinu-dve...
Last edited by jupol on 04 May 2020, 23:59, edited 2 times in total.
Kad se Rajs na forum vrati
jupol

Postby Tegi » 04 May 2020, 23:58

Milutinov Tata wrote:
Na izborima u svim republikama sem Srbije i Crne Gore pobedjuju nacionalsticke stranke, Srbija gura pricu o jacanju federacije. Hrvatska formira svoje oruzane jedinice, paradiraju sredinom maja na stadionu u Kranjcivecevoj, mi smo imali tenkove JNA na ulicama u martu u Beogradu na "molbu" naseg predsednika (uz odobravanje Kadijevica) da rastera nase gradjane koji su protestvovali.

Kada je vec sve pocelo, pod pritiskom briselske trojke pristajemo da Mesic bude predsednik predsednistava, a za uzvrat, nasi vojnici se iz Slovenije vracaju u gacama i potkosuljama.

Ako sam dobro razumeo, tvoje je rešenje dolazak na vlast Vuka Draškovića? Da se pogazi narodna volja i na vlast dođe daleko nesposobniji? Ili u Crnoj Gori Novak Kilibarda, ili zašto da ne- Slavko Perović?

Ovo drugo nije tačno, još krajem 1990ih je dogovoreno da u prvoj polovini predstojeće godine Predsedništvo predvodi Bora Jović, a u drugoj polovini Mesić. Moguće da je to bilo još pre afere Špegelj, ali u to nisam sasvim siguran. Svakako nemogućnost da procesuiraš ljude koje si uhvatio u priznanju da se naoražuvaju iz Istočne Nemačke dosta govori o dometu Miloševićevih ovlašćenja, kao i o samom značaju Predsedništva, SIV-a i JNA. Zato se preko reintegracije Vojvodine, KiMa i Crne Gore ne sme olako preći, te teritorije nisu pale s neba, što će se 10-15 godina kasnije jasno videti. Bez toga bi potpuno goloruk ušao u 1991., primoran da se boriš na daleko većem broju frontova sa dosta manjim kapacitetima.

Isto tako je White napravio faktografsku grešku, iako se dobrim delom slažem sa napisanim,, oko uloge SAD-a. Klinton stupa na dužnost samo 3 meseca uoči Vens-Ovenovog plana, dakle godinu i po dana nakon početka rata u Hrvatskoj i 10 meseci nakon rata u Bosni, ali Milošević je ostao bez američke naklonosti još pod Bušovom administracijom, koja je baštinila nešto tradicionalniju geopolitičku tradiciju, po nas manje nepovoljnu i sa manje dezintegrativnih aspiracija. Uoči samog početka rata državni sekretar Bejker dolazi u Beograd i zagovara kakvo-takvo očuvanje Jugoslavije, a samo nekoliko meseci kasnije Cimerman pritiska Izetbegovića da odbije Kutiljerov plan čime se otvara najveće žarište sukoba. Očigledno je samo pitanje inicijative, pošto su je do Klintona imali Nemci, da bi je onda preuzeli Amerikanci. Ne možeš lobiranjem i "prodavanjem svoje priče" da utičeš na taj tip strateških odluka.

Ponavljam se stoti put, ali kako niko nema hrabrosti da napiše da je VO plan kada je VRS stajala izvanredno bio daleko neprihvatljiviji od Dejtona kada je VRS stajala daleko lošije... Očigledno je procenjeno da je bolje stvoriti jednu stabilnu paradržavu nego dve autonomne pokrajine koje bi pre ili kasnije bile usisane kao da ih nikada nije bilo. Prljava, kontroverzna odluka, ali veliko je pitanje da li je bilo boljeg rešenja.

Što se predavanja Vukovara i Erdutskog sporazuma tiče, Hrvatska je 5-6 godina pre toga priznata u avnojevskim granicama i tu teritoriju je bilo nemoguće pripojiti Srbije, a sa nekakvom autonomijom se ne bi dobilo skoro ništa više nego što se sada ima.

Milošević je, iz ugla javnog mnjenja, imao jednu veliku protivrečnost. Bio je spreman da ratuje do određeno granice, da bi onda pruženi otpor i vojne rezultate koristio za pregovore, koji bi zbog očajne geopolitičke situacije uvek rezultovali puštanjem dela ratnog plena niz vodu, ali i dobijanjem značajnih ustupaka, tako da je normalno da se vojnik je godinama držao delove Sarajeva ili mesecima Košare oseća izneverenim. U takvoj sitauciji će ga drugosrbijanci pljuvati što je uopšte ratovao, a patrioti što je izdao srpsku Liku, srpski Kordun i srpsko Sarajevo. Ali ono zbog čega mu ja bez dileme dajem prelaznu ocenu je moje uverenje da su i takvi rezultati za zelenim stolom daleko bolji od onog što bi se dobilo da su se odmah skinule gaće. DOSovska poltika je mirnim putem izgubila vitalan i integralan deo svoje države, a Miloševićeva je ipak ostvarila nezanemarive rezultate unutar, po međunarodnom pravu, druge države. I na tom primeru se vidi koliko su ti narativi bajati i iskonstruisani- Milošević je svuda izdao, a u Crnoj Gori zli Milo pokrao referendum i pokvario Đinđićev i Koštuničin cunning plan. :lollol:

Jedina legitimna alternativa toj politici je vijetnamski scenario- borba po svaku cenu za svaki metar zemlje do poslednjeg čoveka. Ali čak su i vijetnamska braća imala daleko bolji geopolitički kontekst i veliki deo zapadne javnosti na svojoj strani. Ja bih kao građanin bio spreman za tu opciju, ali bojim se da dobar deo naroda ne bi, uz opravdanu sumnju da li bi neprijatelj u tom slučaju bio spreman da ide do kraja, pošto bi njegova odlučnost značila, ne Hirošimu i Nagasaki, ali sigurno novi Drezden ili Tokio.

Pored vijetnamske i Miloševićeve opcije, jedino ostaje ova đinićevsko-vučićevska noćna mora. Ali sa ljudima kojima je ta opcija najprihvatljivija razmimiolaženja su toliko duboka, da ne vredi ni debatovati sa njima.

Ekser, ne sećam da sam ga svrstavao u tu grupu, ali je istina da sam o njemu nekada imao bolje mišljenje. Uopšte ne razumem poentu takve konstatacije. Da sam mu pisao ode, nisam. Da ga sada bacam u blato, ne bacam ga.
Što se Tanasića tiče, ne znamo zašto se osećaš pozvanim da čoveka procenjuješ na osnovu jednog skrolovanja tviter-lajne. :krsti:

Jupole, ta priča o Dafimentu je već više puta dobrim delom dekonstruisana ovde. Udbaški projekat za čiju solventnost država nije garantovala. Upecalo se 5-6 hiljada naivaca koji su hteli leba preko pogače. I opet isto kao i za Crnu Goru, priča se o Jezdi i Dafini posle skoro 30 godina, a ćutke se prelazi preko švajcarskih kredita i privatnih izvršitelja, što su daleko veće i opsežnije pljačke od piramidalnih banaka.
Inače, stepen pljačke i osiromašenja građana je moja najeća zamerka Slobodanu, veća od nacionalne politike. Glad i ozbiljnije socijalno raslojavanje nisu smeli da se dozvole u onoj meri, iako je svakom jasno da su pokretač tog procesa sankcije. Sam model privatizacije iz 1990., pa i onaj iz 1992. je bio jako solidan, kao i otkup društvenih stanova za 200-300 maraka. Bilo bi interesantno pitati Miloševićeve pljuvače kada su rešili stambeno pitanje. Kod Tita sigurno nisu, pošto im ih je on samo pozajmljivao. I zašto im Vučić ne proda neki stančić za 5 evra po kvadratu? :biggrin:
A biće ipak da je tegla u pravu, jer je General sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno.
Tegi

Postby jupol » 05 May 2020, 01:00

Tegi wrote:Jupole, ta priča o Dafimentu je već više puta dobrim delom dekonstruisana ovde. Udbaški projekat za čiju solventnost država nije garantovala. Upecalo se 5-6 hiljada naivaca koji su hteli leba preko pogače. I opet isto kao i za Crnu Goru, priča se o Jezdi i Dafini posle skoro 30 godina, a ćutke se prelazi preko švajcarskih kredita i privatnih izvršitelja, što su daleko veće i opsežnije pljačke od piramidalnih banaka.
Inače, stepen pljačke i osiromašenja građana je moja najeća zamerka Slobodanu, veća od nacionalne politike. Glad i ozbiljnije socijalno raslojavanje nisu smeli da se dozvole u onoj meri, iako je svakom jasno da su pokretač tog procesa sankcije. Sam model privatizacije iz 1990., pa i onaj iz 1992. je bio jako solidan, kao i otkup društvenih stanova za 200-300 maraka. Bilo bi interesantno pitati Miloševićeve pljuvače kada su rešili stambeno pitanje. Kod Tita sigurno nisu, pošto im ih je on samo pozajmljivao. I zašto im Vučić ne proda neki stančić za 5 evra po kvadratu? :biggrin:

Ala ste dekonstruisali svaka vam cast, Skotland Jard da pozavidi... 5-6 hiljada naivaca... Sta pricas covece? Samo Dafiment banka je prevarila 150000 stedisa. To nije 150k ljudi, to je 150k porodica... A gde je Jezda, gde je Viktorijakomerc... Svaka 3-4. porodica u Srbiji je tada izgubila neku kintu u nekoj od tih afera... Neko hiljadu maraka, neko 100 hiljada...

Kakav otkup drustvenih stanova za 200-300 maraka? Cena otkupa dvosobnog stana je bila nekoliko hiljada maraka, sto je za tadasnju situaciju bilo kao sada 20 hiljada evra. A ljudi su placali stanarinu na te stanove decenijama. Odrzavanje. Od kojih para su izgradjeni? Ko ih je gradio? Arapi i Kinezi? Po kojoj ceni bi ti da prodajes drustvene stanove ljudima koji u njima vec zive i ne mozes iz njih da ih izbacis? Sta ti mislis, da Sloba tada nije izvukao maksimum para (i glasova) koji je mogao da izvuce? Zasto bi neko tada placao 50-100 hiljada maraka stan u kojem vec zivi?

Imas dovoljno znanja o drugim stvarima, nema potrebe da pises svasta o onome sto ne znas. Ima nas koji smo ziveli to o cemu si ti citao...

A ovo "Udbaški projekat za čiju solventnost država nije garantovala" je najjace... Da nije mozda i to bilo "neko udruzenje mladih" kako rece predsednik preksinoc?
Kad se Rajs na forum vrati
jupol

Postby Tegi » 05 May 2020, 01:40

Zakon o otkupu stanova je donet kad i zakon o transformaciji društvene svojine- 1990. godine. Dakle, u tzv. "Antinoj godini", kada je prosečna plata bila skoro 1000 maraka i sigurno nisu prodavani za par hiljada . Konkretno u Kragujevcu dvosoban stan za cirka 200 maraka, moja baba jednoiposoban platila malo više od 100. Simboličnu preprodaju društvene imovine karakterišeš kao da se prodaje za par hiljada maraka u situaciji kada te pare vrede kao 20k maraka. A u stvari se prodavali za presmešan novac u mesecima kada je ekonomska situacija bolja od sadašnje.

I kakvo plaćanje kirija za društvenu svojinu? U SFRJ se stanovi dobijali na besplatno korišćenje, pa kada je 1990. taj tip svojine izbačen iz zakonske regulative, snašlo ga je isto što i preduzeća- prodata su radnicima/korisnicima za male novce. 1992. se donosi novi zakon o privatizaciji, radničko akcionarstvo pretežno prelazi u državne ruke, ali stanovi ostaju u trajnom vlasništvu onima koji su ih platili.

Sada godinama plaćam kiriju od 200 evra i ukoliko sutra neko hoće da otkupi taj stan, ja ukoliko ne ponudim evro više, moram da se selim. A ti si sve to uspeo da relativizuješ.

Što se Dafine tiče, priznajem da sam sjebao oko brojke, sad vidim da je Dafiment brojao nešto više od 100k štediša, a da ukupna šteta koje su nanele sve piramidalne banke iznosi 350 miliona evra. Lepe pare i sramotna pljačka, ali podsetiću te da je Vučić iz budžeta izvadio 150 miliona evra više kako bi svakom punoletnom građaninu isplatio pišljivih 100 evra. Dakle, reč je o tankoj slamarici, ne o kućama i imanjima. Bez ikakve želje da to pravdam, već samo da bacimo neko drugo svetlo na tu krađu. Smešno spram onoga što se sada radi, ali pobednici tranzicije očigledno ne žele da pričaju o tome.
Tegi

Postby walterwhite95 » 05 May 2020, 02:44

Bušova administracija je bilo uglavnom vrlo nezainteresovana za balkan,oni su porodično bili fiksirani na bliski istok i odbranu nekih američkih interesa tamo. Amerika je čitave 1991 bila sklonija opstanaku Jugoslavije i nije se previše mešala u to pitanje ostvljajući evropljanima da to reše sami,jedino su 92 podržali sankcije,ni Miteran ni Mejdžor nisu bili protiv opstanka Jugoslavije,za Miterana se može reći da nam je bio i prijatelj dok je Mejdžor bio neutralan. Inicijativu za rušenje Jugoslavije tada najviše gura Nemačka preko Genšera koji inače poznavao Tuđmana iz njegovih disedentskih dana,evo ja kao dete izbeglice iz Hrvatske javno kažem da su hrvati najmudrije odigrali taj rat,Tuđman je bio premazan svim bojama i imao je mnoga poznanstva po svetu pogotovo u Nemačkoj gde je bio disident,njihova dijaspora ga je dugo birala i nisu pogrešili očigledno. Za razliku od Alije koji je sigurno najgluplji akter raspada Jugoslavije,baš taj sastanak sa Cimermanom recimo to ilustruje iako se danas priča da su ga amerikanci nagovorili da povuče potpis sva je prilika da je on to uradio na svoju ruku nadajući se da će zapad brzo intervenisati i pokloniti mu državu što se nije desilo,oni su inače ceo rat glumili žrtve i čekali da ih neko spase prvo zapad a posle i hrvati.Uglavnom amerika postaje izrazito agresivna tek dolaskom Klintona,i tada to postaje sukob dva potpuno različita koncepta sveta. Sa jedne strane ideal klintonističke države na balkanu je recimo Makedonija,dakle država gde su manjinska prava takva da su pola vlade albanci,gde se u parlamentu priča albanski,uz to naravno ide i članstvo u nato i otvoreno tržište dok je sa druge strane Sloba kao suverenista i komunista kojem je liberalan poredak stran. Pitanje je kako bi prošli i da je Sloba prihvatio recimo sve ustupke oko Kosova prosto jer mu nisu verovali i od neke 98 su otvoreno radili na promeni režima,jednostavno jako loš istorijski trenutak po nas ali opet mislim da smo mogli da prođemo nešto bolje.
walterwhite95

Postby Milutinov Tata » 05 May 2020, 06:30

Tegi wrote:Ako sam dobro razumeo, tvoje je rešenje dolazak na vlast Vuka Draškovića? Da se pogazi narodna volja i na vlast dođe daleko nesposobniji? Ili u Crnoj Gori Novak Kilibarda, ili zašto da ne- Slavko Perović?

Ovo drugo nije tačno, još krajem 1990ih je dogovoreno da u prvoj polovini predstojeće godine Predsedništvo predvodi Bora Jović, a u drugoj polovini Mesić. Moguće da je to bilo još pre afere Špegelj, ali u to nisam sasvim siguran. Svakako nemogućnost da procesuiraš ljude koje si uhvatio u priznanju da se naoražuvaju iz Istočne Nemačke dosta govori o dometu Miloševićevih ovlašćenja, kao i o samom značaju Predsedništva, SIV-a i JNA. Zato se preko reintegracije Vojvodine, KiMa i Crne Gore ne sme olako preći, te teritorije nisu pale s neba, što će se 10-15 godina kasnije jasno videti. Bez toga bi potpuno goloruk ušao u 1991., primoran da se boriš na daleko većem broju frontova sa dosta manjim kapacitetima.

'90 smo imali "demokratske" izbore u svim republikama i ko god da je pobedio imao je legitimitet. Ali za mene je problem u percepciji stvari naseg rukovodstva da tvrdoglavo insistira na jacanju federacije, u situaciji kada u svim ostalim republikama pobedjuju partije koje imaju potpuno drugacije poglede. Ovakva politika nije prosla ni u SKJ sa mnogo "meksim" rivalima, mislim da je bila greska ocekivati da se to moze "nametnuti" u mnogo losijim uslovima. Nisu izvukli pouke iz onoga sto se desilo na poslednjem kongresu SKJ.

Sto se tice predsednika predsenistva SFRJ gresis. Postojao je ustaljeni raspored rotacije na "celu" drzave, ali se do proleca '91 nije ni znalo da se u stvari na predsednistvu glasa za predsednika. To je naravno bila formalnost, ali nije tako bilo kada je na red dosao "izbor" Mesica. Jovic, Kostic i Bajramovic (fakticki svi predstavnici Srbije, ali po vazecem Ustavu predstavnici Srbije, Vojvodine i Kosova) su glasali protiv, dok se Momir Bulatovic kao predstavnik Crne Gore (koja tada nije imala clana predsednistva jer je Bucin podneo ostavku nakon onog glasanja za uvodjenje vandrednog stanja sredinom marta, a Branku Kosticu savezna skupstina nije potvrdila mandat) uzdrzao od glasanja. Mesic, Drnovsek, Bogicevic i Tupurkovski su glasali za izbor Mesica, ali nije bilo vecine i nastupila je kriza, u kojoj su povecane ingerencije saveznog premijera Markovica (koji je kasnije krajem juna fakticki izdao naredbu vojsci da izadje na granicu u Sloveniji i time zapoceo haos). Trojka iz EZ je u sitnim satima na prelazu iz juna u jul u palati Federacije izboksovala od Srbije da pristane na izbor Mesica, za ustupke koji kasnije naravno nisu sprovedeni, a kako su nasi vojnici prosli u Sloveniji sam vec napisao. To je bilo prvo popustanje Milosevica u pregovorima i kasnije verovatno posluzila kao smernica i ostalim pregovaracima narednih godina.

Tegi wrote:Isto tako je White napravio faktografsku grešku, iako se dobrim delom slažem sa napisanim,, oko uloge SAD-a. Klinton stupa na dužnost samo 3 meseca uoči Vens-Ovenovog plana, dakle godinu i po dana nakon početka rata u Hrvatskoj i 10 meseci nakon rata u Bosni, ali Milošević je ostao bez američke naklonosti još pod Bušovom administracijom, koja je baštinila nešto tradicionalniju geopolitičku tradiciju, po nas manje nepovoljnu i sa manje dezintegrativnih aspiracija. Uoči samog početka rata državni sekretar Bejker dolazi u Beograd i zagovara kakvo-takvo očuvanje Jugoslavije, a samo nekoliko meseci kasnije Cimerman pritiska Izetbegovića da odbije Kutiljerov plan čime se otvara najveće žarište sukoba. Očigledno je samo pitanje inicijative, pošto su je do Klintona imali Nemci, da bi je onda preuzeli Amerikanci. Ne možeš lobiranjem i "prodavanjem svoje priče" da utičeš na taj tip strateških odluka.

Sto se tice delovanja SAD, mora se spomenuti da su vec u prolece 1990. uvele ekonomske sankcije samo Srbiji i Crnoj Gori (do tada nezabelezeno da deo jedne drzave bude pod sankcijama). Okupacija Kuvajta je bacila njihov fokus na druge stvari, ali sigurno je da nisu blagonaklono gledali na Srbiju i Crnu Goru na cijem celu su bili bivsi komunisti, za razliku od svih ostalih istocno evropskih drzava. Bejker jeste bio u Beogradu i direktno je optuzio Sloveniju za izazivanje krize, ali je stao iza vlade Ante Markovica, koja je u tom trenutku vise bila mrtvo slovo na papiru nego realan faktor na teritoriji drzave. EZ je tada imala vodecu ulogu u resavanju krize, ali je primetno da SAD pokusavaju da se "uguraju". Mirovni plan u Hrvatskoj donosi Amerikanac Vens, a Cimerman po svom iskazu nije "pritiskao" Izetbegovica, vec ga "posavetovao" da ne prihvata nesto sto mu se ne svidja i time fakticki BiH gurnuo u rat, a EZ predstavio kao nesposobnu da resi problem, i SAD od pocetka aprila '92 postaju glavni igrac na terenu i za razliku od EZ mnogo agresivniji.

O ostatku tvoga posta mozda sutra ako nadjem vremena.
#10 Gracias Dios, por el fútbol, por Maradona, por estas lágrimas.

#8 #24

OI 2016/2021/2024
SP 2009/2015
EP 2006/2012/2014/2016/2018
SK 2010/2014
SL 2007/2008/2010/2011/2013/2014/2015/2016/2017/2019
MI 2009/2018

OSVOJILI SMO SVEEEEEE!!!
Milutinov Tata

Postby ExEr » 05 May 2020, 07:10

@tegi
Ne moras odmah u gard, nije napad. Bacio sam pogled, vido i priupitao te. Nisam pausalno cenio coveka, meni ne smeta podrska , ucinilo mi se da se kosi sa tvojim razmisljanjima.
Sto se Cavoskog tice, uz Koprivicu, Brdara, Lompara I Kuljica ako se dobro secam je bio neki tvoj izbor

Sto se stanova tice, nekog je kostao stotinak maraka, nekog desetak hiljada, prosek je bio par hiljada. To je reseno kako je reseno, jer su ljudi em placali kiriju godinama, em izdvajali kroz doprinose, em su imali pravo svojine posto su vec desetinama godina zibeli u njima, tj imali stanarsko pravo i nisi mogao jednostavno da ih izbacis odatle
Last edited by ExEr on 05 May 2020, 07:58, edited 2 times in total.
Kiselinu sipam u oči kakve sve pičke navijaju za Partizan
ExEr

Postby rabesandratana » 05 May 2020, 07:39

Tegi wrote:Zakon o otkupu stanova je donet kad i zakon o transformaciji društvene svojine- 1990. godine. Dakle, u tzv. "Antinoj godini", kada je prosečna plata bila skoro 1000 maraka i sigurno nisu prodavani za par hiljada . Konkretno u Kragujevcu dvosoban stan za cirka 200 maraka, moja baba jednoiposoban platila malo više od 100..

Tacno je da je odredjeni brfoj gradjana dosao do stanova po bagatelnoj ceni ali to je bilo posle hiperinflacije i iz razloga sto odredjeni broj ljudi kada je donet taj zakon nisu imali da iskesiraju stan,
Inace posle uvodjenja konvertibilnog dinara prosecna penizja je bila oko 20 nemackih maraka.

Moji su svoj stan otkuplil za 8000 dojc maraka.
Vucicu pederu ne damo ti titulu !

Dacha
Deda
NBG
Cuburac i cerka
Dexi
Angus Young
Don i kum
Jedno ime
Chinaski
rabesandratana

Postby fontaneros » 05 May 2020, 08:43

Nekadašnji Zaštitnik građana Saša Janković uputio je otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kome ga upozorava na opasnost od unutrašnjih sukoba u Srbiji i poziva da predloži izglasavanje leks specijalisa kojim će, zbog posledica vanrednog stanja i potrebe da se obezbedi uspeh izbornog procesa, biti odloženi izbori.

Spoiler: pokaži
“Obraćam Ti se kao prvi Zaštitnik građana u istoriji ove zemlje i drugi na predsedničkim izborima, koji i pored svih naših razlika i svega što je od Tebe i Tvojih preživeo, nije zaboravio šta imamo zajedničko: Srbiju, našu jedinu i zajedničku domovinu”, kaže se u pismu.

“Obraćam Ti se jer je naša Srbija svaki dan sve bliže otvorenom unutrašnjem sukobu. Ljudi su na ivici. Mnogima je prekardašilo i taj broj se brzo povećava. Osećaš to i sam, bez obzira šta Ti poltroni oko tebe govorili”, navodi Janković.

“Nije vreme da pričamo zašto je tako, jednostavno – tako je. Svako iole odgovoran, bez obzira na to šta misli ko je u pravu i ko bi u sukobu bio jači, ima obavezu da građanski sukob spreči. Ta obaveza je veća od svake politike. Ona nas definiše kao rodoljube i patriote, ili ljude gladne vlasti po svaku cenu”, poručio je on.

Janaković je pozvao Vučiča da “iskoristi, poslednji put, apsolutnu moć koju sada ima” i da “upotrebi svoj autoritet da odmah prestanu sve akcije nasilja protiv političkih neistomišljenika”.

“Odmah zatim pozovi lidere opozicije da pred građanima podelite odgovornost za demokratski izborni proces, i to ne samo sada, već i za ubuduće, ko god bio na vlasti. Predloži da zajedno u Skupštini, većinom potrebnom za izmene Ustava, izglasate leks specijalis kojim će, zbog posledica vanrednog stanja i potrebe da se obezbedi uspeh izbornog procesa, biti odloženi izbori”, kaže se u pismu.

“Istovremeno izglasajte zakon o tehničkoj predizbornoj vladi – od momenta raspisivanja izbora do formiranja vlade, neka svaki ministar ima ko-ministra iz opozicije i neka za svaku odluku trebaju oba potpisa. Ti znaš da ništa ne izmišljam, baš tako je u sličnoj situaciji u Makedoniji sprečeno krvoproliće. I neka to važi i za sve naredne izbore. Naravno, pošto ovo predlažem, izuzimam se iz teoretske mogućnosti da u tome učestvujem”, poručio je Janković.

“Dalje, prvog ko Ti kaže da ovo nipošto ne smeš da uradiš smesta otpusti i skloni od sebe. Taj čuva svoj plen i ništa drugo. Tvoja pobeda na izborima na dosadašnji način bila bi Pirova pobeda. A eventualni sukob išao bi samo na Tvoju dušu – sada imaš apsolutnu vlast, pa i odgovornost”, kaže se u pismu.

“Ako se od Tebe nešto zatraži iz inostranstva, kaži da u ovakvoj situaciji to ne možeš da ispuniš. Stranci Te ne mogu i neće sačuvati od razjarenog naroda, a ako uradiš kako predlažem i kako Te evo i molim, ovaj ponosni narod neće dati da ti stranci sude, kao što su Miloševiću”, naveo je Janković.

“Istorija Srbije, na koju se tako često pozivaš, neće Ti oprostiti ako zemljak krene na zemljaka. Кad nešto zaista voliš, ne žrtvuješ ga da bi dokazao da si u pravu. Verujem da Srbiju, naše slobodarsko nasleđe i mirnu budućnost sve naše dece, volimo podjednako”, kaže se na kraju pisma.
MI SMO ZABRANJENI, SVI TO DOBRO ZNATE...
fontaneros

Postby AirBall » 05 May 2020, 08:52

Prangija se oglasio, sledeci je Kostunica, samo da nahrani macke :laugh:
Кад неправда постане закон, отпор постаје обавеза
AirBall

Postby bbq » 05 May 2020, 09:09

AirBall wrote:Prangija se oglasio, sledeci je Kostunica, samo da nahrani macke :laugh:

Prozvao ga Zmaj od Semberije (mladić od 20 godina koji je 90 tih bio u Vukovaru :biggrin: )

@tegi

Plaćala se kirija.

Ako su Jezda i Dafina projekat DB sa kojim Sloba nije imao veze, jelte, čiji su projekat Zajam za preporod, krađa devizne štednje i ustupanje istih deviza povlašćenim privrednicima, monopoli na uvoz/izvoz, štampanje novca i hiperinflacija... i svi drugi mehanizmi pljačke običnih građana i preusmeravanja tih sredstava u mali krug ljudi bliskih Slobi i Miri.
bbq

Postby AirBall » 05 May 2020, 11:35

Кад неправда постане закон, отпор постаје обавеза
AirBall

PreviousNext

Return to Evropska košarka