Board index Život van sporta Lifestyle

Vino

Re: Vino

Postby Liv » 09 Jan 2012, 20:39

Sjajno, Houdini obraticu paznju na tvoje preporuke.
Licno sam ljubitelj belih vina, crna mi je tesko da nadjem a da mi se bas dopadnu. Uglavnom mi budu kisela ili suva. Medjutim, pre nekog vremena sam probala Chanteau Neuf du Pape i jako mi se dopalo. Nisam nikakav ekspert, ali od mnogih crnih koje sam probala ovo se izdvojilo.
Image
Châteauneuf-du-Pape is the largest and most important wine appellation in the southern Rhône. There are over 300 hectares of vineyards and over 80 growers and more wine is produced in Châteauneuf than the whole of the northern Rhône put together. The vineyards are bounded to the west by the Rhône and to the east by the A7 autoroute.

Châteauneuf-du-Pape was the first ever Appellation Contrôlée established in France in 1932. Small drift boulders (galets roules), rounder rocks from the ancient river bed are a key aspect of what makes Chateauneuf-du-Pape wines so distinctive with the rocks reflecting heat back into the vines at night thus increasing ripeness and reducing acidity.

The gloriously rich red wines, redolent of the heat and herbs of the south are enhanced by the complexity which comes from blending several grape varieties. Fourteen are permitted for reds; Grenache, Mouvedre, Syrah, Cinsault, Vaccarese, Counoise, Teret Noir, Muscadin and Picpoul Noir, Clairette, Grenache Blanc, Rousanne, Picpoul Gris and Picardin. With red Châteauneuf-du-Pape Grenache typically dominates with Syrah and Mouvedre in support.

White Châteauneuf-du-Pape is becoming increasingly sought-after even though it represents less than 10% of the total production.. Five grapes are permitted; Grenache Blanc, Clairette, Rousanne, Bourboulenc and Picardin.

Recommended Producers: Beaucastel, Clos de Papes, Vieux Télégraphe, Rayas, Charbonnière, Sabon, Nerthe, Domaine Perrin
Best Vintages: 2007, 2006, 2005, 2001, 1998, 1995, 1994, 1990, 1988, 1985
Liv
 
Posts: 4767
Joined: 04 Jun 2011, 19:06

Re: Vino

Postby Houdini » 10 Jan 2012, 15:20

Liv wrote:Licno sam ljubitelj belih vina, crna mi je tesko da nadjem a da mi se bas dopadnu. Uglavnom mi budu kisela ili suva. Medjutim, pre nekog vremena sam probala Chanteau Neuf du Pape i jako mi se dopalo. Nisam nikakav ekspert, ali od mnogih crnih koje sam probala ovo se izdvojilo.

Da ti prevedem na teniski jezik, otprilike bi bilo "Nisam fan tenisa, ali sam gledala jedan mec i neki David Ferer ne igra uopste lose" :biggrin: . Salu na stranu Châteauneuf-du-Pape je jedan od najboljih regiona kvalitetnog vina u svetu, ne znam tacno cije si vino pila i koliko je staro (jer vina iz ovog dela treba malo da odlezavaju), ali vecina vina koja dolaze odatle su vrlo cenjena. Ja nazalost nisam jos imao prilike da probam nista iz tog dela.

Evo kasnije cu da ti preporucim neko dobro belo vino :biggrin:
Пре свега се заборавља у каквој земљи радимо и да се упорно и систематски ради на гашењу ККП, са приоритетом да Жељко не остане. Човек ради у ненормалним условима. Свакодневно.
Има осећај кривице што клуб трпи јер није хтео да подржи мурата.
User avatar
Houdini
 
Posts: 22246
Joined: 28 May 2011, 19:28

Re: Vino

Postby vasilij zajcev » 10 Jan 2012, 17:32

bekrinjo wrote:Muscat Otonel
:inlove:
To mi je omiljeno od domacih industrijskih vina,prave ga Vrsacki vinogradi

prosto neverovatan spoj cene i kvaliteta! +ne volim desertna vina, a ovo uvek s radoscu uzmem

inace, ne znam puno o vinima...osnove, pre svega zbog kuvanja i slaganja, ali intezivno ucim. i sto sam stariji sve ga vise cenim...crna suva su mi prvi izbor, barikirana po mogucnosti, mada sam za ove praznike sa tastom ubio dva ona plasticna (galon?) balona od vode puna domaceg sremskog vina
User avatar
vasilij zajcev
 
Posts: 2961
Joined: 15 Mar 2011, 08:11

Re: Vino

Postby irriducibili » 10 Jan 2012, 17:41

vasilij zajcev wrote:crna suva su mi prvi izbor, barikirana po mogucnosti

Hvala Bogu, posto si cak i mene sokirao sklonoscu za klanjem, opisom jela od kojih mi je momentalno bila muka, orgijanjem sa tastom i svastikom, da konacno pokazes da jos uvek cak i za tebe ima nade...
irriducibili
 
Posts: 24900
Joined: 14 Mar 2011, 23:13

Re: Vino

Postby vasilij zajcev » 10 Jan 2012, 17:52

suva kao nevine djane, barikirana u hrastu kao onaj o koji se djed obesio, da budem precizniji :triprsta:
User avatar
vasilij zajcev
 
Posts: 2961
Joined: 15 Mar 2011, 08:11

Re: Vino

Postby Liv » 10 Jan 2012, 18:58

^grozni ste :laugh:

Houdini wrote:Da ti prevedem na teniski jezik, otprilike bi bilo "Nisam fan tenisa, ali sam gledala jedan mec i neki David Ferer ne igra uopste lose" :biggrin: . Salu na stranu Châteauneuf-du-Pape je jedan od najboljih regiona kvalitetnog vina u svetu, ne znam tacno cije si vino pila i koliko je staro (jer vina iz ovog dela treba malo da odlezavaju), ali vecina vina koja dolaze odatle su vrlo cenjena. Ja nazalost nisam jos imao prilike da probam nista iz tog dela.

Evo kasnije cu da ti preporucim neko dobro belo vino :biggrin:

Pa vidis, nisam lose onda ubola za pocetak :lollol: Pila sam bas to koje je na slici Le Vieux Donjon. Ja negde nadjoh da ta vina ne stoje dugo, svega par godina
.
Preporuci par belih kad stignes, stranih po mogucstvu posto do nasih trenutno ne mogu da dodjem :)
Liv
 
Posts: 4767
Joined: 04 Jun 2011, 19:06

Re: Vino

Postby Houdini » 10 Jan 2012, 21:58

Bolest se siri forumom, a vidim stiglo i dovde :biggrin: dali ste mi lep uvod, da jednom kad me ne bude mrzelo napisem ponesto iz istorije vina, sa osvrtom na zurke rimskih careva, francuskih gastronoma i Benediktinaca :biggrin:

@Liv
Znas kako Châteauneuf-du-Pape treba da odlezi bar 5 godina, jer je poprilicno jako taninsko vino i treba ti tanini malo da omeksaju. Nisam ga pio, ali generalno za taj region to je neko opste pravilo. Mislim nema nista lose ni da ga ti pijes posle 2 godine, samo ce ti verovatno oporost u ustima biti izrazenija.

Nego dva vina da preporucim.

Prvo za Liv, jedno belo. Rajnski rizling je u pitanju.
Image

Ovo je Charta Riesling od Weingut Johannishof-a (proizvodjac), oblast je Rheingau, naravno uz reku Rajnu. Ja sam pio berbu 2008. Boja mu je zuta, vremenom moze da poprimi i nijanse zlatne. Alkohola ima oko 12,5%. Na nosu su tu arome meda, bagrema, limuna, lipe, zove. Vino je solidno puno, U ustima ostaje bas bas limuna, kao da ga sisate, ali i bagrema i zove. Povisene su kiseline, ali ne strce. Zavrsnica je dugacka i prijatna. Sluzio bih ga na nekih 8-10 stepeni i upario ga sa nekom beckom sniclom, svinjetinom, pa cak i nekom jagnjetinom. Moze i uz salatu. Cena mu je negde oko 20e.


E sad jedno vino za kosarkaski deo foruma :biggrin:
Image

Ovo je toskansko Brunello di Montalcino vino, konkretno proizvodjac ovog je La Serena. 100% Sangiovese je u pitanju, barik naravno. Ja sam pio berbu 2004. Boja je garnet sa ciglastim nijansama. Alkohola oko 14,5%. Na nosu nema sta se ne oseti cokolada, kafa, visnje, sljive, jagode, koza (kao kozni kajis), menta, eukaliptus, ma neverovatno nesto. Vino je puno, ali srednje teksture. Tanina ima dosta, ali su lepi, mekani, prijatni. U ustima ostaje visnja, koza, cokolada. Zavrsnica je srednje duga. Sluziti ga 16-18 stepeni, sa jakim mesom. Znaci neki biftek, meso divljaci (moj prijatelj kuvar spomenu vepra, mada ga ja nisam jeo), tako nesto. Cena mu je 50+ eura, ali vredi.



Inace zajcev ako imas Windows 7 na mobilnom, ova aplikacija ti je vrhunska stvar za to uparivanje hrane i vina. Danas mi je drugar pokazao, ali sam ja sam na Androidu.
Пре свега се заборавља у каквој земљи радимо и да се упорно и систематски ради на гашењу ККП, са приоритетом да Жељко не остане. Човек ради у ненормалним условима. Свакодневно.
Има осећај кривице што клуб трпи јер није хтео да подржи мурата.
User avatar
Houdini
 
Posts: 22246
Joined: 28 May 2011, 19:28

Re: Vino

Postby Liv » 10 Jan 2012, 23:02

Zapisala, oba :D javljam sta sam uspela da nadjem.

Btw, sta mislis o Pinot Grigio? Pila sam razna a po netu vidim podeljena misljenja - od onih koji ga vole do onih koji tvrde da je to vino ustvari za one koji ne vole pravo vino :) Ja ga volim, najvise su mi se dopali cileanski, mada ne znam sad tacno koji je bio u pitanju.
Liv
 
Posts: 4767
Joined: 04 Jun 2011, 19:06

Re: Vino

Postby Houdini » 10 Jan 2012, 23:33

Pazi zna da bude prilicno neutralno i prosecno vino, ali ima dobrih primera, recimo neki Alzas probaj Hugel&Fils ili neka severna Italija. Znaju ovde da budu poprilicno puna i kvalitetna vina.

Pretpostavljam da je su iz tog Cileanskog izlazile arome na sve strane :D
Пре свега се заборавља у каквој земљи радимо и да се упорно и систематски ради на гашењу ККП, са приоритетом да Жељко не остане. Човек ради у ненормалним условима. Свакодневно.
Има осећај кривице што клуб трпи јер није хтео да подржи мурата.
User avatar
Houdini
 
Posts: 22246
Joined: 28 May 2011, 19:28

Re: Vino

Postby Liv » 11 Jan 2012, 00:06

Da si me pitao za parfem, mozda bih i znala da opisem note. Ovako, moraces da mi verujes na rec da je bilo dobro :D
Liv
 
Posts: 4767
Joined: 04 Jun 2011, 19:06

Re: Vino

Postby gogo23 » 11 Jan 2012, 00:23

Liv wrote:Pinot Grigio? Ja ga volim, najvise su mi se dopali cileanski, mada ne znam sad tacno koji je bio u pitanju.

Verovatno si pila Casillero del diablo, najrasprostranjenije cileansko vino po Evropi.Lično više volim njihov Chardonnay,
a i inace nisam ljubitelj Pinot-a u bilo kojoj verziji. (grigio, noir, rose) Što ne znači da treba da ga izbaciš iz korpe ukoliko ti je legao.

Što se tiče Chateauneuf du Pape, strovalio sam par kartona u želudac i zaista je odlično, vrhunsko vino, bez greške.

Houdini, ne plaši ljude cenom Brunela. Može to dosta jeftinije da se kupi, čak i kod nas.

Nego, pisao sam o za mene najboljem domaćem crvenom vinu, pa bi malo i o najbelom koga ustvari više nema i za kojim plačem :
Image

Vrhunsko, aromatično suvo belo vino, koje se u slobodnoj prodaji pojavilo tek pre nekih 15-tak godina, iako se proizvodi skoro 2 veka. Legenda kaže da je nastalo tako što se neki mađarski grof opkladio sa svojim prijateljem koji se hvalio nekim svojim vrhunskim vinom, da će napraviti bolje. Nakon opklade je otišao u Francusku i odatle doneo sadnice ( neki kažu da je čak i ukrštao neke sorte, drugi kažu da je takva originalna sorta' Muscat Crocan, Houdini istražuj :biggrin: ,) u svakom slučaju napravio je vrhunsko vino kojim je dobio opkladu. Vinograd je zasađen na nekom ostrvu na Tisi u blizini Ade i opstaje i dan danas. Nakon nacionalizacije proizvodnja je nastavljena, ali je celokupna proizvodnja završavala kod dragog nam druga Ćope i prijatelja, i tek je pre nekih 15 godina ( Ćopin naslednik je više voleo Chivas od vina), verovatno i kao rezultat sankcija pušteno u prodaju. Da bajka nema srećan kraj potrudilo se nekoliko ljudi, nastala je teška otimačina oko prava na ime i prodaju, tako da koliko se sećam od 2006 se pod ovim imenom prodaje neko đubre koje nije ni nalik onom pravom. U početku smo mislili da je loša godina pa se nadali berbi 2007, kad ono još gore. Moj kum je inače za njega imao običaj da kaže, jebote, mrtva usta da ga piju. Jedino belo vino koje mi je prijalo nezavisno od toga šta sam jeo. Ostaje nada da će se zavrzlama oko Krokana jednog dana završiti i da ću ponovo imati prilike da uživam u njemu.
gogo23
 
Posts: 7075
Joined: 23 Mar 2011, 01:00

Re: Vino

Postby Houdini » 11 Jan 2012, 00:47

gogo23 wrote:Houdini, ne plaši ljude cenom Brunela. Može to dosta jeftinije da se kupi, čak i kod nas.

Mislio sam konkretno na La Sernu i 2004. berbu, ima i jeftinijih primeraka.

gogo23 wrote:Vrhunsko, aromatično suvo belo vino, koje se u slobodnoj prodaji pojavilo tek pre nekih 15-tak godina, iako se proizvodi skoro 2 veka. Legenda kaže da je nastalo tako što se neki mađarski grof opkladio sa svojim prijateljem koji se hvalio nekim svojim vrhunskim vinom, da će napraviti bolje. Nakon opklade je otišao u Francusku i odatle doneo sadnice ( neki kažu da je čak i ukrštao neke sorte, drugi kažu da je takva originalna sorta' Muscat Crocan, Houdini istražuj :biggrin: )

Ja sam cuo da je originalna sorta, ali stvarno nemam pojma, raspitacu se pa javljam :biggrin:

Ja sam ga pio jednom, i to dosta davno, dok jos nisam ni usao u neku ozbiljniju vinsku pricu (cak ne smem ni da kazem na koju foru sam ga pio :biggrin: ), tako da se ne mogu setiti bas svega, ali znam da mi se svidelo. U svakom slucaju vino je povisenih kiselina i nizeg alkohola, pa podseca na sorte hladnijih regiona.

Koliko ja znam tu se bitka vodi i za brend i za zemlju, izmedju neke grofice i jos nekog tipa, ali ne drzite me za rec.

Jos da dodam jednu malu zanimljivost, Biserno ostrvo, gde se Krokan i proizvodio je dobilo naziv tako sto je grof zasadio ludaje koje su se pod mesecinom presijavale i licile na bisere.
Пре свега се заборавља у каквој земљи радимо и да се упорно и систематски ради на гашењу ККП, са приоритетом да Жељко не остане. Човек ради у ненормалним условима. Свакодневно.
Има осећај кривице што клуб трпи јер није хтео да подржи мурата.
User avatar
Houdini
 
Posts: 22246
Joined: 28 May 2011, 19:28

Re: Vino

Postby harper lee » 11 Jan 2012, 01:02

gogo23 wrote:...


Ako volis ovakav Muscat probaj da nadjes Muscat Des Rivesaltes (cini mi se da se tako pise) :biggrin: . Ja sam bukvalno slucajno naleteo na njega vozikajuci se po Langdoku jer potice iz malog vinograda kod sela Caudie i to u vreme kad su vina iz te regije bila bezobrazno jeftina. Sad cujem da su im malo digli cenu jer vise prodaju. Vocni je ukus ali je prebogat i dugotrajan u ustima a aroma mu je upravo neverovatna za vino koje sam, ako se dobro secam, kupio za nekih 8 evra po flasi (doduse, direktno od proizvodjaca).
Ignorisem te k'o Vucic poplavu.
User avatar
harper lee
 
Posts: 14014
Joined: 13 Aug 2011, 17:51

Re: Vino

Postby gogo23 » 11 Jan 2012, 01:27

Houdini wrote:
gogo23 wrote: (cak ne smem ni da kazem na koju foru sam ga pio :biggrin: ),

Kad bi ja rekao kako sam prvi put probao Krokana pre 25 godina (iako sam učestvovao samo u ispijanju, ne i u nabavci) oma bi uapsili.
Houdini wrote:
gogo23 wrote:Koliko ja znam tu se bitka vodi i za brend i za zemlju, izmedju neke grofice i jos nekog tipa, ali ne drzite me za rec.

Svašta se tu spominjalo, i grofovski naslednici i neki koji su privatizovali vinograde i neka gospođa koja je izgledala kao da je upravo završila nastup kod Ere ili nekog erinog komšije na ibarskoj. Nasmešnije mi je bilo što je na flaši, ispod onoga Proizvodi i puni, bila beogradska adresa sa sve brojem stana i sprata :laugh: .

harper lee wrote:Ako volis ovakav Muscat probaj da nadjes Muscat Des Rivesaltes (cini mi se da se tako pise) :biggrin: . Ja sam bukvalno slucajno naleteo na njega vozikajuci se po Langdoku jer potice iz malog vinograda kod sela Caudie i to u vreme kad su vina iz te regije bila bezobrazno jeftina. Sad cujem da su im malo digli cenu jer vise prodaju. Vocni je ukus ali je prebogat i dugotrajan u ustima a aroma mu je upravo neverovatna za vino koje sam, ako se dobro secam, kupio za nekih 8 evra po flasi (doduse, direktno od proizvodjaca).

Hvala na preporuci, ali to dolazi u obzir samo za kućnu varijantu, prednost Krokana je bila što se mogao piti u nekoliko restorana u koje često zalazim.
gogo23
 
Posts: 7075
Joined: 23 Mar 2011, 01:00

Re: Vino

Postby Houdini » 18 Jan 2012, 23:48

Nesto nemam vremena u poslednjih par dana, nikako da napisem nesto.

Image

Montana Sauvignon Blanc sa Novog Zelanda, region Marlborough (jedan od najpoznatijih u svetu po proizvodnji Sauvignona). Jedno odlicno vino, iako je Sauvignon Blanc poprilicno potcenjena sorta. Boja bledo zuta. Miris paprike dominira, limun se takodje lepo oseti, malo graska, dim. U ustima se lepo oseti smokva, srednjeg tela i srednje teksture, iskricavo, elegantne i srednje zavrsnice. Meni se svidelo. Cena mu je oko 1300-1400 dinara.

Lepo se pari sa nekom salatom, tipa Cezar, ili nekim grilovanim lososom ili ostrigama (ako je neko u prilici). Mogu i neka mediteranska jela na bazi maslinovog ulja i limuna.
Пре свега се заборавља у каквој земљи радимо и да се упорно и систематски ради на гашењу ККП, са приоритетом да Жељко не остане. Човек ради у ненормалним условима. Свакодневно.
Има осећај кривице што клуб трпи јер није хтео да подржи мурата.
User avatar
Houdini
 
Posts: 22246
Joined: 28 May 2011, 19:28

PreviousNext

Return to Lifestyle

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests