Dugo nista nisam pisao, pa je red.
Bio sam pre koju nedelju u Austriji i osim raskalasnog nocnog zivota (
) uzivao sam i u njihovim vinima.
Tacnije dva, koji predstavljaju njihov ponos. Danas prvo - Gruner Veltliner.
Tesko ga je povezati sa nekim "poznatijim" vinom jer je specificno, ali kada bih morao rekao bih da lici malo po stilu na nemacki Rizling (dry). Ovo grozdje sasno sazreva, pa je nezgodno za gajenje u severnijim regionima, ali zato fantasticno uspeva u istocnoj Austriji.
Inace devedesetih je trend u Austriji bio da se prave crvena, punija vina i hvala Bobu da su odustali od toga i posvetili se vise nekim drugim stvarima.
Ja sam pio S.DONA - Grüner Veltliner, Grant Select - Atzberg, vinarije Donabaum. I to vino kosta negde oko 20 eura. Ali generalno traziti vina iz Wachau-a, Kremstal-a ili Kamptal-a, jer su to najbolji regioni.
U pitanju je trocken ili suvo vino, slama boje, sa blago srebrnkastim nijansama. Izuzetno kompleksno na nosu, zaista ima svega od grejpa i kajsije, preko minerala pa do nekog blagog dima. U ustima je vrlo socno, ima finu punocu i solidnu strukturu popravljenu jos malo lezanjem u buretu, medjutim ono ne poklapa te vocne arome koje daju sucnost, vec je sve lepo izbalansirano. Vrlo je elegantne zavrsnice, blago zacinjene nekim biberom. Velika kolicina alkohola, pogotovo od 14,5% ne strci jer je lepo izbalansirano sa kiselinama.
Zbog te vockaste socnosti lepo lezi i kada se pije samo, u nekim vrelim letnji danima, ali i sa nekim laganijim mesom, poput piletine u nekom sosu na bazi pavlake ili sa belom ribom. Sluziti ga rashladjenog, tako 9-11 stepeni.