Board index Život van sporta Lifestyle

Moja kuhinja

Re: Moja kuhinja

Postby Houdini » 08 Dec 2011, 23:58

Ne znam za druge, ali sebe znam :D salim se, pecurke su hranjive i mogu biti zamena za meso.

Nego podsetila si me na jedan sjajan a lagan sos. Sampinjoni se oljuste i iseckaju, stave se u tiganj gde je prethodno proprzen luk, i krcka se jedno pola sata (ne dodaje se voda, pecurkice puste dovoljno svoje), na laganoj vatri. Kada se zavrsi, doda se pavlaka, senf, malo se posoli (moze i jos neki zacin) i odlican sos sa testeninom. Jos neki Pinot Grigio ili Pinot Noir, ko voli crveno vino, uz to i milina :D
Пре свега се заборавља у каквој земљи радимо и да се упорно и систематски ради на гашењу ККП, са приоритетом да Жељко не остане. Човек ради у ненормалним условима. Свакодневно.
Има осећај кривице што клуб трпи јер није хтео да подржи мурата.
User avatar
Houdini
 
Posts: 22286
Joined: 28 May 2011, 19:28

Re: Moja kuhinja

Postby Liv » 09 Dec 2011, 15:28

Houdini,
i ja volim ta jela koja se dugo kuvaju, ali nazalost bas retko imam toliko vremena. Zato sam i 'skratila' gulas jer ga strpam u rernu i ne gledam ga tih par sati a ne bude bitne razlike konkretno kod ovog jela.

Inace, podsetio si me sad na terijaki sos koji jako volim i koji je zgodan i kao marinada ili preliv za meso, ali i za grilovano povrce, nudle, pirinac.

za marinadu:
1/2 casa vode
2 kasika soja sosa (najbolje kikoman kod nas se moze naci sigurno u Metrou)
2 kasike tamnog secera ili meda
2 kasike pirincanog sirceta (ono je slabije i sladje od naseg koje je jako kiselo, ako koristite obicno stavite najvise kasicicu)

za preliv ja ne stavljam vodu, vec istu kolicinu soja sosa i sirceta + med i to blago prokuvam da se zgusne. Kad se jelo prelije sosom odozgo pospite malo susama :)
Liv
 
Posts: 4767
Joined: 04 Jun 2011, 19:06

Re: Moja kuhinja

Postby Houdini » 10 Dec 2011, 00:20

Ovo jako lepo deluje, inace sam se navukao na soja sos u poslednje vreme, sjajan ukus ima i moze lepo da zameni druge zacine

Inace ko ima kablovsku sbb, sa emitovanjem je poceo kanal 24Kitchen, ime samo govori sve.
Пре свега се заборавља у каквој земљи радимо и да се упорно и систематски ради на гашењу ККП, са приоритетом да Жељко не остане. Човек ради у ненормалним условима. Свакодневно.
Има осећај кривице што клуб трпи јер није хтео да подржи мурата.
User avatar
Houdini
 
Posts: 22286
Joined: 28 May 2011, 19:28

Re: Moja kuhinja

Postby Burke » 10 Dec 2011, 00:36

Houdini wrote:Ovo jako lepo deluje, inace sam se navukao na soja sos u poslednje vreme, sjajan ukus ima i moze lepo da zameni druge zacine

Inace ko ima kablovsku sbb, sa emitovanjem je poceo kanal 24Kitchen, ime samo govori sve.


Ако сам добро видео, у питању су неки Холанђани. Бар ми се тако чини по језику. Сваки пут када сам пребацио, био је онај плави кувар.
Burke
 
Posts: 7024
Joined: 18 Mar 2011, 22:06
Location: Na zadatku

Re: Moja kuhinja

Postby Houdini » 10 Dec 2011, 00:44

Jeste Holandjani su u pitanju, inace program je poceo sa emitovanjem pre par dana u svetu, tako da se nadam da ce biti i novih i boljih sadrzaja vremenom. Kako su meni danas rekli i Dzejmi Oliver treba da radi neke lajv emisije na njemu, ko ga voli eto prilike.
Пре свега се заборавља у каквој земљи радимо и да се упорно и систематски ради на гашењу ККП, са приоритетом да Жељко не остане. Човек ради у ненормалним условима. Свакодневно.
Има осећај кривице што клуб трпи јер није хтео да подржи мурата.
User avatar
Houdini
 
Posts: 22286
Joined: 28 May 2011, 19:28

Re: Moja kuhinja

Postby Burke » 10 Dec 2011, 00:47

Ма који Џејми, Гордон Ремзи је Бог! :biggrin:
Burke
 
Posts: 7024
Joined: 18 Mar 2011, 22:06
Location: Na zadatku

Re: Moja kuhinja

Postby Houdini » 10 Dec 2011, 01:01

Burke wrote:Ма који Џејми, Гордон Ремзи је Бог! :biggrin:

U potpunosti se slazem :D

*off mode on*
Danas sam cuo pricu, jedan od vodecih svetskih kuvara, lik koji je kupio malu kucicu na obali mora i od nje napravio zvanicno najbolji svetski restoran, gde se za rezervaciju ceka i do 2 godine, odlucio da zatvori restoran na 3 godine, jer hoce da putuje po svetu. Divim mu se, kakav car :D
*off mode off*
Пре свега се заборавља у каквој земљи радимо и да се упорно и систематски ради на гашењу ККП, са приоритетом да Жељко не остане. Човек ради у ненормалним условима. Свакодневно.
Има осећај кривице што клуб трпи јер није хтео да подржи мурата.
User avatar
Houdini
 
Posts: 22286
Joined: 28 May 2011, 19:28

Re: Moja kuhinja

Postby Liv » 10 Dec 2011, 01:30

^ super je terijaki. probaj da mariniras pilece raznjice u njemu pa ih onda izgrilujes. Ostatak sosa skuvas pa te raznjice umocis da se sos zalepi na njih. Prste da polizes :) A umesto meda mozes recimo i dzem od sljiva da stavis.
Liv
 
Posts: 4767
Joined: 04 Jun 2011, 19:06

Re: Moja kuhinja

Postby vasilij zajcev » 29 Dec 2011, 13:09

zamro basket skroz, pa mogu na second favourite temi da dam neki doprinos

ja sam pocetkom ove godine bio u Japanu i od tada sam u zescoj gastronomskoj tranziciji. voleo sam njihovu kuhinju i ranije, ali je taj put oznacio pocetak potpuno nove faze sa varjacom. na sve to ortakova keva, Japanka, proletos objavi japanski kuvar sa namirnicama koje mogu da se nadju u Bg...showtime, samo to kuvam, zena kuka da preterujem...slabiji stomaci da ne otvaraju:
Spoiler: pokaži
pre negde klinac zavrsio sa sedenjem na nosi, krenem da prospem, a u unutra nesvareni krajevi pipaka od hobotnice :laugh:


nego, da ne budem (samo) odvratan: soja sos, terijaki i sl sosici daju super ukuse piletini i drugim meksim mesima, ali ja sam otkrio njihove potpuno megalomanske kombinacije jakih soseva i sastojaka koji na kraju naprave nevidjene celine, a mogu na govedinu i svinjetinu. zacucili bi ste se koliko nindze gotive gudu!

moj omiljeni je ludacka kombina: soja sosa, balzamiko sirceta, maslinovog ulja, braon secera, meda, belog luka, praziluka, persuna i djumbira. od ukusa zavise razmere, ako nekog zanima prepisacu mu osnovni odnos iz kuvara, ali je neverovatno u kakav skladan spoj ode ovaj, na prvu loptu, nesklad... odlicno se slaze sa svinjskim vratom ili govedinom (od grudi). ja imam neku mesaru sa usluynim rostiljem, kupim par vratova i trazim da mi majstor ne soli (kod srpskog rostiljdzije to moze samo ako ga slazes da imas povisen krvni pritisak...naravno svaki put trpis pitanja "Kako si, mali?" i sl) i onda gatako isprzenog izrezem na froncle i prelijem ovim. sa nekim neutralnim pirincem (moze i pire) izuva

inace, kad pomenuste pilece raznjice, samo da napisem da njima Japanci uglavnom "unose" marinadu belim vinom...opusteno moze soja sos sa vinom i malo balzamika. ako dodas meda bude kiselo-slatka piletina
User avatar
vasilij zajcev
 
Posts: 2961
Joined: 15 Mar 2011, 08:11

Re: Moja kuhinja

Postby Houdini » 29 Dec 2011, 14:00

vasilij zajcev wrote:moj omiljeni je ludacka kombina: soja sosa, balzamiko sirceta, maslinovog ulja, braon secera, meda, belog luka, praziluka, persuna i djumbira. od ukusa zavise razmere, ako nekog zanima prepisacu mu osnovni odnos iz kuvara, ali je neverovatno u kakav skladan spoj ode ovaj, na prvu loptu, nesklad...

Ovo cu probati cim prodju ove gluposti oko nove godine, jer toliko ludo zvuci, da verujem da je genijalno, obozavam te kontra stvari u kuhinji. Kontam da bi ovo bilo fantasticno sa srednje pecenim stejkom. Gde peces vrat na tiganju?
Пре свега се заборавља у каквој земљи радимо и да се упорно и систематски ради на гашењу ККП, са приоритетом да Жељко не остане. Човек ради у ненормалним условима. Свакодневно.
Има осећај кривице што клуб трпи јер није хтео да подржи мурата.
User avatar
Houdini
 
Posts: 22286
Joined: 28 May 2011, 19:28

Re: Moja kuhinja

Postby vasilij zajcev » 29 Dec 2011, 20:35

imam onaj rostiljski tiganj, ili kad me ne mrzi na el.rostilju (stavim na plocu od sporeta, imam ravnu, i drknem aspirator na max) ...mada sada najcesce pecem u tom usluznom rostilju od mesare gde kupujem

evo ga osnovni recept:

Mladi luk (2 struka)
Persun (pola veze ili manje)
Ljuta papricica (pola ili manje)
Beli luk (1 ceno)
Djumbir (2-3cm korena)
Soja sos (5 kasika ili ¼ case)
Ulje (2 kasike)
Secer (1 kasika)
Med (1 kasicica)
Sirce ili sok od limuna (1 kasicica)
...
ja ubacujem manje cilija jer mi zena doji bebu, a klinac ne voli ljuto. takodje gruvam balzamiko umesto obicnog sirceta
User avatar
vasilij zajcev
 
Posts: 2961
Joined: 15 Mar 2011, 08:11

Re: Moja kuhinja

Postby vasilij zajcev » 03 Jan 2012, 19:20

Houdini wrote:Francuski Beef bourguignon.

pravio juce, vr' recept :bravo:

moja modifikacija: kilo, al sremskog vina, bez konjaka i seceno vodom (zena mi doji bebu, ne smem da spremam mnogo jake stvari); vise sargarepe, al zato bez secera; krckao se 4h...bruka kako je dobra stvar!
User avatar
vasilij zajcev
 
Posts: 2961
Joined: 15 Mar 2011, 08:11

Re: Moja kuhinja

Postby Houdini » 03 Jan 2012, 23:31

vasilij zajcev wrote:
Houdini wrote:Francuski Beef bourguignon.

pravio juce, vr' recept :bravo:

moja modifikacija: kilo, al sremskog vina, bez konjaka i seceno vodom (zena mi doji bebu, ne smem da spremam mnogo jake stvari); vise sargarepe, al zato bez secera; krckao se 4h...bruka kako je dobra stvar!

E i ja ga pravim bez secera, ali sam verovatno zaboravio da dodam.

Nego idem za Bozic kod svojih, onako uza porodica kad se okupi bice nas 20ak, i uvek imamo neku najrazlicitiju mogucu klopu (ne preterano tradicionalno, ali jbg zanimljivije je ovako). Uglavnom zajcev pravicu ovaj tvoj sos na slepo, pa il' pukovnik il' pokojnik

Inace kad sam vec kod stvari koje se kod nas klopaju za Bozic, jedna interesantna salata - Indonezanska. Ima vise varijanti, a razlikuju se uglavnom po dodacima, ja cu reci kako mi to pravimo:

Potrebno (kako sam uvek mrzeo to na pocetku recepta):
450gr kukuruza secerca
200gr pirinca integralnog (moze i onaj vitaminizirani)
50gr susama proprzenog
200gr oljustenog proprzenog suncokreta (ovo sve moze i manje i vise, sve zavisi od vas)
1 crvena i zelena paprika
2 glavice crnog luka
Soja sos
Maslinovo ulje
So
Biber
Muskatni orascic
Secer

Nema mnogo filozofije, kukuruz i pirinac se skuvaju i pomesa se sve. Dobro je da odlezi pre serviranja u frizideru.
Пре свега се заборавља у каквој земљи радимо и да се упорно и систематски ради на гашењу ККП, са приоритетом да Жељко не остане. Човек ради у ненормалним условима. Свакодневно.
Има осећај кривице што клуб трпи јер није хтео да подржи мурата.
User avatar
Houdini
 
Posts: 22286
Joined: 28 May 2011, 19:28

Re: Moja kuhinja

Postby Neozbiljni pesimista » 04 Jan 2012, 12:00

vicharhcp wrote:Evo još jednog ukusnog i krajnje jednostavnog recepta (ja ove lepe dane više volim da provedem napolju, pa sve što spremam kod kuće za jelo mora da bude lako i brzo za spremanje).

TORTILJE SA PRŠUTOM
Gramažu neću pisati, pošto zavisi samo i isključivo od vas i vašeg ukusa.
Potrebo je:
- tortilje
- pršuta
- mileram
- zelena salata
- paradajz
- feta
- origano

Ja tortilje dopečem u rerni i to ih zamotam u alu foliju, da se ne stvrdnu. Držim ih u rerni nekih 15-20 minuta.
Kada ih dopečem, prvo ih namažem mileramom, pa stavim zelenu salatu, pa pršutu, pa paradajz (iseckan na tanje kolutove), pa fetu (isečenu na tanje kriškice) i na kraju pospem origanom. Tako "napunjenu" tortilju smotam i sa gornje strane je još malo namažem mileramom.
Meni je jako ukusno, a više je nego jednostavno za spremanje.


Ovo moram da probam, taman da malo pobegnem od domaceg girosa, za koji obicno koristim tortilje :D
Inace, ja najvise volim italijansku kuhinju, znaci testenine u svim oblicima, a od ovih jela "na kasiku", preferiram gulas...
Kad sam vec kod gulasa, a to implicira na Madjarsku kuhinju, kad sam pre par godina bio u Budimpesti, probao sam jedan savrseni preliv sa sampinjonima, uz piletinu...
Sve bih dao da mogu da isceprkam negde taj recept... :drool:
"U FK Partizan rade ozbiljni ljudi..." :copa1:
User avatar
Neozbiljni pesimista
 
Posts: 3129
Joined: 03 Jun 2011, 23:02

Re: Moja kuhinja

Postby Liv » 09 Jan 2012, 15:39

vasilij zajcev wrote:Mladi luk (2 struka)
Persun (pola veze ili manje)
Ljuta papricica (pola ili manje)
Beli luk (1 ceno)
Djumbir (2-3cm korena)
Soja sos (5 kasika ili ¼ case)
Ulje (2 kasike)
Secer (1 kasika)
Med (1 kasicica)
Sirce ili sok od limuna (1 kasicica)
...

Pretpostavljam da se sve sitno isecka i smucka, jel treba da se kuva? ili sve ide sveze?

Svidja mi se i Indonezanska salata, bas volim takve recepte. :thumbup:
Liv
 
Posts: 4767
Joined: 04 Jun 2011, 19:06

PreviousNext

Return to Lifestyle

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 32 guests