Board index Život van sporta Lifestyle

Vino

Re: Vino

Postby gogo23 » 19 Jan 2012, 03:48

Da zavrsim sa domacim vinima, obecani :
Image

Oko ovog vina sam se najvise sporio sa prijateljima, jer je ono mix tri sorte grozdja(to se valjda kaze kupazza, ali mi je mnogo smesna rec i nikada je ne upotrebljavam). Sam naziv Carigrad mi je bio totalno nezanimljiv i neinventivan, cak sta vise odbijao me je od probanja istog, dok konacno nisam popustio na nagovor jednog vrsnog konobara.

Vino je tamno crveno, izuzetno je oporo, ima jako mnogo tanina, blago se oseca i neko voce. Upravo ta jaka nota koju je izvuklo iz bureta mi je onemogucavala da ga definisem u smislu pripadnosti odredjenoj sorti grozdja i to je trajalo sve dok nisam saznao da je u pitanju trimix.

Odlicno se slaze sa svim vrstama crvenog mesa i rostiljem. Zbog oporosti trazi i mnogo negazirane vode u pratnji (nikada i nikako u istoj casi, mesanje vode i vina je zlocin :biggrin: ) Losa verzija je ispala 2006 god, najbolja 2004, sada mogu da se pronadju 2008 i 2009 koje su OK i za svaku preporuku.

I to je to sto se tice domacih vina. Aurelius, Harizma, Vizija, reserva cabernet Radovanovic, Trijumf su takodje domaca vina solidnog kvaliteta ali ne zavredjuju cenu sa kojom su se pozicionarili na trzistu. Ali sve dok ima nekoga ko ce to i da plati...Licno ne kupujem domaca vina za kucnu upotrebu, srecna okolnost da cesto putujem mi omogucava da mi stek uvek bude solidno popunjen stranim vinima.
gogo23
 
Posts: 7075
Joined: 23 Mar 2011, 01:00

Re: Vino

Postby Houdini » 19 Jan 2012, 13:36

gogo23 wrote:jer je ono mix tri sorte grozdja(to se valjda kaze kupazza, ali mi je mnogo smesna rec i nikada je ne upotrebljavam).

Ti onda koristi cuvee ili meritage, ako ces bas da snobujes po vinski :biggrin:

gogo23 wrote:I to je to sto se tice domacih vina. Aurelius, Harizma, Vizija, reserva cabernet Radovanovic, Trijumf su takodje domaca vina solidnog kvaliteta ali ne zavredjuju cenu sa kojom su se pozicionarili na trzistu. Ali sve dok ima nekoga ko ce to i da plati...Licno ne kupujem domaca vina za kucnu upotrebu, srecna okolnost da cesto putujem mi omogucava da mi stek uvek bude solidno popunjen stranim vinima.

Moze se izabrati jos par domacih vina, ali generalno je problem jer ti za cenu koju platis to nase vino, mozes da kupis 3 puta bolje vino iz Novog Sveta, cileansko na primer.
Пре свега се заборавља у каквој земљи радимо и да се упорно и систематски ради на гашењу ККП, са приоритетом да Жељко не остане. Човек ради у ненормалним условима. Свакодневно.
Има осећај кривице што клуб трпи јер није хтео да подржи мурата.
User avatar
Houdini
 
Posts: 22246
Joined: 28 May 2011, 19:28

Re: Vino

Postby gogo23 » 20 Jan 2012, 19:44

Houdini wrote:
gogo23 wrote:jer je ono mix tri sorte grozdja(to se valjda kaze kupazza, ali mi je mnogo smesna rec i nikada je ne upotrebljavam).

Ti onda koristi cuvee ili meritage, ako ces bas da snobujes po vinski :biggrin:

Bi ja, nego sam sa francuskim na Vi, tek to bi bilo smesno :biggrin:
gogo23
 
Posts: 7075
Joined: 23 Mar 2011, 01:00

Re: Vino

Postby Houdini » 22 Jan 2012, 01:10

Da se nadovezem na postove gogo23 o domacim vinima. Jedan must have.

Zvonko Bogdan Cuvee iz 2008. godine, mislim da ga zovu cuvee no. 1, znaci iz 2008., ne iz 2009. koji je sada u prodaji.
Image
ova slika je zapravo cuvee 2009., ali jbg kad 2008., jos ne postoji :biggrin:

Vino je perfektno. Kupaza Merlot-a, Cabernet Franc-a i Frankovke.

Vino je dobro obojeno, zbog Cabernet Franc-a, tamno crvena boja ali vrlo intenzivna. Miris je vrlo kompleksan ima cokolade, vanile, visanja, jagoda, koze. U ustima je takodje fantasticno, ostaje ono voce i vanila sto se osetila na nosu. Tanina ima mnogo ali su vrlo prijatni. Daje ukus punoce ustima. Inace barik je u pitanju, 18 meseci u novim americkim buradima i to se lepo oseti tom aromom vanile.

Vina jos nisu izasla na trziste, izlaze za 7-10 dana i bice oko 1300 dinara. Verujte mi to je nista za to vino, da je neki Bordo cena bi mu bila minimum 40-50 eura. Ko god voli puna barikirana vina ovo mora probati. Jedna od najboljih stvari iz nasih vinarija u poslednjih par godina.

Preporucuju da se dekantira (odnosno da se sipa u posebnu posudu da "prodise"). Ja bih ga probao sa nekim stejkom, ali bez ikakvih jakih stvari pored da ne ubiju vino.
Пре свега се заборавља у каквој земљи радимо и да се упорно и систематски ради на гашењу ККП, са приоритетом да Жељко не остане. Човек ради у ненормалним условима. Свакодневно.
Има осећај кривице што клуб трпи јер није хтео да подржи мурата.
User avatar
Houdini
 
Posts: 22246
Joined: 28 May 2011, 19:28

Re: Vino

Postby gogo23 » 23 Jan 2012, 14:43

Houdini wrote:Preporucuju da se dekantira (odnosno da se sipa u posebnu posudu da "prodise").

Image
Dekantiranje se preporučuje za sva crna(crvena, kako ko voli) vina, osim ekstremno mladih. Ne samo da se preporučuje već je i nasušna potreba. Svakom starijem vinu, bilo ono barikirano ili je odležalo nekoliko godina u flaši je potrebno vreme da prodiše. Obično je to oko 30-40 minuta u dekanteru na sobnoj temperaturi.

Jeres za enologe 1: u nedostatku staklenog dekantera može da posluži i plastična dvolitarka koka kole kojoj je odečen grlić.

Jeres za enologe 2: u nedostatku vaze dekanter može da se iskoristi i kao vaza za cveće ( patentirala supruga više puta, ja :colera: ali džaba, prilikom svakog dešavanja kada u kuću stigne gomila cveća, dekanteri postaju vaze i saksije)

Inače, nisam shvatao značaj dekantera dok nisam napravio prost eksperiment: u flaši iz koje sam presipao vino u dekanter ostavio sam vina otprilike za jednu čašu i ponovo je zatvorio. Nakon pola sata sam sipao vino u dve čaše, u jednu iz flaše, u drugu iz dekantera. Razlika je bila toliko ogromna da danas, kad god sam u mogućnosti (tj kad kuća nije zatrpana cvećem :laugh:) ne propuštam da prespem vino u dekanter. Svi mirisi i ukusi koje daje vino su puno intenzivniji i izraženiji nego kada se iz netom otvorene flaše sipa u čašu i odmah ispija.
gogo23
 
Posts: 7075
Joined: 23 Mar 2011, 01:00

Re: Vino

Postby Houdini » 30 Jan 2012, 23:18

gogo23 wrote:Jeres za enologe 1: u nedostatku staklenog dekantera može da posluži i plastična dvolitarka koka kole kojoj je odečen grlić.

Blasphemy :colera:

Zezam se. Inace obozavam novokomponovane vinopije i vinske snobove koji se gade tako nekih stvari. Sad on ce sa svojim istancanim palatom da primeti da li dekantirano u plastici ili pravom dekanteru, how yes no :roll: Sigurno da postoji razlika izmedju stakla i plastike, ali to moras da budes bas istreniran da bi je osetio. Tako da svaka cast na improvizaciji :biggrin:

Inace kad smo vec kod novokonponovanih vinopija, jedan tip kupio flasu vina, Cabernet, Merlot i 1 posto nekog grozdja koje je postojalo pre filoksere i vise ne postoji. Nekoliko hiljada evrica, Ubedjen sam da ce takav vrsni jezik osetiti tih 1 posto :biggrin:

Nego vinarija Bastianich, vino Vespa Bianco kako oni tvrde najbolje vino i ponos vinarije.
Image

Pokrajina Venecija je u pitanju. Po 45% Chardonnay i Sauvignon Blanc i 10% Picolit (njihovo autohtono grozdje, obicno sluzi za slatka vina). Boja je svetlije zuta, nesto bledja od obicnog Chardonnay-e, sa godinama tamni. Na nosu su tu neki citrusi i cvece, a negde u pozadini i neke medne arome. U ustima je poprilicno puno, oseti se onaj med i kruska. Osete se i neki blagi tanini i povisene kiseline. Zbog ovoga i ima mogucnost da odlezi i po nekoliko godina.

Sluziti ga na nekih 10ak stepeni uz neko slabije meso, svinjetina ili curetina, a ta nota mineralnosti koja se oseti dozvoljava i nesto iz mora, tipa jastog ili skoljkice. Cena je oko 2000 dinara ako se ne varam.
Пре свега се заборавља у каквој земљи радимо и да се упорно и систематски ради на гашењу ККП, са приоритетом да Жељко не остане. Човек ради у ненормалним условима. Свакодневно.
Има осећај кривице што клуб трпи јер није хтео да подржи мурата.
User avatar
Houdini
 
Posts: 22246
Joined: 28 May 2011, 19:28

Re: Vino

Postby Houdini » 08 Feb 2012, 23:58

Jedno vino za Liv :biggrin: posto se ona raspitivala oko Pinot Gris-a

Hugel & Fils - Pinot Gris TRADITION 2008
Image

Alzas je inace raj za te underground bele sorte tipa Pinot Gris, Gevurtz, Pino Blanc... A ova kompanija vrlo cenjena, a Gewurtztraminer je jedan od najboljih u svetu (o njemu drugom prilikom).

Elem kao sto sam rekao Pinot Gris zna da bude poprilicno neutralno i lagano vino, medjutim ima exceptional stvari, poput ovoga.

U pitanju je suvo vino, vrlo slabo obojeno. Na nosu dominira limun, limeta, malo kruske i u pozadini neko cvece. Vino je kao i svaki Alzaski Pinot Gris punog tela i generalno kompleksniji nego u drugim regionima. U ustima se oseti limun, fino je izbalansirano jer su i nivo secera i kiselina poviseni, osvezavajuce sa elegantnom i srednjom zavrsnivom. Jedan od najboljih primeraka definitivno. 13.7 procenata alkohola.

Piti ga u nekim letnjim prilikama, ili uz hranu poput lososa ili tune, sa nekim sosom od limuna (ili nekim drugim, ali kiselkastim). Cena mu je oko 20 eura, ali moze verovatno i jeftinije da se nadje. Ima potencijal da odlezava zbog visih kiselina i alkohola.
Пре свега се заборавља у каквој земљи радимо и да се упорно и систематски ради на гашењу ККП, са приоритетом да Жељко не остане. Човек ради у ненормалним условима. Свакодневно.
Има осећај кривице што клуб трпи јер није хтео да подржи мурата.
User avatar
Houdini
 
Posts: 22246
Joined: 28 May 2011, 19:28

Re: Vino

Postby Liv » 09 Feb 2012, 23:55

Samo da se skinem s lekova napokon (glupa prehlada :sakaosto: ) i idem u shopping :P
Liv
 
Posts: 4767
Joined: 04 Jun 2011, 19:06

Re: Vino

Postby Houdini » 06 Mar 2012, 00:18

Dugo nista nisam pisao, pa je red.

Bio sam pre koju nedelju u Austriji i osim raskalasnog nocnog zivota ( :biggrin: ) uzivao sam i u njihovim vinima.

Tacnije dva, koji predstavljaju njihov ponos. Danas prvo - Gruner Veltliner.

Tesko ga je povezati sa nekim "poznatijim" vinom jer je specificno, ali kada bih morao rekao bih da lici malo po stilu na nemacki Rizling (dry). Ovo grozdje sasno sazreva, pa je nezgodno za gajenje u severnijim regionima, ali zato fantasticno uspeva u istocnoj Austriji.

Inace devedesetih je trend u Austriji bio da se prave crvena, punija vina i hvala Bobu da su odustali od toga i posvetili se vise nekim drugim stvarima.

Ja sam pio S.DONA - Grüner Veltliner, Grant Select - Atzberg, vinarije Donabaum. I to vino kosta negde oko 20 eura. Ali generalno traziti vina iz Wachau-a, Kremstal-a ili Kamptal-a, jer su to najbolji regioni.

Spoiler: pokaži
Image


U pitanju je trocken ili suvo vino, slama boje, sa blago srebrnkastim nijansama. Izuzetno kompleksno na nosu, zaista ima svega od grejpa i kajsije, preko minerala pa do nekog blagog dima. U ustima je vrlo socno, ima finu punocu i solidnu strukturu popravljenu jos malo lezanjem u buretu, medjutim ono ne poklapa te vocne arome koje daju sucnost, vec je sve lepo izbalansirano. Vrlo je elegantne zavrsnice, blago zacinjene nekim biberom. Velika kolicina alkohola, pogotovo od 14,5% ne strci jer je lepo izbalansirano sa kiselinama.

Zbog te vockaste socnosti lepo lezi i kada se pije samo, u nekim vrelim letnji danima, ali i sa nekim laganijim mesom, poput piletine u nekom sosu na bazi pavlake ili sa belom ribom. Sluziti ga rashladjenog, tako 9-11 stepeni.
Пре свега се заборавља у каквој земљи радимо и да се упорно и систематски ради на гашењу ККП, са приоритетом да Жељко не остане. Човек ради у ненормалним условима. Свакодневно.
Има осећај кривице што клуб трпи јер није хтео да подржи мурата.
User avatar
Houdini
 
Posts: 22246
Joined: 28 May 2011, 19:28

Re: Vino

Postby georgina » 21 Mar 2012, 01:00

nisam ni znala da ovde postoji ovaj topic

nemam sada mnogo vremena, pa ću (za sada) kratko.
najviše pijem makedonska vina, mislim da je kod njih dosta dobar odnos cena-kvalitet. najbolja su mi bovinova i njima se snabdemo kada se vraćamo sa mora (iz grčke). mada, i ta vina (bovinova) imaju jaku sa cenu i nisu baš za svakodnevno pijenje ... bar za moj budžet. ovo je sjajno
Image
User avatar
georgina
 
Posts: 3084
Joined: 05 Jun 2011, 07:41

Re: Vino

Postby Houdini » 21 Mar 2012, 23:14

dobrodosla Georgina :hatman: uvek se obradujem kad neko novi ovde svrati :jupi:

Pre x dana imao sam srecu da budem na vertikalnoj degustaciji (kada se proba isto vino, ali iz razlicitih godina)Chateau Sansonneta i to godine 2005- 2008. Sansonet je vino iz Bordoa, desna obala, St. Emilon. Vino je Grand Cru u St. Emilon klasifikaciji, da vas ne zamaram previse sa nepotrebnim stvarima, recimo 3. liga ovog regiona.

Image

Kupaza je Merlot-a i Cabernet Franc-a, 85%-15% ako sam dobro zapamtio. I pricacu o 2006. godini jer mi se ona najvise svidela.

Dobro obojeno, neka garnet do crne visnje, boju joj daje Cabernet Franc. Na nosu dominiraju arome Merlot-a, sljiva, crveno voce poput visnje, cassis (liker od ribizle), u pozadini kafa, koza, drvo, neke biljke, medjutim dosta je zatvoreno na pocetku, treba sacekati da se otvori (zatvoreno u smislu da ne osetis sve arome na prvi udah). U ustima je vrlo kompleksno. Elegantno, sveze, vrlo dobre kremaste strukture, gotovo mozes da je zvaces, osete se te vockice iz Merlota, ali i malo biljaka iz Cabernet Franc-a. Tanini su izuzetni, sasvim lepo sazreli, i ima ih dosta. Odlicne duge zavrsnice.

Mislim da ova godina ima 14% alkohola, ali nisam siguran, medjutim tu je negde. Obavezno ga dekantirati jedno 15ak minuta, pola sata. temperatura sluzenja 16-18 stepeni. Pecena govedina i krompirici ili cak i neki jaci paprikas. Cena je oko 70ak evra.

Inace 2008. je fenomenalna godina, medjutim vino je jos uvek mlado i zatvoreno, tanini su jaki, suse usta. Ali ima izuzetan potencijal mozda cak i da nadmasi 2006.
Пре свега се заборавља у каквој земљи радимо и да се упорно и систематски ради на гашењу ККП, са приоритетом да Жељко не остане. Човек ради у ненормалним условима. Свакодневно.
Има осећај кривице што клуб трпи јер није хтео да подржи мурата.
User avatar
Houdini
 
Posts: 22246
Joined: 28 May 2011, 19:28

Re: Vino

Postby Crazy Soul » 03 Apr 2012, 14:44

Zanimljiv sajt.. postoji mogucnost i on-line kupovine...
Ako neko zna nesto o ovim vrstama vina koja su u u ponudi mogao bi da ostavi komentar...
Image
http://pernod-ricard-serbia.com/pocetna
ImageWherever you go, go with all your heart...
User avatar
Crazy Soul
 
Posts: 6459
Joined: 05 Apr 2011, 09:19
Location: Beograd

Re: Vino

Postby Houdini » 03 Apr 2012, 16:51

znam ja, samo mi reci kakva vina volis.

kad se dokopam kompa napisacu i vise, za sada preporuke Montana Sauvingon (po mogucstvu Black Label), Casillero Don Melchor, Graffigna Malbec, Jacob's Creek Chardonnay i naravno Sandeman Porto.

nije tema, ali meni je Jameson jedan od boljih viskija, probao sam doduse samo onu osnovnu varijantu nisam one sto odlezavaju.
Пре свега се заборавља у каквој земљи радимо и да се упорно и систематски ради на гашењу ККП, са приоритетом да Жељко не остане. Човек ради у ненормалним условима. Свакодневно.
Има осећај кривице што клуб трпи јер није хтео да подржи мурата.
User avatar
Houdini
 
Posts: 22246
Joined: 28 May 2011, 19:28

Re: Vino

Postby Crazy Soul » 03 Apr 2012, 20:30

Image Crna crvena .... opora... Image
ImageWherever you go, go with all your heart...
User avatar
Crazy Soul
 
Posts: 6459
Joined: 05 Apr 2011, 09:19
Location: Beograd

Re: Vino

Postby Houdini » 04 Apr 2012, 13:09

ako ne znas sta ces sa parama onda Don Melchor (trazi 2006. godinu) ili Romitorio (2004. godina) :D

u drugom slucaju ovaj Graffigna Malbec, Jacob's Shiraz ili Cabernet - Shiraz, Casillero Cabernet. ova spanska nisam probao ali sam cuo da su dobra.

to su ti najbolja njihova punija crvena vina u cenovnoj kategoriji od oko 1000 dinara, za ova bolja gore treba vise para.
Пре свега се заборавља у каквој земљи радимо и да се упорно и систематски ради на гашењу ККП, са приоритетом да Жељко не остане. Човек ради у ненормалним условима. Свакодневно.
Има осећај кривице што клуб трпи јер није хтео да подржи мурата.
User avatar
Houdini
 
Posts: 22246
Joined: 28 May 2011, 19:28

PreviousNext

Return to Lifestyle

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 20 guests