Da ne bi bio "siromasan" uvod, a opet da se i ja ne bi previse mucio, citiracu samog sebe, tacnije svoj diplomski
Старост винове лозе се мери десетинама милиона година, а постоје и неке индиције да се она јавља још у периоду терцијара. Међутим, само виноградарство је знатно млађе и поуздани подаци говоре да се оно јавља пре 8.000 година. На самом почетку човек је сaкупљао плодове и користио их искључиво за исхрану. Данас, моного година касније, грожђе, које се се сматра за „најкомплетније“ воће, јер поред шећера, киселина и минералних материја садржи и комплекс витамина значајних у исхрани човека, се само малим делом користи за исхрану, а много већим у производњи вина. Поред овога грожђе је значајно и у производњи алкохолних и безалкохолних пића, сирупа, уља...
Због особине винове лозе да успева како на плодном тлу, тако и на сиромашним песковитим, шљунковитим и скелетним земљиштима, она је веома распрострањена. Данас се, на свету, под виноградима налази близу 8 милиона хектара земљишта, док се произведе више од 250 милиона хектолитара вина. Највећи произвођач вина је Европска Унија, односно Француска, Италија, Шпанија, Португалија и Немачка. Међутим, у последње време оне се суочавају са смањењем удела у светској трговини, док земље такозваног „Новог света“, САД, Аустралија, Аргентина, Чиле и Јужна Африка постају све већи и значајнији фактор на тржишту вина.
E sad ja sam ovaj topik zamislio kao mesto gde bi forumasi mogli da preporucuju i opisuju vina koja su pili, diskutuju o njima, pa i da traze preporuke za posebne prilike ukoliko zele. Ja nisam veliki ekspert, nisam popio na hiljade vina, ali ukoliko budem mogao da pomognem negde, potrudicu se.
Gledacu da preporucim po jedno vino svaka 2-3 dana, da se ne ispucam na pocetku, ali posto je ovo svecani trenutak krenucu sa dva, pa kad je bal...
Prvo vino koje bih preporucio je jedno srpsko vino, vinarija Matalj je u pitanju, koja ima vinograde na padinama Dunava i njihovo vino Terasa.
Terasa je inace 100% Chardonnay, pa je i boja svetlozuta sa zelenkastim odsjajem. Na nosu dominira zelena jabuka i to bas onako dominira, a ja sam osetio i neki limun i grejp. Ne iskljucujem da neko sa boljim nosem jos nesto pronadje
Inace vino ima i blagu aromu dima, ali nije barikirano (to je onda kada odlezava u hrastovim buricima), vec je cipsovano (kada se komadici hrasta ubacuju u vino dok odlezava). U ustima je vrlo osvezavajuce, jabuka se bas oseti, gotovo kao da ste je jeli i malo drveta, srednjeg je tela i teksture. Srednja je i zavrsnica (to je ono koliko vam ukus ostaje u ustima nakon sto progutate vino). Cena mislim da je oko 800 dinara.
Sluzio bih ga na nekih 12ak stepeni. A upario sa nekom dimljenom ribom, mozda saranom, piletinom u nekom sosu sa pavlakom, mozda i prasetinom ali onako mladjom i laganije ispecenom.
Drugo vino koje cu preporuciti je jedno penusavo, tacnije Sampanjac, koje ce lepo ici uz novogodisnje praznike. Zaboravite Dom Perignon, pogotovo ovu 2003. berbu koja je sada u opticaju, sampanjac Mumm Cordon Rouge je u odnosu cena-kvalitet za tri klase ispred. A inace se ovo vino koristi prilikom slavlja na postolju u formuli 1, kada se prskaju
Pravi se od sorti Pinot Noir, Pinot Meunier i Chardonnay. Inace je Brut (suv) i Non-Vintage (nije sve iz iste godine, nego kupaza iz vise). Dominira Chardonnay, pa je svetlozuta boja, sa zelenkastim nijansama. Na nosu dominira opet jabuka i limun. Vino je lagano, ali izuzetno kremasto i elegantno, sa finom ali kratkom zavrsnicom. Negde je oko 3000 dinara.
Sluziti ga na veoma niskim temperaturama 6-7 stepeni. A sto se uparivanje, sampanjac je za to vrlo lagan jer ide uz sve. Od klasike sa kavijarem, do morskih plodova pogotovo lobster (stao mi mozak kako se na srpskom kaze), tezih sireva (parmezan), pa do nekog voca tipa jagoda. Inace kazu da ide dobro uz kajganu, cak decko jedan tvrdi da je probao sampanjac sa kajganom i tartufima i da je out of this world.
Eto toliko za pocetak, nadam se da je nekom pomoglo, a mozda je neko i naucio neke tehnicke stvari
Pisite, komentarisite...