Board index Život van sporta Lifestyle

Vino

Re: Vino

Postby Houdini » 19 Apr 2012, 22:56

Kada ti je topik manje posecen od topika F1 onda to znaci da je on u vrlo losem stanju :D :bleh:

salim se naravno, nadam se da ovo sto pise par ljudi ovde nekom je pomoglo ili ce u buducnosti pomoci, jer zapravo to je i svrha ovog topika, da se vino priblizi ljudima kojima sve deluje komplikovano, a zapravo je sve poprilicno jednostavno.

stize toplije vreme uskoro, pa cu se truditi da predstavim sto vise osvezavajucih vina, a krecemo sa jednim od najpopularnijih portugalskih – Vinho Verde ili Zeleno vino. Ona zapravo nisu zelena, nego su bela, a ovaj pridev zeleno se odnosi na njihovu zivahnost i mladost.

Dolazi sa severozapada Portugalije i regiona Minho. Kako bi izbegli pljuskove sa Atlantika, proizvodjaci beru grozdje ranije i to rezultira povisenim kiselinama i niskim nivoom alkohola. Postoje dve varijante ovih vina. Prva su jeftinija, polusuva i lakse ih je naci kod nas. Druga su suvlja, koncentrovanija i proizvedena od sorte Alvarinho, medjutim tesko ih je naci ovde.

Ja sam pio Vinho Verde Gazela.

Image

Vino je slabo obojeno, slamnasto zute boje sa zelenim nijansama. Zbog povisenih kiselina vino je polupenusavo i ima one male baloncice. Na nosu dominira voce, kruska, jabuka, blago se oseti i dinja. U ustima je vrlo osvezavajuce, hrskavo, lagano i vuce na jabuku. Vrlo malo alkohola ima, nekih 9 procenata.

Kupovati sto mladje, znaci cekati 2011. godinu koja ce verovatno uskoro doci u nasu zemlju, 2010. je vec u padu ukoliko je u pitanju jeftinije vino. Ova Gazela je negde oko 800 dinara. Piti ga rashladjeno 7-9 stepeni, sa morskim plodovima ili nekom piletinom u limun sosu. Ja sam ga pio sa nekom supom od ribe i bilo je fenomenalno.

Inace za one koji vole lagana, hrskava i osvezavajuca vina ovo je pravi period da se kupuju polako i piju. Znaci ko voli lagane verzije Sauvignona, Pinot Grigia, Pinot Blanca, Rizlinga, Rozea (za koji dan cu jedan da opisem), Vinho Verdea... sada krece da izlazi najmladja berba i najbolje ih je piti u narednom periodu.
Пре свега се заборавља у каквој земљи радимо и да се упорно и систематски ради на гашењу ККП, са приоритетом да Жељко не остане. Човек ради у ненормалним условима. Свакодневно.
Има осећај кривице што клуб трпи јер није хтео да подржи мурата.
User avatar
Houdini
 
Posts: 22285
Joined: 28 May 2011, 19:28

Re: Vino

Postby Houdini » 02 May 2012, 13:04

Sonata Jeremic, inace Sauvignon Blanc, berba 2011 izaslo pre 10-ak dana. preporuka od mene, odlicno, lagano hrskavo vino.
Пре свега се заборавља у каквој земљи радимо и да се упорно и систематски ради на гашењу ККП, са приоритетом да Жељко не остане. Човек ради у ненормалним условима. Свакодневно.
Има осећај кривице што клуб трпи јер није хтео да подржи мурата.
User avatar
Houdini
 
Posts: 22285
Joined: 28 May 2011, 19:28

Re: Vino

Postby Houdini » 02 Jun 2012, 02:07

Bio sam na blind tastingu rizlinga (kada se degustira vino za koje ne znas koje je) za jedan casopis o vinu. Kada smo probali Inat Vinarije Molovin svi smo se odusevili i konstatovali da je dobro vino. Onda kada smo videli sta je u pitanju nismo mogli da verujemo.

Vino je oko 600 dinara i za tu cenu je neverovatno dobro. Necu pisati kakvo je na nosu, ustima i ostalo, malo zato sto me mrzi, malo zato sto slabo koga zanima :biggrin: , ali probajte ga necete se pokajati.
Пре свега се заборавља у каквој земљи радимо и да се упорно и систематски ради на гашењу ККП, са приоритетом да Жељко не остане. Човек ради у ненормалним условима. Свакодневно.
Има осећај кривице што клуб трпи јер није хтео да подржи мурата.
User avatar
Houdini
 
Posts: 22285
Joined: 28 May 2011, 19:28

Re: Vino

Postby Napredpartizan » 07 Jun 2012, 23:44

Dani vina u "Delta sitiju"

Manifestacija "Dani vina" biće održana od 8. do 10. juna u "Delta sitiju", najavio je organizator Pero Art Centar.
Image

"Dani vina" su promotivna i prodajna manifestacija, koja će okupiti porodične i tradicionalne vinarije i vinare iz zemlje i inostranstva. Među izlagačima će se naći vinarije "Zvonko Bogdan'', "Adžić'', "Pusula'', kao i mnogobrojni vinari.

Uz mnoštvo propratnih aktivnosti, posetioci će imati priliku da se upoznaju sa procesom proizvodnje vina, da ih degustiraju i da razgovaraju sa proizvođačima i vinarima.

U okviru manifestacije, biće održana promocija knjige,"Vina Srbije'', novinara, scenariste i izdavača Slavomira Vojinovića, navedeno je u saopštenju.


User avatar
Napredpartizan
 
Posts: 23638
Joined: 15 Mar 2011, 13:26

Re: Vino

Postby Houdini » 09 Jun 2012, 20:02

Jedino sam za Zvonka cuo, ove druge vinarije pojma nemam koje su.


gogo23 wrote:Vueve clicquot je meni licno najomiljeniji sampanjac

Dobili u baru danas Veuve Clicquot La Grande Dame 1998, pa ako te zanima samo reci :biggrin:

Pio sam juce deset godina star Dom Perignon i nisam preterano bio odusevljen, a sledeca stanica je Krug Vintage. Mada mi je jedan tip obecao da cu da probam Krug Clos du Mesnil, mada nisam nesto ubedjen :biggrin:


Da se vratimo obicnim vinima Luis Felipe Edwards Sauvignon Blanc Grand Reserva.

Klasican Sauvignon, skolski, drugim recima citrusi, trava i mineralne note i sve to poprilicno intenzivno, za neke mozda i previse. Povisene kiseline, alkohol nekih 14 procenata, ali sve lepo izbalansirano. Ali mene je potpuno oduvala zavrsnica, jer mi se limun nalazio u ustima pa jedno 15 minuta.

Sluziti obavezno na vrlo niskim temperaturama 7-9 stepeni jer na visim malo strci alkohol i te vocne note nisu toliko sveze.

Cena mu je negde oko 1000 dinara i topla preporuka uz neke salate, cak i one koje imaju neke kremaste komponente jer ce kiseline iz Sauvignona to lepo da razbiju.
Пре свега се заборавља у каквој земљи радимо и да се упорно и систематски ради на гашењу ККП, са приоритетом да Жељко не остане. Човек ради у ненормалним условима. Свакодневно.
Има осећај кривице што клуб трпи јер није хтео да подржи мурата.
User avatar
Houdini
 
Posts: 22285
Joined: 28 May 2011, 19:28

Re: Vino

Postby gogo23 » 09 Jun 2012, 23:48

The Don Killuminati wrote:Dobili u baru danas Veuve Clicquot La Grande Dame 1998, pa ako te zanima samo reci :biggrin:

Samo ako preselite bar u BG. :biggrin: Ne vozim kad pijem.
The Don Killuminati wrote:Pio sam juce deset godina star Dom Perignon i nisam preterano bio odusevljen, a sledeca stanica je Krug Vintage. Mada mi je jedan tip obecao da cu da probam Krug Clos du Mesnil, mada nisam nesto ubedjen :biggrin:

Dom ima odlican marketing i pedigre, dobar je sampanjac ali ne vredi 5x vise od baznih, Vueve,Muum, Moet.Bar ja ne mogu da osetim tu razliku. Slicno kao i Cristal, odlicno ali skupo.

Krug vec spada u boles' . Jos uvek nisam poludeo toliko da bi bocu platio 50x, a nisu mi prijatelji Roman, Escobar ili Lebron da bi ga pio za dz.
gogo23
 
Posts: 7075
Joined: 23 Mar 2011, 01:00

Re: Vino

Postby Houdini » 10 Jun 2012, 11:15

Dom gura na tradiciju i hype, ali ja garantujem da bi 95% ljudi kada bi im blind dao da probaju Doma i neki Prosecco, izabralo ovo drugo. Ali ko te pita u klubu bitno je da ljudi vide i prepoznaju sta ti pijes :D

Da ne bude zabune to je vrhunski sampanjac, koji moze da stoji i 30 godina i upravo je zbog toga tolika cena. Aki Dom bez hrane (tipa tosta i kavijara ili tartufa) je prosek.

Krug moze da se nadje i za 250-300e i to kad se podeli na 7-8 ljudi ispadne sasvim ok cena.
Пре свега се заборавља у каквој земљи радимо и да се упорно и систематски ради на гашењу ККП, са приоритетом да Жељко не остане. Човек ради у ненормалним условима. Свакодневно.
Има осећај кривице што клуб трпи јер није хтео да подржи мурата.
User avatar
Houdini
 
Posts: 22285
Joined: 28 May 2011, 19:28

Re: Vino

Postby Houdini » 10 Jun 2012, 19:59

gogo23 wrote:Slicno kao i Cristal, odlicno ali skupo.

Cristal nije sampanjac neko vreme, vec sredstvo za polivanje igracica u Rap spotovima :biggrin:

Inace kada god cujete prefiks Clos kod francuskih vina to je znak da je to vino pravljeno od grozdja gajenog u odlicnim uslovima. Clos je naziv za vinograde koji su ogradjeni onim niskim zidicima koji cuvaju grozdje od raznih nepogoda.
Пре свега се заборавља у каквој земљи радимо и да се упорно и систематски ради на гашењу ККП, са приоритетом да Жељко не остане. Човек ради у ненормалним условима. Свакодневно.
Има осећај кривице што клуб трпи јер није хтео да подржи мурата.
User avatar
Houdini
 
Posts: 22285
Joined: 28 May 2011, 19:28

Re: Vino

Postby Houdini » 17 Jun 2012, 20:25

Vidim u poslednje vreme sam davao samo bela vina, ajd malo da pomenem i crna. Vinarija Matalj iz Negotina, moj dobar drugar pravi tamo sjajna vina.

Kremen - 100% Cabernet Sauvignon.
Image

Kremen iz razloga sto se grozdje gaji na zmlji popularno prozvanoj kremenjaca, tacnije neki krecnjak sa primesama kamena. Vino je intenzivno obojeno kao i svi Cabernet-i, tamno crveno je. Na nosu je tu crno bobicasto voce, pre svega kupina i crna ribizla. Tanini su prijatni i nisu toliko snazni kako zna da budu kod CS. Zavrsnica je prijatna, vocna, srednje duzine.

Sluziti na temperaturi od 16 do 18 stepeni. I to sa nekim mesom punim proteina, znaci jagnjetina, prasetina, moze i neka divljac, gulas sigurno i jaci sirevi (gorgonzola, Camambert, Chedar, Parmezan...).
Пре свега се заборавља у каквој земљи радимо и да се упорно и систематски ради на гашењу ККП, са приоритетом да Жељко не остане. Човек ради у ненормалним условима. Свакодневно.
Има осећај кривице што клуб трпи јер није хтео да подржи мурата.
User avatar
Houdini
 
Posts: 22285
Joined: 28 May 2011, 19:28

Re: Vino

Postby Houdini » 12 Sep 2012, 21:39

preporuka dok jos traje leto. lepo vino nove vinarije iz Jagodine.

Image

Već prvi susret sa belim i suvim pinot „novorođenčetom" u podrumu ove tek iznikle jagodinske vinarije, onako iz inoxa, naveo me je da proreknem kako će ovo sveže vino iz 2011. godine doneti još više strasti kad se izvije iz flaše.

Sad, dok ga točim i degustiram, čini mi se da ima žutu boju barem dve sezone starijeg brata, sa tek nešto malo magličastih odsjaja tako tipičnih za pinot gris.

Dobro odabrana sirovina, srećan tandem vrhunskog francuskog i srpskog tehnologa, nova najbolja burad učini da se na tren zbunim: pijem li srpski pino gris ili svetski poznat Caldora Pinot Grigio 2007 iz Abruzza na koji me delimično podseća. Pogotovo u onom prvom udaru zlatnog voća na nosu. Ali o tome nešto kasnije...

Od samog početka vinarija TemeT insistira na dizajnu. Vitka tamna flaša gotovo je do savršeno utegnutog grla uvijena u etiketu od reciklažnog materijala zamišljenu tako da tananim prorezima formira slovo „T" na poleđini boce, tamo gde se obično nalazi razrez na uskoj dugoj suknji, radi lakšeg kretanja. Igra na adut „seksepila" nije samo pusti ples. I sadržina je slična, zavodljiva, moderna, osvežavajuća, puna iskričavih iglica gotovo kao penušavo vino, a opet izuzetno zaokružena i elegantna za vino koje ne pretenduje na visoki cenovni razred. Ali ne razmišljajte previše o tome šta je napred, a šta pozadi jer je to očito ideologija TemeT vinarije, da se njihovim vinima pristupa podjednako sa svih strana. Naprotiv, flašu ohlađenu na 8 stepeni C, što je preporuka proizvođača, što pre uspite u čaše i degustirajte. Jer ovo se vino brzo razvija...

Na prvi udar, snažni naleti ananasa, dinje, malo meda. Lepo i puno telo, prijatne kiseline, slast u mirisu. Čini se da je ovo vino idealno osveženje, sa blagim mineralnim naznakama, lepršavo, pravo vino za leto. Ali već nakon pet, šest minuta zagrevanja, ono naglo zri. Postaje jako kremasto, ozbijno, sa sve više krušaka i putera, i izraženijim kiselinama koje preuzimaju dominantnu, ali prijatnu ulogu koja će ovo vino otvoriti prema brojnim jelima ili kolačima. Kao vrhunski ispit, isprobao sam ga sa masnom gibanicom i tvrdim, ni za korak nije ustuknulo. Takođe, predlažem ga uz fazana, punjene lignje, ili „šatirane" palačinke.

Konačno, cena u maloprodaji od 870 dinara prava je sitnica za ugođaj koji se nudi i aftertaste koji se pamti kao još jedan dokaz da „ludilo" koje na globalnom tržištu od 2005. godine vlada oko ove sorte nije slučajno.

Naziv vina: Pinot Grigio
Berba: 2011.
Sorta: pinot grigio
Proizvođač Temet
Oblast: jagodinsko vinogorje
Alkohola: 13,8%
Zapremina flaše: 750 ml

preuzeto sa vino.rs
Пре свега се заборавља у каквој земљи радимо и да се упорно и систематски ради на гашењу ККП, са приоритетом да Жељко не остане. Човек ради у ненормалним условима. Свакодневно.
Има осећај кривице што клуб трпи јер није хтео да подржи мурата.
User avatar
Houdini
 
Posts: 22285
Joined: 28 May 2011, 19:28

Re: Vino

Postby Burke » 15 Sep 2012, 00:55

Нисам неки љубитељ вина, али морам на овоој теми да искажем дивљење према Бордоу и целој Аквитанији, коју сам недавно обишао. Имам утисак да сам се тамо задржао још пар дана, да би прва ствар коу бих урадио у Србији била да упишем курс за сомалијера :) .
Burke
 
Posts: 7024
Joined: 18 Mar 2011, 22:06
Location: Na zadatku

Re: Vino

Postby Houdini » 15 Sep 2012, 12:36

ajde, ajde raspisi se malo :biggrin:

jesi posetio neki Chateau? jesi pio nesto zanimljivo?
Пре свега се заборавља у каквој земљи радимо и да се упорно и систематски ради на гашењу ККП, са приоритетом да Жељко не остане. Човек ради у ненормалним условима. Свакодневно.
Има осећај кривице што клуб трпи јер није хтео да подржи мурата.
User avatar
Houdini
 
Posts: 22285
Joined: 28 May 2011, 19:28

Re: Vino

Postby gogo23 » 15 Sep 2012, 14:34

Houdini wrote:jesi pio nesto zanimljivo?


Ja se sinoc upropastih :biggrin: iz nehata.

Slucajno svratih na probu u lokalnu vinariju, bilo je predvidjeno belo za kraj leta i takav je bio program:

Peter Zemer Muller Thurgau 2011- Italija oko ovoga smo se najvise sporili, meni nije leglo.
Malvazija Benvenuti 2011- Hrvatska standardna Malvazija, nista posebno.
Malvazija Radovan 2011- Hrvatska neobicna i dobra Malvazija u rangu Matosevica.
Tamjanika Budimir 2009 - Srbija raritet jer nije kupaza vec 100% Tamjanika i to je valjda prvi takav ekperiment u nas.
Basa 2011- Španija sinoc sdam preskocio jer sam ovo leto sabio 2 sanduka Base, lagano cvetno pitko vino
Bucelas premium 2011-Portugal :okk: Odusevio me portugalac, savrseno spakovan.
St Michael Eppan pinot grigio Anger 2011- Italija :okk: "fasisti" sa severa IT prave vrhunska vina odlican pinot, jedan od najboljih koje probao, zasluzuje da udje u kolekciju.
Sutor 2008 - Slo -Vipava puno kremasto vino trazi specificnu hranu, pastu sa 4 vrste sira, curetina sa mlincima.

E tu negde je trebao da bude kraj da se neko ne seti da je ipak zahladnelo i da bi mogli malo i na crvena :laugh:
I sad vec ulazim u problem da se setim svih :laugh:

Baltasar 2009 Bodegas San Alejandro Garnacha -Spanija zanimljivo, lagano pitko, crveno voce.
Pruno 2009 - Spanija - Tempraniljo sa malo CS-a i Merloa, berikirano 12 meseci odlican spanac u jos uvek pristojnoj cenovnoj kategoriji.
Roso di Montalcino 2009, ili toskanski baby Brunello, cesto ga pijem u IT mlado, mekano, odlican produzeni osecaj na nepcima.

black out :biggrin:

Villacreces Pruno - moj sveukupni pobednik veceri, Parker 94, odlezalo 21 mesec u velikim hrastovim buradima ( 1.500 - 2.000 lit ) cokoti stari 70 god, savrsen sklop svega sto bi trebala da poseduje vino.

black out 2; Portugalac i to je jedino cega se secam, nije ostavio nikakav poseban utisak.

Aalto Bodegas, Ribera del Duero, Spain, pobednik veceri po ostalim prisutnim, mene je jedino faciniralo sto sam prvi put u vinu osetio jasnu i veoma izrazenu notu kakaa tj crne cokolade koju cu pojesti samo u trenutcima teske secerne krize tako da je mozda i to uticalo na moj konacni sud. Ostali su spominjali snazne i reske minerale ( nemam pojma sta je to ) Parker mu dao 95 ali je meni ipak bilo na mestu br 2.

Zatim neki Ammareto Veneto, sladak pun bio bi odlican zavrsetak veceri da se neko ne seti i

Porto , nit' znam koji niti kako izgleda, puno alkohola u svakom slucaju, dokrajcio me totalno, jedva sam se do kuce dovukao nakon cega je nastupio

totalni black out.

Jos uvek osecam posledice degustacije :biggrin:
gogo23
 
Posts: 7075
Joined: 23 Mar 2011, 01:00

Re: Vino

Postby Houdini » 16 Sep 2012, 22:01

e to je vec ozbiljna analiza tesla :biggrin: pio si dosta finih vina. jel skupa degustacija bila? kako sve zapamti, da mi je znati :lollol:

gogo23 wrote:Peter Zemer Muller Thurgau 2011- Italija oko ovoga smo se najvise sporili, meni nije leglo.

sto ti nije legao?

gogo23 wrote:Basa 2011- Španija sinoc sdam preskocio jer sam ovo leto sabio 2 sanduka Base, lagano cvetno pitko vino

koliko sam umoran, procitah crveno umesto cvetno, pa reko ko je tu lud :biggrin: lepo vino.

gogo23 wrote:Tamjanika Budimir 2009 - Srbija raritet jer nije kupaza vec 100% Tamjanika i to je valjda prvi takav ekperiment u nas.

probaj Veru ako budes mogao, isto Tamjanika, ali ozbiljnija. isto Raskoviceva :biggrin:

gogo23 wrote:Roso di Montalcino 2009, ili toskanski baby Brunello, cesto ga pijem u IT mlado, mekano, odlican produzeni osecaj na nepcima.

lepo je, laganije od Brunella, jednostavnije, ali moze da bude jako dobro.

gogo23 wrote:Villacreces Pruno - moj sveukupni pobednik veceri, Parker 94, odlezalo 21 mesec u velikim hrastovim buradima ( 1.500 - 2.000 lit ) cokoti stari 70 god, savrsen sklop svega sto bi trebala da poseduje vino.

ovo nisam pio, nisam imao prilike. ali interesantno da nije mnogo skuplje od Pruna, nekih 500 dinara.

gogo23 wrote:Zatim neki Ammareto Veneto, sladak pun bio bi odlican zavrsetak veceri da se neko ne seti i

Amareto je vrhunsko vino i vredi svaki dinar. da te ne pitam koji je proizvodjac bio :biggrin:

gogo23 wrote:Porto , nit' znam koji niti kako izgleda, puno alkohola u svakom slucaju, dokrajcio me totalno, jedva sam se do kuce dovukao nakon cega je nastupio

on bas tuce, sa cigarama je mnogo dobar.

nego znas kako se kaze, do 22h se degustira, od 22h se pije :biggrin:
pre nekog vremena, bila neka privatna degustacija kod drugarice. i jedno vino, neki bugarski muskat, korkovan do mere da mi se povracalo od mirisa. nakon sto smo degustirali krenuli da pijemo, i tamo oko 3 ujutro kada je sve otislo, strada i muskat ni kriv ni duzan :nisamja:
Пре свега се заборавља у каквој земљи радимо и да се упорно и систематски ради на гашењу ККП, са приоритетом да Жељко не остане. Човек ради у ненормалним условима. Свакодневно.
Има осећај кривице што клуб трпи јер није хтео да подржи мурата.
User avatar
Houdini
 
Posts: 22285
Joined: 28 May 2011, 19:28

Re: Vino

Postby gogo23 » 16 Sep 2012, 23:36

Houdini wrote:e to je vec ozbiljna analiza tesla :biggrin: pio si dosta finih vina. jel skupa degustacija bila? kako sve zapamti, da mi je znati :lollol:

Bela nisam pamtio, osim Sutor slovenca samo je bilo copy-paste sa pozivnog maila :biggrin: Crna zapamtio dok me pamet drzala. :biggrin:

Ja platio Villacrecce Pruno (mozda nedostaje jos neko slovce ili godina), gresis oko cene obican Pruno je negde oko 1.500 ovaj je bio 3.450. Ali stvarno je ogromna razlika.

Najskuplji je bio Aalto, oko 4.500. A za ostalo nemam pojma ko je platio i koliko je kostalo ( valjda je gazda dao bela, a crna ko je stigao :biggrin: )

Houdini wrote: nego znas kako se kaze, do 22h se degustira, od 22h se pije


Dosao oko 19.30 kuci se oteturao oko 02.30. Preterano i nepotrebno.

I sta je bre to "korkovan", ne pomaze ni gugl :biggrin:
gogo23
 
Posts: 7075
Joined: 23 Mar 2011, 01:00

PreviousNext

Return to Lifestyle

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 28 guests