Pita sa jabukamaPotrebno za testo (ako govorimo o tepsiji precnika oko 25 cm):
- 300 grama brasna
- 100 grama istopljenog margarina za kuvanje
- oko pola solje vode
- kasika secera
- tri prstohvata soli
Fil:
- kilogram jabuka (mada, komotno moze i vise, po ukusu)
- 150 grama smedjeg secera
- kesica cimeta (opet, moze po ukusu)
- kasika brasna
I korica odgore:
- 100 - 150 grama smedjeg secera (ko zeli sladje, stavice vise)
- 150 grama brasna
- 100 grama otopljenog margarina za kuvanje
Sto se tice testa, svi se sastojci pomesaju, umese i kad je smesa kompaktna, uvije se u foliju i stavi u frizider na nekih pola sata.
Jabuke se ociste, od vaseg ukusa zavisi da li cete jabuke rendati ili seci na vece parcade. Opet, sve se pomesa, jabuke, cimet, secer i brasno, to ce divan sok da pusti.
U medjuvremenu, treba napraviti ono sto ide kao korica odgore. Kada pomesate sve sastojke, dobicete kompaktnu, tvrdu masu.
Modlu premazite brasnom (ili i sa uljem/margarinom/sAs mascu pre nego sto premazete brasnom), testo izvadite iz friza i razvijete ga za tepsiju, ubacite fil i odgore vam treba ono sto ste dobili kao tvrdu masu, ali kako? Otkinete mali komad te tvrde mase, metnete medj' dlanove i sitnite iznad fila, da izgleda kao da padaju mrvice i to radite dok sve ne potrosite. Tu sliku nemam, nisam se setila da je slikam. Kad ste sve zavrsili, stavite pitu jos malo u frizider, desetak minuta. Pece se nekih 40 - 50 minuta na 180 stepeni.
Extra je sto je testo skroz krckavo, a unutra je sveeee finoooo mekano i socno i odma' sokovi krecu na usta