by balkanski spijun » 19 Sep 2020, 06:56
Pomesali ste loncice.
Ima mesara koje prodaju dobro meso,to nije sporno.
Jedno je meso za svakodnevnu upotrebu,a drugo meso za susenje.
Meso za susenje,tesko moze da se kupi u mesarama.Ako je svinjsko meso u pitanju,one moraju da budu oko 2 godine stare.Meso mladih svinja nije dobro za susenje.Nije dovoljno zrelo I sadrze veliku postotak vode.
Susi se I ono,ali bolje je kad je starije.
Kad je mlado meso,puno vode,ono se skupi,skvrci.Bude vise tvrdo.
Govorimo kako se to nekada radilo,na tradicionalan nacin.Drugo je vakumiranje,susenje u specijslnim susarama,nije videlo dima.
To moze da se nadje,samo u privatnoj reziji.Kome treba veca kolicina mesa,ok.Najbolja stvar.Kome treba manje mesa to je problem.
Mora malo iskustva.Boja mesa mladih svinja je svetlija I vodenija.
Junetina isto od starijih grla.Meso je tamnije boje.Ramstek mora da bude minimum od 8 kg pa navise.Mlado june ne moze da ima ramstek 8,10,12 kg.Sto zrelije ,to bolje.Ramstek to je juneca ledjanica Ili govedja(za one koji ne znaju ).
Za kovadice,zavisi od zelje.Konkretno ja ne volim,ne mogu da cekam po par meseci (do pola godine),da meso zri.Sunka(prsut),kulen.Pravim ono sto kozumiram odmah.Da cekam sledecu godinu,daleko bre.
Nije to bas tako,uzmem meso I susim.Potrebno je i uskustvo,vreme I malo poznavanja celog procesa susenja.
Za kobasice je potreban majstor.Za cvarke je potrebno da se zna.Negde su odlucni,a negde losi.
Ko ima uslove,vreme,svakako je dobro.