Board index Život van sporta Lifestyle

Moja kuhinja

Re: Moja kuhinja

Postby kikisp1 » 15 Jun 2011, 22:18

@ Starsica
e jbg sad.. bez imena secera mi nista ne znaci :jumpall:
Serbian AirForce <3
User avatar
kikisp1
 
Posts: 350
Joined: 15 Mar 2011, 18:15

Re: Moja kuhinja

Postby Starsica » 15 Jun 2011, 22:23

Riquelme wrote:Shta bolji ukus ima sa mlekom u prahu ? Nikad mi nije palo tako neshto na pamet a ima logike ... :unsure:

Meni je tako lepse, ne volim kad se u nes stavi obicno mleko :beyond: Em odma' bude 'ladan, em nije isti ukus. Jeste ovako veca hemija, al' je ukusnije :jebiga:
kikisp1 wrote:@ Starsica
e jbg sad.. bez imena secera mi nista ne znaci :jumpall:

Notadolce secer, nije me mrzelo da proverim :D
Novi pristup učenju engleskog jezika, bez učenja gramatike i dosadnih časova, učenje jezika kroz konverzaciju. Potrebno je minimalno znanje jezika, sve ostalo prepustite meni :D
Stars drži časove engleskog, poruka u inboks za dogovor. Cimanje stop :D
User avatar
Starsica
 
Posts: 6964
Joined: 05 Jun 2011, 14:35

Re: Moja kuhinja

Postby cecans » 19 Jun 2011, 11:07

Stariji ( od 25 godina :laugh: ) Novosadjani sigurno pamte cuvene sendvice iz cafe-restorana Zagreb, pored katedrale, danasnja Atina. Tajna odlicnog ukusa ovih sendvica je bila u premazu i naravno, recept je bio strogo cuvan ( barem su nama tako rekli kad smo pitali :lollol: ). Elem, da ne duzim, mi smo ga se nekako docepali, pa evo da podelim sa vama.
POTREBNO:
1kg krompira, obariti u ljusci ( ocistiti dok je vruc i izrendati)
300g parizera, izrendati
300g majoneza
1 kasika senfa ( supena)
2 dcl vode
soli, bibera - po ukusu
Sve izmesati i ostaviti u frizider
4 baget hleba - 70 sendvica
Bagete seci ukoso, staviti premaz u debljem sloju i redjati sunkaricu ( prsutu, salamu - ko sta voli), narendati trapist i ukrasiti kolutom obarenog jajeta, kiselog ili svezeg krastavca i malim komadom sveze crvene paprike. Odlicni su i sa tunjevinom ali se onda na njih izrendaju tvrdo obarena jaja i ukrase po zelji.
Ovi sendvici su idealni za zurke, sedeljke i decije rodjendane, kada necete da se bakcete sa mesom, sarmama i hranom koja mora biti topla kad se posluzuje!
Prijatno :okk:
cecans
 
Posts: 2130
Joined: 05 Jun 2011, 13:55

Re: Moja kuhinja

Postby Liv » 19 Jun 2011, 12:20

Sledece iz edicije lako, a ovaj put i brzo - Chocolate chip cookies (12 kom.)
ili kolačići s komadićima čokolade :P

Potrebno
175gr mekog brašna
1 kašičica praška za pecivo
125gr margarina, istopljenog
4 kašike šećera (usitnjenog ako imate mlin da se testo ne bi mnogo mrvilo)
1 kašičica vanilinog ekstrakta
1 jaje (ostavite ga na sobnoj temperaturi bar pola sata pre spremanja)
125gr čokolade isečene na manje kockice

Uključiti rernu na 190C, i malo namazati tepsiju puterom (neslanim).

Priprema
Sve sastojke sem chokolade sipati u veću vanglu i mešati dok se ne dobije izjednačena masa. Nakon toga dodati chokoladu iseckanu na kockice i ponovo izmeshati.
Masu vadite kashikom i rukama oblikujte loptice pa slozhite u pleh. Masa treba lepo da se odvaja od prstiju kad pravite loptice, ako se lepi dodajte josh malo brashna. Ostavite dovoljno mesta oko svake, tj. nemojte ih redjati gusto jer ce loptice splasnuti tokom pechenja.
Stavite ih da se peku u ugrejanoj rerni 10/12min., dok ne dobiju zlatnu boju.

Opcije
Umesto mlečne čokolade može se koristiti crna ili bela (po ukusu).
Čokolada se može zameniti seckanim orasima, ili se pored čokolade mozhe dodati i malo krupno sečenih oraha (opet po želji).
Ako koristite belu chokoladu, dodajte kashiku kakao praha u testo. To ce napraviti lep kontrast, kolachi ce biti braon s belim kockicama :)
Ovi kolaci mogu dugo da stoje, samo ih drzhite u zatvorenoj kutiji.

Ako vam se dopadnu, sledeci put slobodno udvostruchite meru :)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Liv
 
Posts: 4767
Joined: 04 Jun 2011, 19:06

Re: Moja kuhinja

Postby Goca_64 » 19 Jun 2011, 14:43

Danas mi se ne kuva (u stvari, ne znam kad mi se to uopste radi :D ) te cemo stoga nesto ekstra brzo sto iziskuje malo truda i vremena, a veoma je ukusno i lagano...

Makarone zapecene u rerni

1 pakovanje makarona od 400/500g (moze bilo koja testenina sem spageta)
pola litre paradajs sosa ili svezeg paradajsa koji cete narendati (to iziskuje vise vremena)
400g nekog lepog kackavalja koji se topi i "razvlaci"
ulje , so, origano/bosiljak, sitno iseckani beli luk - nekoliko cena ili u prahu...

Skuvajte makarone, procedite ih
sos paradajs ukuvajte na malo ulja umesavsi u njega beli luk, so, origano/bosiljak
narendajte kackavalj, a mozete i direktno preko testenine...

pola kolicine skuvanog testa saspite u pouljenu (da se ne zalepi) vatrostalnu ili zemljanu posudu...
preko toga ulijte pola kolicine sosa i promesajte...
nakon toga narendajte kackavalj...
zatim drugu polovinu testa promesajte sa ostatkom sosa i prespite preko...
i na kraju preko svega narendajte i ostatak kackavalja...
stavite u rernu i kratko zapecite.

Po zelji, u sos se moze ubaciti naseckana slanina, sunka, prsut ili sta god volite... sve moguce kombinacije su dozvoljene i zavise od vaseg ukusa. Ja i kcerka ih volimo upravo ovakve "gole" bez ikakvih dodataka :smile: , samo sos i kackavalj.
Inace, za sos koristim Tomatino - ljuta paprika i u njega dodajem beli luk i origano, ali i to po ukusu... nas dve volimo ljuto.
"Ja sam ono što nema cenu - pošten i siromašan"
M. Selimović
"Sve ce proći. Ali, kakva je to utjeha?
Proći će i radost, proći će i ljubav, proći će i život.
Zar je nada u tome da sve prođe? "
M. Selimović
User avatar
Goca_64
 
Posts: 752
Joined: 04 Jun 2011, 13:39
Location: Prestonica

Re: Moja kuhinja

Postby vasilij zajcev » 19 Jun 2011, 20:44

al se siri ovaj forum :bravo:

ovo mi je jedan od omiljenih hobija, videcu da dam doprinos po povratku kuci. do tada, a apropo gulasa, probajte da skuvate irsku varijantu - sa crnim Ginis pivom umesto vinom. kompezacija za gorcinu se pravi sa jedno sest supenih kasika braon secera.

ako vas mrzi da eksperimentisete, ja sam to "skinuo" u Whatever@na coshku" (Krunska/Beogradska). dolazi zapecen odozgo sa lisnatim testom. probijes kasikom kroz koru "pitice", odozdo te zapuhne fina aroma piva i prodinstane junetine, a sve vec imas u kasici da osetis i nepcima...
User avatar
vasilij zajcev
 
Posts: 2961
Joined: 15 Mar 2011, 08:11

Re: Moja kuhinja

Postby vicharhcp » 20 Jun 2011, 14:35

Evo još jednog ukusnog i krajnje jednostavnog recepta (ja ove lepe dane više volim da provedem napolju, pa sve što spremam kod kuće za jelo mora da bude lako i brzo za spremanje).

TORTILJE SA PRŠUTOM
Gramažu neću pisati, pošto zavisi samo i isključivo od vas i vašeg ukusa.
Potrebo je:
- tortilje
- pršuta
- mileram
- zelena salata
- paradajz
- feta
- origano

Ja tortilje dopečem u rerni i to ih zamotam u alu foliju, da se ne stvrdnu. Držim ih u rerni nekih 15-20 minuta.
Kada ih dopečem, prvo ih namažem mileramom, pa stavim zelenu salatu, pa pršutu, pa paradajz (iseckan na tanje kolutove), pa fetu (isečenu na tanje kriškice) i na kraju pospem origanom. Tako "napunjenu" tortilju smotam i sa gornje strane je još malo namažem mileramom.
Meni je jako ukusno, a više je nego jednostavno za spremanje.
"Nije uvek lako, ali je uvek lepo navijati za Partizan!" Duško Radović
SVE PROLAZI - PARTIZAN OSTAJE
Image :inlove:
They can take my last ticket at Hala Pionir.
User avatar
vicharhcp
 
Posts: 5260
Joined: 15 Mar 2011, 09:54
Location: Beograd

Re: Gde na klopu ...

Postby Bodi Bond » 24 Jun 2011, 14:48

71:70 wrote:Keva pravi solidnu govedju, ali bi lepo bilo videti recept za pilecu. (druga omiljena pored govedje)

Goveđu nisam pravio, ali pileću jesam :) KAd si već tu mogao bi da okačiš kevin recept. ;)

vicharhcp wrote:Postavi, postavi! Postavi oba recepta na Moja kuhinja. Ima tamo interesantnih stvarčica, a nadamo se da će ih biti još više :biggrin:


E, sada, neka neko prebaci na tu temu pošto je nisam našao. Recepti su veoma jednostavni.

PILEĆA:

Piletina se obari i isecka. Zavisi kako volite, ako hoćete baš kao u Bucku onda što sitnije. Naravno, pileće belo meso. Ja kada pravim pravim od celog pilećeg belog mesa. :) I recept je u skladu sa tim :)
Isecka se luk. Pola osrednje glavice je više nego dovoljno. Seckajte ga što sitnije. Kada to kažem, mislim to bukvalno, uobičajeno sitno je za ovu salatu mnogo krupno, jer se oseća i to dosta.
Izrenda se jedna veća šargarepa. Živa šargarepa i renda se na onoj sitnoj strani rendeta.
Kada to sve izmešate iscedite jednu polovinu limuna na to. Zatim dodate jednu supenu kašiku senfa i ponovo izmešate.
Na kraju jedna pavlaka i isto toliko majoneza. I to je to.

Za goveđu je isti postupak, samo umesto piletine ide govedina, ne junetina već govedina. Tako su mi rekli. :) I stavi se malo više luka i senfa. Ovo nisam pravio, pileća je kao iz Bucka ili čak bolja, jer sam ja verovatno koristio kvalitetnije sirovine u odnosu na njih. :)
Ja volim taj sex.
User avatar
Bodi Bond
 
Posts: 1591
Joined: 29 Mar 2011, 12:21
Location: Blok

Re: Moja kuhinja

Postby KKP » 04 Sep 2011, 21:03

Ja kidam u kuhinji, a vidim ovde ima nekih recepta, zanimljivo... :biggrin:
User avatar
KKP
 
Posts: 9672
Joined: 09 May 2011, 22:26

Re: Moja kuhinja

Postby Houdini » 16 Nov 2011, 14:51

Odlican topik, tek sam ga sad provalio, ali zapostavljen :(

Pa da probamo da ga osvezimo, sa jelom koja volim da pravim za drustvo.

Francuski Beef bourguignon. Posto me mrzi da sam pisem kompletan recept, kvotovacu nesto sa neta i dodati neke stvari.

Image

Sastojci (za 4 osobe):
- 1 kg goveđeg mesa (treba biti što kvalitetnje meso, može meso za gulaš ali najbolje dio bi bio goveđe obraze, možete miješati više dijelova goveđeg mesa) - E sad ja ovde uzimam i malo masniju govedinu, jer posto se dugo kuva, istopi se i meso bude socnije nego kada je "suva" govedina. Jos imajte u vidu da ja poprilicno vodim racuna o ishrani, tako da ako meni ne smeta masno nece nikome :D
- 200 g pancete - moze i nasa slanina.
- 6 režnja češnjaka - u prevodu luka :)
- 4 mrkva
- crveni luk
- 1 bocu crnog vina (75 cl) - Najbolje je ono iz Burgonje, znaci neki Cabernet Sauvignon ili Merlot ili kupaza ta dva, ali posto ta vina znaju da budu skupa, probao sam i sa Yellow Tail Shiraz-om i ispadne takodje dosta dobro.
- 10 cl cognac-a (ili brandy ako nemate konjaka)
- 25 g maslaca
- 15 g šečera
- 2 velike žlice glatkog brašna
- 1 kasiku majčine dušice
- 3 lovor list
- Peršun
- So i biber

Image
* Treba se staviti i 2 repa koja na francuskom zovemo ‘navet’, ako imate sreće ih naći režete ih u 4 komada i tretirati ih kao mrkve.

Image
1 - 24 sati prije: očistiti goveđeg mesa od masnoće (mada kao sto rekoh ja i ne volim to da radim) i rezati u večim kockama (ovo je bitno). Očistiti mrkve i rezati u veće komade (rezati otprilike u 8 komada), oguliti češnjak.

Image
2 – Staviti u veću posudu : meso, mrkve, češnjak, majćina dušica, lovor list i šečer. Dodati sol i papar i dobro miješati. Dodati crno vino i cognac na kraju.

Pokriti posudu sa plastičnom folijom i ostaviti 24 sata u frižider i miješati svaki 6 sati (otprilike, ne morate se digniti po noći )

Image
3 – Sutra dan ocijediti sve sastojke i zadržati marinadu.

Image
4 – Pržiti meso u tavi na maslacu samo par minuta da dobije lijepu boju ali da se ne kuha (ako izađe previše vina iz mesa vratiti u marinadu, tu se meso treba pržiti a ne već se kuhati u vino).

Dodati pancetu u malim komadima i pržiti još 5 minuta.

Image
5 – Dodati mrkve, crveni luk, češnjak (bacite lovor list i majčinu dušicu) i pržiti sve skupa još 1 minute. Dodati brašno, miješati i dodati marinadu.

Kuhati sve skupa (bez poklopca) 20 mn kad zakipi.

Image
6 – Staviti sve u lonac koji ide u pećnicu, zatvoriti lonca i peći sat vremena na 180 C.

Image
7 – Izvadite iz pećnice, dodati nacjeckani peršin i servirajte sa pire krumpir.

E sad ja korak 6 uopste ne radim, tacnije ne pecem, nego kuvam i to na vrlo laganoj vatri (broj 3 na mom sporetu :D ) i to nekih 5-6 sati. Znaci ko ima vremena bolje neka kuva, a ko nema u rernu i gotovo.

Posto sam u poslednje vreme u nekoj organik hrana prici, naleteo sam na odlican recept za soja snicle i raznorazne salate, mada ih ja iskreno ne jedem cesto (malo proteina :D ), pa cu ih kad nadjem vremena napisati, jer su jako ukusne, a verovatno ljude (pogotovo devojke) zanimaju salate.
Пре свега се заборавља у каквој земљи радимо и да се упорно и систематски ради на гашењу ККП, са приоритетом да Жељко не остане. Човек ради у ненормалним условима. Свакодневно.
Има осећај кривице што клуб трпи јер није хтео да подржи мурата.
User avatar
Houdini
 
Posts: 22288
Joined: 28 May 2011, 19:28

Re: Moja kuhinja

Postby Starsica » 07 Dec 2011, 18:24

Posto sam ja potpuno zaboravila na ovu temu, samo cu iskopirati par svojih postova sa nekog drugog foruma :) Kuvam kao nezdrava :D

Gulas od pecuraka i belog mesa

Potrebno za 5 osoba:

- 500 grama pecuraka (moze i vise, nece da skodi)
- 500 grama belog mesa
- 4 glavice luka
- aleva paprika
- so
- sok od paradajza
- biber
- beli luk
- origano, lovor i cili

Sve se zivo secka na delove. Luk za dinstanje, pecurke i meso za kuvanje. E sad, ja sam imala strucnu pomoc :biggrin:

Image

Bakutic je sek'o luk, ja sam bila zaduzena za ostalo. Pecurke komotno mogu da se seku na vece delove, posto ce se tokom kuvanja smanjiti.

Image

Kad ste sve iseckali, prvo se stavi mesto da se skuva, odvojeno od pecuraka.

Image

U meso sam stavila skoro sve od zacina sto sam nasla. Vegetu, biber, malo karija, malo cilija, malo muskatnog orascica, bosiljak i origano. Kuva se odvojeno zato sto pecurke imaju jako jak miris i nisam htela da ga meso nahvata, nego da ima svoju aromu.
Kad se to skuva, odlozi se sa ringle i ostavi se da stoji u tom soku u kom je kuvano.

Next, luk i pecurke. Prvo se luk posteno udinsta (ja sam roknula dve case vode), dok ne bude skroz mekan, i tek kad bude mekan dodaju se pecurke. Ne dodaje se voda u pecurke jer one same puste svoj sok. Treba da se kuvaju petnaestak minuta, ali to zavisi od kolicine koju ste stavili, moze da bude i duze. Ako ne volite taj miris pecuraka, stavite persun i bosiljak.

Image
Novi pristup učenju engleskog jezika, bez učenja gramatike i dosadnih časova, učenje jezika kroz konverzaciju. Potrebno je minimalno znanje jezika, sve ostalo prepustite meni :D
Stars drži časove engleskog, poruka u inboks za dogovor. Cimanje stop :D
User avatar
Starsica
 
Posts: 6964
Joined: 05 Jun 2011, 14:35

Re: Moja kuhinja

Postby Liv » 08 Dec 2011, 00:35

Houdini, ranije na temi imas moju verziju Beef bourguignon. U pocetku sam ga pravila po originalnom receptu ali onda skratila proces i nema nikakve razlike. Koliko je meni poznato, za to jelo se koristi najjeftinije moguce meso jer se dugo kuva. Mora se kuvati 2-3 sata bar i ne ide u njega slanina jer je to meso (izvinjavam se, stvarno ne znam prevod za shin i chuck) samo po sebi dovoljno masno. Jela sam ga i u Francuskoj i ovde po UK u fr restoranima masu puta i ni jednom nisam naletela na taj sa slaninom.
ps. Mogu mu se dodati i sampinjoni uz sargarepu. :)

Star, probacu tvoj recept.
Liv
 
Posts: 4767
Joined: 04 Jun 2011, 19:06

Re: Moja kuhinja

Postby Starsica » 08 Dec 2011, 00:41

Al' jako je dobar gulas. Ja ga kuvam caletu jednom nedeljno :)
Novi pristup učenju engleskog jezika, bez učenja gramatike i dosadnih časova, učenje jezika kroz konverzaciju. Potrebno je minimalno znanje jezika, sve ostalo prepustite meni :D
Stars drži časove engleskog, poruka u inboks za dogovor. Cimanje stop :D
User avatar
Starsica
 
Posts: 6964
Joined: 05 Jun 2011, 14:35

Re: Moja kuhinja

Postby Houdini » 08 Dec 2011, 17:08

Liv wrote:Houdini, ranije na temi imas moju verziju Beef bourguignon. U pocetku sam ga pravila po originalnom receptu ali onda skratila proces i nema nikakve razlike. Koliko je meni poznato, za to jelo se koristi najjeftinije moguce meso jer se dugo kuva. Mora se kuvati 2-3 sata bar i ne ide u njega slanina jer je to meso (izvinjavam se, stvarno ne znam prevod za shin i chuck) samo po sebi dovoljno masno. Jela sam ga i u Francuskoj i ovde po UK u fr restoranima masu puta i ni jednom nisam naletela na taj sa slaninom.
ps. Mogu mu se dodati i sampinjoni uz sargarepu. :)

Star, probacu tvoj recept.

Sorry Liv, tek sam sad video. Ne sumnjam da se i za krace vreme moze dobiti jelo slicnog ukusa, pogotovo sto se kuva u vatrostalnoj. Ali sam ja uglavnom na dva ekstrema u kuvanju, kada imam vremena volim da kuvam po 5+ sati na laganoj vatri (sve sto se moze kuvati), kad nemam samo sokiram meso przenjem i to vrlo kratko. Da uzima se ono jeftinije meso, ja volim sto masnije jer se to lepse raskuva.

Nego kao sto sam i obecao evo dva vegetarijanska jela, ja ih ne jedem cesto, ali ko ne jede meso ovo je za njega poslastica.

Soja šnicle

100 g soja šnicli
1 kašičica sitno seckanog belog luka
na vrh noža bibera
7,5 dcl vrele vode za potapanje
50 g kukuruznog brašna ili prezle
1-2 lovorova lista
hladnocedjeno ulje za prženje
½ kašičice origana

Pripremanje: Prokuvati vodu i potopiti oprane soja šnicle kojima je dodat lovorov list, oko 30 min, da omekšaju. Dobro ih ocediti, oprati hladnom vodom i ponovo ocediti pa uvaljati u izmešane začine. Ostaviti da odstoje 15 minuta, uvaljati u brašno ili prezle i pržiti na dobro zagrejanom ulju dok ne porumene. Slagati na papirnatu salvetu da se višak ulja odstrani. Šnicle kombinovati sa barenim povrćem i salatom.

Tofu zeljanica
Sastojci:
½ kg integralnih, ili heljdinih kora
½ kg tofu sira
½ kašičice bibera
veza zelja ili blitve
0,3 dcl soja sosa
1 glavica belog luka
1 struk praziluka
½ kašičice origana
½ kašičice bosiljka
4 kašike hladnocedjenog ulja

Pripremanje: Izmrviti tofu i dodati mu tamari, 2 kašike ulja i začine, zatim luk i dobro oprano i isečeno zelje i blitvu. Poprskati svaku koru zagrejanim uljem i na svake tri kore ređati tofu sa povrćem. Poslednju koru pokvasiti i premazati uljem. Peći na 220 °C oko 30 minuta.


P.S. Starsice ovo mi deluje vrlo zanimljvo, moracu da probam, ali sa malim adaptacijama (vise mesa) :D
Пре свега се заборавља у каквој земљи радимо и да се упорно и систематски ради на гашењу ККП, са приоритетом да Жељко не остане. Човек ради у ненормалним условима. Свакодневно.
Има осећај кривице што клуб трпи јер није хтео да подржи мурата.
User avatar
Houdini
 
Posts: 22288
Joined: 28 May 2011, 19:28

Re: Moja kuhinja

Postby Starsica » 08 Dec 2011, 20:28

Houdini, veruj, uopste nije potrebno, na kraju se svi 'vataju za pecurke a meso ostane :D I obicno se pojede odma', stvarno je dobra zajebancija.
Novi pristup učenju engleskog jezika, bez učenja gramatike i dosadnih časova, učenje jezika kroz konverzaciju. Potrebno je minimalno znanje jezika, sve ostalo prepustite meni :D
Stars drži časove engleskog, poruka u inboks za dogovor. Cimanje stop :D
User avatar
Starsica
 
Posts: 6964
Joined: 05 Jun 2011, 14:35

PreviousNext

Return to Lifestyle

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 86 guests