zamro basket skroz, pa mogu na second favourite temi da dam neki doprinos
ja sam pocetkom ove godine bio u Japanu i od tada sam u zescoj gastronomskoj tranziciji. voleo sam njihovu kuhinju i ranije, ali je taj put oznacio pocetak potpuno nove faze sa varjacom. na sve to ortakova keva, Japanka, proletos objavi japanski kuvar sa namirnicama koje mogu da se nadju u Bg...showtime, samo to kuvam, zena kuka da preterujem...slabiji stomaci da ne otvaraju:
pre negde klinac zavrsio sa sedenjem na nosi, krenem da prospem, a u unutra nesvareni krajevi pipaka od hobotnice
nego, da ne budem (samo) odvratan: soja sos, terijaki i sl sosici daju super ukuse piletini i drugim meksim mesima, ali ja sam otkrio njihove potpuno megalomanske kombinacije jakih soseva i sastojaka koji na kraju naprave nevidjene celine, a mogu na govedinu i svinjetinu. zacucili bi ste se koliko nindze gotive gudu!
moj omiljeni je ludacka kombina: soja sosa, balzamiko sirceta, maslinovog ulja, braon secera, meda, belog luka, praziluka, persuna i djumbira. od ukusa zavise razmere, ako nekog zanima prepisacu mu osnovni odnos iz kuvara, ali je neverovatno u kakav skladan spoj ode ovaj, na prvu loptu, nesklad... odlicno se slaze sa svinjskim vratom ili govedinom (od grudi). ja imam neku mesaru sa usluynim rostiljem, kupim par vratova i trazim da mi majstor ne soli (kod srpskog rostiljdzije to moze samo ako ga slazes da imas povisen krvni pritisak...naravno svaki put trpis pitanja "Kako si, mali?" i sl) i onda gatako isprzenog izrezem na froncle i prelijem ovim. sa nekim neutralnim pirincem (moze i pire) izuva
inace, kad pomenuste pilece raznjice, samo da napisem da njima Japanci uglavnom "unose" marinadu belim vinom...opusteno moze soja sos sa vinom i malo balzamika. ako dodas meda bude kiselo-slatka piletina