Nebojsa wrote:Postujem ja njegove rezultate i kroz sve sto je prosao da bi stigao tu gde jeste ali mislim da je preterano reci "svega sta je uradio za ovaj narod". Po meni, on je narodu doneo bronzu iz Pekinga i Davis kup. (Mozda je jos nesto osvojio pod obelezjem Srbije, izvinjavam se ako sam nesto izostavio) Sve ostalo, turniri, GS, Masters, to su njegovi licni uspesi i njemu svaka cast. Narod ne dobija nista, jedino privilegiju imati takvog sportistu i srecu. Ali na trofeju ce pisati Novak Djokovic. Ne Srbija ili narod Srbije. Primer iz nekog drugog sporta: Leo Mesi osvaja Zlatnu kopacku. Da sam Argentinac, meni bi bilo lepo sto imam takvog zemljaka. Ali narod Argentine nema od toga nista. Argentinci bi vise voleli da osvoje SP, zar ne? Tako je isto meni licno je medalja vaznija od GS. Kada osvoji, medalja ce ici Srbiji i dodace se kolicniku Srbije.
Ne krivim Novaka za to, ne pljujem ga ali takvo je moje misljenje.
Prvo, ovo boldovano jednostavno nije tacno. U smislu u kojem OFK pise on "ovom narodu" nije doneo nista, bilo da je u pitanju bronza na OI ili osvajanje Vimbldona. Niti moze. Niti treba. U smislu u kojem govori vecina nas koji volimo tenis, razlike izmedju njegovog osvajanja Vimbldona i bronze u Pekingu leze u ta dva mesta razlike izmedju prvog i treceg mesta. Novak Djokovic se ni na jednom bogovetnom takmicenju ne takmici samo za sebe, kao sto to ne radi nijedan drugi individualni sportista na svetu. Tako nesto moze da tvrdi samo covek koji nijedan jedini teniski mec u zivotu nije video, niti je ijedan jedini tekst o tenisu u inostranoj stampi procitao. To je najobicnija zabluda proistekla iz nekakve debilne srpske mastarije o tome da je tenis danas nekakav ekskluzivni sport za elitu u kojem nema mesta prici o nacijama i drzavama iz kojih sportisti dolaze.
Paralela sa Mesijem je besmislena. Zlatna Kopacka je priznanje a ne sportski rezultat, nesto kao Laureusov izbor Novaka za najboljeg sportistu na svetu. Vimbldon je rezultat, Australian open je rezultat, US Open je rezultat, svaki jebeni turnir koji je Novak ikada osvojio u karijeri je rezultat. To su rezultati u rangu Mesijevog potencijalnog osvajanja Svetskog ili Juznoamerickog Prvenstva. Drugo, pre se Novak koji se takmici sam pod srpskom zastavom takmici za Srbiju nego sto se Mesi, koji se u najvecem delu vremena takmici za spanski a ne argentinski klub, takmici za Argentinu.
Srebro Maksimoviceve, bronza Zlatica, Novakov Vimbldon, to su sve sportski rezultati sportista iz Srbije. I njihovi licni, ali i rezultati zemlje iz koje oni dolaze. Oni su, naravno, neuporedivi u takmicarskom smislu i to u korist Vimbldona ali su znacajni rezultati kojima treba aplaudirati i radovati im se. Ne shvatam uopste odakle se pojavila ta suluda ideja da se vrednuju samo rezultati sa Olimpijada a da su svi drugi rezultati, sa svih drugih takmicenja, samo licni uspesi pojedinih sportista ili timova i nemaju nikakve veze sa Srbijom. To je zaista potpuno suludo razmisljanje.
Ignorisem te k'o Vucic poplavu.