Board index Život van sporta Lifestyle

Moja kuhinja

Re: Moja kuhinja

Postby Diktator » 06 Sep 2015, 14:01

Pa ranije sam preskakao..a i sad jedem na silu :laugh:
Kraj sjaji sjajem novog pocetka.
19.04.2015.
Bol je privremen,ponos je vecan.
OBRADOVIC ZELJKO 22.06.2023.
User avatar
Diktator
 
Posts: 18504
Joined: 15 Mar 2011, 10:59

Re: Moja kuhinja

Postby gogo23 » 06 Sep 2015, 15:58

Ubedili te da ces da smrsas pa i nas lozis na splacine :biggrin:
gogo23
 
Posts: 7075
Joined: 23 Mar 2011, 01:00

Re: Moja kuhinja

Postby Diktator » 06 Sep 2015, 16:58

Smrsao sam dosta..sad samo odrzavanje..
Nemas pojma..zvacu Maju Volk na forum,generacija ste,mozda te ona ubedi sta je kvalitetan dorucak :biggrin:
Kraj sjaji sjajem novog pocetka.
19.04.2015.
Bol je privremen,ponos je vecan.
OBRADOVIC ZELJKO 22.06.2023.
User avatar
Diktator
 
Posts: 18504
Joined: 15 Mar 2011, 10:59

Re: Moja kuhinja

Postby gogo23 » 06 Sep 2015, 19:15

Diktator wrote:Nemas pojma..zvacu Maju Volk na forum,generacija ste,mozda te ona ubedi sta je kvalitetan dorucak :biggrin:

Jes nemam pojma, dupli espreso, meni dosta do 5 popodne, te tvoje splacine mi ne trebaju.

I sta Maja ima da me ubedjuje, ako ima neku unuku da posalje tada moze da dodje u obzir ubedjivanje.
gogo23
 
Posts: 7075
Joined: 23 Mar 2011, 01:00

Re: Moja kuhinja

Postby Dylam Dop » 02 May 2017, 23:17

Nikad prije kreveta ne pretjerivati s klopanjem plazme i mlijeka iz tetrapaka! :dunno:
User avatar
Dylam Dop
 
Posts: 7160
Joined: 11 Apr 2015, 21:17

Re: "GROBLJANSKA KASINA"

Postby balkanski spijun » 19 Sep 2020, 06:56

Pomesali ste loncice.

Ima mesara koje prodaju dobro meso,to nije sporno.

Jedno je meso za svakodnevnu upotrebu,a drugo meso za susenje.

Meso za susenje,tesko moze da se kupi u mesarama.Ako je svinjsko meso u pitanju,one moraju da budu oko 2 godine stare.Meso mladih svinja nije dobro za susenje.Nije dovoljno zrelo I sadrze veliku postotak vode.
Susi se I ono,ali bolje je kad je starije.

Kad je mlado meso,puno vode,ono se skupi,skvrci.Bude vise tvrdo.

Govorimo kako se to nekada radilo,na tradicionalan nacin.Drugo je vakumiranje,susenje u specijslnim susarama,nije videlo dima.

To moze da se nadje,samo u privatnoj reziji.Kome treba veca kolicina mesa,ok.Najbolja stvar.Kome treba manje mesa to je problem.
Mora malo iskustva.Boja mesa mladih svinja je svetlija I vodenija.

Junetina isto od starijih grla.Meso je tamnije boje.Ramstek mora da bude minimum od 8 kg pa navise.Mlado june ne moze da ima ramstek 8,10,12 kg.Sto zrelije ,to bolje.Ramstek to je juneca ledjanica Ili govedja(za one koji ne znaju ).

Za kovadice,zavisi od zelje.Konkretno ja ne volim,ne mogu da cekam po par meseci (do pola godine),da meso zri.Sunka(prsut),kulen.Pravim ono sto kozumiram odmah.Da cekam sledecu godinu,daleko bre.

Nije to bas tako,uzmem meso I susim.Potrebno je i uskustvo,vreme I malo poznavanja celog procesa susenja.

Za kobasice je potreban majstor.Za cvarke je potrebno da se zna.Negde su odlucni,a negde losi.

Ko ima uslove,vreme,svakako je dobro.
User avatar
balkanski spijun
 
Posts: 13168
Joined: 02 Jul 2012, 18:09

Re: "GROBLJANSKA KASINA"

Postby ExEr » 19 Sep 2020, 07:37

Deda, vi sa versea zemlje :biggrin: ste za spržu duduci :jezik: :biggrin:

Ps pa cak i nislije...tek od leskovac moz se lizu prsti
Pa kad isprzis spržu s kisele paprike :hatman:
Kiselinu sipam u oči kakve sve pičke navijaju za Partizan
User avatar
ExEr
 
Posts: 7228
Joined: 05 Jun 2016, 22:36

Re: "GROBLJANSKA KASINA"

Postby Obeliks » 19 Sep 2020, 07:49

:okk: Vidi se da ide zima
Od kad sam ja počeo da radim sušenje i kobasice, moja deca više neće da jedu kupljeno :blue:
Svako ima svoj metod. Osnovno je da bude dovoljno slano da bi se održalo, odabir mesa takođe, možda čak i važnije.
Dimljenje 3-5 sati dnevno kad su temperature u plusu oko sedam dana i posle promaja najmanje 1 mesec, ali blaga.
Ako imate dovoljno veliku pušnicu i radite sve odjednom, onda ostaje u pušnici. Pa onda udri :hatman:
KKP je religija.
Kao i svaka religija ima dosta dogmi, zasniva se na ljubavi i veri, a njeni pratioci su fanataci.
User avatar
Obeliks
 
Posts: 1850
Joined: 23 Mar 2011, 15:20

Re: "GROBLJANSKA KASINA"

Postby balkanski spijun » 19 Sep 2020, 07:55

ExEr wrote:Deda, vi sa versea zemlje :biggrin: ste za spržu duduci :jezik: :biggrin:

Ps pa cak i nislije...tek od leskovac moz se lizu prsti
Pa kad isprzis spržu s kisele paprike :hatman:


O,to volem da cujem :okk:

Sprza je specijalitet Pravi se,kako ne.Za to je zaduzena baba.

To ide za kraj.Cvarci,pa sprza.Posle pihtije.Ide bre,posla mi voda na usta.Zabalavih :laugh:

Uz to obavezno ovciji sir,ali se stavi paprika da sir povuce miris. :okk:
User avatar
balkanski spijun
 
Posts: 13168
Joined: 02 Jul 2012, 18:09

Re: "GROBLJANSKA KASINA"

Postby Dimitrije » 19 Sep 2020, 08:11

Opet da pitam, drvo? Imate li neko kojeg se držite ili menjate u zavisnosti od metode, mesa, doba godine...
"Eksel tabele? Pa napravite vi eksel tabele." ćoravi, Feb 2023.
User avatar
Dimitrije
 
Posts: 5637
Joined: 16 Jul 2014, 10:32

Re: "GROBLJANSKA KASINA"

Postby Obeliks » 19 Sep 2020, 08:16

Drvo bukva, jasen, cer, šljiva ali malo, može i trešnja, ostalo nisam imao potrebe ni da probam.
Naravno sve je ovo iz ličnog iskustva...
KKP je religija.
Kao i svaka religija ima dosta dogmi, zasniva se na ljubavi i veri, a njeni pratioci su fanataci.
User avatar
Obeliks
 
Posts: 1850
Joined: 23 Mar 2011, 15:20

Re: "GROBLJANSKA KASINA"

Postby Dimitrije » 19 Sep 2020, 08:28

Obeliks wrote:Drvo bukva, jasen, cer, šljiva ali malo, može i trešnja, ostalo nisam imao potrebe ni da probam.
Naravno sve je ovo iz ličnog iskustva...

Gledao sam Marku Žvaku, epizoda "Drpano prase", kada majstor priča o drvetu koje loži i recimo, ako ne grešim, za hrast kaže da ukiseli meso.Bukva i trešnja najčistije, morao sam da pogledam upravo da ne bih lupao bez veze. Mada to je dimljenje u onom smokeru američkom...
"Eksel tabele? Pa napravite vi eksel tabele." ćoravi, Feb 2023.
User avatar
Dimitrije
 
Posts: 5637
Joined: 16 Jul 2014, 10:32

Re: "GROBLJANSKA KASINA"

Postby Desetka » 19 Sep 2020, 08:56

Sprza :drool: . Meni su deda i baba sa majcine strane iz Leskovca i prave je svake godine, bude uvek sjajna. Meni je licno sprza bolja od kobasica, suvog mesa i ostalih djakonija.
hej Pjano, skoci daj gol glavom

To je juris, to je nalet. Nema milosti, sve ili nista. To je Crvena Zvezda u svom elementu, to je Crvena Zvezda u svom punom sjaju.
User avatar
Desetka
 
Posts: 3063
Joined: 07 Jun 2012, 21:37

Re: "GROBLJANSKA KASINA"

Postby Obeliks » 19 Sep 2020, 09:06

@ desetka
Nisi jeo dobre domaće kobaje :laugh:
KKP je religija.
Kao i svaka religija ima dosta dogmi, zasniva se na ljubavi i veri, a njeni pratioci su fanataci.
User avatar
Obeliks
 
Posts: 1850
Joined: 23 Mar 2011, 15:20

Re: "GROBLJANSKA KASINA"

Postby Nikola » 19 Sep 2020, 09:29

Na ovu temu ne ulazim par dana
Kad god udjem dodje mi da posle svratim do frizidera :biggrin:
"Were all stars to disappear or die, I should learn to look at an empty sky..." W.H. Auden
"U vas stenje na svakoju stranu, zlo pod dobrim kao dobro pod zlom [...]"

Sonja Vasic - carica kosarke!
Jedan je Gagi kapiten!
User avatar
Nikola
 
Posts: 8821
Joined: 21 Jan 2012, 20:25
Location: KG

PreviousNext

Return to Lifestyle

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 19 guests