Mala dopuna sa mojim iskustvima iz Portugala:
-
Kupanje: Raoul rece da na jugu moze da se kupa, tacno iako je voda nesto hladnija nego u nama bliskim morima (orijentaciono ide oko 21 stepen, dok u Grckoj i na Jadranu je u sezoni retko ispod 24-25, pa navise). Vazno je napomenuti da to vazi
samo za jug, ako planirate morsko (sa kupanjem) letovanje u okolini Lisabona, a niste naviknuti na hladnu vodu, rizik je veliki (npr. mene je u Setubalu zakacilo more od 17 stepeni u avgustu, a napolju je 35 i przi, pa ko voli da se zeza sa srcem... :) ). Severnije, npr. u okolini Porta ni ne pokusavajte. Dodatna stvar su talasi koji su mnogo veci na okeanu na zapadu, nema "mediteranskog" plivanja i brckanja.
-
Turizam: (znam da zavisi od ukusa, ali moj savet je:) u Portugalu ne trcite! Egzoticno je, ako zelite da osetite smek, usporite se. Ako obilazite Sintru, odvojite dan za to. Ako idete u Alfamu u Lisabonu, izgubite se u malim ulicicama, sedite na vino na trgu sa lepim pogledom na zaliv, uz ulicne svirace, "blejite" sa lokalcima. Ako putujete od Lisabona da Porta, prenocite negde usput (za parove moj tip je Obidus), ima svasta usput, puno starina, zamkova Templara, stari univerzitetski centar Koimbra... U Portu posetite onu Hari Poter knjizaru.
-
Klopa: Portugalci su majstori u grilovanju morske ribe! Obicne sardine su zakon. Meni omiljena neka koja se zove Karapao (mrzi me da guglam sta je). To naravno u letnjoj sezoni kad je riba sveza. Zimi su super jela od susenog bakalara na 100 nacina, bakalar je nacionalno jelo (pazite, mnogi neportugalci ga se gade, meni licno je odlican, ne kupujte ga usoljenog "za poneti" u prodavnicama, smrdi nesnosno pre spremanja). Na severu je popularna neka kobasica aljeira (oprez, ako kazete Portugalcu da je aljeira kobasica, sledi jako negodovanje
). Ko bas ne moze bez pecenja - leitao = pecena prasetina, ali sa nekim zacinjenim prelivom/mocom koji joj daje malo drugaciji ukus.
-
Pice: cuveno porto vino - dezertno vino, slatko i sa blizu 20% alkohola. Ja volim crno, omiljeni tip fine rubis, sto se tice proizvodjaca cena prati kvalitet. U centralnom delu zemlje prave i visnjevacu, koju zovu zhinzhinja.
Izvinjavam se na duzini posta :)