Iako je u domenu naucne fantastike da dohvatimo 15. mesto ove sezone, cisto da se zabavimo analizom.
Ako bi dosli do nekih 6,000 i usli u igru, to podrazumeva da:
-Zvezda dodje do LS i pri tome u kvalifikacijama skupi nekih 1,500 + 1,000 za ulaz = 2,500
-Partizan dodje makar do plej-ofa LE i ukupno kroz kvalifikacije npr. ima 3 pobede i remi za nekih 0,875
-Cukaricki i Radnicki dobiju oba meca u Q1 i izvuku zbirno dva iksa u Q2, to bi bilo 1,250
U zbiru je sve to 4,625 do kraja kvalifikacija.
Na to bi bilo potrebno da Zvezda u grupama LS dodje do skora 2-1-3 da bi stigli do 6,000. Ili ako ne udju u Ligu sampiona, da u Ligi Evrope prezime sa recimo 3 pobede...
Ako bi Partizan usao u grupe, podrazumeva se da i Zvezda igra grupe u Evropi, mislim da bismo bez narocitih problema dohvatili 6,000+ uz po dve pobede Cukarickog i Radnickog u Q1 i 1,000 bodova od njih.
E sad, kada bi dohvatili tih 6,000 bodova, da vidimo gde su ovi ispred:
-Svajcarci po meni nece imati 5,000+ sezonu ni ove godine, pogotovo ako Lucern i Tun ne dodju do grupa u LE. Lugano je tamo, a sumnjam da im moze doneti puno poena u grupi. Isto vazi i za Jang Bojs ako udju u LS. Da bi dohvatili uopste i 5,000, mislim da im je neophodno da Bazel udje u LE grupe, oni krecu kvalifikacije za LS protiv PSVa, ako to prodju, imaju makar LE grupe, ispadnu li, moraju proci kroz dva kola kvalifikacija u LE, a realno je da ispadnu od Holandjana. Sve u svemu, ako Jang Bojs udje u LS, sumnjam da ce bilo ko osim Bazela teoretski moci da prezimi.
-Sto se Hrvata tice, Hajduk ima dva lagana kola u LE i realno je da izadje na 4-0-0 i donese 1,000. Vec u Q3 nisu povlasteni i tesko mogu preko 1,250 ukupno da izvuku. Osijek krece od Q2 protiv CSKA Sofije i po meni ni tu nisu favoriti za prolaz, tako da je upitno da li ce ista dobiti od njih bodova ove godine. Rijeka je u Q3 povlastena, u PO nije, tako da ako ne udju u LE, ni oni nece vise od 0,500 doneti, tako da je realno da im ova tri tima izvuku oko 2,000 i sve ce svesti na Dinamo. Oni mogu i sami kroz kvalifikacije da im donesu preko 2,000 ako udju u grupe LS ukljucujuci onih dodatnih 1,000 tu. Mada sumnjam da Dinamo moze ponoviti sezonu od lani, tako da ja Hrvate vidim na maksimalno 4,500 - 5,000 ove godine.
-Grci su imali bas losu srecu na zrebu. Atromitos ide na Krakoviju, a Aris na AEL Limasol u Q2. Nece tu biti po dve pobede, upitno da li ce im oba tima i proci. Cak iako prodju, nisu povlasteni u Q3, tako da ja ne vidim vise od 0,750 zbirno od tih timova, ako i toliko. AEK krece od Q3, tamo je povlasten, ali ne i u PO. Tako da ako bi im AEK izvisio za LE... Sve bi ostalo na Paoku i Olimpijakosu. Olimpijakos igra Q2 LS protiv Plzenja, to ako ispadnu, lako mogu na kraju ostati bez LE. Sa druge strane, PAOK krece od Q3 LS i nije povlasten. Tako da njima ni Evropa nije teoretski sigurna ako ispadnu u Q3 LS. Opet, po meni bi mozda bilo idealno da oni udju u LS jer bi kroz kvalifikacije uzeli nekih 1,800, a u grupi vrv. imali 0-1-5, nesto slicno kao AEK lani. Ne bi tu uglavnom bilo mnogo bodova. Eventualno da bi od njih dobili 2,300 sveukupno. Tako da bez Olimpijakosa, ova cetiri tima mogu do nekih 3,000 po meni zajedno. Ako Olimpijakos zasere, mislim da su itekako dostizni teoretski.
-Za kraj Kiprani koje najteze mozemo uhvatiti, beze nam 2,000 bodova. Pocetni problem je sto Larnaka i Apolon igraju od Q1 i imaju lagane rivale gde u startu krecu sa 1,000 bodova. Medjutim u Q2, Apolon ide na Bran, a Larnaka na Levski. Na papiru ce oba tima biti favoriti, ali mogu i ispasti. Limasol vec receno ide na Aris. Generalno gledano, Kiprani ce opet dobiti minimum 2,000 po meni zbirno od ova tri tima, verovatno i vise. Recimo neka bude 2,500. Tako da bi uopste mastali o 15. mestu, neophodno je da Apoel zasere i ne udje u grupe u Evropi kao ni lani. Treba uzeti u obzir da oni idu na Slovan u Q2 LS sto nije nimalo lagan zreb, ako bi nekim cudom ispali, ne bi bili povlasteni u PO LE kao sto nisu bili ni lani nakon ispadanje od Suduve u Q2 LS, pa bi recimo uz neki tezi zreb (ako neki favorit otpadne u Q3 LS jak), mogli da ostanu bez LE i generalno da Kiprani ostanu na ispod 4,000 koeficijentu. Po meni je to naucna fantastika jer Apoel nikada ne veze 2 lose sezone, ali treba videti.
Kad se podvuce crta, mi ako bi doterali do zeljenih 6,000 i trecu sezonu uzastopno, mislim da je izvesno da bi sledecu sezonu startovali ispred Grcke i Hrvatske, a vec sada smo ispred Svajcarske na listi za start sledece jer se brisu koeficijenti iz ove prve levo sezone na tabeli. Sve u svemu, fakat je da bi usli ravnopravno sa ostalim drzavama u trku za 15. poziciju, sa poprilicno slicnim koeficijentom.