Woodoo wrote:Kako može lopovluk i pljačka građana organizovana od strane države da bude posledica delanja međunarodne zajednice? Jesi li ti pročitao uopšte šta je bukowski napisao?
Pisao je o bacanju hleba iz kamiona gradjanima sto je direktna posledica raspada ekonomije uzrokovane spoljnim sankcijama koje do tada nisu bile nigde praktikovane...
Woodoo wrote:Sve ovo što si napisao za Slobu je interesantno. Kada si mali kao što smo mi bili, bez zaleđine koje bi možda danas imali, kada se raspao istočni blok, onda ne vodiš politiku kontra tokova velikih sila i plačeš na nepravdu kao kalimero već se koliko je moguće prilagodiš toj situaciji i čekaš povoljan istorijski trenutak za konačno rešavanje srpskog pitanja u svim zemljama bivše Jugoslavije (na ovome upravo ti često insistiraš u svojim upisima kada pišemo o trenutnoj političkoj situaciji). On ništa od toga nije radio, nije prepoznao u kom pravcu ide svet, koliko će jaka biti Rusija (tj slaba), nije probao da napravi neki kompromis, jednostavno nije bio dorastao zadatku koji mu je poveren, a to je vođenje države u novim geopolitičkim uslovima. Kako je neko napisao, nije trebao da bude isporučen hagu (koji je on sam priznao isporučivanjem drazena erdemovića i radoslava kremenovića '96) već smo trebali ovde da mu sudimo za sve što je uradio srpskom narodu tokom '90-ih.
U trenutku raspada SFRJ nekoliko miliona Srba je ostalo van granica avnojevske Srbije s tim da su im novim ustavima oduzeta prava konstitutivnog naroda koje su do tada imali... Jos uvek su bile sveze posledice 2. svetskog rata gde je u koncentracionim logorima i jamama zavrsilo vise stotina hiljada Srba...
Moze se iz sadasnje perspektive govoriti o promeni geopolitike, ali od tog trenutka je proslo 30 godina i uslovi nisu bili ni blizu dobri koliko danas pa opet ne mozemo ni danas nijednu pricu u potpunosti okrenuti na svoju vodenicu...
Primer Kosmeta je najbolji jer mi kao drzava odavno nismo imali bolje odnose sa tri kljucna aktera Amerikom, Rusijom i Kinom pa ne mozemo situaciji makar malo okrenuti u svoju korist..
Nije tacno da nista nismo dobili, ne bi bilo ni RS da se nije ratovalo, utopila bi se u unitarnu Bosnu i Srbi bi kao narod u istoj bili progutani..
Primer Crne Gore pokazuje u kom pravcu bi se sve kretalo da nije bilo rata...
Da se nije ratovalo obnovio bi se Pavelicev koncept hrvatske pravoslavne crkve koji bi deo Srba koji je ostao u Hrvatskoj, a nije se pokatolicio preveo u hrvatstvo... To se sad pokusava u CG gde rezim aktivno ucestvuje u pravljenju nove crkve i dobijanje predznaka drzavne...
U Makedoniji je taj proces zavrsen jos pod komunistima 50-ih i 60-ih godina 20. veka...
Mi se borimo da opstanemo kao narod, vec vekovima traje proces katolicenja, prelaska u Islam, iseljavanja srpskog naroda sa ovih prostora...
To ne moze da zaustavi ni Milosevic, ni Djindjic, ni Vucic, to moze da zaustavi samo radikalna promena geopolitike po kojoj ce biti dozovoljeno da proruski faktor na Balkanu bude dominantan...
To sto vi pisete su posledice, a ne uzroci, u suprotnom ne bi bilo ni Kirila Cvjetkovica, ni Franjevaca u Hercegovini, ni Stepinca...
Ovo je proces koji traje vekovima, samo se faze menjaju...
To naravno ne moze da vide oni koji gledaju samo u sopstveni trbuh i koji misle da svet pocinje i zavrsava se sa njima...
Mi smo samo epizodisti u ovoj seriji, a nasa uloga je kao i mnogih generacija pre nas da zaglavimo cipelu u vrata da se ne zatvore...