Odlican topik, tek sam ga sad provalio, ali zapostavljen
Pa da probamo da ga osvezimo, sa jelom koja volim da pravim za drustvo.
Francuski
Beef bourguignon. Posto me mrzi da sam pisem kompletan recept, kvotovacu nesto sa neta i dodati neke stvari.
Sastojci (za 4 osobe):
- 1 kg goveđeg mesa (treba biti što kvalitetnje meso, može meso za gulaš ali najbolje dio bi bio goveđe obraze, možete miješati više dijelova goveđeg mesa) - E sad ja ovde uzimam i malo masniju govedinu, jer posto se dugo kuva, istopi se i meso bude socnije nego kada je "suva" govedina. Jos imajte u vidu da ja poprilicno vodim racuna o ishrani, tako da ako meni ne smeta masno nece nikome
- 200 g pancete - moze i nasa slanina.
- 6 režnja češnjaka - u prevodu luka
- 4 mrkva
- crveni luk
- 1 bocu crnog vina (75 cl) - Najbolje je ono iz Burgonje, znaci neki Cabernet Sauvignon ili Merlot ili kupaza ta dva, ali posto ta vina znaju da budu skupa, probao sam i sa Yellow Tail Shiraz-om i ispadne takodje dosta dobro.
- 10 cl cognac-a (ili brandy ako nemate konjaka)
- 25 g maslaca
- 15 g šečera
- 2 velike žlice glatkog brašna
- 1 kasiku majčine dušice
- 3 lovor list
- Peršun
- So i biber
* Treba se staviti i 2 repa koja na francuskom zovemo ‘navet’, ako imate sreće ih naći režete ih u 4 komada i tretirati ih kao mrkve.
1 - 24 sati prije: očistiti goveđeg mesa od masnoće (mada kao sto rekoh ja i ne volim to da radim) i rezati u večim kockama (ovo je bitno). Očistiti mrkve i rezati u veće komade (rezati otprilike u 8 komada), oguliti češnjak.
2 – Staviti u veću posudu : meso, mrkve, češnjak, majćina dušica, lovor list i šečer. Dodati sol i papar i dobro miješati. Dodati crno vino i cognac na kraju.
Pokriti posudu sa plastičnom folijom i ostaviti 24 sata u frižider i miješati svaki 6 sati (otprilike, ne morate se digniti po noći )
3 – Sutra dan ocijediti sve sastojke i zadržati marinadu.
4 – Pržiti meso u tavi na maslacu samo par minuta da dobije lijepu boju ali da se ne kuha (ako izađe previše vina iz mesa vratiti u marinadu, tu se meso treba pržiti a ne već se kuhati u vino).
Dodati pancetu u malim komadima i pržiti još 5 minuta.
5 – Dodati mrkve, crveni luk, češnjak (bacite lovor list i majčinu dušicu) i pržiti sve skupa još 1 minute. Dodati brašno, miješati i dodati marinadu.
Kuhati sve skupa (bez poklopca) 20 mn kad zakipi.
6 – Staviti sve u lonac koji ide u pećnicu, zatvoriti lonca i peći sat vremena na 180 C.
7 – Izvadite iz pećnice, dodati nacjeckani peršin i servirajte sa pire krumpir.
E sad ja korak 6 uopste ne radim, tacnije ne pecem, nego kuvam i to na vrlo laganoj vatri (broj 3 na mom sporetu
) i to nekih 5-6 sati. Znaci ko ima vremena bolje neka kuva, a ko nema u rernu i gotovo.
Posto sam u poslednje vreme u nekoj organik hrana prici, naleteo sam na odlican recept za soja snicle i raznorazne salate, mada ih ja iskreno ne jedem cesto (malo proteina
), pa cu ih kad nadjem vremena napisati, jer su jako ukusne, a verovatno ljude (pogotovo devojke) zanimaju salate.