by trener » 20 Aug 2012, 10:15
Moderatori ovog pdf-a su odlucili da otvore temu a mislim da je najprikladniji post za uvod upravo post naseg novog clana pod nickom @trener
Prvo da vas pozdravim sve na ovom cenjenom forumu.
Ispratim ga s vremena na vreme i to uglavnom kada sam neraspolozen da se malo oraspolozim pored cele muke...
S obzirom da mi je prvi post hteo sam nesto uopsteno napisati o situaciji u PArtizanu, nasem fudbalu, struci... Pa ne zamerite.
Da je dno, dno je. Samo je pitanje da li i kako moze bolje. Prvo bih se dotakao gapa izmadju maldjih kategorija i prvog tima ili "Gde nam nestaje talenat"... Glavni uzrok nivoa na kome jesmo jeste STRUKA i iskljucivo struka. Ne postoji nikakvo drugo objasnjenje za situaciju. Moja profesija je trener-skaut, zapravo iskljucivo skaut. Dakle, nisam menadzer, vec radim po sistemu angazmana. Ne nudim igrace, vec ispratim postojece i podnesem raport. Ukratko, cisto. Shodno tome, itekako znam koliko je nama struka u krizi. To mi je posao. Cast izuzecima ali nijedan nas trener nije nista ozbiljno uradio u nekom vecem klubu poslednjih xy godina, to treba nesto da nam govori. Nasi treneri su prilicno needukovani, kada dobiju licencu tu se njiohva edukacija zavrsava. Tu ne racunam po neki seminar ili neke gluposti cisto eto, da se kaze... Posledica toga je ovo sto nam se desava, da mi jednostavno godinama ne mozemo izbaciti krstenog veznog igraca, da stopera kvalitetnog imamo svake prestupne...
Medjutim, ono na sta bih posebno bacio akcenat je koliko nasa struka zaostaje . Nasi treneri imaju najveci problem sto ne znaju STVARNO ko im igra u ekipi. Oni ne znaju koje mogucnosti njihovi igraci imaju (nemaju). Dacu vam primer. Prosecan francuski klub ima model sa nekih 25-30 parametara za jednog igraca, ti parametri se menjaju na nedeljnom nivou. Vrhusnki klubovi (Real, Barca, Chwlsea,...( imaju i d 40 parametara koji se takodje nedeljno azuriraju. Prica se da Murinjo trodnevno menja parametre i da idu do 50!!! Ovo za Murinja ne znam, ovo sam cuo na nekom seminaru. Da vas ne smaram mnogo ali parametri su brzina, snaga, stamina, tehnika, taktika. One se granaju dalje u zavisnosti koja se pozicija igra... Strucni stab prosecnog francuskog kluba broji oko 20ak ljudi, bez spoljnih momaka, nas strucnio stab nema 5 ljudi... O vrhunskim klubovima da ne pricam. To si citavi timovi ljudi, kopjuterske simulacije. Samo 5 ljudi je nagazovano na ubacivanja podataka u racunare po utakmici.
E, sada ako trener nema najosnovniju predstavu o (ne)kvalitetu njihovih igraca onda imamo problem u startu. On zapravo ne zna ni ko mu je u ekipi. To je generalno problem sa nasom strukom. Kada za naseg trenera kazu da ima viziju, to znaci da on u stvari ima hrabrosti da nesto menja, da istrazuje, ali kao sto sam vec rekao on nema znanje da bi mogao bilo sta pametnije da uradi, vec samo da se poziva na fortunu. Niti jedan nas trener u skorije vreme nije otisao u neki veliki evropski kamp kao gost, edukacija im se svodi na neki seminar i to je to.
E, sada da se vratim na svoju struku i koliko god mislili ona je cist sablon kao i svaki drugi posao. Evo primer Lazar Markovic. Vrhunskog skauta od prosecnog izdvaja to sto on ima "nos" da vidi dalje od suvoparnih podataka i gledanja. Ja sam prosecan skaut:). Kada ga sada stranci iskautiraju on ima vise losih nego dobrih parametara, ali oni izdvajaju dobre i pokusavaju da ih uklope u sistem jer trener ima viziju da bi samo dva dobra parametra mogao debelo da iskoristi. Savrsen igrac ne postoji, ali savrsen sistem, verovali ili ne, postoji i vecina vrhunskih trenera tezi ka njemu. Jedna od situacija koja je vrlo smesna jeste kada stranci bace oko na nekog naseg igraca, i kada mu pored odgledanih utakmica, traze skaut knjizicu, nesto kao servisna knjizica:) na sta imaju pravo, mi isfalsiramo sve za 7 dana i vozi:)). U toj svesci su svi moguci parametri kako sa utakmica tako i sa treninga, svaki detalj, ali bukvalno. Kakav je temperament, radne i zivotne navike, roditelji, ma sve.... To kod nas ne postoji...
Ono sto stoji jeste da tehnocko-takticki nasi treneri i nisu toliko zaostali za svetom, ali individualni parametri i uklapanje tih parametara u sistem jeste ravan nuli.
E, sada dolazimo do onoga zasto nemamo kreativne igrace, zasto nemamo napadace... Zato sto je za to potrebno znanje i to debelo. Na tome se radi jos od mladjih kategorija. Svaki klinac je tabula rasa. Vi, kao trener, imate mogucnost da pravite od njega igraca. Nasi terneri mladjih kategorija rade potpuno suprotno sistemu. Ako je recimo klinac visok, njemu je vec izbor suzen. Ili stoper ili u najboljem slucaju Raca Petrovic. Oni ne razvijaju kreativnost kod njih i to se moze videti na treninzima vrlo jasno. Onda krece ono najgore a to je kada je klinac pred prvim timom i krenu sa silovanjem pozicija u njegovom najosteljivijem uzrastu. Tu oni nestaju jednostavno. Gledam sa Markecom koliko se tu gresi u startu. Njemu se i dalje trazi pozicija. Toliko o tome.
Imao sam tu cast da budem gost La Mesije. To je jedna masina i meni se iskreno ne dopada, ali videti kako se radi sa decom na taj nacin je prosto neverovatno. Oni uce decu da razmisljaju fudbalski. To je cela poenta price, ali ti isti klinci kasnije, barem oni koji ne zavrse u Barci:), imaju problem da se prilagode u drugim kolektivima. Ali kada od malih nogu naucis da juris za loptom kada je izgubis ili da se oslobadjas iste u roku od dve sekunde - nepocenjivo. To su stvari koje se uce od malih nogu i koje se prosto urezuju. Tesko ce neko sada Neci Tomicu objasniti to. Dobre navike se sticu od najranijih dana, lose se jako tesko ispravljaju.
Da se osvrnem na Vermeza. Vermez je jako los psiholog, trener autoriteta, ocajno malo potkovan za individulace, sa vrlo malo parametara radi, kreativnost mu se svodi na prebacivanje igre, voleo bi u svojoj ekipi brze igrace ali koliko vidim na tome ne radi. Vermez je stara skola. Voli polukontre i napade sa krila, ali ne vidim da je uopste poradio na tome. A nije jer ne zna. Ovo za Vermeza je naravno sve iz licnog iskustva i gledanja njegovih trenninga kao i prisutvovanja nekim seminarima.
E, sada, malo i o omladinskim skolama. Ta prica o Teleoptiku je verujte prenaduvana. Mi talenta imamo, ali rad je prosecan, rekao bih i ispod toga. Mi nemamo sistemski rad. Zato i bljesne po neki klinac s vermena na vreme, ovo ostalo je sve suvi prosek i za nase uslove a kamoli evropske.
Dakle, nije sve u parama, ja radim za slabije istocno evropske lige i znam sa koliko malo para moze da se napravi nesto. Mi se necemo, na primer, vezati za neki kiparski model iz razloga sto onda ne bi imali sta da prodajemo, ali smo idealni za neki mix stranaca i omladine. Ali dok se struka ne promeni, nam nista od toga. Pustite se predsednika, upravnih odbora, struka je ta koja ne funkcionise, zapamtite to. Za nas fudbal je resenje recimo nemacki trener, skolovan, bez mnogo sikustva (dakle jeftin) ali ne U Partizanu, nego u Teleoptiku bas!!!
I da zavrsim. Kako funkcionise skauting kod nas? To je vecina vas na forumu u pravu. Dakle, igraci se nude, mi odgledamo kasete i to je to. Ukoliko usput onako saznamo jos nesto o tim igracima, super, ako ne, nema veze. Jos ako imamo nekoga da odgleda jednu-dve utakmice, ma pun pogodak. Medjutim, ima jedna stvar koja je van domasaja javnosti. Dosta tih transfera se ne realizuje u novcu od strane Partizana, vec se prebijaju kroz neke druge Partizanove transfere u buducnosti. Recimo vecinu Juzne Amerike drze 3 menadzera. Oni drze kvalitet. Tamo je jako tesko dobiti menadzerski licencu, verovali ili ne. Dakle mora da ste pri fudbalu. E, sada oni nama prodaju nekog Eduarda na slepo. Mi NE PLACAMO EDUARDA vec pravimo klauzulu u ugovoru da cemo za, recimo Markovica, dati 20% od transfera. Eduarda placa menadzer koji ga je doveo. Tolko za prvi put i izvinjavam se na malo duzem postu. Ovo mi je prvi forum gde zelim biti aktivan, tako da ne zamerite.
Pozdrav,
" Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don't need with tne money we don't have to people we don't like."