Zavrsene su evropske kvalifikacije.
Da smo pisali scenario pre starta plej-ofa verovatno ga ovako ne bismo napisali, jer su maltene svi oko nas ispali koji su trebali da ispadnu.
-U liniji od 13-18 drzave, jedino je Srbija ostala sa 2 predstavnika u Evropi, dok svi ostali imaju samo jedan tim.
-Grci iako su bili vidjeni posle zreba za plej-of da ce imati minimum 3 tima, a mozda i 4, na kraju su ostali samo na jednom. Debakl Paoka i ispadanje Aeka koji je svakako u najmanju ruku egal sa Trabzonom sto je pokazao i danas. Cesima je Slavija izvukla grupu smrti u LS i skoro nemoguce da ce prezimeti... Za Dinamo ZG isto nisam optimista da ce biti treci iako verujem da ce osvojiti neke bodove u onoj grupi... Za Apoel i Kopenhagen cemo videti kakve ce LE grupe imati.

Isto tako ne treba biti narocito pametan pa skapirati da ce najvise zavisiti od Partizana sto se tice nacionalnog koeficijenta. Zvezda je svoje odradila ulaskom u LS i donosenjem 1,000 bonus bodova, tako da sve sto naprave u grupama je samo dodatno. Eventualna 4 boda i skor 1-1-4 bi bio sasvim dobar, sve preko toga odlicno. Tih 1-1-4 bi znacilo da bi koeficijent bio 4,750 bez naseg rezultata.
Mi u Ligi Evrope imamo puno vise mogucnosti za bodove, ali da vidimo sutra grupe prvo. Neki Volfsberger ili Dudelanz bi bile ekipe protiv kojih bi bilo itekako moguce uzeti 2 pobede npr... Ako bismo izvukli neki skor 2-1-3, to bi bilo 1,250 bodova od nas i nacionalni koeficijent bi bio 6,000 za ovu sezonu... Znaci da bismo dosli do 6,000 ove sezone, neophodne su ili zbirno 4 pobede nasih klubova u grupama ili npr. 3 pobede i 2 remija ili 2 pobede i 4 remija.
Opet, 6,000 izvesno ne bi bilo dovoljno za top15 ove sezone, mislim da je 7,000 neki minimum. Sto znaci da ce Zvezda morati potegnuti i prezimeti u Evropi, a mi takodje da budemo minimalno na 7 bodova u grupi. Dobro je sto je Zvezda zajedno u grupi sa Olimpijakosom, pa ukoliko bi uspeli da zavrse ispred njih u grupi i da prezime, uz nasih 7 bodova, to bi skoro sigurno znacilo da bismo preskocili Grke ove sezone.
Sto se Hrvata tice, ako Dinamo ne odigra nekih 6+ bodova i ne prezimi u LS, nema dileme da cemo rutinski osisati Hrvate... E sad, Apoel ce biti teza prica, tj. sve zavisi kakvu ce grupu povuci. Mogu i oni da izvuku taj Dudelanz i da prezime posto su u drugom sesiru i da odrze koeficijent, bas dosta zavisi od njihove grupe sutra i to treba ispratiti pored nase najvise. Skoti su iza i mogu pretiti, ali nisam siguran da ce nas prestici do kraja ove sezone, imamo de facto 2 pobede ispred njih fore.
To je sto se tice borbe za top15 ove sezone... Koliko bi nam sada samo znacilo da je Radnicki dobio 2 meca protiv Flore npr... Slepci.
Nije nemoguce, ako Partizan prezimi (znaci 8-9 bodova), a Zvezda zavrsi ispred Olimpijakosa, mi bismo vec na prolece mozda bili u top15, ili bismo bili na pobedu i remi npr. udaljeni pa bi trebalo nesto osvojiti i u 1/16 LE... Ali fakat je da minimalno jedan tim mora prezimeti i ostati u igri. I taj jedan tim mora biti Zvezda zbog Olimpijakosa, jer jedno povlaci drugo... Olimpijakos ako prezimi, oni i u LE posle mogu uzeti dosta bodova... Ili npr. ako izvuku nas i Apoel zajedno, ista prica bi bila, neophodno bi bilo da ih ostavimo iza nas. Sumnjam da je na pocetku sezone bilo ko mogao zamisliti da se borimo ove sezone za top15 ali eto, konkurencija se obrukala, veciti ispunili zadatak, pa smo u igri.
E sad, ono sto je bitnije od ove sezone, to je da ulazak Partizana i Zvezde garantuje neke bodove u grupama. Kao sto sam rekao, ja mislim da je 2,000 u grupama realna prica neka i da je sve preko toga ozbiljan bas uspeh, a sve ispod toga blagi neuspeh. 5,500 je minimum po meni koji moramo ispuniti. To su 2 pobede i 2 neresene zbirno za oba tima. Sa 5,500 - 6,000 bi sebe stavili u sjajnu poziciju za naredne dve sezone, ako ne dohvatimo ove top15.
Recimo za narednu vec:

Iako smo na ovoj listi jedno mesto slabiji, od 15. pozicije nas deli samo jedna pobeda u grupama teoretski. 13. pozicija isto nije nesto narocito predaleko... Otprilike daleko koliko i sada 15 ove sezone... Kao sto sam rekao, Hrvate cemo ostaviti ove sezone, tj. morali bi ih ostaviti makar 1,000 iza nas pred start sledece sezone, Cehe mozemo presisati i za 2,000 pred start naredne sezone uzimajuci u obzir da je Slavija u grupi sa Barselonom, Dortmundom i Inter i da bi i 3 boda u grupi tj. jedna pobeda bila veliki uspeh tu. Ono sto je jako bitno, i Ceska i Hrvatska ce i naredne sezone imati 5 timova u Evropi, a samo ce sampionu Ceske biti garantovano mesto u jednoj od grupa, niko nema direktan plasman na primer... Tako da em ce kasno krenuti u kvalifikacijama, em nema niko direktno, tako da smo u boljoj situaciji od Ceske i Hrvatske naredne sezone i sto se toga tice, tako da ako ih ostavimo 2,000 iza sebe ove sezone, bas tesko nas mogu uhvatiti, osim ako ne dozivimo sl. sezone neki ozbiljan debakl.
E sad, Skoti, Grci i Danci su prica za pratiti... Skoti sigurno imaju veci potencijal da nas ostave iza sebe jer imaju 2 LE tima, pre ce oni u LE da skupljaju bodove nego Zvezda.
Ali otom potom, meni iz ove perspektive deluje da cemo lakse uci u top15 na kraju ove sezone, nego na kraju naredne.

Ipak, ona lista koja mene najvise zanima u zadnje 2 sezone i kojoj najvise pisem je ova:

Mi smo ovde u jednoj ziceri poziciji. Hipoteticki da zamislimo da cemo imati 6,000 ove sezone na kraju, to bi bilo 18,375.
Da kazemo da ce nas Ukrajinci i Holandjani presisati kad tad, mi nismo njihova liga i ne takmicimo se sa njima. Isto vazi za Belgijance i Turke, prvi imaju 4 tima u grupama, drugi 3, ali i da nas ne stignu ove sezone, nema dileme da ce nas stici sledecih, previse ozbiljnih timova.
Sto znaci, da od ostatka Evrope, to trenutno stoji ovako kada stavimo ove 4 drzave ispred koje ce opet kazem neminovno do kraja ove petogodisnje liste prestici i Srbiju i Kipar:
14) Kipar 16,500
15) Srbija 16,375
16) Skotska 15,250
17) Hrvatska 14,250
18) Ceska 14,100
19) Grcka 13,900
20) Danska 11,750
Svedjane i Norvezane nisam racunao jer oni nisu realna prica.
Iz tabele se navodi da je u nasem interesu da na ovoj listi zavrsimo ispred svih ostalih na kraju sezone, sa sto vecom razlikom i da tu poziciju onda zadrzimo i naredne dve sezone.
Msm. ako do kraja ove sezone skupimo 2,000 bodova vise od Hrvata, imacemo 4,000 prednosti ispred njih, isto vazi za Cehe, a ni Grci nece vise imati ako Olimpijakos ne napravi nesto znacajno.
Moje misljenje je da su Skoti najveca pretnja ovde, ali otom potom.
Ova lista je nasa najbolja sansa, nekih 27,000 je prosecno potrebno zadnjih par sezona za top15 u petogodisnjem ciklusu, mi bi sa novih 6,000 imali preko 18,000 nakon tri godine... Znaci sa 4,500 u naredne dve sezone bismo trebali biti u top15, a 4,500 moze skupiti i jedan tim sa odlicnom sezonom.
Evo Hrvati na primer, Hajduk odmah ispao, Osijek odmah ispao, Rijeka nije usla u grupe... Samo im je maltene Dinamo doterao 3,375 ulaskom u LS, tamo ce isto nesto osvojiti i to ce biti oko 4,000.
Jos jedna bitna stvar, ogromne su sanse da ce nasa dva tima pored FKP i FKCZ koji budu igrali Evropu sl. sezone biti povlasteni i u Q1 i u Q2... Trebace malo srece u nekim ligama, ali dobre su sanse iz ove perspektive i to bi moglo igrati ulogu sledece sezone...