Board index Život van sporta Lifestyle

Vino

Vino

Postby Houdini » 28 Dec 2011, 00:34

Da ne bi bio "siromasan" uvod, a opet da se i ja ne bi previse mucio, citiracu samog sebe, tacnije svoj diplomski :biggrin:

Старост винове лозе се мери десетинама милиона година, а постоје и неке индиције да се она јавља још у периоду терцијара. Међутим, само виноградарство је знатно млађе и поуздани подаци говоре да се оно јавља пре 8.000 година. На самом почетку човек је сaкупљао плодове и користио их искључиво за исхрану. Данас, моного година касније, грожђе, које се се сматра за „најкомплетније“ воће, јер поред шећера, киселина и минералних материја садржи и комплекс витамина значајних у исхрани човека, се само малим делом користи за исхрану, а много већим у производњи вина. Поред овога грожђе је значајно и у производњи алкохолних и безалкохолних пића, сирупа, уља...

Због особине винове лозе да успева како на плодном тлу, тако и на сиромашним песковитим, шљунковитим и скелетним земљиштима, она је веома распрострањена. Данас се, на свету, под виноградима налази близу 8 милиона хектара земљишта, док се произведе више од 250 милиона хектолитара вина. Највећи произвођач вина је Европска Унија, односно Француска, Италија, Шпанија, Португалија и Немачка. Међутим, у последње време оне се суочавају са смањењем удела у светској трговини, док земље такозваног „Новог света“, САД, Аустралија, Аргентина, Чиле и Јужна Африка постају све већи и значајнији фактор на тржишту вина.


E sad ja sam ovaj topik zamislio kao mesto gde bi forumasi mogli da preporucuju i opisuju vina koja su pili, diskutuju o njima, pa i da traze preporuke za posebne prilike ukoliko zele. Ja nisam veliki ekspert, nisam popio na hiljade vina, ali ukoliko budem mogao da pomognem negde, potrudicu se.

Gledacu da preporucim po jedno vino svaka 2-3 dana, da se ne ispucam na pocetku, ali posto je ovo svecani trenutak krenucu sa dva, pa kad je bal... :biggrin: :drugged:


Prvo vino koje bih preporucio je jedno srpsko vino, vinarija Matalj je u pitanju, koja ima vinograde na padinama Dunava i njihovo vino Terasa.

Image

Terasa je inace 100% Chardonnay, pa je i boja svetlozuta sa zelenkastim odsjajem. Na nosu dominira zelena jabuka i to bas onako dominira, a ja sam osetio i neki limun i grejp. Ne iskljucujem da neko sa boljim nosem jos nesto pronadje :biggrin: Inace vino ima i blagu aromu dima, ali nije barikirano (to je onda kada odlezava u hrastovim buricima), vec je cipsovano (kada se komadici hrasta ubacuju u vino dok odlezava). U ustima je vrlo osvezavajuce, jabuka se bas oseti, gotovo kao da ste je jeli i malo drveta, srednjeg je tela i teksture. Srednja je i zavrsnica (to je ono koliko vam ukus ostaje u ustima nakon sto progutate vino). Cena mislim da je oko 800 dinara.

Sluzio bih ga na nekih 12ak stepeni. A upario sa nekom dimljenom ribom, mozda saranom, piletinom u nekom sosu sa pavlakom, mozda i prasetinom ali onako mladjom i laganije ispecenom.


Drugo vino koje cu preporuciti je jedno penusavo, tacnije Sampanjac, koje ce lepo ici uz novogodisnje praznike. Zaboravite Dom Perignon, pogotovo ovu 2003. berbu koja je sada u opticaju, sampanjac Mumm Cordon Rouge je u odnosu cena-kvalitet za tri klase ispred. A inace se ovo vino koristi prilikom slavlja na postolju u formuli 1, kada se prskaju :biggrin:

Image

Pravi se od sorti Pinot Noir, Pinot Meunier i Chardonnay. Inace je Brut (suv) i Non-Vintage (nije sve iz iste godine, nego kupaza iz vise). Dominira Chardonnay, pa je svetlozuta boja, sa zelenkastim nijansama. Na nosu dominira opet jabuka i limun. Vino je lagano, ali izuzetno kremasto i elegantno, sa finom ali kratkom zavrsnicom. Negde je oko 3000 dinara.

Sluziti ga na veoma niskim temperaturama 6-7 stepeni. A sto se uparivanje, sampanjac je za to vrlo lagan jer ide uz sve. Od klasike sa kavijarem, do morskih plodova pogotovo lobster (stao mi mozak kako se na srpskom kaze), tezih sireva (parmezan), pa do nekog voca tipa jagoda. Inace kazu da ide dobro uz kajganu, cak decko jedan tvrdi da je probao sampanjac sa kajganom i tartufima i da je out of this world.


Eto toliko za pocetak, nadam se da je nekom pomoglo, a mozda je neko i naucio neke tehnicke stvari :biggrin:

Pisite, komentarisite...
Пре свега се заборавља у каквој земљи радимо и да се упорно и систематски ради на гашењу ККП, са приоритетом да Жељко не остане. Човек ради у ненормалним условима. Свакодневно.
Има осећај кривице што клуб трпи јер није хтео да подржи мурата.
User avatar
Houdini
 
Posts: 22246
Joined: 28 May 2011, 19:28

Re: Vino

Postby Alonzo » 28 Dec 2011, 01:25

Odlican topik. Sada bi bilo lepo da neko preporuci neka vina...:D
User avatar
Alonzo
 
Posts: 9521
Joined: 15 Mar 2011, 01:22

Re: Vino

Postby Crazy Soul » 28 Dec 2011, 02:01

Evo jos malo nekih zanimljivosti o vinu :roll:
Crveno i belo vino dobijaju se na skoro identičan način. Crveno vino svoju boju dobija od kožice crnog grožđa. Ukoliko se kožica ukloni pre fermentacije od crnog grožđa se može dobiti i belo vino. Svega nekoliko belih vina se izvodi od crnog grožđa. Šampanjac je jedan od tih izuzetaka.
Roze se dobija fermentacijom crnog grožđa, gde se pokožica izdvaja nakon vrlo kratkog delovanja na grožđani sok.
Za koje god vino da se odlučiš, u zavisnosti od raspoloženja, hrane, godišnjeg doba ili nekog drugog kriterijuma, najbitnije od svega je pravilno ga poslužiti kako bi dobio maksimum ugođaja.
* Šampanjska vina – najbolje ih je servirati na temperaturi od 7 do 11 stepeni Celzijusa (većina šampanjskih i penušavih vina), dok starija, kompleksnija i skuplja šampanjska vina treba servirati na temperaturi približnoj za serviranje belih vina.
* Bela stona slatka ili suva vina – najbolje je servirati od 5 do 10 Celzijusa.
* Bela slatka kvalitetnija vina, desertna vina, na primer, Sauternes, Gewurtztraminer na temperaturi od 7- 10 stepeni Celzijusa.
* Bela suva vrhunska vina, najkvalitetnija vina iz Francuske, Nemačke, Amerike, Australije najviše vole temperature između 10 i 14 stepeni.
* Roze vina je pre služenja najbolje čuvati na temperaturama od 10 do 13 stepeni.
* Laka voćna crvena vina, sa nižim sadržajem tanina, Cotes du Rhone, Beaujolais Nouveau, Chianti – 10 -15 stepeni.
* Većina crvenih vina najbolja su na sobnoj temperaturi 16-18 Celzijusa. Ukoliko je vino hladnije, tanini postaju izraženiji i vino može imati opor ukus. U suprotnom, ako vino serviraš na temperaturi višoj od preporučene, ono može da bude beživotno i slabo. Pravilo je da bi složenija vina trebalo servirati na višim temperaturama do 18 stepeni, pa čak i koji stepen više, kako bi se istakla njihova punoća .
* Sherry i Porto – 16 -18 Celzijusa.

Niže temperature smanjuju isparljivost i time smanjuju arome, ali ističu kiselost i oštrinu, što je karakteristika belih vina. Vino servirano na višoj temperaturi zbog isparljivosti alkohola imaće oštar miris i pokazaće sve nedostatke vina.

Otvaranje vina
Svima je poznato kako se otvara vino. Ono na šta se manje obraća pažnja je način na koji se otvaraju penušava vina i šampanjci. Zaboravi na sve ono što si video na televiziji i proslavama. Mućkanjem flaše i izletanjem zatvarača izgubićeš ne samo deo dragocenog vina iz boce, već i deo dragocenih mehurića, što je gubitak za vaša čula. Prilikom otvaranja bocu drži jednom rukom, a drugom istovremeno pridržavaj čep. Potrebno je lagano okretati bocu, držeći čep dok se ne čuje prigušeni zvuk izlaska pampura.

In vino veritas..... :roll:
ImageWherever you go, go with all your heart...
User avatar
Crazy Soul
 
Posts: 6459
Joined: 05 Apr 2011, 09:19
Location: Beograd

Re: Vino

Postby gogo23 » 28 Dec 2011, 02:16

Houdini wrote: lobster (stao mi mozak kako se na srpskom kaze)

Jastog. :biggrin:

Image

Vueve clicquot je meni licno najomiljeniji sampanjac, tj vise mi lezi lezi od Mum-a i izvikanog Moeta, od koga zna da boli zeludac dan posle. Cena mu je kod nas nesto visa od Muma, oko 4.000 din, ali dobro ohladjen vredi svaku paru.
gogo23
 
Posts: 7075
Joined: 23 Mar 2011, 01:00

Re: Vino

Postby Houdini » 28 Dec 2011, 02:49

Crazy Soul wrote:Otvaranje vina
Svima je poznato kako se otvara vino. Ono na šta se manje obraća pažnja je način na koji se otvaraju penušava vina i šampanjci. Zaboravi na sve ono što si video na televiziji i proslavama. Mućkanjem flaše i izletanjem zatvarača izgubićeš ne samo deo dragocenog vina iz boce, već i deo dragocenih mehurića, što je gubitak za vaša čula. Prilikom otvaranja bocu drži jednom rukom, a drugom istovremeno pridržavaj čep. Potrebno je lagano okretati bocu, držeći čep dok se ne čuje prigušeni zvuk izlaska pampura.

Lepo Crazy Soul, ovo su vrlo korisne informacije. da dodam jedan alternativni nacin otvaranja penusavog vina, koji je vrlo zanimljiv, u Napoleonovo vreme su nakon pobeda ovako otvarali penusavce.


gogo23 wrote:
Houdini wrote: lobster (stao mi mozak kako se na srpskom kaze)

Jastog. :biggrin:

Vueve clicquot je meni licno najomiljeniji sampanjac, tj vise mi lezi lezi od Mum-a i izvikanog Moeta, od koga zna da boli zeludac dan posle. Cena mu je kod nas nesto visa od Muma, oko 4.000 din, ali dobro ohladjen vredi svaku paru.

Jeste, od citanja stranih knjiga nekad potpuno zabagujem i znam kako se kaze na engleskom nesto, ali ne mogu da se setim kako da kazem na srpskom :biggrin:

Nisam pio ovaj Sampanjac, moram da priznam, ali ako budem imao priliku sigurno cu probati pa cu ti reci kako mi je prijao.

Inace da me neko ne shvati pogresno Dom Perignon je odlicno vino, pogotovo kada je iz dobre berbe, ali mislim da se za mnogo manju cenu moze naci isti kvalitet. Ali dobro to je statusni simbol, pa na tu vrstu marketinga ima toliko veliku prodaju.
Пре свега се заборавља у каквој земљи радимо и да се упорно и систематски ради на гашењу ККП, са приоритетом да Жељко не остане. Човек ради у ненормалним условима. Свакодневно.
Има осећај кривице што клуб трпи јер није хтео да подржи мурата.
User avatar
Houdini
 
Posts: 22246
Joined: 28 May 2011, 19:28

Re: Vino

Postby bekrinjo » 28 Dec 2011, 11:11

Muscat Otonel
:inlove:
To mi je omiljeno od domacih industrijskih vina,prave ga Vrsacki vinogradi
Topić himnu nije pevao,nije pevao,nije pevao!!!
Jedan je Milenko Topić!


Váyase, señor Questa váyase!!!!
User avatar
bekrinjo
 
Posts: 5864
Joined: 16 Mar 2011, 01:37
Location: Aleksandrovac-Beograd

Re: Vino

Postby vicharhcp » 28 Dec 2011, 16:45

Pre desetak dana je u Zemunu otvoren vino bar. Ima mnogo vrsta vina i poznavaoci (što ja nisam :biggrin: ) kažu da su "skupa" vina jeftinija nego na drugim mestima.
Ko voli, može da svrati da proveri. Ja još nisam bila.

Image

http://www.facebook.com/profile.php?id= ... 51&sk=info
"Nije uvek lako, ali je uvek lepo navijati za Partizan!" Duško Radović
SVE PROLAZI - PARTIZAN OSTAJE
Image :inlove:
They can take my last ticket at Hala Pionir.
User avatar
vicharhcp
 
Posts: 5260
Joined: 15 Mar 2011, 09:54
Location: Beograd

Re: Vino

Postby dumagio19 » 29 Dec 2011, 12:22

Nisam neki strucnjak i nisam pio puno vrsta vina, ali meni su najbolja vina koja pravi vinarija manastira Tvrdoš iz Trebinja.

http://www.tvrdos.com/

Подруми манастира Тврдош његују традиције српског монашког виноградарства и херцеговачког поднебља, производећи винa од аутохтоних и интернационалних сорти у подруму из 15. вијека. Жилавка, вранац, шардоне, каберне совињон, али и манастирска лоза, производе се комбиновањем древних и најсавременијих технологија.


Image
„Нека нас победи свако ко може, немамо ништа против” - Душко Радовић

"Ако желиш да победиш слабијег од себе, мораш да се бориш једнако добро колико и он!" - Душко Вујошевић.
User avatar
dumagio19
 
Posts: 1287
Joined: 18 May 2011, 20:27
Location: Republika Srpska

Re: Vino

Postby Houdini » 29 Dec 2011, 14:11

Probao sam sve od Tvrdosa, bas na salonu pre nekih mesec dana. Meni se nekako najvise svidela Zilavka, pogotovo sto ja volim da probam te autohtone sorte. Posto mi je to bilo ne znam ni sam koje vino po redu :biggrin: a hleba je nestalo, nisam osetio apsolutno nista na nosu, tako da oko toga ne mogu mnogo reci. Ono sto mi se svidelo je da je dosta elegantno (narodski da lepo klizi kada ga popijes), mozda malo vise alkohol strci za, evo sad gledam 12,5%, koliko ga ima. Medjutim kiseline su lepe, nisu napadne, vec onako lepo uklopljene. Zavrsnice (ono sto ostaje u ustima kada se vino popije) da me ubijete ne mogu se setiti.

Sto se Izbe tice, oni su je hvalili, ali meni se nije preterano dopala. To je Merlot 100%, i pio sam mnogo bolje stvari. Onako klasicno neke suve sljive, neko crveno voce, opet mi je malo strcao alkohol. Sve u svemu, moze da prodje, ali daleko od nekog vrhunskog kvaliteta.
Пре свега се заборавља у каквој земљи радимо и да се упорно и систематски ради на гашењу ККП, са приоритетом да Жељко не остане. Човек ради у ненормалним условима. Свакодневно.
Има осећај кривице што клуб трпи јер није хтео да подржи мурата.
User avatar
Houdini
 
Posts: 22246
Joined: 28 May 2011, 19:28

Re: Vino

Postby Niksicanin » 29 Dec 2011, 14:14

Svi proizvodi od Plantaza.
Niksicanin
 
Posts: 5782
Joined: 23 Apr 2011, 08:09

Re: Vino

Postby dumagio19 » 29 Dec 2011, 14:16

Žilavka im je sigurno najbolja!

Takođe od hercegovačkih vina treba izdvojiti vinariju Vukoje!

http://www.podrum-vukoje.com/ba/index.p ... &Itemid=22
„Нека нас победи свако ко може, немамо ништа против” - Душко Радовић

"Ако желиш да победиш слабијег од себе, мораш да се бориш једнако добро колико и он!" - Душко Вујошевић.
User avatar
dumagio19
 
Posts: 1287
Joined: 18 May 2011, 20:27
Location: Republika Srpska

Re: Vino

Postby CRNO_BELI » 29 Dec 2011, 15:23

Odlicna tema. Od alkohola jedino mi i prija vino. Medjutim nisam neki strucnjak po pitanju kvaliteta. Ali eto, dobro ce mi doci ova tema i vasi savjeti za neke posebne trenutke. ;)
Nije najveća budala onaj koji ne umije da čita, nego onaj koji misli da je sve ono što pročita istina. - Andrić

Ako hoćeš da budeš najbolji, moraš da trčiš sa najboljima. - Dule
User avatar
CRNO_BELI
 
Posts: 3514
Joined: 26 May 2011, 18:10
Location: Ozren

Re: Vino

Postby Houdini » 30 Dec 2011, 21:53

Krenuli smo od Srbije, preko Francuske, red je da odemo malo u Italiju. Jedno pice koje gotovo da i nije alkoholno, a koje je fe-no-me-nal-no, ja sam bio odusevljen kada sam ga probao.

Image

U pitanju je jedan italijanski poluslatki frizzante (polupenusavo vino). Elio Perrone-ov (ime vinarije) Moscato d'Asti (podrucje) Sourgal (ime vinograda), ja sam recimo pio 2009. berbu. Inace u pitanju je grozdje muskat.

Vino je veoma kompleksno, na nosu se oseti cvece, voce, slatkoca. Ima svega od grozdja, zove, jabuke, breskve, limuna, bagrema, livade... ma prosto da covek ne poveruje. U ustima je isto tako, ni malo ne pada, ukusi se otvaraju, konstantno se nove arome otkrivaju, a zavrsnica je vrlo duga i ostaje u ustima. Kiseline su veoma prijatne i lepo peckaju u ustima, ali ih secer dobro balansira i zaokruzuje u celinu.

Inace vino ima 5% alkohola, tako da gotovo da lici na sok. Vino je kao stvoreno za tople dana, kada nam treba neko osvezenje, ali nema prepreka i da se po zimi pije :biggrin: . Ukoliko bas zelite da ga uparite sa necim, predlazem vocnu salatu ili neki kremast kolac.

U svakom slucaju vino treba da probaju i ljudi koji nisu veliki ljubitelji istog, jer kazem sa malim kolicinama alkohola gotovo da i nije vino. Ali ono sto je vrlo, vrlo bitno je da se vino sluzi na 6-7 stepeni, jer na vecim temperaturama deluje kao obican sok od zove, bez tih prijatnih osecaja na nosu i ustima koje sam opisa.
Пре свега се заборавља у каквој земљи радимо и да се упорно и систематски ради на гашењу ККП, са приоритетом да Жељко не остане. Човек ради у ненормалним условима. Свакодневно.
Има осећај кривице што клуб трпи јер није хтео да подржи мурата.
User avatar
Houdini
 
Posts: 22246
Joined: 28 May 2011, 19:28

Re: Vino

Postby gogo23 » 31 Dec 2011, 02:09

Za mene verovatno najbolje sto je ikada izaslo iz srpskih vinarija ( uz Carigrad, o njemu neki drugi put)
Image
Baby Mamoth vinarija Milan Jelic, barik je vino koje prosto ocarava punocom i mirisa i ukusa, puno voca ( kojeg ne mogu da definisem, otupela cula od duvana, sta cu kad mi je pusacki staz duzi nego sto Air ima godina :biggrin: ) lakoca sa kojom klizi, ukus koji ostaje u ustima je takav da vas prosto tera da dosipate jos. Jedina mana, kao uostalom i kod svih drugih domacih vina je prenaduvana cena koja je oko 2.000 dinara. Uporedivo sa cenama italijanskih ili francuskih fina slicnog kvaliteta na maticnom trzistu, to bi trebalo da bude negde na polovini ove cene.
gogo23
 
Posts: 7075
Joined: 23 Mar 2011, 01:00

Re: Vino

Postby Houdini » 03 Jan 2012, 23:55

gogo23 svaka cast :thumbup: lepo je imati ovde postere-vinopije :biggrin:

Nego red je da predstavim i ja neko crveno vino. U pitanju je vino koje je dobilo odlicne ocene od najpoznatijeg i najpriznatijeg svetskog ocenjivaca Roberta Parkera, tacnije dao je ovom vinu 94 poena.

U pitanju je vinarija tikves i njeno vino "Bela voda" - crvena kupaza.
Image

Vino je kupaza Vranca i Plavca malog. Ja prvi nisam ljubitelj Vranca, medjutim ovo je definitivno worth of try. Plavac mali je sa druge strane klon americke vrste Zinfandel (a ovaj je opet potomak jedne hrvatske autohtone sorte).

Vino je na nosu bogato aromama crnog voca (borovnice), kakaa i drveta. Vino je puno, tesko, jake strukture. Tanina ima dosta, ali ne stvaraju oporost u ustima. Barikirano je, medjutim ne mogu se setiti koliko dugo je drzano. Sluziti ga kao i sva jaka crvena vina 16-18 stepeni, i to sa nekom divljaci ili drugim mesom bogatim proteinima.

Vino mislim da jos nije izaslo na trziste, trebalo bi u februaru, ako sam dobro nacuo, a pricali su da ce cena biti oko 1500-1600 dinara.
Пре свега се заборавља у каквој земљи радимо и да се упорно и систематски ради на гашењу ККП, са приоритетом да Жељко не остане. Човек ради у ненормалним условима. Свакодневно.
Има осећај кривице што клуб трпи јер није хтео да подржи мурата.
User avatar
Houdini
 
Posts: 22246
Joined: 28 May 2011, 19:28

Next

Return to Lifestyle

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 18 guests